Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 08

Skaudžiausias smūgis šį sezoną: bedantį „Žalgirį“ sutriuškino „Anadolu Efes“

Kauno „Žalgiriui“ savo žiūrovų akivaizdoje į pergalių kelią sugrįžti nepavyko. Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai 58:79 (14:16, 15:24, 16:23, 13:16) pralaimėjo prieš Stambulo „Anadolu Efes“ ir patyrė trečią nesėkmę iš eilės. Tokiu dideliu skirtumu Lietuvos čempionai šį sezoną Eurolygoje dar nebuvo pralaimėję.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dviženkliu skirtumu „Žalgiris“ šį sezoną buvo nusileidęs tik Madrido „Real“ ekipai. Tada namuose buvo pralaimėta 79:90.

Sekmadienį vakare buvo paskelbta, kad prie Lietuvos čempionų prisijungs 30-metis aukštaūgis Deonas Thompsonas, tačiau antradienį jis aikštėje dar nepasirodė.

Taip pat Šaras turėjo verstis be operaciją iškentusio Antano Kavaliausko ir kojos traumą besigydančio Leo Westermanno.

Rungtynių pradžia iškart išryškino abiejų komandų stilių: „Anadolu Efes“ daug atakavo iš toli, o „Žalgiris“ savo žaidimą organizavo arčiau krepšio.

Pirmas kėlinys vyko apylygiai (14:16), tačiau antrajame turkai jau pradėjo tolti. Dar antrojo ketvirčio pradžioje Ergino Atamano kariauna įgijo dviženklę persvarą, o savo šou pradėjo ir visą likusį laiką spindėjęs Adrienas Moermanas.

Iškart po pertraukos „Žalgiris“ rodė atsigavimo ženklus, tačiau neilgai. Gynyboje niekur nespėję ir puolime kelių neradę kauniečiai prieš ketvirtąjį kėlinį turėjo jau 18 taškų deficitą (45:63).

Vėliau, dar likus žaisti ilgiau nei 6 minutes, skirtumas augo iki 23 taškų, o iš „Žalgirio“ arenos pradėjo skirstytis žiūrovai, kurių susirinko 14 738.

Tiesa, tie, kurie pasiliko, komandą po juodo vakaro išlydėjo plojimais ir garsiomis skanduotėmis.

Puikias rungtynes sužaidęs A.Moermanas pelnė 23 taškus (5/8 dvit., 4/9 trit.), atkovojo 6 kamuolius ir surinko 23 naudingumo balus.

Buvęs žalgirietis Vasilije Micičius nebuvo labai pastebimas. Serbas pelnė 5 taškus (1/4 dvit., 1/3 trit.), atkovojo 2 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Nei vienas žalgirietis šiame mače nepelnė dviženklio taškų skaičiaus. Su 9 taškais rezultatyviausias buvo Marius Grigonis, 8 pridėjo Brandonas Daviesas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

Ši savaitė Eurolygoje – dviguba. Jau ketvirtadienį „Žalgiris“ Stambule susikaus su turnyro lydere „Fenerbahče“ ekipa, kuri kiek netikėtai 78:84 per pratęsimą krito prieš Maskvos srities „Chimki“.

„Žalgiris“: M.Grigonis 9 (3 rez. perd.), B.Daviesas 8, D.Waltonas ir N.Woltersas po 7, A.White'as 6 (5 atk. kam.), E.Ulanovas, L.Birutis ir Th.Walkupas po 5, L.Uleckas, P.Jankūnas (0/3 dvit.,) ir A.Milaknis (0/3 trit.) po 2.

„Anadolu Efes“: A.Moermanas 23 (4/9 trit., 6 atk. kam.), B.Dunstonas 13, R.Beaubois 12, S.Larkinas ir K.Simonas po 9.

„Žalgiris“ Statistika „Anadolu Efes“
20/43 (47 proc.) Dvitaškiai 20/34 (59 proc.)
3/11 (27 proc.) Tritaškiai 11/26 (42 proc.)
9/12 (75 proc.) Baud. met. 6/8 (75 proc.)
25 (6 puolime) Atk. kam. 29 (7 puolime)
13 Rez. perd. 20
14 Klaidos 14

Rungtynių eiga. Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“

Ketvirtas kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“

38 min. Vienas geriausių mačo momentų – debiutinius taškus Eurolygoje pelnė L.Uleckas – 53:76.

36 min. L.Birutis pelnė du taškus iš po krepšio – 51:72.

35 min. Skaudus vaizdas aikštėje. Deficitas išaugo jau iki 25 taškų. A.Milaknis nutraukė taškų badą – 49:72.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Seniai teko matyti tokį vaizdą. Likus 7 minutėms iki rungtynių poabaigos, dešimtys „Žalgirio“ aistruolių skirstosi iš savo vietų ir palieka Lietuvos krepšinio šventovę.

33 min. D.Balbay'us smeigė dar vieną savo komandos tritaškį. Kauniečiai neturi jokių prošvaisčių – 45:68.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

„Žalgirio“ arenoje emocingai reaguojama į teisėjų sprendimus. Daugiausia tas pretenzijas reiškia sirgaliai, bet, atrodo, emocijoms pasidavė ir visa komanda. Reikia pripažinti, peržiūrėjus vaizdo pakartojimą, susidaro įspūdis, kad arbitrų sprendimai teisingi.

31 min. S.Larkinas padidino „Žalgirio“ deficitą jau iki 20 taškų – 45:65.

Trečias kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ 45:63 (14:16, 24:15, 23:16)

30 min. B.Daviesas pelnė sunkų dvitaškį, tačiau kitoje aikštės pusėje su žalgiriečio pražanga pataikė B.Dunstonas. Tai – jau ketvirtoji B.Davieso pražanga.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

D.Waltonas greitajame puolime pelno du taškus ir grąžina ant suolo N.Woltersą, kurį Šaras jau buvo pasirengęs mesti į aikštę. Kontrišpuoliuose amerikietis jaučiasi geriausiai. Legionierius sužibėjo dar sykį, kai greitoje atakoje pelnė du taškus su pražanga. Šaras tokį efektyvumą įvertina minutėmis ant parketo, bet blogiausia, kad dabar komanda turi problemų ir gynyboje.

29 min. D.Waltonas dar kartą išbėgo į greitą ataką, dar kartą pelnė taškus, o šįkart – ir su V.Micičiaus pražanga – 43:58.

27 min. D.Waltonas greitoje atakoje pelnė du taškus, tačiau gintis toliau nesiseka – 40:58.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Marius Grigonis puolime drąsiais reidais bando tempti komandą, bet jo bendražygiai turi problemų puldami „Anadolu Efes“ krepšį. Maža to, „Žalgirio“ gynyboje atsivėrė tokios erdvės, kuriose turkai jaučiasi kaip namie. Svečiai per dažnai laisvi meta iš toli ir reikia tik pasidžiaugti, kad ne visi jų metimai pasiekė tikslą. Marius nusivylęs mosteli ranka ir žygiuoja klausyti Š.Jasikevičiaus nurodymų, kuris bando gelbėti situaciją minutės pertraukėle.

26 min. Dar vienas A.Moermano tritaškis, prarastas „Žalgirio“ kamuolys ir trys R.Beaubois taškai. Šeimininkų atsilikimas vėl išaugo – 38:54.

25 min. D.Waltonas išmušė kamuolį ir perėmė kamuolį, o M.Grigonis pelnė dar du taškus. Komandas skiria 10 taškų – 38:48.

24 min. E.Ulanovas sužaidė agresyviai ir pelnė du taškus. Kitoje atakoje puolėjas išprovokavo K.Simono pražangą ir pataikė vieną baudos metimą – 36:48.

23 min. K.Simonas išlindo po užtvaros ir įšovė iš toli. Deficitas augo – 33:48.

22 min. Iš trečio karto per vieną ataką „Žalgiris“ galiausiai pelnė taškus. Kitoje aikštės pusėje B.Daviesui užfiksuota jau trečioji asmeninė pražanga. Ant parketo vėl žengė L.Birutis – 33:45.

21 min. Visiškai laisvas paliktas A.Moermanas smeigė iš toli, o B.Daviesas pataikė iš vidutinio nuotolio. Žalgiriečiai toliau atsilieka – 31:43.

Antras kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ 29:40 (14:16, 15:24)

20 min. Ketvirtį kauniečiai užbaigė M.Grigonio tritaškiu, tačiau B.Dunstonas atsakė dvitaškiu. Po dviejų kėlinių žalgiriečiai atsiliko 40:29.

19 min. P.Jankūnas sumetė baudų metimus, N.Woltersas perėmė kamuolį ir pelnė lengvus taškus, bet skaičiai švieslentėje vis dar gąsdina – 26:38.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Šaras moja ranka ir piktas sėdasi į savo vietą. Trenerio netenkina Nate'o Wolterso žaidimas. Argumentų yra – „Žalgiris“ negali užatakuoti „Anadolu Efes“, žalgiriečiai suklydo daugiau (7), nei atliko rezultatyvių perdavimų (4), o iš tų keturių net tris perdavimus atliko Marius Grigonis.

18 min. Ką išdarinėja A.Moermanas... Dar du jo taškai, šįkart – su pražanga. Šaras vėl paprašė pertraukėlės, jo komanda atsilieka jau 14 taškų – 22:36.

16 min. N.Woltersas puikiai prasiveržė ir pelnė dvitaškį. Skirtumas buvo sumažėjęs, tačiau A.Moermanas dar kartą pelnė taškus – 22:33.

15 min. Tritaškiais apsikeitė N.Woltersas ir A.Moermanas – 20:31.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Šarūnas Jasikevičius sunerimęs žvilgčioja į švieslentę. Jis nedvejodamas kelia nuo suolo White'ą, kai Jankūnas dar sykį nespėja paskui vėl tritaškį smeigiantį Moermanną. Nežibėjusį Waltoną pakeitęs Woltersas irgi klysta. Žalgiriečiai turi problemų ne tik dengdami komandą, kuri gražiai dalijasi kamuoliu, bet ir patys ieškodami kelių krepšio link. Keista, nes „Anadolu Efes“ gynyba yra turkų Achilo kulnas.

14 min. S.Larkinas perėmė kamuolį ir pelnė dar du taškus. Puolime prasižengė B.Daviesas. Po A.Moermano dvitaškio „Žalgirio“ atsilikimas padidėjo jau iki dviženklio – 17:28.

13 min. A.Milaknis turėjo marias laiko prisitaikyti, bet nepataikė iš trijų taškų zonos. O štai A.Moermanas padidino „Žalgirio“ deficitą jau iki 7 taškų. Šaras paprašė pasitarimo – 17:24.

Per pertraukėlę „Žalgirio“ treneris akcentavo, kad yra pralaimimi visi 50 prieš 50 kamuoliai. „Tai ir lemia rezultatą“, – sakė Šaras.

12 min. Greitoje atakoje bloką gavo M.Grigonis, bet laiku ir vietoje atsidūrė L.Birutis, įkrovęs iš viršaus. „Žalgiris“ jau buvo priekyje, bet D.Balbay'us įkrėtė tolimą metimą. Du taškus pridėjo K.Simonas – 17:21.

11 min. L.Birutis išprovokavo T.Pleisso pražangą ir pataikė 1 baudos metimą – 15:16.

Pirmas kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ 14:16

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Jeigu nespėjate susigaudyti keitimuose, tai nieko keisto – „Žalgiris“ pirmajame ketvirtyje jau panaudojo visus 12 žaidėjų. Beje, Mykolo Stumbro skaičiavimais, „Žalgiris“ yra daugiausiai keitimų Eurolygoje atlikusi komanda. 16 praleistų taškų po pirmojo kėlinio prieš antrą pagal puolimo efektyvumą ekipą Eurolygoje nėra blogai. Tik puolime netrūksta chaoso, todėl Šaras vis prašo auklėtinių ramybės.

10 min. R.Beaubois smeigė iš toli, o B.Motumas prasižengė prieš iš toli metusį D.Waltoną. Šis nuo baudų metimo linijos pataikė dukart. Aikštėje pasirodė ir jaunasis Lukas Uleckas.

Po pirmojo kėlinio Š.Jasikevičiaus auklėtiniai atsiliko 14:16.

9 min. A.White'as pelnė dvitaškį ir buvo išvedęs kauniečius į priekį, bet R.Beaubois atsakė tuo pačiu – 12:13.

8 min. Na štai, V.Micičius smeigė tritaškį, tačiau M.Grigonis atsakė dvitaškiu. „Žalgiris“ atsilieka minimaliai – 10:11.

7 min. Turkai jau prametė 5 tolimus metimus. Tiek jų svečiai ir metė.

6 min. Puiki žalgiriečių ataka, pasibaigianti lengvais A.White'o taškais – 8:8.

5 min. Žemė-oras! N.Woltersas surado A.White'ą, o šis sugrūdo kamuolį iš viršaus! Kitoje aikštės pusėje V.Micičius pelnė dvitaškį su Th.Walkupo pražanga. Šeimininkai turi nedidelį deficitą – 6:8.

3 min. Kokybiška svečių ataka ir B.Dunstono dėjimas iš viršaus. Jau kitoje atakoje tas pats B.Dunstonas pelnė dvitaškį su pražanga. Kauniečiai atsilieka – 4:6.

2 min. Puikus E.Ulanovo prasiveržimas ir du taškai – 4:2.

1 min. Rungtynių taškų sąskaitą atidarė dvitaškį pataikęs B.Dunstonas. Jam dėjimu atsakė B.Daviesas – 2:2.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Tai įvyko. „Žalgirio“ sirgaliai nušvilpė Eurolygos himną. Leo Westermannas šypsosi kartu su mumis.

Startiniai komandų penketai:

„Žalgiris“: Nate'as Woltersas, Thomasas Walkupas, Edgaras Ulanovas, Aaronas White'as, Brandonas Daviesas.

„Anadolu Efes“: Vasilije Micičius, Krunoslavas Simonas, Adrienas Moermanas, Jamesas Andersonas, Bryantas Dunstonas.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Vasilije Micičiui – tradicinė padėka iš Kauno „Žalgirio“ komandos. Robertas Javtokas buvusiam žalgiriečiui įteikė atminimo dovaną. „Žalgirio“ arenoje nuaidėjo garsios ovacijos. Šimtai žmonių stojosi iš savo vietų. V.Micičius Kaune praleido tik sezoną, bet įsiminė vietiniams savo žaidimu ir charakteriu. Reikia tikėtis, kad sugrįžusį „namo“ jį apims tokios emocijos kaip pernai Belgrade, kai mūšyje su „Crvena zvezda“ jis atrodė visiškai nesavas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kas tas „Žalgirio“ naujokas ir kaip sustabdyti didžiausią Eurolygos siurprizą?
VIDEO: „Eurolygos diena“: privalomų laimėti „Žalgirio“ rungtynių prognozė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai