Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 06

K.Maksvytis – apie žūtbūtinį mačą Berlyne, T.Cavanaugh situaciją ir kvietimus į politiką

Kauno „Žalgiris“ pasitinka kertinę Eurolygos sezono savaitę. Antradienio vakarą Kazio Maksvyčio auklėtiniai Vokietijos sostinėje susikibs su Berlyno ALBA, o už dviejų dienų namuose priims Vilerbano ASVEL krepšininkus. Tai – dvi paskutinės turnyrinės lentelės komandos, kurias „Žalgiris“ privalo įveikti siekdamas vietos atkrintamosiose.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lemiamą aštuonerių Eurolygos rungtynių atkarpą atkrintamųjų traukinį gaudantis Kauno „Žalgiris“ pradės Vokietijos sostinėje.

Berlyno ALBA užima paskutinę vietą turnyre per 26 mačus iškovojusi septynias pergales. Vietiniame fronte – du skaudūs Miuncheno „Bayern“ niuksai per pastarąsias dvi savaites lygoje ir taurėje.

Trimis pergalėmis Eurolygos sezoną pradėjusi Israelio Gonzalezo treniruojama ekipa vėliau įkrito į didžiulę duobę, o šiame dvylikos ALBA nesėkmių ruože pasitaikė ir Kauno „Žalgirio“ sukurtas stebuklas Nemuno saloje.

Pirmajame rate namuose žaidusius Kazio Maksvyčio auklėtinius išgelbėjo Keenano Evanso inicijuota neįtikėtina tritaškių kruša ketvirtajame kėlinyje.

Po dviejų Ispanijoje patirtų sutriuškinimų „Žalgiris“ iškovojo lengvą pergalę Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) prieš Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ ekipą.

„Laukia nestandartinė komanda, kuri žaidžia netipišką krepšinį, – sakė Kazys Maksvytis. – Daug situacijų po užtvarų be kamuolio, geras kamuolio judėjimas, daug rezultatyvių perdavimų. Komanda yra orientuota į puolimą, žaidžia dideliu greičiu. Turbūt dėl to, kad ir treneris turi ispaniško akcento.

Kažkiek labiau orientuojamės ir į savo pusę. Po Karaliaus Mindaugo taurės buvo emocinės ir fizinės atostogos. Komanda neblogai darbavosi, bet kol kas darbų treniruotėse nepavyksta perkelti į aikštelę. Tikiuosi, kad jau pribrendome tai padaryti. Kiekvienos rungtynės yra svarbios, o į šias žiūrime labai atsakingai ir labai ruošiamės.“

– Treneri, susitinkate su klubais, kurie užima paskutines dvi vietas Eurolygoje. Kiek jaučiate būtinybę laimėti ir kaip sekasi tvarkytis su spaudimu?

– Nesinori didelio paveikslo žiūrėti. Norime žiūrėti į artimiausias rungtynes. Jei galvosi toli į priekį ir apie savo tolimus tikslus, gali nepasiekti tikslų, kuriuos esame išsikėlę šiandien. Žiūrime į ALBA ir norime ją įveikti, tuomet žiūrėsime į kitas rungtynes. Viskas yra mūsų rankose, tikimės, kad žingsnis po žingsnio pagerinsime savo situaciją.

– Kiek žaidėjams akcentuojate pirmąsias tarpusavio rungtynes Kaune, kai stebuklingai panaikinote 20 taškų deficitą?

– Nemažai komandų įsivelia į ALBA žaidimą, kur būna daug greitų atakų ir daug perdavimų. Mes papuolėme į tai. Blogiausia, jei ALBA primeta savo žaidimą, priverčia žaisti greitai ir chaotiškai, jie tame gerai jaučiasi. Galime pripažinti, kad Kaune išsigelbėjome dėl stebuklingo ketvirto kėlinio. Šįkart norėtųsi rungtynes pradėti geriau ir neduoti varžovams pranašumo, kokį jie turėjo Kaune.

„Scanpix“ nuotr./Jaleenas Smithas
„Scanpix“ nuotr./Jaleenas Smithas

– Kur yra ALBA išskirtinumas?

– Turbūt tai būtų užtvaros žaidėjams be kamuolio, įkirtimai, greiti perėjimai iš gynybos į puolimą. Kartais jie ataką surengia nesumušdami kamuolio į parketą. Tuo jie turbūt ir yra išskirtiniai.

– Prieš išvyką į Barseloną minėjote apie geras treniruotes. Ar jos išsilaikė ir iki dabar?

– Išsilaikė. Dėl treniruočių ir fiziškumo klausimų nėra. Gana neblogomis nuotaikomis užbaigėme LKL rungtynes. Dabar eina klausimas, ar išlaikysime tą patį fiziškumą ir intensyvumą, ir pridėsime dar kokybės? Tikiuosi, kad visa tai persineš į aikštelę.

– Ar Tyleris Cavanaugh artėja prie sugrįžimo?

– Ne. Jis dar gydosi. Pagal optimistinę prognozę, jis galėtų grįžti gegužės pradžioje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Ar tokioje sezono stadijoje yra lengviau ar sunkiau žaisti prieš komandas, kurios nebekovoja dėl patekimo į atkrintamąsias?

– Sunku pasakyti. Man atrodo, kaip tik, kai komanda neturi ko prarasti, žaidžia be įtampos ir atsipalaidavusi. Jie tą daro visą sezoną. ALBA yra pavojinga komanda. Nereikia jos nuvertinti.

– Vienas „Žalgirio“ pagrindinių šio sezono ginklų – susikeitimo gynyba. Ar ši gynyba išlieka tokia pat efektyvi, kai pagrindiniu įžaidėju tapo Isaiah Tayloras?

– Kai atėjo Isaiah, tai šią gynybą dažniausiai ir naudojame. Kartais sunku būna perteikti visą didelės gynybos filosofiją. Lengviau perteikti kažkokią jos dalį, kaip keitimąsi ginamaisiais.

Ir aš pats buvau iškėlęs klausimą, kodėl vienoje ar kitoje savo gynyboje esame blogesniame taške, negu buvome spalį ar lapkritį. Bandome grįžti prie pagrindų, prisiminti principus, supaprastinti ir išsireikalauti maksimumo. Tikiuosi, kad gynybą pagerinsime.

– Ar balsavote rinkimuose? Galbūt pats mąstote apie karjerą politikoje kažkada vėliau?

– Ne. Esu ne vieną kartą kviestas dalyvauti. Tiesa, ne Kaune, o Klaipėdoje, kai dirbau „Neptūne“, ir savo gimtame krašte Neringos rajone. Į politiką kol kas dar tikrai neisiu. Ir nesiruošiu. Niekada nesakyk niekada, bet tikrai nesiruošiu. Pabalsavau, išreiškiau pilietinę teisę. Turime tai, ką turime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas