Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 01

Metas pripažinti: „Žalgirį“ skriaudžia per silpniausią vietą

Kauno „Žalgirio“ viltys bliūkšta. Rimo Kurtinaičio treniruojamas „Chimki“ užmynė Šarūnui Jasikevičiui ant žaizdos. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo žalgiriečių pralaimėjimą Mytiščiuose 64:74.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / „Scanpix“ nuotr.

Atėjo metas, kai tenka pripažinti, kad komandos atrado ir puikiai išnaudoja silpniausią „Žalgirio“ vietą – puolimą prieš gynybą, kuri keičiasi ginamaisiais.

Ketvirtadienį pasikartojo lapkričio 23-iosios scenarijus, kuomet „Chimki“ Kaune sustabdė „Žalgirio“ puolimą ta pačia gynybos sistema ir iškovojo minimalią pergalę 84:83. Kauniečiai lemiamame ketvirtyje vėl tesukrapštė 8 taškus, o patys leido įmesti net 27 ir Rusijos sostinę palieka su dar viena nesėkme.

„Žalgiris“, galima sakyti, žaidė ne krepšinį, o 10 minučių bandė įvesti kamuolį į baudos aikštelę.

VIDEO: Pamatykite: skaudus dūris Pamaskvėje – nesustabdomas J.Mickey ir nelemtas ketvirtasis kėlinys

Pirmosios klaidos

Po 20 žaidimo minučių komandos išėjo ilsėtis „Žalgiriui“ pirmaujant 37:36. Nė viena komanda neįgijo apčiuopiamos persvaros, o kertiniai aspektai buvo keli.

„Žalgiris“ laimėjo kovą dėl kamuolių 20:15, o po netaiklių savo metimų bausdavo „Chimki“ atkovotais kamuoliais puolime, po kurių vien pirmajame kėlinyje pavyko susirinkti 7 taškus.

O „Chimki“ išsiskyrė tritaškiais metimais, kurių pataikė 6 iš 13. Itin efektyviai rungtynių pradžioje rusams veikė 2 prieš 2 aikštelės viduryje su nugarine užtvara (Spain/Stack Pick'n roll). Šiuo deriniu taškus pavyko pelnyti ir D.Bostui, ir M.Thomasui, ir T.Crockeriui. Prie to prisidėjo ir kelios žalgiriečių klaidos – šioje situacijose suklydo B.Daviesas ir M.Grigonis. Dar vieną tritaškį po klaidingo N.Wolterso sprendimo gynyboje pataikė J.Vialcevas.

Žalgiriečiai neišpildė Šaro prašymo neleisti varžovams mėtyti tritaškių ir priversti juos sumušti kamuolį į žemę bei veržtis link krepšio.

VIDEO: Nusivylęs Šaras ieško klaidų ir savo darže

Skirtingas „Žalgiris“

Po pertraukos pamatėme du visiškai skirtingus kėlinius. Ne kiek taktikos prasme, kadangi „Chimki“ antroje pusėje visas 20 minučių keitėsi ginamaisiais, tačiau teisingų sprendimų, laiku atliekamų perdavimų bei progų realizacijos prasme.

Trečiąjį kėlinį „Žalgiris“ laimėjo 19:11. Puolime buvo galima matyti, kad „Žalgiris“ nesijaučia komfortabiliai puldamas prieš keitimosi gynybą, tačiau per šias 10 minučių buvo ir gerų epizodų.

B.Daviesas teisingai įvertino padėtį, kai jį uždvigubino prie krepšio bei numetė puikų perdavimą D.Thompsonui, kuris įdėjo iš viršaus. Tai buvo viena iš retų atakų, kuomet B.Daviesas laiku ir tiksliai atliko perdavimą iš baudos aikštelės. Tiesa, reikia pripažinti, kad jis tų progų daug ir neturėjo.

VIDEO: B.Daviesas prisiėmė kaltę dėl pralaimėjimo Chimkuose

Vėliau N.Woltersas nepasinaudojo užtvara dėl tingios D.Bosto gynybos ir „Žalgiris“ ištampė „Chimki“ gynybą – A.Milaknis pataikė savo vienintelį rungtynių tritaškį. Dar kitoje atakoje, P.Jankūnas siuntė kamuolį į kitą pusę, o tuo minimaliu pranašumu pasinaudojo M.Grigonis, jis iškart veržėsi bei uždirbo du baudų metimus.

Gynyboje kauniečiai gerai vykdė gynybines rotacijas ir priversdavo „Chimki“ mesti sunkius metimus, aktyviai darbavosi ne tik kojomis, bet ir rankomis, taip išprovokuodami net 5 rusų klaidas per kėlinį.

O tuomet atėjo lemiamas rungtynių kėlinys ir „Žalgiris“ sustojo abejose aikštės pusėse. Ketvirtasis kėlinys pralaimėtas net 8:27, o per pirmąsias 9 kėlinio minutes, kuomet sprendėsi rungtynių likimas, buvo pelnyti vos 5 taškai.

Kas nutiko?

Pradėkime nuo puolimo. „Žalgiris“, galima sakyti, žaidė ne krepšinį, o 10 minučių bandė įvesti kamuolį į baudos aikštelę.

To niekaip neišeidavo padaryti dėl prastų sprendimų perdavimo fazėje ir atakos baigdavosi klaidomis arba sunkiais metimais. „Chimki“ gynėjų agresyvumas neleidžiant iš priekio priimti kamuolio vėl buvo neįtikėtinas, o ilgos aukštaūgių rankos neleido kauniečiams pelnyti jokių lengvų taškų iš po krepšio (9 blokai) bei apsunkino perdavimus.

M.Grigonis po eilinio išsikeitimo nusprendė ne žaisti high-low, kuomet P.Jankūnas pasisiūlė padėti įmesti kamuolį A.Kavaliauskui, o veržtis link krepšio. Pakankamai erdvės ten nebuvo ir kamuolys buvo išmuštas.

Vėliau, po išsikeitimo, buvo keista matyti N.Woltersą pasirenkant vidutinį metimą, kuomet buvo koridorius link krepšio – metimas vos lietė lanką. Dar kitoje atakoje M.Grigonis jau laiku įsiveržė į baudos aikštelę ir atliko gerą perdavimą D.Thompsonui, tačiau šis net nežiūrėjo į krepšį būdamas po krepšiu – ar tai dėl prieš tai gautų blokų? Ataka baigėsi netaikliu M.Grigonio metimu.

Rungtynių pabaigoje E.Ulanovas turėjo progą perduoti kamuolį B.Daviesui, tačiau sumušė kamuolį į žemę ir pavėlavo tą padaryti. Ataka baigėsi A.Milaknio tritaškiu.

VIDEO: P.Jankūnas analizavo skaudų žalgiriečių pralaimėjimą

Gynyboje „Žalgiris“ praleido net 27 taškus. „Chimki“ baudė Žalgirį įvairiai – greitose atakose, po puolime atkovotų kamuolių, po žaidimo 1 prieš 1, po klaidų dengiantis nuo 2 prieš 2.

„Žalgiris“ turėjo itin daug problemų puolime, tad galbūt ir tai darė įtaką jų koncentracijai gynyboje. Labai skaudi buvo B.Davieso klaida gynyboje, kuomet stovintį S.Markovičių jis pasitiko itin aukštai ir po to pavėlavo sugrįžti į gynybą – J.Mickey įdėjo iš viršaus bei suteikė „Chimki“ persvarą po ilgos pertraukos.

Tai galutinai pakeitė rungtynių eigą.

VIDEO: M.Grigonis: slysta ta Eurolyga iš rankų

Išvada

„Žalgiris“ eilinį kartą šiame sezone paskendo prieš komandą, kuri keičiasi ginamaisiais.

Trūko savalaikių perdavimų, niekaip nepavyko pabandyti išnaudoti aukštaūgių turimos persvaros. Trūko ir žaidėjo, kuris pabandytų nulemti rungtynes savo pastangomis. Marius Grigonis šiek tiek bandė tą daryti, tačiau ne itin sėkmingai.

Stringantis puolimas atsiliepė ir gynyboje – koncentracijos trūkumas bei klaidos leido „Chimki“ pelnyti net 27 taškus lemiamame ketvirtyje.

Ne kažkuris vienas žaidėjas ar treneris kaltas dėl šios nesėkmės – į ją susidėjo daugybė dalykų. Tačiau Eurolygos atkrintamųjų traukinys nuvažiuoja ir tai greičiausiai buvo pralaimėjimas, palaidojęs paskutines viltis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas