Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 26

Konspiracijų teorijų Atėnuose apipintam Šarui – dar vienas neįgyvendintas uždavinys

Kad galėtų normaliai funkcionuoti, žmogui reikia deguonies, maisto ir miego. Graikai turi dar vieną specifinį poreikį. Tai yra tauta, kuriai gandai yra gyvenimo degalai. Atėnuose belaukiant penktadienio mūšio tarp Kauno „Žalgirio“ ir Atėnų „Panathinaikos“, jau teko išgirsti įvairiausių konspiracijų teorijų. Vienos jų herojus, be abejo, yra PAO šeimos numylėtinis Šarūnas Jasikevičius.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / nuotr. Alfredo Pliadžio
Penktadienis | Eurolyga | „Panathinaikos“ – „Žalgiris“ | 21:00 | Atėnai

Graikų logika paprasta.

2019-ųjų vasarą baigs galioti Atėnų „Panathinaikos“ sutartis su vyriausiuoju treneriu Xavi Pascualiu.

Tuo pačiu metu baigs galioti visų „Panathinaikos“ legionierių sutartys, kas naujam treneriui suteiktų visišką laisvę klijuoti komandą aplink Graikijos krepšininkų branduolį.

Šarūnas Jasikevičius oficialiai sutarė su „Žalgiriu“ dėl trejų metų sutarties, bet jo sutartis yra atvira.

Kur tai veda, daugiau pasakoti nereikia. „Panathinaikos“ sirgalių bendruomenė šnabždasi, kad kitąmet Atėnai kils į kovą dėl Š.Jasikevičiaus – tuo įsitikinę ir aistruoliai, ir Graikijos žurnalistai.

Yra vienas bet – Š.Jasikevičiaus filosofija gali prasilenkti su „Panathinaikos“ norais. Pirmiausia, daugelis dvejoja dėl Šaro galimybės dirbti po vienu stogu su skandalinguoju „Panathinaikos“ savininku Dimitriu Giannakopoulu.

Antra, Š.Jasikevičiui gali atsiverti durys dar ir į tokius klubus kaip „Barcelona“ ar Maskvos CSKA.

Trečia – Š.Jasikevičius gali išvažiuoti į NBA.

VIDEO: „Ginčas“: kiek realu Šarą išvysti vyr. trenerio poste NBA?

Šios konspiracijos teorijos tikrai kels šypseną Šarūnui Jasikevičiui, bet „Žalgirio“ treneris dabar turi svarbesnių galvosūkių.

Penktadienį „Žalgiris“ bandys padaryti tai, ko dar nebuvo pavykę modernios Eurolygos istorijoje – laimėti OAKA arenoje. Kol kas visi 10 susitikimų „Panathinaikos“ tvirtovėje baigėsi „Žalgirio“ pralaimėjimu.

Žalgiriečiai pernai buvo labai arti to neregėto taško „Panathinaikos“ būstinėje, bet liko nuo jo per nesušvilptą pražangą prieš Keviną Pangosą, pratęsimą ir pergalingą Nicko Calatheso slalomą.

„Žalgiris“ turi rimtų motyvų nutraukti tą formalumų Atėnuose seriją, bet sugrįžkime prie klasikos, kad perkąsti šį graikišką riešutą bus sudėtinga.

„Panathinaikos“ 2018-ųjų vasarą sudarė svarbiausią pastarųjų kelerių metų sandorį. Graikijos čempionams pavyko gauti Nicko Calatheso parašą ant naujos trejų metų 6,5 mln. eurų vertės sutarties, kurioje nėra net perėjimo į NBA galimybės.

Bet šis solidus čekis pagrindiniam įžaidėjui ir simbolinio Eurolygos penketo atstovui kainavo brangiai. „Panathinaikos“ nepajėgė išlaikyti kertinio aukštaūgio Chriso Singletono ir neteko taškų medžiotojo Mike'o Jameso.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kelyje į Eurolygos olimpą sugrįžti siekiantis varžovas (2/5)

Pastarąjį pavyko pakeisti gan solidžiai. „Panathinaikos“ į Europą sugrąžino Kinijoje klaidžiojusį Keithą Langfordą.

Amerikietis dukart tapo rezultatyviausiu Eurolygos sezono žaidėju, bet visada buvo siejamas su metimų konvejeriu, savanaudiškumu ir trumpais jo atstovaujamų komandų žygiais rimčiausiuose Europos turnyruose.

Bet patirtis Kinijoje pažadino kitą K.Langfordo asmenybės pusę. Vos nusileidęs Atėnų oro uoste graikų žurnalistams jis prasitarė, kad žino apie jam klijuojamą etiketę, bet darys viską, kad nuo šiol būtų siejamas ne su metimų, o pergalių skaičiumi.

Amerikietis pažadą tesėjo. Nors liko pirmas pagal rezultatyvumą – „Panathinaikos“ jis pelno vid. 15,7 taško per rungtynes su fantastišku 66,7 proc. dvitaškių ir 42,9 proc. tritaškių tikslumu, K.Langfordas labai efektyviai išnaudoja gautus kamuolius ir labai gražiai žiūrisi šalia N.Calatheso.

„Scanpix“ nuotr./ Keithas Langfordas
„Scanpix“ nuotr./ Keithas Langfordas

Pastarasis kol kas nedemonstruoja MVP formos. N.Calathesas pataikė tik 27 proc. metimų ir renka po 7 taškus bei 9 naudingumo balus. Jį už ausų traukia nebent įspūdingai atrodantis 10,3 rezultatyvaus perdavimo vidurkis.

N.Calathesas kažkuo primena dabartinį „Panathinaikos“ veidą, kuriam dar reikia laiko pasiekti gražiausias savo linijas.

Ypač tų sąsajų galima atrasti stebint tritaškių pataikymą. N.Calathesas kol kas įmetė tik 1 tritaškį iš 8 ir grįžo prie senų blogų įpročių svaidyti tolimus metimus į lentos kraštą. Visa „Panathinaikos“ ekipa realizavo tik 26,9 proc. tritaškių – tai yra prasčiausias rezultatas Eurolygoje.

Tik 15,6 proc. „Panathinaikos“ taškų ateina per tritaškius. Tai taip pat mažiausiai tritaškių – tik 14, pataikiusi komanda.

Graikai išmetė daugiau tolimų metimų tik už „Žalgirį“ – 52, kai žalgiriečiai 43.

Penktadienį „Panathinaikos“ itin trūks puolėjo Matto Lojeski, kuris buvo beveik pusę komandos tolimų metimų (6) šį sezoną pataikęs krepšininkas.

Vis dėlto nusimušęs tritaškių taikiklis kol kas nedaro didelės žalos Atėnų ekipai. Pagal statistikos skaičiavimus, „Panathinaikos“ Eurolygoje kol kas yra geriausiai atakuojančių komandų šešete ir geriausiai besiginančių ketverte.

Standartinėje statistikos išraiškoje, tai yra 90 įmestų ir 83,67 praleisto taško vidurkis.

Beje, graikų gynyba verčia priešininkus klysti net 16,7 karto per rungtynes. Su 9,33 perimto kamuolio vidurkiu „Panathinaikos“ Eurolygoje yra antri, o „Žalgiris“ kaip tik yra dažniausiai klystanti Eurolygos komanda – klysta kas penktoje atakoje ir praranda vidutiniškai po 15 kamuolių per mačą.

Šios kalkuliacijos „Panathinaikos“ kol kas atnešė 2 pergales per 3 rungtynes. Namuose „Panathinaikos“ palaužė Tel Avivo „Maccabi“ (89:84) ir užtikrintai susitvarkė su Gran Kanarijos „Herbalife“ (102:87).

Tačiau nesėkmė išvykoje Miuncheno „Bayern“ 79:80 graikams vėl iškėlė didžiulių abejonių dėl „Panathinaikos“ veido svečiuose. Praėjusį sezoną Xavi Pascualio auklėtiniai laimėjo tik 6 išvykos rungtynes iš 17.

Beje, po pralaimėjimo Miunchene X.Pascualis su komanda grįžęs į Atėnų oro uostą vėliau tiesiai iš jo keliavo į OAKA areną ir ten išrašė komandai valandos trukmės pamokslą.

Šiemet taip rungtyniauti už OAKA ribų „Panathinaikos“ nebeturi teisės.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kokių rezervų neišnaudoja „Žalgiris“? (1/5)

24sek šaltiniai Graikijoje pasakoja, kad PAO jau nekantrauja sugrįžti į finalo ketvertą. Po Željko Obradovičiaus eros, nuo 2012-ųjų klubas dar taip ir nebuvo patekęs tarp keturių elitinių Eurolygos komandų.

Kaip tik šį sezoną „Panathinaikos“ krepšinio klubas švenčia savo gyvavimo šimtmetį, o kitąmet tikisi surengti Eurolygos finalo ketverto kovas. Tad tai kertiniai metai, kai PAO privalo grįžti į Eurolygos geriausiųjų klubą.

Tam „Panathinaikos“ subūrė graikišką branduolį, kuris dažnai padėdavo komandai iškovoti titulus praeityje. Tokie vietiniai krepšininkai kaip Dimitris Diamantidis, Antonis Fotsis, Vassilis Spanoulis, Kostas Tsartsaris ir kiti ne visada griežė pirmais smuikais, bet buvo svarbi „Panathinaikos“ pamato dalis.

Šiemet vietinių žaidėjų PAO klube – užtektinai.

Prie senbuvių Nicko Calatheso, Niko Pappo, Thanasio Antetokounmpo ir vietiniu Atėnuose jau laikomo Jameso Gisto, prisijungė „Sacramento Kings“ neįsitvirtinęs Giorgas Papagiannis, iš Pirėjo „Olympiakos“ nuviliotas Ioannis Papapetrou bei Europoje po ketverių metų NCAA debiutavęs ir maloniai nustebinęs puolėjas Kostas Mitoglou.

Į starto penketą įsiveržęs 22 metų 210 cm ūgio aukštaūgis, kalbama, neišlenda iš treniruočių salės ir penktadienio vakarą gali nustebinti ne vieną Lietuvos krepšinio gerbėją.

Graikai skaičiuoja, kad turi daugiausiai vietinių žaidėjų po Podgoricos „Budučnost“ – devynis, bet dar toli gražu ne visi jie neša „Panathinaikos“ komandai apčiuopiamą indėlį Eurolygoje.

Žaidėjas Min. Tšk. Dvit. Trit. Baud. Kam. Perd. Naud.
ANTETOKOUNMPO, THANASIS 12:03 6.7 80% 50% 50% 2.3 0.3 7
CALATHES, NICK 28:20 7 32% 12.5% 66.7% 2.3 10.3 9
GIST, JAMES 21:05 7 57.1% 71.4% 1.7 2 7.7
LANGFORD, KEITH 20:10 15.7 66.7% 42.9% 100% 1.7 1 15.7
LASME, STEPHANE 18:01 7 60% 90% 2.7 0.7 10.7
LEKAVICIUS, LUKAS 12:08 7.3 88.9% 100% 0.7 2 9
LOJESKI, MATT 15:53 11.5 85.7% 60% 66.7% 3 11
MITOGLOU, KONSTANTINOS 17:14 7.3 76.9% 66.7% 4.7 7.7
PAPAGIANNIS, GEORGIOS 12:05 4 100% 3 6
PAPAPETROU, IOANNIS 18:21 7 66.7% 33.3% 85.7% 3.7 9
PAPPAS, NIKOS 18:51 8 40% 33.3% 87.5% 0.7 1.3 7.3
THOMAS, DESHAUN 19:06 8 53.8% 25% 66.7% 4.7 0.7 9.3
Vidurkis 200:00 90 61% 26.9% 82% 31.66 18.33 105.33

„Panathinaikos“ stovykloje šiek tiek baiminamasi, kad komanda pernelyg priklausoma nuo N.Calatheso. Tad čia svarbus ir Luko Lekavičiaus vaidmuo – lietuvis turi ne tik suteikti graikui kokybiškų poilsio minučių, bet ir tapti žaidėju, kuriuo būtų galima visiškai pasitikėti.

„Panathinaikos“ yra pažeidžiamas, o „Žalgirio“ testas kol kas jiems bus rimčiausias šį sezoną. Vietiniai beveik neabejoja Atėnų komandos pergale, bet sunkių Eurolygos finalo ketverto favoritų kovų užgrūdintas „Žalgiris“ su Šarūnu Jasikevičiumi priešakyje turi potencialo nubraukti vieną nemalonų įrašą istorijoje – dar nepatirtos pergalės jausmą OAKA arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai