Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 29

Koktūs skaičiai, nuo kurių „Žalgiris“ baigia užtrokšti

Tokiais metimais „Žalgiris“ greičiau būtų pats 1989-aisiais išgriovęs Berlyno sieną, nei ketvirtadienį įveikęs ALBA klubą. Šarūnas Jasikevičius vasarą surinko komandą, kuri turėjo mesti ir pataikyti. Paradoksalu, bet ši kompanija meta prasčiausiai Šaro eroje. Kreivarankis „Žalgiris“ baigia užtrokšti Eurolygos turnyro lentelės dugne.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Jeigu Miuncheno „Bayern“ penktadienį Stambule įmes nors keturis tolimus metimus, „Žalgiris“ liks mažiausiai tritaškių Eurolygoje pataikiusia komanda.

Žalgiriečių sąskaitoje dabar 75 taiklūs tritaškiai su prasčiausiu pataikymo procentu Eurolygoje – 31,38 proc.

Šūviai iš trijų taškų zonos Berlyne pramušė naują dugną. Iš 23 tolimų metimų tikslą pasiekė vos 2 – tai varganas 8,7 proc. taiklumas.

Trijų geriausių „Žalgirio“ metikų skaičiai buvo tokie: Artūras Milaknis – 0 iš 5, KC Riversas – 0 iš 4, Lukas Lekavičius – 0 iš 2.

Kauno klubas šį sezoną dar nebuvo pataikęs tiek mažai tritaškių ir nebuvo prametęs tiek daug (19). Remiantis statistika, pro šalį skriejo net 13 „Žalgirio“ nedengiamų metimų ir visi jie buvo iš toli.

„Galite klausti, kad nekrito metimai, bet daug kartų ir nebuvo paruošta gerų situacijų, – klausimui už akių užbėgo Edgaras Ulanovas. – Nebuvo sudaryti metimai, kurių norėjome ir kuriuos tarėmės, nors žinojome tą jų kažkiek provokuojančią gynybą.

Aišku, kartais gerai ir įmesti būtų. Bet nemanau, kad dabar pradėsime teisintis metimais.“

VIDEO: Susierzinęs E.Ulanovas neieškojo pasiteisinimų

E.Ulanovas teisus – „Žalgiris“ vis dar švaisto taškus kitoje aikštės pusėje. Žalgiriečiai jau seniai taip nekvietė varžovų prie baudų metimo linijos parinkti lengvų taškų, kaip Berlyne.

„Žalgiris“ padarė net 7 minkštas pražangas jau varžovų metimo metu, dažniausiai iki tų situacijų nespėjęs protingai pražanga stabdyti žaidimo ir priešininko dar iki metimo stadijos. Dar net 6 pražangos buvo padarytos eilinėse situacijose, kai „Žalgiris“ jau buvo išnaudojęs komandinių pražangų limitą.

Tačiau galima kabinėtis iki tobulumo, bet viena darosi akivaizdu. „Žalgiris“ paliko ALBA krepšininkus net 12,7 taško mažiau jų pelnytų taškų vidurkio. „Crvena zvezda“ – 9,8 mažiau nei vidurkis, „Zenit“ – 9,6, „Baskonia“ – 7,1.

Kai varžovai pelno 61–62 taškus, paprastai kita komanda laimi rungtynes. Bet šis „Žalgiris“ tarsi prakeiktas. Jis niekaip negali pataikyti.

„Nežinau, kokie akcentai... – atsiduso Edgaras Ulanovas, nervingai gniaužęs rankšluostį rankoje. – Vėlgi, jeigu nori nugalėti ALBA, kuri yra puolimo komanda, atrodo, turi juos sustabdyti. Jie dažnai meta po 100 taškų, tad turi laikyti juos po 70–80. Gal ir sulaikėme. Aišku, ir klaidų buvo, visko. Bet šiandien puolime tikrai prastai žaidėme.“

„ALBA pastatė gynybą, kurią žinojome, kad jie gali pastatyti. Jie atkirsdavo vieną žmogų, o kitiems duodavo mesti. Ir kamuolys neįkrito į krepšį. Būtų įkritęs, būtume pradėję mažiausiai 10:0. Bet kamuolys krepšinyje kartais neįkrenta į krepšį“, – po pralaimėjimo Berlyne sakė Artūras Milaknis.

Deja, „Žalgiriui“ jis nebeįkrenta jau ne kartais.

VIDEO: Š.Jasikevičius kritikavo ir save, ir žaidėjus: „Nesąmonė. Taip negali būti“

Žaliai baltų stovykloje ėmė siausti kažkoks virusas. Ir rungtynėse su Belgrado „Crvena zvezda“ tikslą pasiekė vos 3 iš 21 (14,3 proc.), o Pirėjuje – tik 4 iš 19 (21,1 proc.) tritaškių.

„Žalgiris“ sezono pradžioje nebuvo pati taikliausia snaiperių komanda, bet pastarųjų pralaimėjimų skaičiai šokiruoja.

Per porą pastarųjų savaičių 3 rungtynėse iš 4 „Žalgiris“ pataikė vos 9 tritaškius iš 63 (14,3 proc.).

„Nieko čia nepaaiškinsi... Ar čia reikia ieškoti išradimų? Nereikia. Žaidimas yra žaidimas. Jeigu laisvas – meti, nelaisvas – veržkis arba perduok kamuolį. Juokinga. Čia net nėra ką kalbėti.“

Kai tik „Žalgiris“ pataikė po 11 tritaškių su „Panathinaikos“ ir „Barcelona“, tai prakiuro gynyba – varžovai tada jau metė vid. 89,5 taško.

Bet vidutiniškai po 7 laisvus metimus per rungtynes pro šalį leidžiantys žalgiriečiai negali laimėti su tokiu pataikymu. Jau net ir prieš Europos taurės kalibro komandas.

Šaro eroje „Žalgiris“ dar niekada nemetė tritaškių žemesniu nei 38,1 proc. pataikymu. Na, tik tą sezoną, kai Š.Jasikevičius perėmė „Žalgirio“ vairą iš Gintaro Krapiko (32,8 proc.). Bet tai buvo ne jo komplektuota komanda.

„Nežinau, ką padaryti, kad jie mestų dar laisvesni ir gautų daugiau progų. Nemoku. Nebus geriau“, – purtė galvą Šaras, bandydamas atsikvošėti iš pataikymo košmarų.

Jis akcentavo tai vieną, tai kitą problemą, bet vis mintimis ir žodžiais sugrįždavo prie to 21 nepataikyto tritaškio.

VIDEO: A.Milaknis sukrėstas: mums reikia išplėšti tą pergalę

Jam jau turėtų vaidentis lanko dunksėjimas, bet trenerio argumentai teisingi. Dar iki rungtynių Berlyne „Žalgiris“ statistiškai buvo daugiausia gerų metimų susikurianti Eurolygos komanda tik po Maskvos CSKA.

Dėl įspūdingos „Žalgirio“ sirgalių vienybės Berlyne žaidėjams galėjo suvirpėti ne tik širdys, bet ir rankos. Tik pasitikėjimą praradusiems metikams jų nebepavyko suvaldyti – pirmajame ketvirtyje pro šalį lėkė net 9 tolimi metimai. Iki pertraukos – 15 iš 16.

„Puolime mus išmušdavo su avantiūriška gynyba, bet tikrai ruošėmės. Žiūrėjome daug videomedžiagos, žinojome – nebuvo, kad jie nustebintų kažkuo. Bet jiems pavyko išmušti. Atsirado gal neužtikrintumas, gal dar kažkas, – pralaimėjimo priežasčių ieškojo E.Ulanovas. – Gynyboje buvo gerų momentų. Tai tikrai gera puolimo komanda. Bet puolime galėjome sužaisti geriau.“

Po „Olympiakos“ ir „Zenit“ rungtynių penktadienį, „Žalgiris“ taps mažiausiai metimų įmetusia Eurolygos komanda.

Bendru vos 43,3 proc. taiklumu atakuojantis „Žalgiris“ daugiausia taškų visoje Eurolygoje susikuria baudų metimais (21,8 proc.), bet mažiausiai tritaškiais (27,8).

„Negali nesakyti, kad nesisekė. Tiesiog nepataikėme. Buvo tikrai gerų metimų. Buvo ir blogesnių, skubotų, bet nemanau, kad čia kažkokia bėda. Prieš kelias dienas įmeti tų tritaškių sočiai, o kitą neįmeti. Neįmetėme visi. Taip jau būna krepšinyje...“ – atsiduso A.Milaknis.

Į ilgiausią pralaimėjimų šulinį įkritę žalgiriečiai bando identifikuoti nesėkmių priežastis mintimis bėga nuo tolimų metimų. Užtroškusiam „Žalgiriui“ pergalės dabar reikia kaip vandens Eurolygos taškų dykumoje.

„Nežinau... Žaidžiame labai banguotai. Vietomis būna gerai – ir gynyba, ir puolimas. Vietomis kažkur pametame galvas ir tada nebesiklijuoja niekas, – nuleidęs akis komentavo A.Milaknis. – Reikia pergalės. Manau, čia paprasčiausiai reikia pergalės. Nežinau, kokiais būdais, bet visiems susiimti ir tiesiog išplėšti tą vieną pergalę. Nesvarbu, prieš ką – ją tiesiog kažkaip išplėšti. Manau, viskas pasitaisytų.

Kartais būna tų atkarpų tikrai gerų. Atrodo, viskas klijuojasi. Bet trūksta... Eurolygoje reikia ilgų atkarpų. Trumpų pavienių neužteks. Manau, užtektų pergalės.

Reikia ją tiesiog išplėšti, taip ūkiškai laimėti. Manau, daug čia visiems palengvėtų. Neneigsime ir nevaidinsime – atkarpa sunki. Bet, mano nuomone, mums tiesiog reiktų išplėšti tą pergalę.

Čia susirinkę tikrai geri vaikinai. Visi mokame žaisti krepšinį. Gal tik reikia už vieno kažko užsikabinti, įsipūsti visiems dar didesnio pasitikėjimo ir, manau, viskas pasileistų.“

„Tiesiog... Treniruotis. Ir nieko nepadarysi – kito būdo nėra. Reikia žiūrėti video, treniruotis ir viskas“, – antrino E.Ulanovas.

Tie netaiklūs tritaškiai kaip inkaras traukia „Žalgirį“ žemyn į Eurolygos turnyro lentelės dugną.

„Kartais turi apsirgti amnezija“, – yra pasakęs Stephas Curry, kai prametė 10 pirmųjų savo tritaškių, bet po to lemiamais metimais atnešė „Golden State Warriors“ pergalę.

Dažniausiai pramesti geri metimai siejami su psichologinėmis priežastimis. „Žalgiris“ jau baigia pasigauti pražūtingą kompleksą.

Norėtųsi apsirgti amnezija ir pamiršti ne tik tuos netaiklius metimus, bet ir kankinančias minutes stebint pastarųjų savaičių „Žalgirio“ žaidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito