Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 19

L.Kleiza – apie P.Motiejūno išmoktas pamokas ir Eurolygos metų trenerį K.Maksvytį

Kauno „Žalgiris“ trečią kartą modernios Eurolygos istorijoje pasiekė turnyro atkrintamąsias varžybas. Jei pirmuosius du kartus šalies flagmaną link pirmojo Senojo žemyno aštuoneto nudirigavo Šarūnas Jasikevičius, šįkart tai padarė darbėniškis Kazys Maksvytis. „Kaune prasidėjo Kazio era“, – 15min laidoje sakė Linas Kleiza.

15min laidoje PIKENROLAS dalyvavę Linas Kleiza ir Deividas Sirvydis pasidalijo mintimis apie stebuklingą Kauno „Žalgirio“ sezoną Eurolygoje.

Lietuvos flagmanas dar praėjusį sezoną užėmė paskutinę vietą stipriausiame Senojo žemyno turnyre, o jau šiame sezone įšoko į atkrintamąsias varžybas.

„Sakyčiau, kad „Žalgiris“ yra labiausiai stebinanti šio sezono Eurolygos komanda, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė sezoną G lygoje užbaigęs ir į Lietuvą sugrįžęs 22-ejų snaiperis Deividas Sirvydis. – Tikriausiai visus Lietuvoje jie nustebino. Prieš sezoną daugelis „Žalgirį“ matė tarp paskutinių komandų, o aš irgi nesitikėjau, kad jie pateks į aštuntuką. Tikrai įspūdingas pasiekimas. Daug kas priklauso nuo trenerio Kazio Maksvyčio. Jis suteikia žaidėjams pasitikėjimo savimi bei sustato juos į teisingas pozicijas. Arnas Butkevičius daro tai, ką moka labiausiai. Kaip ir Ignas Brazdeikis, kuriam reikėjo laiko įsižaisti. Komandos sulipdymas, pasitikėjimas ir didžiulė kova nuvedė „Žalgirį“ į atkrintamąsias.“

Stambulo „Fenerbahče“ ir Vitorijos „Baskonia“ nesėkmės paskutiniame ture suteikė galimybę „Žalgiriui“ nuspręsti savąjį likimą Miunchene, tačiau Bavarijos sostinėje be dramos apsieita nebuvo.

Likus 100 sekundžių iki mačo pabaigos K.Maksvyčio vyrai prieš vietos „Bayern“ turėjo 10 taškų pranašumą, kurį po virtinės žalgiriečių klaidų Andrea Trinchieri auklėtiniai per minutę nukirpo iki minimalios ribos.

Paskutinis Andreaso Obsto dvitaškis buvo po kontakto su Achille Polonara, tačiau arbitrų švilpukai tylėjo.

„Manau, kad pasisekė, jog arbitrai nesušvilpė baudos Achillei Polonarai. „Žalgiris“ rungtynes galėjo uždaryti žymiai anksčiau, bet nervai padarė savo, – sakė L.Kleiza. – Turbūt sirgaliai sakys, jog visada tikėjo „Žalgirio“ atkrintamųjų šansais ir to tikėjimo niekada neprarado (juokiasi). Aš tikrai netikėjau, jog „Žalgiris“ pateks į aštuntuką. Džiaugiuosi už juos visus. „Žalgiris“ po tragiško sezono grįžo į tinkamas ribas. Eurolygoje su tokiu biudžetu puolimo nenupirksi, tad komanda turi būti statoma nuo gynybos. Jie padarė vieną iš topinių gynybinių komandų. Nesitikėjau, jog su tokiais žaidėjais tai yra įmanoma. Netikėjau ir tuo, jog Kazys Maksvytis yra gynybinis treneris. „Žalgiris“ turėjo traumų, kitų problemų, bet vis tiek atrodė įspūdingai.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

L.Kleiza palygino K.Maksvyčio ir Šarūno Jasikevičiaus pasiekimus su „Žalgiriu“.

„Šaras turėjo užsipirkęs topinių žaidėjų. Kuris dabartinio „Žalgirio“ žaidėjas galėtų būti ateityje Eurolygos MVP? Jis turėjo Brandoną Daviesą, Vasilije Micičių, Keviną Pangosą. Dar turėjo topinės formos Paulių Jankūną. Šaras turėjo dukart, o gal net triskart talentingesnę komandą nei Kazys. Kazio pasiekimas yra išties įspūdingas. Jis viską pastatė nuo gynybos, o puolime krepšinis nebuvo gražus. Kova, gimdymas... Jis pataikė su pirkiniais, dėl kurių buvo daug abejonių, – sakė L.Kleiza. – Smagu dėl Lietuvos krepšinio. Niekas daugiau apie nieką kitą nekalba, tik „Žalgirį“ ir Eurolygos aštuntuką. Man, kaip krepšinio žmogui, tas yra smagiausia, kad nėra labai daug diskusijų apie kitus sportus.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza

Didysis klausimas – kas taps Eurolygos metų treneriu? Savų kozirių turi reguliariajame sezone triumfavusios Pirėjo „Olympiakos“ strategas Georgios Bartzokas, šį apdovanojimą iškovojęs pernai, Belgrado „Partizan“ bosas Željko Obradovičius ir stebuklus su „Žalgiriu“ kūręs K.Maksvytis.

„Aš Eurolygos metų trenerio apdovanojimą duočiau Kaziui, – sakė L.Kleiza. – Žinoma, sunku man vertinti nesiremiant sentimentais. Juk aš pastoviai mačiau „Žalgirį“, sekiau juos ir žinojau, kas buvo pernai. Aš mačiau visą šį „Žalgirio“ pasikeitimą. „Partizan“ irgi turi daug kozirių, nors jų biudžetas neaiškus. Jie talento turi tikrai daugiau, o Željko tikrai yra superinis strategas. Jis visais atvejais lenkia visus trenerius. Jis yra genijus. Pagal sezono pasiekimus, tai pirmas yra Georgios Bartzokas, bet „Olympiakos“ mažai pasikeitė nuo pernai, turi didžiulį biudžetą ir puikius žaidėjus. Talento ten labai daug, tai nieko pernelyg „Olympiakos“ pasiekimai nenustebino. Labiausiai nustebinusi komanda yra „Žalgiris“. Be to, jų užduotis Eurolygoje buvo sunkiausia.“

„Aš irgi galbūt duočiau K.Maksvyčiui, bet palyginti yra sunku. „Žalgiris“ yra labiausiai nustebinusi komanda, nes pakilo nuo dugno. Kitų klubų tikslas buvo išlikti elite, o kilti aukščiau to nėra net teorinių galimybių, todėl palyginti yra labai sunku. Bet labiausiai visus nustebino „Žalgiris“ ir Kazys Maksvytis“, – sakė D.Sirvydis.

nuotr. zalgiris.lt/Paulius Jankūnas ir Paulius Motiejūnas
nuotr. zalgiris.lt/Paulius Jankūnas ir Paulius Motiejūnas

„Žalgiriui“ praėjusį sezoną ramstant Eurolygos dugną, daugiausia L.Kleizos kritikos strėlių skriejo į klubo vadovo Pauliaus Motiejūno daržą. Po puikaus sezono – pagyros „Žalgirio“ bosui.

„Aš buvau Paulius Motiejūno kritikas. Galvoju, kad viskas turėjo stovėti ant to, kas taip sėkmingai ėjosi, kai jis turėjo Šarą ir viskas buvo parašyta, ką reikia daryti. Didžiausia kritika buvo, jog Paulius nusisuko nuo vizijos, norėjo ją perdaryti savaip ir kažką įrodyti. Galvoju, kad kritika yra normalus dalykas, kai nukrenti iki 18 vietos Eurolygoje. Kritika stumia į priekį, o po tragiško praėjusio sezono buvo grįžta prie to paties modelio ir panašaus gynybinio bei fiziško krepšinio. Tai davė vaisių, – sakė L.Kleiza. – Galvoju, kad toks kovingas krepšinis lietuviams yra labai smagus. Jiems turbūt tokią komandą palaikyti yra žymiai smagiau nei tokią, kuri pelno po 100 taškų, kaip „Baskonia“. Tai nėra mūsų mentalitetas. Visa tai atsispindi pastoviai užpildytoje „Žalgirio“ arenoje.

Prasidėjo Kazio era Kaune. „Žalgiriui“ reikės jį išlaikyti, pratęsti kontraktą ir mokėti normalią algą. Nuopelnai dėl visko keliauja P.Motiejūnui. Niekada nieko prieš jį iš mano pusės nebuvo asmeniška. Aš jį gerbiu, bet kai priimami idiotiški sprendimai, kurie atrodo tikrai nelogiškai, tuomet kritikos visada bus. Gerai, kad jis grįžo prie seno modelio ir pergalingo kelio.“

Visa 15min laida su Linu Kleiza ir Deividu Sirvydžiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Sirvydis – „Žalgirio“ pasaka Eurolygoje ir Deivido ateities planai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas