Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 09

K.Maksvytis – apie užsikūrusius naujokus, „Žalgirio“ rezervus ir nekantrų K.Evansą

Kazys Maksvytis atsiduso po įtemptos dvigubos Eurolygos savaitės, nuskynęs dvi mirtinai svarbias pergales ir tęsdamas su Kauno „Žalgiriu“ kovą dėl vietos atkrintamosiose varžybose. Nemuno saloje – džiugios nuotaikos, nors komandos žaidime treneris iš Darbėnų mato daugybę neraminančių dalykų.

Kauno „Žalgiris“ išrašė septintąjį Vilerbano ASVEL pralaimėjimą Eurolygoje iš eilės bei tęsia kovą dėl vietos šio turnyro atkrintamosiose varžybose.

Lentelės dugne besimurkdančiai Prancūzijos komandai vadovavo nugaros skausmus jaučiančio vyriausiojo trenerio TJ Parkerio asistentas Morganas Belnou.

Vis dėlto Nemuno saloje ASVEL krepšininkai šakojosi vos pirmąjį ketvirtį, kai rungtynių starte stagnavęs „Žalgiris“ buvo besivejančių vaidmenyje.

Šeimininkų puolimas atsigavo į aikštelę nuo suolo žengus Isaiah Taylorui ir Ignui Brazdeikiui. Per pirmąsias 10 minučių visiškai nefunkcionavo „Žalgirio“ step-out gynyba, kurią ASVEL lengvai sukarpydavo, susikurdavo lengvus metimus ar provokuodavo žalgiriečių pražangas (metė net 12 baudų metimų, pataikė – 11). Tai lėmė Vilerbano komandos persvarą 22:16.

Įsismaginęs „Žalgirio“ gynėjų duetas iki ilgosios pertraukos surinko 27 iš 47 komandos taškų, o K.Maksvyčio komanda į rūbinę išėjo pirmaudama jau dviženkliu pranašumu.

Kamuolys „Žalgirio“ puolime judėjo sunkiai, klaidų vėl buvo daugiau nei rezultatyvių perdavimų, bet pasiaukojanti kova ir spindėję lyderiai buvo neįkandami ASVEL gynybai. Taikliais metimais trečiąjį kėlinį pradėję žalgiriečiai varžovus jau triuškino 15 taškų persvara.

Šventinė nuotaika sausakimšoje arenoje atsispindėjo ir tribūnose, kai šalies prezidentas Gitanas Nausėda pasidavė spaudimui ir pabučiavo žmoną Dianą, o šį epizodą sirgaliai stebėjo „Žalgirio“ arenos kube.

Antroje susitikimo dalyje K.Maksvyčio komanda sulėtėjo, tačiau susikurtas rezervas iki ilgosios pertraukos leido žalgiriečiams kvėpuoti laisviau.

Nors pirmosios mačo pusės herojai po ilgosios pertraukos užtilo, „Žalgiris“ išlaikė saugią persvarą iki pat mačo pabaigos ir laimėjo 85:67.

„Tipinė dviguba Eurolygos savaitė. Kokybė nebuvo pati didžiausia, bet energijos netrūko, o gynyba buvo solidi. Tai mums padėjo iškovoti pergalę. Imame šį tašką, kuris mums yra labai svarbus. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi savo žaidėjais, komanda ir sirgaliais“, – po pergalės kalbėjo Kazys Maksvytis.

– Kaip vertinate dvigubą savaitę ir kiek džiugina naujokų žaidimas?

– Žinoma, kad esu patenkintas rezultatais. Dvejos rungtynės, dvi svarbios pergalės. Kaip ir minėjau, kokybės kažkiek norėtųsi daugiau.

Naujokus įtraukti nėra taip lengva. Gal pagrindiniai lyderiai kiek pasėdo, bet prisidėjo kiti žaidėjai ir naujokai. Jie davė tą energiją, kuri šiandien padėjo laimėti rungtynes.

– Kas neramina iš kokybės pusės, kai laukia trys gigantai iš eilės?

– Labiau puolimas neramina. Kaip mes išnaudojame savo derinius, kaip išnaudojame savo stipriąsias puses ir kaip dalinamės kamuoliu. Jau kelintas rungtynes iš eilės atliko mažokai rezultatyvių perdavimų. Manau, kad tai yra mūsų rezervas. Prieš topines komandas didelių pastangų ir geros gynybos nepakaks. Reikės ir kokybiškesnio puolimo.

– Kas nesiseka puolime?

– Visų pirma, tai derinių išnaudojimas, šlifavimas, varžovų žaidėjų žinojimas – kuris yra metikas, o kuris veržikas. Reikia žinoti ir stipriąsias varžovų rankas. Dar daug taisytinų dalykų.

– Karolis Lukošiūnas šiandien nemažai gavo žaisti. Kaip vertinate jo pasirodymą ir gynybą prieš Nando de Colo?

– Visų pirma, tai labai sunkus tvarkaraštis. Paskutines rungtynes jau žaidėme su ribotu skaičiumi žaidėjų. Norėjosi įtraukti ir kitus, bet ir nerizikuoti rezultatu. Rotacijoje bandėme panaudoti tiek Karolį, tiek Dovį. Dovį gal kiek mažiau. Taip nutiko, kad varžovai iškart įmetė Nando de Colo. Davėme jį Karoliui, kadangi jis buvo šviežias ir turėjo jėgų. Jis su juo susitvarkė. Jis davė pailsėti lyderiams ir kažkiek padalino rotacijos minutes.

– Savotiška proveržio savaitė Isaiah Taylorui. Kaip jums patinka jo žaidimas ir ko jam dar trūksta?

– Jis daro tai, ką daro geriausiai – pagreitina ir paaštrina mūsų žaidimą. Visada įsiveržia į baudos aikštelę. Dar trūksta laiko, kad būtų idealiai puolime ir gynyboje. Kartais nueina kamuolys ne į tą pusę. Jis davė teigiamą postūmį, bet dar tobulėti yra kur.

– I.Tayloras visus 15 taškų pelnė iki ilgosios pertraukos. Kas nutiko po to?

– Mes jį metėme iškart į trečią kėlinį. Metėme kovinį ir gynybinį penketą, kad varžovai neįgautų pasitikėjimo puolime. Kažkiek juos nuvarginome, bet ir patys per tą gynybą pavargome. Rezultatas stovėjo vietoje, nedaug kilo mūsų naudai, todėl naudojome tai.

Galbūt Isaiah dar neįpratęs žaisti visų rungtynių tokiu lygiu, bet jis šiandien atidirbo. Geriau trumpiau, bet 100 proc.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Isaiah Taylor
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Isaiah Taylor

– Nors savaitė sunki, o sekmadienį laukia rungtynės su Vilniaus „Rytu“, tačiau mačo pabaigoje prie triuškinančio rezultato į aikštelę metėte Igną Brazdeikį. Ar nenorėjote jo patausoti?

– Jis turėjo geras rungtynes, gerai pataikė, tad nesinorėjo numušti žaidėjo ūpo. Jis davė energijos. Gal norėjosi paskutinę minutę, bet kad žaidė visi, kurie bus reikalingi su „Rytu“, tai ir I.Brazdeikį palikome. Jis šiandien žaidė gerai.

– Kiek gerėjantis Achille Polonaros žaidimas koreliuoja su gerėjančiu Isaiah Tayloru žaidimu?

– Nežinau, ar tai galime sulyginti, bet matėme gražių atkarpų greitame puolime, kai jame dalyvauja šie abu žaidėjai. Matėme, kad kartais kamuolys iki A.Polonaros nenuėjo. Jis gerai skaito žaidimą, turi patirties. Galbūt koreliuoja, bet labai to nesusiečiau.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Ar Tomo Dimšos projektas įžaidėjo pozicijoje yra baigtas?

– Galime tai pamatyti ir ateityje, bet jis visavertiškai bandė užkimšti šią skylę. Gerai atstovėjo ir mums padėjo. Jis buvo išmuštas iš komforto zonos. Jei toliau taip žaisime ir būsime sveiki, esame nusprendę, kad Tomas mums bus naudingesnis antroje pozicijoje. Jis laikinai gali pažaisti įžaidėju.

– Liko šešerios rungtynės iki reguliaraus sezono pabaigos. Ar dar nesižvalgote į turnyrinę lentelę ir rezultatus kitose arenose?

– Kažkiek žvalgomės, bet mums reikia išlaikyti tą patį mentalitetą ir ruoštis tik artėjančioms rungtynėms. Yra tokia patarlė – jeigu galvosi apie tolimus tikslus, nepasieksi tų, kurie tavęs laukia rytoj. Žiūrime į artimiausias rungtynes. Taip iš rungtynių į rungtynes ir eisime. Jeigu nelaimėsime, tai gali žvalgytis kiek nori.

– Sekmadienį laukia šalies derbis su Vilniaus „Rytu“. Ar nekeista, kad vėl žaisite po dvigubos Eurolygos savaitės?

– Kažkoks sutapimas. Šįkart turime dvi dienas, o praėjusį kartą turėjome vieną dieną. Tikiuosi, kad žaidėjai atsistatys ir parodys ambicijas po praėjusių rungtynių, kurias pralaimėjome.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Suolo gale susibūrė smagi grupė vyrukų – Paulius Jankūnas, Mantas Kalnietis, Tyleris Cavanaugh ir Keenanas Evansas. Kokia eina emocija nuo jų ir kiek smagu juos matyti šalia komandos?

– Smagu matyti. Geri žaidėjai, geri žmonės. Keenanas nekantrauja grįžti, bet jam reikia būti kantriam. Smagu, kad jie palaiko komandą, nors ir nėra aikštelėje.

– Kalbėti gal dar anksti, bet kaip klostosi K.Evanso reabilitacija po traumos?

– Gal anksti ir gal gydytojai geriau atsakytų. Mano žiniomis, jis tikrai neatsilieka, o gal net lenkia reabilitacijos planą. Jis veržiasi į aikštelę. Jis intensyviai dirba, taip paįvairindamas savo rutiną.

VIDEO: „Eurolygos diena“: drama Berlyne, kosminis tritaškis ir prancūzų viražai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas