Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 21

Maksimalus planas: iš spąstų „Žalgirį“ išvedęs Šaras ir dvi kovingumo pasekmės

Po pergalės Karaliaus Mindaugo taurėje Kauno „Žalgirio“ krepšininkai sugrįžo į kovas dėl atkrintamųjų Eurolygoje. Svečiuose laukė ne pačius geriausius laikus išgyvenanti, tačiau pastaruoju metu „Žalgiriui“ neparanki „Baskonia“ ekipa. Ne pačiose kokybiškiausiose rungtynėse puolimo atžvilgiu kauniečiai surakino ispanus gynyboje bei ne tik iškovojo pergalę, bet ir padarė tą didesniu skirtumu nei buvo pralaimėję namuose 74:60.

Žalgiriečiai ir Th.Walkupas pirmosiomis minutėmis atrodė šiek tiek neatsigavę po pergalės KMT turnyre praėjusį savaitgalį.

Baskai savo aktyvia pikenrolo gynyba užspaudė „Žalgirį“ ir privertė pagrindinį svečių įžaidėją suklysti net 3 kartus per keletą minučių. „Žalgiris“ puolime klydo daug – per pirmąsias 10 minučių net 7 kartus, o per visas rungtynes – 18. Tačiau Šarūnas Jasikevičius greitai savo auklėtiniams parodė būdą, kaip įveikti šią gynybą.

Po pakeitimų jau kauniečiai buvo žingsniu priekyje šiame žaidimo elemente. Svečiams tai nebuvo pačios geriausios rungtynės atakuojant iš žaidimo, tačiau viską atpirko tų metimų kiekis. Kauniečiai atliko fantastinį darbą kovodami dėl kamuolių ir 17 antrųjų šansų buvo viena iš pagrindinių puikios pergalės Vitorijoje priežasčių.

VIDEO: Pamatykite: Kauno „Žalgiris“ Vitorijos klampynėje parklupdė „Baskonia“ krepšininkus

Taktiniai žaidimai gynyboje

„Baskonia“ pasirinko itin agresyvią pikenrolo gynybą, kurios metu aukštaūgis pasitikdavo „Žalgirio“ gynėjus iškart po užtvaros ir stumdavo juos kuo aukščiau link aikštelės vidurio.

Perimti kauniečių centrą baskai į pagalbą siuntė savo 4 pozicijos žaidėją – tai dažniausiai būdavo arba P.Jankūno, arba N.Hayeso gynėjas. Tokiu būdu baskai bandė atimti lengviausio perdavimo galimybę.

Geresnio šios taktikos pasiteisinimo jie turbūt ir negalėjo tikėtis – Th.Walkupas rungtynių pradžioje kamuolį šioje situacijoje prarado net 3 kartus. Uždarytas tarp dviejų varžovų jis žingsniavo ir nespėdavo rasti laisvo komandos draugo, kuris stovėdavo tolimiausiame aikštelės kampe.

Tačiau Šarui užteko pirmosios minutės pertraukėlės tam, kad atliktų pirmąsias korekcijas. Jis liepė P.Jankūnui ar N.Hayesui 2 prieš 2 aikštelės kampe metu kirsti iki baudos linijos, taip sutrumpinant perdavimą kauniečių gynėjams. „Baskonia“ nespėjus sureaguoti ir rotuoti gynyboje, jau pirmoje atakoje Z.LeDay gavo kamuolį po krepšiu po Jankūno perdavimo, po kurio pelnė 2 taškus baudų metimais.

VIDEO: Šaras linksmas ir patenkintas: Žalgiriukas moka švęsti, bet mane nustebino

N.Hayesui kitoje tokioje pačioje situacijoje gavus kamuolį, Sh.Shieldsas prisiminė praėjusį momentą ir sureagavo per stipriai. Per smarkiai užšokęs ties kamuoliu jis suteikė per daug erdvės tiesioginiam savo dengiamajam ir po po puikaus papildomo Hayeso perdavimo Ulanovas smeigė tritaškį.

Kauniečiams pasirinkus pikenrolą su 4 pozicijos žaidėju, Gebenas kirto link baudos linijos ribos. Su juo „Baskonia“ nusprendė parizikuoti, tačiau loterija nepasiteisino – Gebenas pataikė iš vidutinio nuotolio.

VIDEO: Prie atkrintamųjų priartėjęs Ulanovas nežiūri į lentelę

„Žalgiris“ dar pora kartų prarado kamuolį tokiose situacijose, tačiau didžiąją rungtynių dalį išliko vienu žingsniu priekyje. Geriausiai situaciją apibūdino epizodas trečiajame kėlinyje. P.Jankūnui vėl kirtus link baudos linijos atsidengti ir suteikti gynėjui šansą atlikti jam perdavimą, Sh.Shieldsas prišoko iš priekio ir uždarė perdavimo liniją. Kauniečiai puikiai nuskaitė situaciją – Jankūnas Shieldsui užtvėrė kelią grįžti link savo žmogaus, Th.Walkupas atliko puikų tolimą perdavimą, Ulanovas nepagailėjo papildomo perdavimo į kampą ir Lekavičius smeigė tritaškį būdamas visiškai laisvas.

„Baskonia“ sugebėjo nustebinti „Žalgirį“ pirmosiomis minutėmis ir bandė neutralizuoti kauniečių atakų organizatorius, tačiau vėliau tai atsisuko prieš juos pačius.

Tuo tarpu kauniečiai atliko nuostabų darbą gynyboje. Į baskų fiziškumą buvo atsakyta dar didesniu jo kiekiu. Lyderiui Šengelijai buvo leista įmesti keletą lengvų dvitaškių, tačiau nebuvo leista kurti ir kitaip daryti įtaką rungtynių rezultatui. Su juo puikiai tvarkėsi Jankūnas ir Hayesas, kurie sužaidė puikias rungtynes gynyboje. Kapitonas du kartus itin gudriai prigavo Šengeliją, priversdamas jį prasižengti puolime.

VIDEO: Lūžį inspiravusio L.Lekavičiaus karštas komentaras Vitorijoj

Žalgiriečiai itin gerai judėjo aikštelėje, užpildydami tarpus ir pamušdami kamuolius perdavimų metu. Nemažą atakų dalį „Baskonia“ vyrai turėjo užbaigti žaisdami 1 prieš 1 ir mesdami sunkius metimus. Jei ne trys nustebinę S.Christono tritaškiai, „Baskonia“ galėjo pabaigti rungtynes ir su dar liūdnesniu pelnytų taškų kiekiu.

Nuostabi kova dėl kamuolių

Kelių paskutinių rungtynių atkarpoje kauniečiai fantastiškai atakavo iš toli. Praėjęs vakaras buvo šiek tiek panašesnis į sezono pradžią – tikslą pasiekė 33 proc. metimų (9/27). Tačiau šį kartą išgelbėjo tai, kad žalgiriečiai turėjo be galo daug antrųjų šansų. Bendrai kauniečiai kovą dėl kamuolių laimėjo net 43:22, o po varžovų krepšiu pasiėmė net 17 kamuolių.

Buvo gražu žiūrėti, kaip E.Ulanovas ar N.Hayesas dar prieš komandos draugui išmetant, bėgdavo link krepšio nuo tritaškio linijos, kad užsiimtų geresnę poziciją. Ispanai neįdėjo pakankamai pastangų, kad tą pakeistų ir juos sustabdytų – galbūt tikėjosi, kad kamuolys atšoks į kitą vietą.

Tačiau kauniečiai sėkmę susikūrė patys. Jie kaip žvėrys kovojo po varžovų lenta ir antraisiais šansais išsikovojo 13 taškų, kuomet varžovai – vos 2. Ulanovas buvo nesustabdomas, sugriebęs net 5 kamuolius puolime.

VIDEO: Vitorijoje - išskirtinės Th.Walkupo liaupsės rūbinės kaimynui nepaisant Milo replikų

Jie taip pat suteikė „Žalgiriui“ galimybę spurtuoti trečiojo kėlinio gale – ketvirtojo pradžioje. Spurtas baigėsi taikliu KC Riverso tritaškiu po to, kai niekas neatsitvėrė Th.Walkupo. Tritaškiai po atkovoto kamuolio puolime yra vienas iš sunkiausiai uždengiamų metimų, kadangi oponentai gali itin lengvai pamesti savo tiesioginius dengiamuosius. Tai buvo vienintelis Riverso taiklus metimas iš toli bei leido „Žalgiriui“ pirmą kartą susikrauti dviženklį pranašumą 56:45.

VIDEO: „Karštom pėdom“: per pergalę nuo 8-uko atsidūręs „Žalgiris“ ir MVP formos Ule

Apibendrinimas

Šioje sezono stadijoje ir matant tokią grūstį lentelėje, pergalė yra viskas, kas turėtų rūpėti.

„Žalgiris“ puikiai susitvarkė su visą sezoną traumų kamuojama „Baskonia“. Buvo įvykdytas ir maksimalus planas – laimėta didesniu skirtumu negu pralaimėta pirmajame rate.

Toliau laukia du mačai namie su lentelės kaimynėmis Milano „Olimpia“ ir „Chimki“, prieš kurias laimėti yra privaloma, svajojant apie Eurolygos atkrintamąsias.

VIDEO: „Ginčas“: ar turi „Žalgiris“ šansų Eurolygos finišo mėsmalėje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant