Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 12

Kova su koronavirusu Europos arenose: „Žalgirio“ atvejis – vienas rečiausių Eurolygoje

Koronaviruso protrūkis uždaro Eurolygos arenas. Prieš 29-ąjį Eurolygos turą tribūnose žiūrovus dar palieka tik trys šalys – Rusija, Turkija ir Lietuva. Kauno „Žalgiris“ vienas iš nedaugelio klubų, kuris Eurolygoje dar gali sulaukti šeštojo žaidėjo pagalbos – žiūrovų palaikymo. NBA po pirmojo koronaviruso atvejo sustabdžius sezoną Amerikoje, 15min kviečia pasižvalgyti, kaip Eurolygos miestai reaguoja į COVID-19 parazitą.
Kauno „Žalgirio“ rungtynės arenoje
Kauno „Žalgirio“ rungtynės arenoje / 15min koliažas

Šį krepšinio sezoną 18 Eurolygos komandų atstovauja dešimčiai valstybių. Net septynios iš jų ėmėsi griežtų priemonių ir ketina neįsileisti sirgalių į artimiausius susitikimus. Trys dar organizuoja rungtynes įprasta tvarka.

Labai realu, kad situacija greitai keisis po pirmojo koronaviruso atvejo NBA. Tyrimams parodžius, kad „Utah Jazz“ centras Rudy Gobert'as užsikrėtė COVID-19 virusu, NBA nedelsiant sustabdė sezoną. Jau artimiausiomis valandomis drastiškai gali sureaguoti ir Eurolyga.

Bet 15min supažindina su dešimties Eurolygos valstybių reakcija į koronaviruso protrūkį iki trečiadienio vakaro.

Trys tolerantiškiausios valstybės

Kauno „Žalgirio“ atvejis Eurolygoje – vienas retesnių. Tik rekomendacinio pobūdžio Vyriausybės prašymo organizuoti rungtynes be žiūrovų sulaukę Lietuvos čempionai vis dar gali pardavinėti bilietus į visas 15 tūkst. 415 vietų „Žalgirio“ arenoje.

Trečiadienį „Žalgiris“ paskelbė, kad jau išpardavė visus bilietus į paskutinį Eurolygos reguliariojo sezono mačą balandžio 10-ąją su Miuncheno „Bayern“. Bilietų jau nebeliko ir į balandžio 3-iosios susitikimą su Maskvos CSKA. Į kovo 24-osios rungtynes su Stambulo „Fenerbahče“ vėlų trečiadienio vakarą buvo likę tik 246 bilietai.

„Labai dideli nuostoliai. Neįsivaizduoju, kaip tą skylę užkištume“, –interviu 15min sakė „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas, paklaustas, kokių finansinių pasekmių klubui turėtų sprendimas žaisti rungtynes be žiūrovų.

Anot P.Motiejūno, tuos nuostolius „Žalgiris“ jaustų net ir kitą sezoną.

Lietuvoje iki trečiadienio 22 val. buvo užfiksuoti trys koronaviruso atvejai.

Pirmųjų rekomendacijų sulaukė Maskvos CSKA. Maskvos meras Sergejus Sobjaninas pateikė rekomendacinio pobūdžio prašymus į sporto renginius neįleisti daugiau nei 5 tūkst. žiūrovų. Kita vertus, CSKA lankomumo vidurkis mažai viršija rekomenduojamą ribą – į Eurolygos čempionų mačus susirenka vid. 7050 sirgalių.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Trileris Eurolygos rungtynėse Maskvoje: CSKA – Kauno „Žalgiris“. Thomasas Walkupas.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Trileris Eurolygos rungtynėse Maskvoje: CSKA – Kauno „Žalgiris“. Thomasas Walkupas.

Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Maskvos srities „Chimki“ ekipos taip pat žaidžia pagal įprastą tvarką.

Trečiadienio vakarą Rusijoje buvo užfiksuota 20 koronaviruso atvejų.

Pilnose tribūnose ketvirtadienį ir penktadienį ketina žaisti du Stambulo klubai – „Anadolu Efes“ bei „Fenerbahče“, kurie į vienerias namų rungtynes Eurolygoje surenka atitinkamai vid. 13,1 ir 9,8 tūkst. sirgalių.

Turkijoje sporto renginiai vyksta įprasta tvarka, nors 15min šaltiniai teigia, kad jau kitą savaitę šalyje tikimasi sulaukti pirmųjų apribojimų. Kol kas iki trečiadienio vakaro Turkijoje buvo užfiksuotas vienintelis koronaviruso atvejis.

Taigi, tribūnų žiūrovams Eurolygoje dar neuždarė penkios Eurolygos komandos: „Žalgiris“, CSKA, „Chimki“, „Zenit“, „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“.

Apribojimai kitose Europos šalyse

  • Italija

Italija yra didžiausias koronaviruso židinys Europoje.

Iki trečiadienio vakaro Italijoje buvo užfiksuota 12 tūkst. 462 koronaviruso atvejai – daugiausiai pasaulyje už Kinijos teritorijos. Virusas Italijoje jau nusinešė 827 gyvybes.

Eurolyga mažiausiai iki balandžio 11-osios perkels visus Italijoje numatytus Eurolygos ir Europos taurės susitikimus, kurie turėjo vykti Milane, Bolonijoje ir Venecijoje.

Pavyzdžiui, artimiausias Eurolygos rungtynes Milano „Olimpia“ su Pirėjo „Olympiakos“ žais ne Italijoje, o Berlyne. Dar du Milano klubo mačus pretenduoja priimti ir Kaunas.

Visi nacionaliniai sporto čempionatai Italijoje atšaukti iki balandžio 3-osios.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Artūras Gudaitis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Artūras Gudaitis
  • Ispanija

Mažiausiai dvi artimiausias savaites visi sporto renginiai Ispanijoje vyks be žiūrovų. Tad ir Kauno „Žalgiris“ Eurolygos mačą penktadienį Barselonoje žais nejausdamas varžovų sirgalių palaikymo – tuščioje „Palau Blaugrana“ arenoje.

Šešto žaidėjo Eurolygoje neturės ir Madrido „Real“, Vitorijos „Baskonia“ bei „Valencia“. Būtent Valensijoje kitą savaitę žais ir žalgiriečiai.

Ispanijoje taip pat atšaukti visi jaunimo krepšinio čempionatai ir vaikų krepšinio treniruotės. Vėlų trečiadienio vakarą Ispanijos krepšinio lyga priėmė sprendimą nukelti dviejų artimiausių savaičių susitikimus.

Iki trečiadienio vakaro Ispanijoje buvo užfiksuoti 2222 koronaviruso atvejai ir 54 mirtys.

  • Izraelis

Izraelis ėmėsi griežtų priemonių kovai su koronaviruso plėtra. Visi atvykėliai į šalį privalo užsidaryti dviejų savaičių karantinui, kad po to galėtų įprastai judėti šioje valstybėje.

Maža to, uždrausti visi renginiai ir susibūrimai su daugiau nei 100 žmonių, tad artimiausias Tel Avivo „Maccabi“ Eurolygos mačas su Vitorijos „Baskonia“ vyks be žiūrovų.

Eurolygos komandos Izraelyje išvengs priverstinio dviejų savaičių karantino. Krepšininkai ir komandų personalas gaus specialius leidimus, bet atvykėlių judėjimas bus smarkiai suvaržytas.

Pavyzdžiui, komandų delegacijos tiesiai iš oro uosto bus pervežtos į viešbutį, iš kurio negalės patekti niekur kitur, tik į „Maccabi“ areną. Komandos net valgys atskirose patalpose.

Tokiomis sąlygomis kovo 24-ąją Tel Avive svečiuosis Kauno „Žalgiris“.

Izraelyje užfiksuoti 79 koronaviruso atvejai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Menora Mivtachim Arena Tel Avive
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Menora Mivtachim Arena Tel Avive
  • Prancūzija

Artimiausios Vilerbano ASVEL komandos rungtynės Eurolygoje vyks be žiūrovų.

Iki balandžio 3-osios bus stabdomas Prancūzijos nacionalinis čempionatas, bet artimiausio turo susitikimai savaitgalį dar galės vykti su žiūrovais, tiesa, daugiausiai su 1000 žmonių.

Beje, jau anksčiau Prancūzijoje buvo įvestos taisyklės atsisakyti rankų paspaudimo tarp žaidėjų, trenerių, teisėjų ir kitų rungtynių dalyvių, taip pat nekontaktuoti su sirgaliais.

Prancūzijoje koronavirusas užfiksuotas 2281 žmogui ir nusinešė 48 gyvybes.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vilerbano Astroballe arena
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vilerbano Astroballe arena
  • Graikija

Kovo 8-ąją Graikijoje priimtas visuotinis sprendimas dvi savaites sporto renginius organizuoti be žiūrovų.

Graikijos krepšinio federacija ėmėsi dar griežtesnių priemonių ir atšaukė visus žemesnių krepšinio divizionų susitikimus. Tiesa, pirmos Graikijos lygos varžybas organizuojanti ESAKE tęsia čempionatą, tačiau irgi rengia rungtynes už uždarų durų.

Be žiūrovų artimiausius Eurolygos mačus žais ir du didžiausi klubai – „Panathinaikos“ bei „Olympiakos“.

Graikija iki trečiadienio vakaro suskaičiavo 99 koronaviruso atvejus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Atėnų OAKA arena
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Atėnų OAKA arena
  • Serbija

Trečiadienį Serbija paskelbė, kad visi uždari sporto renginiai turės vykti be žiūrovų. Pavyzdžiui, apribojimai netaikomi futbolo mačams atviruose stadionuose.

Taigi, Belgrado „Crvena zvezda“ artimiausius Eurolygos susitikimus žais be mitais apipinto gerbėjų spaudimo priešininkams.

Beje, serbai laikinai uždarė sieną labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių piliečiams iš tam tikrų Kinijos regionų, Italijos, Pietų Korėjos, Irano ir Šveicarijos regionų.

Šie apribojimai Serbijoje galios mažiausiai iki balandžio 1-osios. Šioje valstybėje kol kas užfiksuota 12 koronaviruso atvejų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Belgrado Crvena zvezda
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Belgrado Crvena zvezda
  • Vokietija

Rokas Giedraitis ir Berlyno ALBA visas likusias Eurolygos reguliariojo sezono rungtynes žais už uždarų durų.

Berlyne uždrausti visi renginiai, į kuriuos susirenka daugiau nei 1000 žmonių. ALBA nusprendė nelaukti dar griežtesnių apribojimų ir patys priėmė sprendimą žaisti be žiūrovų iki Velykų.

Ketvirtadienį Vokietijoje vyks nacionalinio čempionato posėdis, kuriame bus priimti sprendimai dėl tolimesnių rungtynių organizavimo.

Vokietijoje iki trečiadienio vakaro užfiksuoti 1908 koronaviruso atvejai su 3 mirtimis.

Žaidėjų žodis

Pateikiame Eurolygos žaidėjų asociacijos pranešimą, publikuotą trečiadienio vakarą: „Pastarosiomis dienomis ELPA (Eurolygos žaidėjų asociacija – red.) nuolat bendravo su žaidėjų atstovais ir Eurolygos vadovais dėl koronaviruso plėtros ir rungtynių Italijos teritorijoje. Antradienį Eurolygai ir visoms komandoms išsiuntėme laišką, kuriuo reikalavome perkelti visas rungtynes padidintos rizikos teritorijose.

Žaidėjai vertina Eurolygos pastangas tęsti čempionatą ir įvesti apribojimus maksimaliai apsaugant žaidėjus rungtyniaujant tiek prie sirgalių, tiek tuščiose arenose. Tačiau norėdami dar labiau apsaugoti krepšininkus, ELPA ragina Eurolygą ir jos komandas rasti sprendimą perkelti rungtynes padidintos rizikos teritorijoje, tarp jų ir Italijoje.

Sprendimas perkelti „Olimpia“ ir „Olympiakos“ rungtynes į Berlyną yra sveikintinas, bet reikėtų imtis ir kitų griežčiausių priemonių. Suprantame, kad pastarosios dienos ir savaitės kupinos įvykių, kurie nuolat keičiasi. Tačiau norime priminti Eurolygai ir jos komandoms, kad šiuo sunkiu metu prioritetas turėtų būti krepšininkai ir jų šeimos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas