Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 10

M.Grigonio emocijas stebėjęs CSKA treneris: „Suprantu jį, man yra buvę panašiai“

Vienai Eurolygos favoričių Maskvos CSKA ekipai Kauno „Žalgiris“ priešinosi du kėlinius. Po ilgosios pertraukos į priekį šovę Dimitrio Itoudžio auklėtiniai atgal nebesigręžiojo ir ketvirtą pergalę iš eilės iškovojo rezultatu 73:51. Suspindėti puikiai pažįstamoje arenoje nepavyko Mariui Grigoniui, bet CSKA strategas puikiai suprato auklėtinį.

Pirmą kartą nuo sezono atidarymo rungtynių Milane visą sudėtį turėjusi CSKA kiek netikėtai strigo pirmoje mačo pusėje, kai penkios tuščios minutės antrajame ketvirtyje neleido Maskvos krepšininkams pabėgti į priekį – pirmavo 30:28.

Tikrąjį savo veido Rusijos superklubas parodė iškart po ilgosios pertraukos – vieną taiklų metimą keitė kitas, o 27 taškai, pelnyti per ketvirtį, leido Nemuno salos svečiams po 30 minučių kovos turėti saugų 18 taškų atotrūkį.

CSKA krepšininkams nepavyko pasiekti įprasto 80,6 taško vidurkio (4 rezultatas turnyre), bet D.Itoudžio auklėtinių pranašumas abejonių nekėlė.

Raktu į pergalę tapo gynyba – armiečiai „Žalgirį“ privertė suklysti 19 kartų ir pelnyti vos 51 tašką. Tai blogiausias Lietuvos čempionų rezultatas šį sezoną, „pagerinęs“ mačo Stambule rezultatą, kai „Anadolu Efres“ ekipai nusileista 60:94.

„Noriu pasveikinti žaidėjus už parodytas pastangas, – po pergalės kalbėjo CSKA vyriausiasis treneris Dimitris Itoudis. – Akivaizdu, jog pergalę pasiekėme dėka geros gynybos. Mes tris kėlinius buvome ryžtingi, motyvuoti ir susikoncentravę darbui gynyboje. Paskutinius tris ketvirčius „Žalgiris“ rinko apie 10 taškų. Tai parodo mūsų gynybą. „Žalgiris“ gerai pradėjo rungtynes, pataikė tritaškius, o sirgaliai stūmė juos į priekį. Atmosfera buvo puiki. Sugebėjome parodyti geresnę gynybą per likusią mačo dalį, kas padėjo pamatą pergalei.“

D.Itoudis gyrė auklėtinių reakciją antroje mačo pusėje bei įspūdingai sužaistą trečią ketvirtį.

„Šiandien išprovokavome 19 klaidų, dauguma jų – dėka geros mūsų gynybos. Puolime turėjome šiek tiek bėdų, ypač antrajame ketvirtyje, kai teko pulti prieš besikeičiančią „Žalgirio“ gynybą. Strigome, neišnaudojome viso atakos laiko. Tai padėjo varžovams, kadangi Lukas Lekavičius spaudė per visą aikštę, gerai gynėsi aukštaūgiai ir Zoranas Dragičius, – sakė D.Itoudis. – Antra rungtynių pusė buvo visai kitokia. Mes komunikavome, šiek tiek pakeitėme puolimą prieš besikeičiančią gynybą. Turime daugybę krepšininkų, galinčių žaisti nugara baudos aikštelėje. Geriau išnaudojome atakos laiką, geriau išsidėstėme aikštelėje. Tai mums suteikė šansą laimėti trečią kėlinį 27:11. Šis kėlinys buvo esminis, jog mums pavyko perlaužti mačą. Tai puiki pergalė išvykoje. Dabar mums svarbiausia išlikti sveikiems, tik tokiu būdu galėsime išnaudoti savo turimą potencialą. Nikola Milutinovas grįžo ir suteikia mums papildomų pranašumų. Reikia tai tęsti. Sėkmės „Žalgirio“ komandai.“

„Žalgirio“ puolimą uždusinusi CSKA per antrąją mačo pusę išprovokavo net 14 klaidų. 51-erių strategas nukėlė kepurę prieš trenerių štabą ir žaidėjus.

„Tai nebuvo tik kalba per ilgąją pertrauką rūbinėje. Tai – pasiruošimo planas rungtynėms. Turime puikių skautų, Andreas atliko nuostabų darbą. Turime daugybę patyrusių trenerių ir žaidėjų, kurie rungtyniauja Eurolygoje ir žino, ką sugeba varžovų krepšininkai. Tarkime, Mantas Kalnietis neseniai atliko dvigubą dublį (11 taškų ir 11 rezultatyvių perdavimų). Negalime jam to duoti. Lukas Lekavičius sukuria daug erdvės. Negalime jam to duoti. Vienokia gynyba pradėjome rungtynes, kitokia žaidėme likusius tris kėlinius. Mačo istorija buvo visai kita. Keitėmės gynyboje, šokdavome link kamuolio, kai varžovai atlikdavo perdavimą. Lengva dabar kalbėti, bet dėmesys turėtų būti skirtas žaidėjams, kurie puikiai išpildė rungtynių planą. Jie patikėjo rungtynių planu. Jei žaidėjai išties tiki planu, jie viską gerai išpildys. Toks buvo mūsų planas. Mes visada turime po tris planus gintis „du prieš du“ situacijose. Šiandien planas B suveikė puikiai“, – sakė CSKA vairininkas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Dimitris Itoudis
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Dimitris Itoudis

Nuo 2014-ųjų metų Maskvoje dirbantis graikas šį sezoną savo ginklų arsenale turi ir lietuvį – trejų metų sutartį su klubu praėjusią vasarą sudariusį Marių Grigonį, kuris penktadienio vakarą pirmą kartą karjeroje stojo į kovą prieš savo buvusį klubą.

Su nauju vaidmeniu karjeroje besitaikstantis lietuvis per 15 minučių pasižymėjo 6 taškais (0/4 trit., 6/7 baud.) ir 3 naudingumo balais.

„Sugrįžimo emocijų buvo. Paulius Jankūnas įteikė jam pagerbimo nuotrauką. Pamenu, kai pirmą kartą man teko žaisti prieš savo buvusį klubą Atėnų „Panathinaikos“. Sirgaliai mane pasitiko ovacijomis, skandavo vardą, o man kaupėsi ašaros. Aš suprantu Marių. Jis buvo svarbus „Žalgirio“ žaidėjas. Marius šiandien žaidė 14 kokybiškų minučių. Jis dar yra grįžimo į buvusį lygį procese. Jis gerai kuria žaidimą, ginasi ir yra puikus papildymas CSKA klubui“, – auklėtinį įvertino D.Itoudis.

VIDEO: Į Kauną grįžusį M.Grigonį pasitiko rekordinė minia „Žalgirio“ arenoje

Mačas Kaune buvo pirmasis D.Itoudžiui, kuomet sudėtyje jis turėjo visą savo žvaigždyną. Žurnalistui paklausus apie šią situaciją, graikas šyptelėjo.

„Tikiuosi, kad neprikalbėsite, – sakė D.Itoudis. – Mes norime išlikti sveiki. Nikola Milutinovas grįžo po traumos, kaip ir Tornikė Šengelija, ir Marius Grigonis. Dar negalavimų turėjo Danielis Hackettas ir Joelis Bolomboy. Visiems reikia laiko, kol prisitaikys prie komandos. Atmosfera yra puiki, bet dar svarbiau, jog išliktume sveiki. Suprantame, kad turime didelį potencialą. Reikia suburti žaidėjus į kumštį, išryškinti potencialą, jog žaidimas atitiktų lūkesčius. Kai visą komandą turėsime ilgą laiką, galėsime įvertinti tikrąją situaciją. Tikimės, kad liksime sveiki kūnuose ir mintyse bei tęsime kovą aukščiausiu lygiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas