Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 09

Mistika ar optimizmas? „Žalgiriui“ – neeilinė „Barcos“ žvaigždyno fiziškumo pamoka

„Barcelona“ penktadienio vakarą Nemuno saloje išrikiavo brangiausią sudėtį Europoje. Kauno „Žalgirio“ kelyje atsidūrė talentingiausia ir bene fiziškiausia Eurolygos ekipa, tačiau Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai visos dvikovos metu buvo šalia varžovų. „Kažkiek yra ir optimizmo, kažkiek yra ir mistikos“, – po pralaimėjimo sakė Šaras.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgirio“ vargai prieš pagrindinę Eurolygos favoritę į titulą prasidėjo jau nuo pirmųjų minučių, kuomet Svetislavas Pešičius į aikštelę metė pagal fiziškumą ir ūgį kovinį „Barcelonos“ startinį penketą.

Traumuotą Victorą Claverą trečioje pozicijoje pakeitė 207 cm ūgio atletiškas latvis Rolands Šmits. Šalia jo rungtynes pradėjo Cory Higginsas (195 cm), Adamas Hanga (200 cm), Nikola Mirotičius (208 cm) ir Brandonas Daviesas (208 cm).

Reikėtų gerai pasukti galvą, kad sugalvotume fiziškesnį penketą Eurolygos komandų tarpe.

„Filosofija? Viskas prasideda gynyboje. Svarbiausia, kaip elgiamės gynyboje. Žmonės kalbėdami žaidėjų profilį pabrėžia puolimą, kuris yra pirmas ar antras numeris, bet yra žmonių, kurie šneka apie krepšininkus, galinčius gintis per kelias pozicijas. Man tai yra labai svarbu“, – po pergalės Kaune sakė „Barcos“ strategas S.Pešičius.

Įspūdingų gabaritų latvis R.Šmits atliko savo darbą bei iš žaidimo išjungė „Žalgirio“ puolėją Edgarą Ulanovą, užfiksavusį prasčiausią asmeninį šio sezono pasirodymą. Pralaimėjimu pasibaigusiame mače kaunietis žaidė 19 minučių, taškų nepelnė (0/1 dvit., 0/1 trit.) bei surinko -4 naudingumo balus.

„Buvo akcentuota, kad atvyksta komanda su dideliu ūgiu. Startinis „Barcelona“ penketas ūgio prasme yra įspūdingas. Mūsų gynyba buvo pritaikyta, kad jie nesirinktų tiek daug kamuolių, bet pasiėmė, ypač pirmoje mačo pusėje“, – po dvikovos Eurolyga.lt sakė „Žalgirio“ snaiperis Artūras Milaknis.

VIDEO: „Karštom pėdom“: suvarpyta „Žalgirio“ gynyba ir „Barcelona“ žvaigždžių šou

„Barca“ puikiai išnaudojo savo fiziškumo ir ūgio pranašumą. Žalgiriečius po krepšiu atsumdę katalonai per pirmuosius du ketvirčius nusiėmė 21 kamuolį, iš kurių 8 – po „Žalgirio“ krepšiu. Tai vienu mažiau nei Š.Jasikevičiaus auklėtiniai nusiėmė kamuolių savoje aikštės pusėje – 9.

Rungtynes „Barcelona“ baigė savo sąskaitoje turėdama 38 atkovotus kamuolius (16 puolime), o „Žalgiris“ – 21 (13 po savu krepšiu). Tai skirtumas, kokio seniai nesame matę.

Vieną po kito kamuolį po „Žalgirio“ krepšiu siuntę S.Pešičiaus vyrukai iš artimos distancijos per pirmuosius du kėlinius pelnė 28 taškus. Palyginimui, „Žalgiris“ surinko 10.

„Kad jie eis per vidurį, buvo ir taip aišku, – apie „Barcelonos“ žaidimą kalbėjo Šaras. – Bet čia buvo aišku – visada S.Pešičius taip žaidžia prieš „Žalgirį“. Nenorėjome palikti gynybos vienas prieš vieną. Visi turėjo būti dvigubinami, kad iš ten nesuverstų. Bet viena paruošti planą, o kita įlįsti į širdelę.“

Po ilgosios pertraukos žalgiriečiai aikštelėje atsakė į varžovų fizinį kontaktą ir ėmė luptis, kaip mėgsta pabrėžti „Žalgirio“ treneris.

Teigiama linkme šeimininkų traukinį pasuko Zachas LeDay, pelnęs septynis taškus iš eilės bei išlyginęs mačo rezultatą (47:47). Trečiąjį ketvirtį jis pradėjo dėjimu, vėliau įspūdingai kauniečių išgelbėtą kamuolį jis pabaigė elegantišku metimu greitoje atakoje.

„Pakeitėme gynybos sistemą, kažkiek juos trumpam išmušėme iš komforto zonos, – apie pokyčius po ilgosios pertraukos kalbėjo A.Milaknis. – Pavyko patiems užpulti, kamuolys sujudėjo neblogai. Ėjome su kamuoliu ten, kur norėjome, dėl to ir atsidarė puolimas.“

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ mestas iššūkis Eurolygos milžinui ir įspūdingos „Barcelona“ žvaigždės

Puolimas yra didžiausias penktadienio rungtynių pozityvas. „Žalgiris“ garsiam varžovui atseikėjo 87 taškus, o tiek „Barcelona“ šį sezoną dar nebuvo praleidusi. Iki rungtynių Kaune katalonų varžovai vidutiniškai surinkdavo 72,7 taško per susitikimą.

Vis dėlto rungtynes sau norima linkme išsprendė svečių žvaigždės – C.Higginsas ir N.Mirotičius kartu pelnė net 51 tašką.

Ypatingai įsisiautėjo „Barcelona“ amerikietis, kuris per pirmuosius du kėlinius buvo pelnęs vos 3 taškus, o mačą baigė savo sąskaitoje turėdamas 27. Gynėjas realiavo 5 tolimus metimus iš 5, kai likusi „Barcelona“ komanda – 3 iš 17 (17,6 proc.).

C.Higginsas tapo tikru žalgiriečių budeliu po ilgosios pertraukos. Trečiąjį ketvirtį jis uždarė taikliu sudėtingu metimu iš toli, o ketvirtąjį pradėjo pelnydamas 8 taškus be atsako.

„Tritaškius sumetė į veidą, reikėjo gintis arčiau ir priversti jį veržtis, – apie užsidegusį varžovą Eurolyga.lt kalbėjo Marius Grigonis. – Žmonės už tai gauna milijonus, o mūsų darbas norėti jų kontrakto ir bandyti juos stabdyti, bet antras rungtynes paeiliui nesugebame to padaryti.

Buvo daug ir gynybos klaidų, visada taip būna. Duodi pasijausti gerai iš gynybos klaidų, tuomet primeta kai jau būna karšti.“

Užkišta „Barcelona“ baudos aikštelė žalgiriečius privertė išmesti 30 tritaškių, o tikslą pasiekė 11 (36,7 proc.).

Per ketvirtąjį kėlinį 9 taškus surinkęs Marius Grigonis neleido svečiams pabėgti. Su nuskausminamaisiais žaidęs gynėjas dvikovos pabaigoje pataikė tritaškį, Nigelas Hayesas pridėjo dar vieną, o likus 111 sekundžių „Žalgirio“ atsilikimas tebuvo 4 taškai (83:87).

Užtikrinčiau mačo pabaigą sužaidusi „Barcelona“ šventė šeštąją pergalę per septynerias rungtynes.

„Sunku kažką pasakyti, nervina ir labai erzina pralaimėjimai. Galime žaisti geriau, bet nežaidžiame. Nebe tas „Žalgiris“, kad guostumėmės, jog žaidėme gerai, bet pralaimėjome“, – sakė M.Grigonis.

Nesėkme pasibaigusiame susitikime daugiau mistikos ar optimizmo? Kauno krepšininkai sugebėjo būti arti varžovų, nepaisant to, jog „Barcelona“ kovą dėl kamuolių laimėjo įspūdingai, o pagrindinės katalonų žvaigždės demonstravo fantastišką krepšinį.

Tai nuteikia pozityviai, nes dabar „Žalgirio“ laukia išvyka į Pirėjų ir mačas prieš kraujuojantį „Olympiakos“, o tuomet – dvejos rungtynės namuose prieš Atėnų „Panathinaikos“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ krepšininkus.

Vis dėlto M.Grigonio žodžiai tik dar kartą patvirtina pasikeitusį „Žalgirio“ mentalitetą. Š.Jasikevičiaus auklėtiniai garbingai kibo į atlapus galingiausią sudėtį turinčiai turtingiausiai Eurolygos komandai, tačiau žalgiriečių pralaimėjimo skaudulio tai nė kiek nesumažino.

VIDEO: Marius Grigonis: „Pralaimėjimai visada erzina“
VIDEO: Karštos Artūro Milaknio mintys po pralaimėjimo „Barselonai“
VIDEO: Šarūnas Jasikevičius po pralaimėjimo „Barselonai: „Visai ne taip įsivaizdavau šias rungtynes“
VIDEO: Nusivylęs Z.LeDay laukia vaizdo peržiūros

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito