Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 01 27

Kęstučio Kemzūros nenustebino nei 30 milijonų eurų klubo kvietimas, nei Šaras

Kęstutis Kemzūra per televizoriaus ekraną stebėjo Kauno „Žalgirio“ žaidimą Eurolygoje, kai sulaukė Davido Blatto skambučio. Pusantrų metų LeBroną Jamesą Klivlande treniravęs amerikietis pakvietė lietuvį atvykti į Stambulo „Daruššafaka Doguš“ – ambicingiausiai Europoje kylantį klubą. Tačiau šis kvietimas nebuvo netikėtas. O dabar K.Kemzūra ruošia komandą dvikovai su Eurolygos čempioną antradienį sudorojusiu „Žalgiriu“.
Kęstutis Kemzūra
Kęstutis Kemzūra / Alfredo Pliadžio nuotr.
Eurolyga | „Daruššafaka“ – „Žalgiris“ | 19:45 | Stambulas

K.Kemzūra, ko gero, nuo 2016–2017 m. sezono pradžios būtų talkinęs D.Blattui Turkijoje, jeigu ne Austrijos rinktinė, su kuria treneris turėjo nebaigtų reikalų Europos čempionato atrankoje.

Kadangi išsikviesti K.Kemzūrą sutrukdė aplinkybės, D.Blattas į „Daruššafaka“ atsivežė kitą Pabaltijo specialistą – Ainarą Bagatskį. Bet kai šis gruodį gavo pasiūlymą stoti prie Tel Avivo „Maccabi“ vairo, D.Blattas ilgai nesvarstė, kuo pakeisti latvį.

„Davidas Blattas paskambino man dar kartą“, – Stambule 24sek pasakojo K.Kemzūra.

46 metų specialistas pripažįsta – skambutis jo nenustebino ir buvo logiškas. Tačiau vis tiek nenuslėpsi – gauti D.Blatto kvietimą yra labai malonu.

Per Kalėdas išpakavęs D.Blatto dovaną, K.Kemzūra pasinėrė į darbus, kurie priminė automobilių spūstis Stambule. Per vieną savaitę „Daruššafaka“ žaidė trejas išvykos rungtynes.

„Įšokau į važiuojantį traukinį. Tvarkaraštis buvo beprotiškas, o dar ir be krepšinio buvo krūva buitinių reikalų – gyvenamosios vietos paieškos, dokumentų tvarkymas. Viskas buvo gana sudėtinga, bet dabar situacija stabilizavosi“, – ramiai „Volkswagen“ arenoje pasakojo buvęs Lietuvos rinktinės treneris.

Vos po mėnesio darbų Stambule jis priima seną gerą pažįstamą Šarūną Jasikevičių. Priima su nedideliu nerimu, nes žalgiriečiai antradienį pirmą kartą nuo 2000-ųjų Eurolygoje pakirto Maskvos CSKA klubą.

K.Kemzūra įdėmiai stebėjo debiutinius Š.Jasikevičiaus metus „Žalgirio“ vyr. trenerio poste per televiziją.

Šarūnas atlieka superinį darbą. Eurolygoje žalgiriečiai žaidžia labai gerai.

„Kai dar nedirbau Stambule ir turėjau laiko, žiūrėdavau visas Eurolygos rungtynes, kurias galėjau. Ypač, kai žaidė „Žalgiris“. Manau, kad Šarūnas atlieka superinį darbą. Tiek jis, tiek jo pagalbininkai. Manau, kad komanda organizuota, disciplinuota, žino, ko nori. Žalgiriečiai turi daug įvairiausių puolimo variantų. Stengiasi kažkuo vis nustebinti ir gerai išnaudoja turimą talentą. Žaidžia agresyviai, protingai. Kartais kažko trūksta, bet nieko nepadarysi. Bet Eurolygoje žalgiriečiai žaidžia labai gerai. Žinome, kad mums nebus lengva, ypač po jų pergalės prieš CSKA. Tai buvo gera, stipri pergalė. Manau, ji „Žalgiriui“ duos papildomo pasitikėjimo“, – žaliai baltus gyrė K.Kemzūra.

Š.Jasikevičiaus taktikos „Žalgiryje“ K.Kemzūros nenustebino. Treneris žinojo, koks Šaras preciziškai reiklus detalėms. O darbo su geriausiais krepšinio treneriais patirtis leido greičiau persiorientuoti iš krepšininko aprangos į trenerio kostiumą.

Gerai Š.Jasikevičių pažįstantis K.Kemzūra bandys kuo tiksliau perteikti visą informaciją kitam geram pažįstamui D.Blattui.

Dirbti su 2014-ųjų Eurolygos čempionu taip pat gera ir smagu, kaip ir bendradarbiavimo laikais Sankt Peterburgo „Dinamo“ (2004–2005 m.) ar Trevizo „Benetton“ (2005–2007 m.).

Beveik po 10 metų pertraukos bičiuliai, suvieniję jėgas, bando atvesti į nematytas pergales vieną seniausių Turkijos klubų, savo istoriją skaičiuojantį nuo 1951-ųjų.

K.Kemzūra su D.Blattu dalijasi įvairiomis funkcijomis. Lietuvio užduotys Stambule nėra konkrečiai apibrėžtos.

„Dalis – savianalizės. Turiu ką nors parodyti po buvusių rungtynių tiek individualiai, tiek komandai. Kitas – komandinis darbas. Susirenkame ir generuojame idėjas. Pats ką nors pasakai, pasiginčijame, padiskutuojame, kaip gintis, pulti. Kas gerai, kas blogai, kokia mano nuomonė. Ne visur aš sutinku, bet vyriausiasis treneris yra Davidas. Turiu pasakyti savo nuomonę, bet ir gerbti sistemą. Kai viską aptariame, priimame vieningą nuomonę. Jo filosofijoje yra naujų dalykų, bet pagrindas liko tas pats: visada daug judėjimo ir greitas tempas. Na, ir kiekvienas senstame, tai gal mažiau tos kantrybės belieka, daugiau nervų atiduota“, – reziumuodamas D.Blatto portretą dėl jo emocionalumo juokėsi K.Kemzūra.

Neoficialiais duomenimis, „Daruššafaka“ biudžetas 2016–2017 metų sezonui siekia 25–30 milijonus eurų. Tiesa, su 10 pergalių ir 9 pralaimėjimais turkai rikiuojasi ne taip jau aukštai – 8 vietoje.

Bet „Daruššafaka“ rėmėjas „Doguš“ – kantrus. Stambulo klubas turi ilgalaikę viziją, kurią sieks įgyvendinti palaipsniui. Iš pradžių – stipriausiųjų aštuonetas, o vėliau, ilgalaikėje perspektyvoje, ir čempionų titulas.

VIDEO: #DėmesysEurolygai. Žalgiriečiai Stambule dalinasi mintimis apie komandos atmosferą ir varžovus

Simboliška, kad K.Kemzūra grįžo ten, kur pradėjo savo karjerą, kai 2001–2002 m. tapo Stambulo „Bešiktaš“ trenerio asistentu.

„Kai atvažiuoji, daug dalykų pažįstama, bet atvažiavus reikia viską iš naujo perprasti: puolimo, gynybos sistemą. Viena – žiūrėti per televizorių, o kita – vadovauti ir patarinėti.

24sek žiniomis, K.Kemzūra po sezono gali tapti „Neptūno“ treneriu.

Tačiau ir žaidėjų, ir trenerių kolektyvas čia labai geras. Taip, Davidą Blattą gerai pažinojau, tačiau kiti asistentai buvo nematyti. Bet dauguma jų labai perspektyvūs, dirba su Turkijos jaunimo rinktinėmis ir labai gražiai priėmė mane į komandą.

Klubui tai yra naujas etapas – verčia naują istorijos puslapį. Viskas dar kuriasi, yra savęs įtvirtinimo procese. Siekiamybė – būti tarp stipriausių klubų. Tai ne šiaip sau iš niekur – yra tradicijos, mokykla, programa. Bet visi supranta, kad ne iš karto viskas statosi“, – apie „Daruššafaka“ planus Eurolygoje pasakojo K.Kemzūra.

Tiesa, K.Kemzūra nežino, ar figūruos „Dačkos“ planuose. Jo sutartis baigsis po sezono.

24sek žiniomis, kalbų apie K.Kemzūros ateitį yra labai įvairių. Šaltiniai teigia, kad, pavyzdžiui, Klaipėdos „Neptūnas“ jau dėliojasi planus dėl 2017–2018 metų sezono ir ieško galimos pamainos Lietuvos rinktinės treneriui Dainiui Adomaičiui, kuris, niekas nenustebtų, po sezono gali palikti uostamiestį.

Bet K.Kemzūra tik šypsosi ir neatvirauja: „Aš negirdėjau jokių gandų. Mano susikaupimas dabar čia. Stengiuosi atiduoti savo žinias ir kiek įmanoma padėti komandai pasiekti daugiau pergalių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas