Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 22

M.Schilleris – apie svarbią informaciją iš Vokietijos ir neįvertintą A.Trinchieri savybę

Austrijoje gimęs, tačiau Vokietijoje užaugęs ir kaip asmenybė susiformavęs Martinas Schilleris pirmą kartą stos į kovą būtent prieš šios valstybės komandas. Kaip sako pats „Žalgirio“ treneris, jo laukia tikra vokiška savaitė – trečiadienį mūšis Kaune su Miuncheno „Bayern“, o antradienį Berlyne – su ALBA. Pažįstamas organizacijas priešakyje sutinkantis M.Schilleris apie jas turi daugiau informacijos, nei bet kuris lietuvis, o gerų patarėjų strategas turi ir „Žalgirio“ klube.

M.Schilleris šypsosi paklaustas, ar prieš tą vokišką savaitę sulaukė didesnio dėmesio iš Vokietijos.

Vien prieš eilines „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje čia, Kauno „Žalgirio“ arenos spaudos konferencijų salėje, jį kamantinėja trys Lietuvos žurnalistai.

Ypatinga proga iš Vokietijos M.Schilleriui paskambino lygiai vienas žurnalistas.

Tą vokišką savaitę daugiau akcentuoja M.Schillerio šeimos nariai ir draugai, bet 38-erių strategas šia tema nesiveržia būti originalus. Jam tai taip pat ypatingos rungtynės, kaip būtų su „Chimki“, Maskvos CSKA ar Atėnų „Panathinaikos“.

„Man jos visos ypatingos“, – šypsosi M.Schilleris.

VIDEO: „urBONUSas“: pergalingi „Žalgirio“ pakeitimai, A.Trinchieri triukai ir pamaina P.Jankūnui

Tačiau žaisti prieš Vokietijos komandas vienareikšmiškai pliusas. Ne tik todėl, kad Martinas Schilleris bei jo asistentas Arne Woltmannas puikiai pažįsta šios šalies krepšinį. Tačiau ir dėl papildomos informacijos, kuri galbūt nebūtų prieinama lietuviams. Pavyzdžiui, apie rezultatyviausio ir naudingiausio „Bayern“ krepšininko Vladimiro Lučičiaus žaidimą Kaune.

„Mano turimais duomenimis, nulis šansų, kad jis žais Kaune“, – patikino M.Schilleris.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vladimiras Lučičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vladimiras Lučičius

Puikiai Eurolygoje startavęs ir tik geriausiam Šaro sezonui Kaune 15 rungtynių startu nusileidžiantis M.Schilleris bandys įsikabinti į dar aukštesnę poziciją.

„Bayern“ su 10 pergalių ir 5 pralaimėjimais daugelio nuostabai užkopė į trečią vietą Eurolygoje, bet dėl nuovargio ir lyderio netekties nėra nepažeidžiamas žvėris.

Sumaniojo Andrea Trinchieri vadovaujami „Bayern“ atgaivino Pirėjo „Olympiakos“ vos morališkai nežlugusį Wade'ą Baldwiną, Jaleną Reynoldsą pavertė rimta jėga baudos aikštelėje ir su disciplinuotu krepšiniu skinasi į aukščiausias pozicijas Eurolygoje.

Bet „Žalgiris“ dabar turi visus įrankius sustabdyti šį ambicingą vokiečių žygį.

„Tai labai gerai organizuota ir labai gerai besiginanti komanda, – akcentavo M.Schilleris. – Išskirčiau jų atletiškumą ir ilgį. Gynyboje jie kompaktiški, bando atimti prasiveržimus. Tuo pačiu jie pelno daug taškų savo aktyvumu ir ilgiu. Įveikti jų gynybą bus didelis iššūkis.

Kita vertus, tai labai talentinga ir gili komanda. Pasakyčiau, kad Baldwinas ir Djedovičius yra jų kūrėjai. Zipseris žaidžia daug kaip ketvirtas. Labai įdomi ir gera komanda.“

– „Žalgiris“ Eurolygoje išgyvena puikią trijų pergalių seriją. Kas jums labiausiai šiame ruože imponuoja komandos žaidime?

– Akivaizdu, pergalės Eurolygoje nuteikia labai pozityviai. Bet gynyboje vyrukai darė tikrai gerą darbą. Buvo aktyvūs, įsitraukę. Mane labai tenkino jų susitelkimas gynyboje.

– Kur toje pergalių serijoje komanda parodė didžiausią progresą?

– Pasakyčiau, kad gynyboje. Tas kasdienis darbas buvo labai svarbus akcentas. Mums svarbu turėti gynybos identitetą.

– Žvelgiant iš šalies atrodo, kad žalgiriečiai tiesiog mėgaujasi žaisdami vieni su kitais. Kaip pavyko suburti tokią puikią atmosferą?

– Grįžčiau prie to, apie ką kalbėjome pastaruosius du mėnesius. Tai ateina iš kasdienio darbo. Nepaisant pralaimėjimų serijos, ši kompanija visada buvo kartu. Jau sezono pradžioje sakiau, kad šios komandos charakteris ir šių žaidėjų charakteriai yra aukščiausio lygio. Kad šis branduolys yra labai stabilus, patyręs.

Natūralu, kad jie mėgaujasi vieni kitais tada, kai laimi. Bet svarbiausia, kad jie išliko vieningi ir pralaimėjimų akivaizdoje. Parodė charakterį.

VIDEO: „Žalgiris“ ir tritaškių rekordas: naujovės, varžovų klaidos bei X faktorius

– Andrea Trinchieri savo vardą susikūrė Italijoje, o po to išgarsėjo ir Vokietijoje. Kokia jo sėkmės paslaptis?

– Yra bent kelios priežastys. Pirmiausia, jis yra labai geras treneris. Labai gerbiamas treneris.

Antra, jis gilinasi į detales. Daug žmonių kalba apie jo puolimą ir puikų žaidėjų išsidėstymą. Tam visiškai pritariu. Jie žaidžia su daug išsidėstymo situacijų, priklausomai nuo žaidėjų. Pavyzdžiui, ar Zipseris žaidžia ketvirtu numeriu, ar Johnsonas, aikštėje tai turi didelį skirtumą. Bet žmonės per mažai kalba apie Trinchieri gynybą.

Dar Bamberge, prie Wanamakerio, Tyuso, Zisio – tai buvo puikios komandos. Visi kalbėjo apie puolimą, bet jie visada labai gerai gindavosi.

– Augustine'as Rubitas keletą sezonų praleido Andrea Trinchieri vadovaujamame Bambergo klube. Ar teko su juo diskutuoti apie šio trenerio filosofijos subtilybes? Kaip vertinate Augustine'o tobulėjimą „Žalgiryje“ ir ką atsimenate iš jo karjeros etapo Vokietijoje, kur jis praleido 5 metus?

– Taip, šiek tiek su juo kalbėjome apie tam tikrus dalykus.

Man labai patinka Augustine'o tobulėjimas per šiuos tris pastaruosius mėnesius. Jis sunkiai startavo, nes pasiruošime patyrė traumą. Tada jis turėjo mokytis, atrasti kelią į rotaciją, į savo poziciją. Manau, jis tą puikiai įgyvendino.

O pastaruoju metu jis mums neįtikėtinai svarbus. Mes galime su juo žaisti tiek centru, tiek sunkiuoju kraštu. Jis labai susitelkęs, įsitraukęs, labai laimingas savo vaidmeniu. Manau, kad jam puikiai tinka šis vaidmuo. Mums patinka jo progresas.

Kai jis debiutavo Europoje Tiubingene, po to dvejus metus žaidė Ulme, vėliau – Bamberge, paskutiniu karjeros laikotarpiu nebemačiau jo tiek daug. Bet daug kartų prieš jį teko susidurti Ulme ir Tiubingene. Jo žaidimo bazė liko panaši: žemas penktas, kuris žaidžia veidu į krepšį, gali atakuoti iš vidutinio nuotolio, turi gerus įgūdžius. Bet jis labai smarkiai patobulėjo. Labai smagu, kai matai žaidėją, kuris pradeda karjerą Tubingene, mažo biudžeto klube, po to eina į Ulmą – Europos taurės komandą, o artėjant trisdešimtmečiui patenka į Eurolygą.

Tai, kaip jis žaidžia Kaune, yra Augustine'o progreso rezultatas. Aš labai dėl jo laimingas.

VIDEO: Geriausios Rubito sezono rungtynės: tritaškis ir pasiaukojanti kova

– Ar jus stebina tai, kad „Bayern“ yra Eurolygos viršūnėje?

– Jei atvirai, ne. Kodėl ne? Nes komanda suburta puikiai, ji treniruojama labai gero trenerio. Pats klubas yra puikiai organizuotas. Šioje organizacijoje per pastarąjį dešimtmetį buvo įdėta labai daug darbo.

Europos krepšinio kontekste „Bayern“ yra jauna organizacija. Bet tai, ką jie nuveikė su savo projektu per pastarąjį dešimtmetį, ypač man, iš Vokietijos, matant tai iš arčiau, yra įspūdinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas