Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 26

Mirtina 60 taškų riba: nykiausios „Žalgirio“ rungtynės Eurolygos istorijoje

Kauno „Žalgirio“ puolimo ginklai praėjusį penktadienį Nemuno saloje neiššovė, o 59 pelnyti taškai prieš Belgrado „Crvena zvezda“ ekipą žalgiriečiams išrašė mirties nuosprendį. Tai skaičius, kuris garantuoja nesėkmę. Modernios Eurolygos istorijoje, skaičiuojamoje nuo 2000-ųjų metų, „Žalgirio“ pergalei pasiekti 60 ar mažiau pelnytų taškų dar niekada nepakako. Visi 27 tokio rezultatyvumo susitikimai yra pažymėti pralaimėjimais.

Žemiausio rezultatyvumo visų laikų „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje užfiksuota 2014-ųjų lapkričio 28-ąją, kuomet Gintaro Krapiko auklėtiniai išvykoje 61:55 įveikė Ainaro Bagatskio treniruojamą Žemutinio Naugardo „Nizhny Novgorod“ klubą.

Šią pergalę prisimena ir didysis dabartinis „Žalgirio“ lietuvių ketvertas – Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas ir Lukas Lekavičius irgi žaidė šiame susitikime.

60 taškų ribos Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai šį sezoną pasiekę nebuvo dukart. Kelią link varžovų krepšio kauniečiai sunkiai rado ir atidarymo rungtynėse su Vitorijos „Baskonia“, kurias pralaimėjo 58:70.

Jei pažvelgtume į Šaro erą Kaune, tai šio stratego vadovaujamas „Žalgiris“ 60 taškų kraičio nebuvo surinkęs 9 iš 122 rungtynių. Tiesa, trys tokie susitikimai užfiksuoti per pirmąjį darbo pusmetį, kuomet Š.Jasikevičius komandos vairą iš G.Krapiko perėmė praėjus vos dviem „Top 16“ etapo mačams, to sezono komandai Šaras dirigavo paskutinėse dešimtyje rungtynių.

Būtent šis 2015–2016 metų sezonas „Žalgirio“ sirgaliams siejamas su bedančiu kauniečių puolimu ir skaudžiausiais pralaimėjimais. Išsiderinę Lietuvos čempionai Eurolygoje tą sezoną net 5 iš 24 susitikimų nesugebėjo pasiekti 60 taškų. Tai praktiškai penktadalis visų tokių mačų per Eurolygos istoriją.

Tarp 10 nerezultatyviausių „Žalgirio“ mačų Eurolygos istorijoje vos vienerios rungtynės vyko Kaune. Labiausiai namuose žalgiriečiai užstrigo 2008-ųjų kovą, kuomet Kauno sporto halėje Rimo Grigo auklėtiniai prieš Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkus krito 52:61.

Dvikovos pabaigoje žalgiriečių deficitas buvo minimalus (52:53), tačiau Pirėjo komandos gynėjas iš JAV Roderickas Blakney pataikė sudėtingą tritaškį, Marko Popovičius vaikiškai suklydo, o nesportinė Jono Mačiulio pražanga išsprendė rungtynių nugalėtoją, kuriuo tapo Renaldo Seibučio atstovautas „Olympiakos“.

Šis pralaimėjimas uždarė Kauno komandai galimybes patekti į Eurolygos atkrintamąsias.

„Scanpix“ nuotr./Marko Popovičius
„Scanpix“ nuotr./Marko Popovičius

Graikų gynyboje klimpę aikštelės šemiminkai pirmajame ir ketvirtajame ketvirčiuose surinko vos po 9 taškus. Rezultatyviausiu žaidėju buvęs Jonas Mačiulis vienintelis pasiekė dviženklę taškų ribą (10).

„Šiandien pralaimėjome, nes negalėjome atsistatyti psichologiškai, – tuomet sakė „Žalgirio“ treneris R.Grigas. – Tas jaudulys, tas rezultatų sekimas ir rungtynių reikšmė psichologiškai veikė abi komandas. Viskas tęsėsi iki rungtynių pabaigos. Varžovams pavyko laimėti psichologinę kovą. Nedaug įmetėme, bet ir nedaug leidome įmesti. Rungtynės faktiškai buvo be taškų.“

Vos trys „Žalgirio“ susitikimai Eurolygoje yra pažymėti mažesniu rezultatyvumu nei šis. Visi jie vyko svečių arenose.

Praėjus pusmečiui nuo rungtynių su „Olympiakos“, jau G.Krapiko diriguojamas ir finansinių sunkumų slegiamas „Žalgiris“ sezoną stipriausiame Senojo žemyno turnyre pradėjo patirdamas nokdauną Atėnuose. Željko Obradovičius svečiams iš Kauno išrašė 27 taškų pamoką. Mūšis Graikijoje pralaimėtas 78:51, o Willie Deanas užfiksavo blogiausią visų laikų debiutą „Žalgiryje“.

Euroleague.net nuotr./Willie Deanas
Euroleague.net nuotr./Willie Deanas

Žaliai-baltų neišgelbėjo ir fantastinis Loreno Woodso pasirodymas. Vidurio puolėjas iš JAV užfiksavo galingą dvigubą dublį, pelnęs 17 taškų ir atkovojęs 16 kamuolių, jis dar pridėjo 3 rezultatyvius perdavimus, 2 perimtus kamuolius, bloką, 5 klaidas bei 28 naudingumo balus.

„Klubas susidūrė su finansiniais sunkumais, o mano užduotis yra atlikti man paskirtą darbą. Nėra lengva pakeisti dalykus per tokį trumpą laiko tarpį, bet aš tikiuosi ir pasitikiu, kad mes surasime kelią į geresnį krepšinį ir laimėsime kitas rungtynes“, – po dvikovos sakė G.Krapikas.

Euroleague.net nuotr./Anthony Randolphas
Euroleague.net nuotr./Anthony Randolphas

Po šios nesėkmės „Žalgiris“ patyrė dar šešis pralaimėjimus paeiliui, bet nė vienas jų nebuvo toks skaudus, kokį klubas sugėrė po septynerių metų Krasnodare.

Tai viena skaudžiausių nesėkmių „Žalgirio“ klubo istorijoje, o komandą vėl treniravo G.Krapikas. Rusijoje žalgiriečiai sukrapštė 50 taškų, o „Lokomotiv“ krepšininkams leido įmesti 80.

VIDEO: Eurolyga: Krasnodaro „Lokomotiv“ – Kauno „Žalgiris“

Vėliau ši įspūdinga Anthony Randolpho, Malcolmo Delaney bei Chriso Singletono vedama Krasnodaro komanda pasieks patį finalo ketvertą.

„Sunku kažką pakeisti, kai jautiesi, jog komanda nuo pat rungtynių starto netiki, kad gali laimėti. Mes negalėjome paslėpti to fakto, kad Mantas Kalnietis negalės žaisti ar nebus geros formos, o dėl to žaidėjai prarado tikėjimą savimi. Nuo rungtynių pradžios atrišome varžovams rankas ir sumokėjome to kainą. Ne rezultatas mane liūdina, o faktas, jog nekovojome“, – sakė G.Krapikas.

Po šio mačo ėmė braškėti „Žalgirio“ trenerio G.Krapiko kėdė. Jis komandai pavadovavo dar penkiuose susitikimuose, o po dviejų pralaimėjimų „Baskonia“ ir Bambergo „Brose“ ekipos bendru 54 taškų skirtumu specialistas paliko komandą.

„Žalgirio“ vairą perėmęs Š.Jasikevičius užfiksavo daugybę pasiekimų bei skambių pergalių, nuvedė klubą iki pat Eurolygos finalo ketverto, o jau kitame sezone rungėsi ketvirtfinalyje.

Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas
Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas

Būtent pastarajame etape užfiksuotos nerezultatyviausios „Žalgirio“ rungtynės stipriausiojo Senojo žemyno turnyro istorijoje. Atkrintamąsias žalgiriečiai Stambule pradėjo nesėkme 43:76 prieš Ž.Obradovičiaus „Fenerbahče“.

„Manau, kad šita komanda prieš tai įrodė turinti charakterį, o rekordai ir antirekordai visada keisis“, – po pralaimėjimo sakė Šaras.

Charakterį „Žalgiris“ parodė ir po smūgio ketvirtfinalio serijos starte atsigavo. Edgaras Ulanovas ant savo pečiu atvedė kauniečius į pergalę antrajame susitikime, o serijos rezultats tapo lygus 1-1. Vis dėlto Kaune triumfavo ir į finalo ketvertą žengė „Fenerbahče“.

Taigi, žiupsnelis statistikos. „Žalgiris“ 60 taškų ribos Eurolygos istorijoje nepasiekė 27 kartus. 15 kartų žalgiriečiai neperlipo 56 taškų, 10 kartų – 55 taškų ribos.

Žemiausio rezultatyvumo „Žalgirio“ rungtynės Eurolygos istorijoje
Rezultatas Varžovas Vieta Data
76:43 Stambulo „Fenerbahče“ Stambulas 2019.04.16
80:50 Krasnodaro „Lokomotiv“ Krasnodaras 2015.11.27
79:51 Atėnų „Panathinaikos“ Atėnai 2008.10.22
52:61 Pirėjo „Olympiakos“ Kaunas 2008.03.13
64:52 Zagrebo „Cibona“ Zagrebas 2009.11.11
56:52 Stambulo „Anadolu Efes“ Stambulas 2013.01.25
90:54 Bolonijos „Kinder“ Bolonija 2001.10.11
76:55 Liublianos „Union Olimpija“ Liubliana 2003.01.16
89:55 „Barcelona“ Barselona 2009.12.17
77:55 ALBA Berlynas 2013.03.29
64:56 „Montepaschi“ Siena 2003.11.13
68:56 „Elan Bearnais“ Po 2007.01.31
91:56 „Panathinaikos“ Atėnai 2015.11.13
57:66 „Anadolu Efes“ Kaunas 2014.12.04
57:66 „Fenerbahče“ Kaunas 2019.04.23

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas