Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 08

Kodėl Barselona neturėtų aikčioti dėl nepažįstamo Šaro įpėdinio

Ispanijos žiniasklaida nustebinta pragydo apie Šarūno Jasikevičiaus įpėdinį prie „Barcelona“ vyr. trenerio vairo. Jai staigmena tapo įspūdingas karjeros šuolis, atsispiriant nuo antros pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygos, iki favoritų laimėti Eurolygą vairininko pozicijos. Tomas Masiulis – tokio iššūkio nė nesapnavęs 45-erių lietuvis, dar menkai pažįstamas kaip treneris ne tik Ispanijos, bet ir Lietuvos krepšinio publikai. 15min pateikia buvusių jo bendražygių pasakojimų portretą apie labai įdomų kylantį Lietuvos krepšinio specialistą, apie kurį turite sužinoti daugiau.
Tomas Masiulis
Tomas Masiulis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kai Tomas Masiulis 2018-ųjų vasarą dalyvavo pirmoje pagrindinės „Žalgirio“ komandos treniruotėje jau kaip oficialus Šarūno Jasikevičiaus asistentas, jo kolegos susižvalgė su šypsena veide.

Išprakaitavęs žalius marškinėlius ir apstumdęs „Žalgirio“ aukštaūgius, darbštusis naujokas nuo pirmos akimirkos sužavėjo savo bendražygius. Nors pagal darbo etiką jis jau buvo tarp pirmūnų dar prieš prisijungdamas prie Šaro štabo.

Dar kai treniravo dublerius, T.Masiulis po rytinės treniruotės lėkdavo į „Žalgirio“ areną stebėti pagrindinės komandos pratybų. Jis įsitaisęs salės kampe studijavo Šaro mokymus ir į sąsiuvinį žymėdavosi smulkmenas, kurias vėliau vakarinėje treniruotėje perduodavo jauniesiems žalgiriečiams.

T.Masiulis niekada nebijojo klausti. Jis niekada nevaidino žinąs viską ir kaip kempinė sėmė tiek pastabas, tiek kolegų patirtį. Ar tai būtų treniravimo subtilybės, ar trenerių veiksmai prie sekretoriato, Tomas visada norėdavo išsiaiškinti viską iki smulkmenų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Masiulis ir Evaldas Beržininkaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Masiulis ir Evaldas Beržininkaitis

„Žalgiris-2“ buvo pirmasis ir vienintelis klubas, kurį jis treniravo prieš pasižymėdamas garsiausią pavadinimą savo CV.

„Iš antros Lietuvos lygos – į Eurolygą vadovauti Barselonai“, – skelbdama laikiną T.Masiulio paskyrimą į „Barcelona“ vyr. trenerio poziciją, vaizdingai buvusio sunkiojo krašto šuolį iliustravo „Mundo Deportivo“.

Tačiau T.Masiulis nėra koks laimingas šmikis iš gatvės, per klaidą atsidūręs šioje pozicijoje. Taip – jei ne neišskiriamą Šaro ir Švarco duetą nuo krepšinio izoliavęs COVID-19, 45-erių lietuvis nebūtų perėmęs Barcos vairo. Tačiau kryptingas šio specialisto darbas jau keletą metų vedė jį didelių iššūkių kryptimi.

Oponuoti Šarūnui Jasikevičiui

2009-aisiais pradėjęs nuo Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos keturiolikmečių, po poros metų jis nedrąsiai perėmė „Žalgirio“ dublerių auklėjimą. Per septynerius metus (2011–2018 m.) kartu su jaunimu augęs treneris triskart atvedė dublerius į NKL finalo ketvertą.

2013–2016 metais T.Masiulis dar treniravo Lietuvos jaunimo rinktines: su devyniolikmečiais 2013-aisiais iškovojo pasaulio čempionato bronzą, o 2016-aisiais su dvidešimtmečiais – Europos čempionato sidabrą. 2017-aisiais su studentų rinktine T.Masiulis užsikabino ant kaklo ir aukso medalį.

Modesto Gailiūno nuotr./Tomas Masiulis
Modesto Gailiūno nuotr./Tomas Masiulis

2018-ųjų vasarą ateidamas į Šaro štabą, T.Masiulis jau sulaukė susidomėjimo iš kitų ekipų. 15min žiniomis, jo pavardė buvo svarstymų lygmenyje ir tada, kai Klaipėdos „Neptūnas“ ieškojo įpėdinio Kaziui Maksvyčiui. Meškerę buvo užmetę ir užsienio klubai. Tačiau galimybė mokytis iš krepšinio genijaus Tomui imponavo labiau.

„Aš dar tik mokausi“, – kaip 15min pasakojo buvę T.Masiulio bendražygiai, mėgdavo pabrėžti treneris.

Šarui turėjo patikti toks pagalbininkas.

Nedaug specialistų gebėtų įsivelti į lygius krepšinio debatus su Šarūnu Jasikevičiumi. Tačiau Tomas drąsiai, bet tuo pat metu labai pamatuotai reiškia savo nuomonę ir moka argumentuotai apginti užsiimtą poziciją. Net jeigu tai reikštų diskusiją su Šaru pakeltu tonu.

Kad ir kaip piktai tai kartais atrodo iš šono, vyr. treneriams patinka tokie asistentai, kurie duoda kitokią, bet geromis idėjomis pagrįstą nuomonę.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Masiulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Masiulis

Šaro mokykla

T.Masiulis rasdavo priešingybių Šaro idėjoms, nors pats pritaria pamatinėms Š.Jasikevičiaus krepšinio vertybėms.

Pirmiausia, T.Masiulis yra labai geras taktikas. Jis ne tik uoliai pluša treniruotėse su aukštaūgiais, bet ir kruopščiai braižo schemas derinių knygoje.

Jo suvokimu, gynyba yra didžiųjų pergalių pamatas. Tomas detaliai išstudijuos priešininkų stipriąsias bei silpnąsias puses ir projektuos savo gynybines užtvaras būtent pagal šiuos brėžinius. Nieko nestebina – ne veltui liesas, bet labai gudrus 205 cm ūgio buvęs krepšininkas buvo išrinktas geriausiai besiginančiu žaidėju Lenkijos lygoje.

Eurolygos čempionas lygiai taip pat vertina žaidimo detales ir kruopštų jų išpildymą. Svarbiausia, kad jis geba tai tiksliai ir aiškiai perteikti savo žaidėjams. Net jeigu jie ir vaikai – dar krepšinyje neapsipešioję „Žalgirio“ dubleriai.

Dažniausiai – ramiu tonu, nors pagautas emocijų jis kartais ir tėkšdavo derinių lentą per žemę. Pro santūrų portretą vis prasprūsdavo viduje degantis noras laimėti.

Su Šarūnu turime daug bendrų kampų, panašų krepšinio supratimą. Tai palengvina darbą.

Puolimui T.Masiulis turi gana storą derinių sąsiuvinį. Buvęs sunkusis kraštas mėgsta įjungti į žaidimą kuo daugiau krepšininkų. Visai kaip per savo žaidėjo karjerą. Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzininkas ir niekada neišsiskyrė efektingais puolimo rodikliais, tačiau garsėjo nesavanaudišku žaidimu ir juodu nematomu darbu.

VIDEO: Šaro startas Eurolygoje: pareiškimas čempionams, žaidėjų atsiliepimai ir palaikymas Barsos baruose

Galbūt dėl to jis visada linkęs suteikti šansą daugiausiai dirbantiems žaidėjams. Štai Paulius Valinskas po pirmo sezono „Žalgirio“ dubleriuose jau svarstė apie karjeros tęsinį Regionų krepšinio lygoje arba kitoje specialybėje, kai jauno gynėjo darbštumą įvertinęs Tomas Masiulis pasikvietė krepšininką atgal į komandą ir pakylėjo jį iki pagrindinės ekipos.

Taip jis padėjo ne vienam „Žalgirio“ programos į aukštą lygį paruoštam jaunuoliui.

Beveik dešimtmetis su jaunaisiais žalgiriečiais leido jam gerai perprasti darbą su jaunimu. Buvę jo auklėtiniai „Žalgirio“ dubleriuose pabrėžia, kad jausdavo didžiulį T.Masiulio pasitikėjimą ir psichologinį jo palaikymą pereinant į aukštesnį lygį.

Tomas mėgdavo susėsti su žaidėjais individualiems pokalbiams ir žaidimo analizei. Ypač kai šiems imdavo nesisekti krepšinio aikštėje.

„Šiltas, paprastas ir krepšiniui atsidavęs žmogus“, – taip jį pristato sėkmingiausi „Žalgirio“ programos auklėtiniai.

T.Masiulio vyr. trenerio tvarkaraštis

  • Spalio 9 d. – Sankt Peterburgo „Zenit“.
  • Spalio 13 d. – „Valencia“.
  • Spalio 15 d. – Atėnų „Panathinaikos“.

Treneris, dėl kurio nekyla abejonių

Pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje daugiausiai plušėjęs su aukštaūgiais, T.Masiulis visada pasisiūlydavo pasilikti po treniruotės padavinėti kamuolių.

Jis neskaičiuoja darbo valandų. Auklėtiniai ir bendražygiai nuolat matydavo trenerį besisukiojantį „Žalgirio“ treniruočių salėje. Gali būti, kad paskutinis žmogus, išjungdavęs joje šviesą, būdavo T.Masiulis.

Šaras į savo poziciją artimiausiai Eurolygos savaitei galėjo pastatyti bet kurį kitą kataloną trenerį. Tačiau didžiulį trenerio pasitikėjimą užsitarnavęs T.Masiulis šio įvertinimo sulaukė ne atsitiktinai.

15min kalbinti krepšininkai ir krepšinio specialistai sutaria – su Šarūno Jasikevičiaus pamokų kuprine, vėliau atsiskyręs nuo Šaro jis pats turi didelį potencialą tapti labai įdomiu aukšto lygio vyr. treneriu.

Buvę T.Masiulio bendražygiai pasakoja, kad per tiek metų niekada nesuabejojo jo kompetencija. Kai reikėjo priimti sprendimą ekstremalioje situacijoje, nesuabejojo ir Šaras.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tomas Masiulis, Šarūnas Jasikevičius, Darius Maskoliūnas ir Paulius Motiejūnas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tomas Masiulis, Šarūnas Jasikevičius, Darius Maskoliūnas ir Paulius Motiejūnas

„Ruoškis“, – 2020-ųjų vasarį, prieš rungtynes Vitorijoje, T.Masiulį perspėjo jo bičiuliai. Tada Darius Maskoliūnas stovyklavo su Lietuvos rinktine ir paliko Šarūno Jasikevičiaus užnugarį. Draugai juokavo, kad nestabiliuose santykiuose su teisėjais esantis Šaras gali neišlaikyti ir dar sykį būti išvarytas į rūbinę. Tada į jo vietą būtų stojęs T.Masiulis.

Bet šį kartą nutiko tai, kam T.Masiulis negalėjo pasiruošti.

Jo debiutas Eurolygoje, ir taip taip – „Barcelona“ vyr. trenerio pozicijoje, penktadienį Sankt Peterburge su „Zenit“ ekipa.

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgirio“ starto kabliukai, R.Jokubaitis NBA ir kas dedasi „Ryte“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas