Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 25

Lukas Lekavičius – apie Šaro prieskonį Atėnuose ir „Žalgirio“ permainas

Lukas Lekavičius su šypsena įžengė į „Panathinaikos“ spaudos konferencijos salę, kurioje ketvirtadienio popietę jo laukė Lietuvos žurnalistai. 24-erių lietuvis priima Kauno „Žalgirį“ į svečius puikios formos. „Panathinaikos“ simboliai ant jo ir visos komandos pečių krauna didžiulę atsakomybę, o pakeliui iškeltų tikslų link reikia nugalėti tokius varžovus kaip Kauno „Žalgiris“. Bet L.Lekavičius su pagarba sutinka buvusią savo komandą.
Lukas Lekavičius
Lukas Lekavičius / nuotr. Lino Žemgulio

„Panathinaikos“ atstovas spaudai prieš pokalbį su Luku Lekavičiumi už jo nugaros pastatė milžinišką reklaminį plakatą, skirtą tik šiems metams. Jis simbolizavo „Panathinaikos“ krepšinio klubo šimtmetį, kurį šį sezoną švenčia šlovingasis Atėnų klubas.

„Panathinaikos“ šeima prasidėjo nuo futbolo ekipos ir susikūrė 1908 metais, bet nuo 1919-ųjų vietinių kraują kaitina ir krepšinio komandos kovos.

Už L.Lekavičiaus nugaros – priminimas apie didingą „Panathinaikos“ istoriją ir atsakomybę, kurią neša kiekvienas Atėnų komandos žaidėjas. Pastarąjį kartą PAO šeima džiaugėsi finalo ketvertu tik 2012-aisiais, tad Atėnuose kalbama, jog „Panathinaikos“ šį sezoną privalo ten sugrįžti.

„Manau, nereikėtų kalbėti apie ketvertus ar kažką. Reikia stengtis laimėti kiekvienas rungtynes. Niekas per daug apie tai nešneka. Sezonas ilgas, visko gali būti. Dar tik pradžia ir stengiamės laimėti kiekvienas rungtynes“, – pašalinėmis mintimis bando neapsikrauti L.Lekavičius.

nuotr. Lino Žemgulio/Lukas Lekavičius
nuotr. Lino Žemgulio/Lukas Lekavičius

Ant smulkaus atakų organizatoriaus pečių – irgi nelengva našta.

Kai Lukas Lekavičius Graikijos čempionato starte prametė 4 baudų metimus iš eilės, graikų žurnalistai ėmė čirškinti įžaidėją iš Lietuvos. Graikija yra šalis, kurioje gandai yra vietinių duona. Tad ankstyvas išvadas darę graikai ėmė dvejoti, ar L.Lekavičius bus pasirengęs psichologiškai atlaikyti lūkesčių Atėnuose naštą ir tapti solidžiu Nicko Calatheso dubleriu.

Tačiau 181 cm ūgio mažylis greitai pritildė visus skeptikus.

Akistatą su Kauno „Žalgiriu“ lietuvis pasitinka sužaidęs geriausias savo Eurolygos rungtynes su „Panathinaikos“ marškinėliais. Praėjusios savaitės dvikovoje su Gran Kanarijos „Herbalife“ įžaidėjas įmetė 16 taškų ir surinko 17 naudingumo balų – tai geriausi Luko rodikliai Eurolygoje vilkinti PAO aprangą.

# Game Min Tšk. Dvit. Trit. Baud. Kam. Perd. Kl. Naud.
1 Maccabi 3:35 2 2
2 Bayern 9:38 6 2/2 2/2 2 2 8
3 Herbalife 23:13 16 6/7 0/2 4/4 2 2 4 17
3 Viso 36:26 22 8/9 0/2 6/6 2 6 6 27
Vidurkis 12:08 7.3 88.9% 0% 100% 0.7 2 2 9

Graikijos čempionate jis privaišino komandos draugus rezultatyviais perdavimais – su Salonikų „Aris“ jų atliko 6, su „Lavrio“ – 7.

Penktadienį L.Lekavičius į savo namus priima buvusią komandą tvirtai įsirėmęs į OAKA arenos parketą, iš kurios Kauno „Žalgiris“ bandys išsivežti pirmąją pergalę modernios Eurolygos istorijoje.

„Ta forma gerėja. Labai gerai jaučiuosi tiek treniruotėse, tiek rungtynėse. Aišku, kiekvienos rungtynės yra nauja istorija, bet stengsiuosi iš naujo gerai startuoti ir sužaisti efektyviai“, – 24sek Atėnuose pasakojo L.Lekavičius.

– Lukai, Atėnuose pradėjote antrąjį sezoną. Kokie pagrindiniai pasikeitimai?

– Kažkokių didelių pokyčių nebuvo. Liko branduolys, pagrindiniai lyderiai Calathesas ir Gistas. Niekas per daug nepasikeitė – nei mūsų stilius, nei kažkas kitas.

– Ar Keithas Langfordas su Stephane'u Lasme tinkamai kompensavo Chriso Singletono ir Mike'o Jameso netektis?

– Jamesą pakeitęs Langfordas yra panašus žaidėjas, taškų darytojas. Manau, kompensavome netektis.

– M.Jamesas pernai kartais ir įžaisdavo kamuolį. Kai jo nėra, ar pasikeitė jūsų situacija ir minučių skaičius?

– Gal taip, nes Mike'as galėdavo žaisti pirmu numeriu, o kito atsarginio pirmo be manęs komandoje dabar nėra. Langfordas iš bėdos gali įžaisti kamuolį, bet jis labiau metikas.

– Ar treneris prieš sezoną neminėjo, kad augs jūsų minučių skaičius?

– Konkrečiai nesakė, bet manau, ir taip aišku, kad treneris pasitiki, nes pasiliko mane antram sezonui.

– O ar tų minučių kol kas pakanka?

– Banguotai. Būna gerai, būna blogai, bet sezono pradžia, stengiuosi įsivažiuoti – forma po truputį kyla ir viskas turėtų būti gerai.

– Nuo ko priklauso tas bangavimas?

– Nežinau. Aišku, priklauso ir nuo varžovo. Mes ginamės daug keisdamiesi, kas man nėra paranku. Bet gal dar trūksta laiko – buvau rinktinėje ir grįžęs iš stovyklos nebuvau geriausios formos. Teko prisiminti tuos visus derinius, sistemą.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kokių rezervų neišnaudoja „Žalgiris“? (1/5)

– Įmanoma suskaičiuoti Xavi Pascualio derinių skaičių?

– Manau, tikrai neįmanoma (šypsosi.). Prieš kiekvieną varžovą prisidedame naujų dalykų. Tikrai, labai daug...

– Ar antrasis sezonas toje pačioje sistemoje padeda geriau prisitaikyti?

– Kažkiek gal paprasčiau, nes liko nemažai dalykų iš pernai. Pasipildėme naujais deriniais, bet lengviau.

– Sezono pradžioje buvote ir rezultatyvus, ir dalijote daug rezultatyvių perdavimų. Ką jums akcentuoja Xavi Pascualis?

– Kažkiek gal labiau prašo dalintis kamuoliu, nei kad būdavo „Žalgiryje“. Šaras daugiau prašydavo atakuoti. Čia treneris nori, kad labiau kontroliuočiau komandą, daugiau skaityčiau žaidimą, pasuočiau. Bet, aišku, jis manęs prašo ir taškų.

– Šarūnas Jasikevičius minėjo, kad Xavi Pascualis yra vienas didžiausią įtaką jo trenerio susiformavime turėjusių specialistų. Ar „Panathinaikos“ žaidime randate panašių dalykų, kuriuos „Žalgiryje“ diegė Šaras?

– Kažkokių panašumų tikrai pastebiu. Tiek treniruočių procese, tiek pasiruošime rungtynėms. Xavi ir Šaras labai gerai paruošia rungtynėms.

– O Lukui Lekavičiui yra ko perimti iš Nicko Calatheso?

– Nežinau, ar įmanoma perimti tuos perdavimus ir talentą (juokiasi.). Gali dirbti, kiek nori, bet tai jau įgimtas talentas.

– Kokį įspūdį palieka nauja „Žalgirio“ komanda?

– Žiūrėjau beveik visas „Žalgirio“ rungtynes. Niekas per daug nepasikeitė. Tas pats treneris, ta pati sistema – tik žaidėjai nauji. Ta pradžia tokia pat, kaip ir pernai – sunkesnė. Bet jie tikrai įsivažiuos ir bus gera komanda.

– Kaip vertinate tiesioginius oponentus, pavyzdžiui, Nate'ą Woltersą?

– Jis palieka gerą įspūdį. Woltersas labai daug atakuoja, atidirba, ko prašo Šaras. Atakuoja kiekvieną pikenrolą, būna agresyvus.

„Žalgiris“ turi gerą gynėjų grandį, gerai ginasi Walkupas ir kiti žaidėjai. Manau, kad nauja gynėjų grandis taip pat stipri.

– Ką davė tie metai Atėnuose kaip čia gyvenančiam atvykėliui?

– Smagu čia būti antrus metus – mažiau reikia naudoti GPS'ą. Jau jaučiuosi beveik kaip namie. Ne visai, kaip namie, bet pažįstu miestą.

– Ar dažnai prasilenkiate su Jonu Mačiuliu OAKA arenoje, kuris žaidžia Atėnų AEK?

– Prieš sezoną tikrai teko dažniau matytis. Buvome susitikę 3-4 kartus, nuėjome pavalgyti. Bet tvarkaraščiai labai skirtingi ir rečiau susitinkame. Bet bus progų.

Smagu, kad Atėnuose yra dar vienas lietuvis. Ypač, kai gyvena netoli manęs.

– Kiek visoje Eurolygoje pasikeitė jėgų balansas?

– Atkrintamųjų varžybų komandų sudėtis tikrai gali keistis – sustiprėjo daug komandų. Šiemet Eurolyga daug stipresnė. Tiek „Barcelona“ turi gerą sudėtį, tiek „Anadolu Efes“, „Maccabi“.

Atrodo, kokių 13 komandų galėtų žaisti atkrintamosiose. Eurolygoje šiemet bus tikrai įdomu.

– Ką galvojate apie „Žalgirio“ statusą atkrintamųjų varžybų komandų kompanijoje?

– Manau, kad jie įrodė esantys „Top 8“ komanda. Bet čia visos Eurolygoje stiprios komandos. Negali nieko nuvertinti ar pakelti. Čia gali pralaimėti prieš bet ką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai