2019 04 05

Mažų detalių kaina – „Žalgiris“ aplenkė graikus ir dėl naujos taisyklės

Ilgiau nei penkis mėnesius trukęs Eurolygos reguliarusis čempionatas baigsis penktadienio vakarą, kai Pirėjo „Olympiakos“ ir Tel Avivo „Maccabi“ komandos teoriškai gali susilyginti su Kauno „Žalgiriu“ pergalių skaičiumi. Niekas jau neišstums „Žalgirio“ iš aštuntos vietos galutinėje rikiuotėje, bet matematiniai rodikliai rodo, kiek daug kartais gali lemti tarpusavio rungtynių rezultatai, o kartais – ir naujos taisyklės.
Rungtynių akimirka
„Žalgiris“ šį sezoną abu kartus įveikė Pirėjo „Olympiakos“. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ne kartą esame matę, kaip paskutinėmis sekundėmis rungtynių nugalėtojas nekelia abejonių, sirgaliai traukia pergalės dainas arba liūdėdami dairosi išėjimo, bet treneriai vis dar prašo minutės pertraukėlės ir strateguoja paskutinę ataką, kuri nepakeis rungtynių baigties, bet gali pakeisti mačo rezultatą.

Nes niekada negali žinoti, kada vienas ar daugiau mačo taškų gali nulemti komandos sezono likimą.

Kiekvieno taško svarbą darsyk primena šio sezono Eurolygos finišas, kai likus paskutiniam turui šešios komandos pretendavo į tris likusias vietas stipriausių aštuonete ir ketvirtfinalyje.

VIDEO: E.Ulanovas iškart nesuprato, kad pateko į atkrintamąsias

Ketvirtadienio rungtynių Maskvoje, Atėnuose, Stambule ir Madride rezultatai lėmė, kad šešta finišavo Atėnų „Panathinaikos“ (16 pergalių), septinta „Baskonia“ (15 pergalių), aštuntas – „Žalgiris“ (15 pergalių).

Vieta Komanda Perg. Pral.
1. Stambulo „Fenerbahče“ (pateko) 24 5
2. Maskvos CSKA (pateko) 24 6
3. Madrido „Real“ (pateko) 22 8
4. Stambulo „Anadolu Efes“ (pateko) 20 10
5. „Barcelona“ (pateko) 17 12
6. Atėnų „Panathinaikos“ (pateko) 16 14
7. Vitorijos „Baskonia“ (pateko) 15 15
8. Kauno „Žalgiris“ (pateko) 15 15
9. Milano „Olimpia“ 14 16
10. Tel Avivo „Maccabi“ 14 15
11. Pirėjo „Olympiakos“ 14 15
12. Miuncheno „Bayern“ 13 16
13. „Chimki“ 9 20
14. „Gran Canaria“ 8 21
15. Podgoricos „Budučnost“ 6 24
16. Stambulo „Daruššafaka“ 5 24

Milano „Olimpia“ klubo (14 pergalių) liko atkrintamųjų užribyje, o „Olympiakos“ (14 pergalių) ir Tel Avivo „Maccabi“ (14) dėl garbės dar žais penktadienio vakarą.

Jie galėtų susilyginti pergalėmis su 7–8 vietose esančiomis komandomis, jei „Olympiakos“ namie nugalėtų autsaiderę Stambulo „Daruššafaka“, o „Maccabi“ išvykoje įveiktų reguliariojo čempionato nugalėtoją Stambulo „Fenerbahče“, su kuria ketvirtfinalyje balandžio antrojoje pusėje susidurs „Žalgiris“.

Komandoms laimėjus po lygiai rungtynių, svarbiausias papildomas rodiklis – tarpusavyje sužaistų rungtynių pergalės.

Izraelio čempionai net ir nugalėję „Fenerbahče“ penktadienį liktų apačioje, nes iš šešių mačų su „Žalgiriu“, „Baskonia“ ir „Olympiakos“ laimėjo tik vieną (prieš „Olympiakos“). Skaičiuojant keturių komandų tarpusavio mačų pergales padėtis atrodytų taip: „Baskonia“ (4), „Žalgiris“ (4), „Olympiakos“ (3), „Maccabi“ (1).

VIDEO: Pamatykite: fantastiška „Žalgirio“ pergalė įspūdingoje dramoje su Eurolygos čempionais

Įdomesnė padėtis būtų, jei penktadienį laimėtų tik „Olympiakos“. Tada po 15 pergalių surinkusių komandų tarpusavio akistatų padėtis atrodytų taip: „Baskonia“ (2), „Žalgiris“ (2), „Olympiakos (2).

Štai tada galią įgauna tarpusavio rungtynėse įmestų ir praleistų taškų skirtumas. Skaičiuojant pagal seną sistemą būtų taip: „Baskonia“ (+6), „Žalgiris“ (-3) ir „Olympiakos“ (-3). Tada Kauno komandos pranašumą prieš „Olympiakos“ lemtų papildomas rodiklis – bendras įmestų ir praleistų taškų santykis, šiuo metu taip pat esantis „Žalgirio“ naudai (+37) prieš „Olympiakos“ (0).

Tačiau prieš dvejus metus įvesta taisyklė leidžia „Žalgiriui“ nelaukti „Olympiakos“ paskutinio mačo, nes net ir laimėjęs daugiau nei 37 taškais Graikijos klubas neaplenktų kauniečių.

Pagal naują Eurolygos taisyklę, skaičiuojant tarpusavio rungtynių įmestų ir praleistų taškų santykį imami taškai per reguliarųjį rungtynių laiką. „Olympiakos“ klubas vieną pergalę prieš „Baskonia“ pasiekė po pratęsimo, laimėjęs 4 taškais.

Tokiu būdu, „Žalgiris“ jau žinojo, kad skaičiuojant tarpusavio rungtynių taškų santykį, jis atrodo taip: „Baskonia“ (+10), „Žalgiris“ (-3), „Olympiakos“ (-7).

Todėl net ir „Olympiakos“ pergalė fantastiniu skirtumu neleistų jam išstumti „Žalgirio“ iš pelnytos aštuntosios vietos.

VIDEO: Pasiutęs A.Milaknio interviu Madride: prasidėjo šėlionės!
VIDEO: B.Daviesas: apie herojišką pasirodymą, lūžio momentą ir „Žalgirio“ galimybes
VIDEO: Laimingas Šaras: su šituo Žalgiriuku vyksta geri dalykai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento