Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 21

Lemtingos klaidos Rusijoje ir dar vienas paleistas „Žalgirio“ šansas

Krepšinis kartais gali atrodyti kaip labai paprastas žaidimas. Arba pataikai tu, arba daugiau pataiko tavo varžovai. Pergalė Maskvos regione Kauno „Žalgiriui“ būtų suteikusi nežmoniškai reikalingą oro gūsį. Tačiau kauniečiai eilinį kartą šiame Eurolygos sezone pataikė itin prastai, kuomet varžovų ekipoje tinklelį plėšė ne tik jos lyderis, bet ir netikėtas X faktorius. Žalgiriečiai „Chimki“ komandai pralaimėjo 74:83.

Akivaizdu, pramesti metimai nebuvo vienintelė pralaimėjimo priežastis.

Slogiai prasidėjusiose rungtynėse „Žalgiris“ nuo pat pirmųjų minučių leido savo varžovams daryti tai, ką jie labiausiai mėgsta – bėgti į greitą puolimą. Kol „Chimki“ rinkosi lengvesnius taškus, „Žalgiris“ bandė pasinaudoti A.Švedo silpnybėmis gynyboje bei išnaudoti susikurtus metimus. Deja, dažniau nesėkmingai.

Antroje rungtynių pusėje, svečiai turėjo galimybę perlaužti rungtynes trečiojo kėlinio pabaigoje. Galimybė buvo iškovota sunkiai, tačiau itin lengvai paleista – viena po kitos pasipylusios klaidos gynyboje bei lyderio nebuvimas puolime palengvino „Chimki“ darbą.

VIDEO: Karštas Šaro komentaras: nebėra ko slėpti - pataikymas katastrofiškas

„Chimki“ greitas puolimas

Maskvos regiono ekipos greitas puolimas turbūt buvo pirmasis akcentas video peržiūrose prieš šias rungtynes. Visgi aikštelėje žalgiriečiai atrodė nepasiruošę stabdyti „Chimki“ greito puolimo.

Rusai vargo pozicinėse atakose bei itin neatsakingai dalinosi kamuoliu (vien pirmajame kėlinyje padarė 6 klaidas, o rungtynės baigė net su 18), tačiau už tai atsigriebė greitose atakose – vien iš pirmųjų 10 taškų 7 buvo surinkti greitose atakose.

Jei po prarasto kamuolio lengvus taškus dar galima paaiškinti, kituose epizoduose trūko koncentracijos, komunikacijos bei žinojimo, kur ir kokie varžovų žaidėjai yra aikštelėje.

Iš pradžių, KC Riversas ir M.Gebenas dviese prišoko ties S.Karasiovo ir paliko D.Bookerį laisvą po krepšiu, kuris sugrūdo kamuolį iš viršaus po lengvo perdavimo. Iškart kitoje atakoje, po „Žalgirio“ pramesto metimo, Z.LeDay nusprendė, kad jam reikia būtinai grįžti prie savo žmogaus, kurį jau saugojo E.Ulanovas, o ne bėgti prie artimiausio laisvo žmogaus.

Taip jau atsitiko, kad artimiausias laisvas žmogus buvo A.Švedas, kuris nubaudė „Žalgirį“ dar trimis taškais.

„Chimki“ iš viso greitose atakose pelnė 20 taškų, kuomet „Žalgiris“ – vos 5.

VIDEO: R.Kurtinaitis: apie Žalgirio situaciją ir kodėl kūčiukų valgymas nėra šventė

Švedo atakavimas puolime bei neišnaudoti šansai

Puolime, šiose rungtynėse, kauniečių akcentas buvo kuo dažniau atakuoti A.Švedą, kuris nėra geras gynėjas ir kuriam daug labiau patinka pulti, nei vaikytis savo tiesioginius oponentus gynyboje. Dėl to aikštelėje daugiau laiko nei įprastai praleido ir A.Milaknis (30 minučių).

Švedas buvo itin lėtas vaikydamasis Milaknį ir Riversą iš vadinamųjų diamond situaciją, kuomet snaiperiai išbėginėja iš baudos aikštelės link tritaškio naudodamiesi užtvaromis. „Chimki“ lyderis dažnai atsilikdavo per daug nuo savo tiesioginių oponentų, bandydavo kirsti užtvaros vietoj bėgimo iš paskos, taip suteikdamas visokius pranašumus „Žalgiriui“. Šie baigdavosi arba snaiperių taškais, arba priverstiniais susikeitimais, kuriuos karts nuo karto kauniečiams pavykdavo tinkamai išnaudoti.

VIDEO: J.Landale’o neguodžia karjeros rekordas

Tą pavyko padaryti pirmajame kėlinyje, kuomet Švedo vėlavimas paliko jį su P.Jankūnu. Žalgiriečiai kantriai surado kapitoną reikiamoje vietoje, šis atliko gerą perdavimą ir Landale’as baigė ataką dviem taikliais baudų metimais. Kartą Švedas neatėjo į pagalbą iš silpnosios pusės pikenrolo metu, o kitus kartus taškais nubaudė Milaknis ar Riversas. Iš viso dėl jo tiesioginių klaidų „Žalgiriui“ pavyko pelnyti 15 taškų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas

Jų galėjo būti ir daugiau. Ruso silpnybes gynyboje šiek tiek pavyksta užkamšyti kitų „Chimki“ žaidėjų atletiškumu – net ir žalgiriečiams įgavus tam tikrą pradinį pranašumą, krepšį savo milžiniškais šuoliais ir rankomis saugojo D.Bookeris, J.Evansas ir A.Gillas. Prie viso to prisidėjo ir eilinį kartą tragiškas pataikymas iš toli.

Tikslą pasiekė vos 5 metimai iš 21, nors itin daug jų buvo iš patogių padėčių – KC Riversas, atrodo, labai norintis įrodyti, kad priklauso Eurolygoje ir neišnaudoja gan gerų padėčių, kuomet N.Hayesas, atrodo, praradęs pasitikėjimą savo metimu iš toli.

Reikia tikėtis, kad keletas taiklių metimų artimiausiose rungtynėse turės sniego lavinos efektą ir atriš jiems rankas, nes be jų kauniečiams laimėti bus itin sunku.

VIDEO: Nepataikantis N.Hayesas pyksta ant savęs

Lemtingos klaidos antroje pusėje

„Žalgiris“ turėjo puikią progą perlaužti rungtynių eigą trečiojo kėlinio pabaigoje, kuomet išlygino rezultatą (49-49), nors dar prieš kelias minutes atsilikinėjo 6 taškų skirtumu.

Rungtynių svarstyklės, atrodė, kauniečių pusėje. „Chimki“ klydo perdavinėdami kamuolius, Švedas prametė savo metimus, o J.Landale‘as tęsė savo gerą pasirodymą toliau puikiai užsiblokuodamas varžovus giliai baudos aikštelėje. Bet būtent tada sekė trys esminės Žalgirio klaidos gynyboje.

VIDEO: E.Ulanovas apie sunkią Žalgirio situaciją: mes tikime

Iš pradžių N.Hayesas prastai sužaidė gynyboje – closeouto situacijose pernelyg lengvai praleido S.Jovičių į dešinę pusę, kuris pelnė 2 taškus. Kitoje atakoje, po J.Evanso bloko, vėl niekas iš žalgiriečių greitajame puolime nesužiūrėjo A.Švedo, kuris smeigė tolimą metimą.

Lyg to būtų maža, paskutinėje kėlinio atakoje „Chimki“ atakavo iš Ram situacijos, kuomet prieš žaidžiant 2 prieš 2, papildomas gynėjas dar pastato aukštaūgiui užtvarą, kurios tikslas – priversti besiginančios komandos aukštaūgį vėluoti prie žaidėjo su kamuoliu.

Dėl pradinės užtvaros J.Landale‘as vėlavo pakilti prie Švedo, kuris nubaudė dar vienu tritaškiu ir grąžino „Chimki“ 8 taškų pranašumą. Jo „Žalgiris“ taip ir nesugebėjo panaikinti.

Apibendrinimas

S.Jovičius nustebino sužaidė sezono rungtynes su 25 taškais ir 5 pataikytais tritaškiais, tačiau „Žalgirio“ pagrindinė problema ir pralaimėjimų serijos priežastis – nepadaromi akcentuojami dalykai gynyboje bei katastrofiškai neišnaudojamos susikurtos progos.

Kiekvienose rungtynėse „Žalgiris“ turi momentą, kuriame gali perlaužti rungtynes, bet tuomet pasipila klaidos, o puolime, iškritus M.Grigoniui, neatsiranda lyderio, kuris galėtų patraukti ekipą už savo pečių.

„Reikia laukti“, – tokie Š.Jasikevičiaus žodžiai puikiai apibūdina dabartinę situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito