Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 24

M.Grigonis – apie nutylėtą susitarimą su „Žalgiriu“ ir naują tikslą Lietuvos rinktinėje

Tai buvo rami vasara pagausėjusioje Grigonių šeimynoje. Marius Grigonis su žmona Salomėja iš lėto stūmė vežimėlį į Lietuvos rinktinės stovyklą „Vanagupės“ viešbutyje. Gegužės 1-ąją gimęs mažasis Emilis buvo viena priežasčių, kodėl Grigoniai mėgavosi šilta lietuviška vasara ir nesižvalgė svetur. Kita priežastis buvo Kauno „Žalgiris“.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

M.Grigonis su agentu yra sutaręs, kad šis kreiptųsi į žaidėją tik su konkrečiais pasiūlymais ir sezono metu nejauktų minčių pagundomis apie galimą susidomėjimą iš kitų klubų.

Konkrečiau būti ir negalėjo.

„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas dar balandžio mėnesį prisistatė pas žalgirietį su nauju kontraktu ir užbėgo už akių potencialiems M.Grigonio medžiotojams.

Nors senoji 2018-aisiais sudaryta sutartis galiojo ir taip ilgai – iki pat 2021-ųjų (pagal formulę 2+1), „Žalgiris“ įvertino puikų M.Grigonio debiutą Kaune ir norėjo įtvirtinti įsipareigojimus dar ilgesniam laikotarpiui – iki 2022-ųjų.

Pats „Žalgiris“ oficialiai nieko neskelbė, bet 24sek pirmieji sužinojo, jog slaptai buvo sudarytas metais ilgesnis sandoris.

M.Grigonis gūžčioja pečiais paklaustas, kodėl „Žalgiris“ pats viešai nepateikė informacijos apie naują kontraktą. Bet žalgiriečiui toks dosnus dėmesys nebuvo netikėtas.

„Kodėl nelaukiau? Visada lauki, – šyptelėjo M.Grigonis. – Kažką kažkiek įrodžiau ir norėjau ilgiau čia žaisti.

Jei gerai žaisi, visada kažkas ateis su daugiau pinigų ir galės tave išpirkti. O su „Žalgiriu“ dabar labai gerai. Jeigu tinki organizacijai, jie visada parodys tavimi pasitikėjimą. Ir taip ne tik su manimi.

Manau, dėl to „Žalgiris“ ir laimi geriausios organizacijos prizus (šypsosi.).“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu

Kitas „Žalgirio“ lyderis?

M.Grigonis kalba taip, kaip ir žaidžia – drąsiai ir užtikrintai.

Sunkiai įsivažiavęs „Žalgiryje“, 25 metų 198 cm ūgio gynėjas vėliau tapo vienu svarbiausių komandos žaidėjų.

Antroje reguliariojo sezono pusėje šaltakraujiškas žalgiriečių ginklas turėjo 10 Eurolygos rungtynių atkarpą, kai rinko vid. 11,1 taško. Praėjusį Eurolygos sezoną snaiperis turėjo geriausią +/– rodiklį visoje „Žalgirio“ komandoje (+88).

Aštrus kaip pjūklas M.Grigonis pjaustė priešininkų gynybines užkardas. Tik 14 Eurolygos žaidėjų taikliau nei lietuvis tritaškiais bombardavo varžovų krepšį. Kai komandai reikėdavo iniciatyvos, jis galėdavo sužaisti du prieš du ir atverti kelius komandos draugams.

Gynyboje jo kietakaktiškumas, ilgos rankos, greitos kojos ir kibus kūnas neutralizavo ne vieną elitinio lygio taškų mašiną.

M.Grigonis per metus tapo universaliu „Žalgirio“ ginklu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Grigonis

2019-2020 m. sezoną „Žalgiryje“ nebeliks net šešių pagrindinės rotacijos žaidėjų, o naujai kompanijai diriguos ir vis garsiau rūbinėje girdimas Mariaus žodis.

„Daug permainų... Apie Leo buvo kalbėta, kad liks liks, bet ir neliko. Tai jau viskas – parašėme Leo, kad nebe draugas, – juokėsi M.Grigonis. – Bus daug naujų žmonių, todėl iš pradžių bus sunku. Bus sunku ir patiems naujokams.

Pernai buvo tikrai sunku. Bet bus matyti. Šaras žino geriau. Jis turi viziją ir matysime, kaip viskas išeis.“

M.Grigonis dažnai pasikalba su bendražygiais apie permainas „Žalgiryje“. Jis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis yra tie kompanionai, su kuriais galima aptarti svarbiausias komandos naujienas.

„Pasikalbame, priimsime naujokus ar ne, – juokavo M.Grigonis. – Su Ule galvojame, ką čia aplinkui save apsisodinti rūbinėje. Pernai labai lipo Deonas ir White'as (šypsosi.).

Bet jei rimtai, matysime.“

Su kompanija M.Grigonis aptarė ir daugelį nustebinusį Antano Kavaliausko sprendimą baigti profesionalo karjerą.

34-erių veteranas dar po paskutinių pergalingų LKL finalo serijos rungtynių birželį perspėjo žalgiriečius, jog „turbūt jau viskas“.

„Bet paskui ilgai sprendė. Kiek žinau, jis jau buvo apsisprendęs žaisti toliau, bet pasirodo nebežais, – šypsojosi M.Grigonis. – Džiugu dėl jo – viskas gerai. Jis dabar laimingas su tuo savo sprendimu. Susirašėme, tai gerai gyvena – visus vis erzina, kad dabar gali viską valgyti ir sau leisti daugiau.

Bet pažiūrėsime. Nusibos jam greitai – manau, norės sugrįžti (šypsosi.).“

Stebint jo progresą ir potencialą, galima tikėtis, kad kitą sezoną M.Grigonis bus dar svarbesnis „Žalgirio“ žaidėjas, ypač tokioje atsinaujinusioje čempionų stovykloje.

Juolab, Kauną paliko du rezultatyviausi (Brandonas Daviesas – 14,1 tšk., ir Nate'as Woltersas – 11,2 tšk.), bei trys naudingiausi (taip pat dar Aaronas White'as – 10 naud.), pernykštės „Žalgirio“ sudėties žaidėjai.

Už visų jų eilėje kitas stovėjo M.Grigonis.

Praėjusią vasarą kėlęs sau tikslą įsitvirtinti „Žalgiryje“, dabar lietuvis žymisi dar aukštesnius uždavinius.

„Turbūt būti tuo svarbiu žmogumi ir turėti geresnį sezoną visais aspektais, – sau tikslą kitam sezonui kelia M.Grigonis. – Pernai pati pradžia buvo labai bloga, todėl dabar norisi duoti žymiai daugiau nei pernai. Manau, kad galiu. Bet visi mano, jog gali, tad pažiūrėsime, kaip bus.

Norisi geriau ir sau, ir komandai, kad po to nereikėtų gale laimėti šešių rungtynių iš eilės. Norėtųsi stabilesnio sezono.“

Svarbus lyderių užnugaris

Didesnės paramos iš M.Grigonio laukiama ir Lietuvos rinktinėje.

Tai jau bus trečia vasara su rinktine didžiajame tarptautiniame turnyre, bet pirmąsias dvi patirtis žaidėjas mielai peržaistų.

2016-aisiais jis debiutavo Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse lūžusiais pirštais.

2017-ųjų Europos čempionate žaidė išsisukiojęs čiurnas ir žaisdamas per nuskausminamuosius.

Pirmaisiais metais rinktinėje M.Grigonio indėlis siekė tik 2,5, antraisiais – 4,2 taško.

Per du oficialius turnyrus tikslą pasiekė tik 5 snaiperio tritaškiai iš 31. 16,1 proc. pataikymas tikrai neatitinka M.Grigonio taikiklio galimybių.

V.Dranginio/LTOK nuotr./Marius Grigonis
V.Dranginio/LTOK nuotr./Marius Grigonis

„Noriu daugiau prisidėti, – tikina M.Grigonis. – Pirmiausia, tai norėčiau negauti traumų, nes visose rinktinėse iki šiol žaisdavau traumuotas, tad būtų gerai, kad viskas sklandžiai praeitų.

Manau, kad galiu daug prisidėti. Dabar gyvenu su mintimi, kad važiuosiu į čempionatą, bet viską spręs treneris.

Pas Dainių žaisiu ne pirmą kartą. Niekas per daug nesikeis – turėtų likti panašūs deriniai. Pagal panašius derinius žaidžia ir „Ryto“ komanda. Tad viskas bus gerai.“

Daugiausiai raumenų šių metų rinktinėje bus po krepšiu. Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis turėtų tapti nacionalinės komandos lyderiais.

Tačiau ir M.Grigonis rinktinės taktinėse schemose užims svarbų vaidmenį pyškindamas iš toli. Kol rinktinės lyderiai bus susispaudę baudos aikštelėje, už trijų taškų linijos nacionalinei komandai reikės to Mariaus Eurolyginio 44,2 proc. tritaškių pabūklo.

Rinktinės branduolyje M.Grigonį be dviejų NBA bokštų dar turėtų supti kapitonas Mantas Kalnietis ir aštrusis Mindaugas Kuzminskas.

Augdamas Marius save matė kaip įžaidėją, todėl mokėsi iš Šarūno Jasikevičiaus. Vėliau persiorientavęs į trečiąjį numerį, žalgirietis žavėjosi Ramūnu Šiškausku. Kaip atakuojantis gynėjas, dabar jis galės prisiminti pavyzdinį Arvydo Macijausko žaidimą.

M.Grigoniui irgi teks transformuotis į elitinio kalibro ginklą, kad su visa Lietuvos rinktine suvarpytų du tvirtus šarvuočius jau pasaulio čempionato grupės varžybose – Kanadą ir Australiją, o paskui ir kitas elitines planetos pirmenybių komandas.

„Tą patį, ką ir visi, – paklaustas, ką pagalvojo išvydęs lietuvių grupę pasaulio čempionate, 24sek sakė M.Grigonis. – Kad bus sunki grupė. Bet tame čempionate tiek mažai rungtynių, kad bet kas gali iššauti. Kas ateis geriau pasiruošę, tie ir laimės. Gali ir silpnesnė komanda nugalėti stipresnę.“

M.Grigonio ramios vasaros dienos bėga į pabaigą. Netrukus jam reikės kilti į naują lygį ir su Lietuvos rinktinės marškinėliais.

Bet žalgirietis tam pasiruošęs.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: R.Kurtinaitis apie tikslus Lietuvai ir seksą vairuojant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento