Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

Nauji „Žalgirio“ energijos užtaisai – 19-metis ir 25 metų debiutantas

Jaunatvišku veržlumu, tritaškiais ir nauja jėga po krepšiais Kauno „Žalgiris“ prikelia viltis šį sezoną Eurolygoje. Rokas Jokubaitis ir Martinas Gebenas daug prisidėjo prie svaiginančios „Žalgirio“ pergalės 94:69 prieš Pirėjo „Olympiakos“ ir palypėjimo į dvyliktą vietą. „Labai malonu, kad sužaidė ir Martinas, ir Rokas – visi įsiliejo puikiai, rotacija darosi didesnė. Galbūt varžovams sunkiau nuspėti, per kur mes eisime ir kaip atakuosime“, – po mačo du rečiau žaidžiančius krepšininkus gyrė „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius.

Martinas Gebenas 7-ąją rungtynių minutę Šarūnui Jasikevičiui abiem rankomis parodė sukryžiuotus pirštus.

Vidurio puolėjas taip prašė keitimo, nes per tiek laiko padirbėjo taip intensyviai, kad ėmė stigti kvapo.

M.Gebenas starto penkete leido pamiršti „Žalgirio“ sirgaliams, kad Jockas Landale'as neatvyko į areną, antradienį susirgęs.

Kai ketvirtajame kėlinyje 208 cm ūgio vidurio puolėjas sėdo vėl ilsėtis, jam jau plojo 30 tūkst. rankų arenoje.

Buvo už ką. M.Gebenas tašku pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą, surinkęs 12 taškų, o dar svarbiau – jis atstovėjo prieš vieną geriausių Eurolygos vidurio puolėjų.

„Reikėjo papildomo susikaupimo – žinojome, kad Jockas mums padėti negalės – jis sunegalavo pirmadienį ir negalavo antradienį. Supratome, kad teks susitelkti į kitus aukštaūgius, juolab kad teko žaisti prie Nikolą Milutinovą – didelis žmogus, kuris pelno daug taškų ir atkovoja daug kamuolių. Ne viskas pavyko, bet daug ką įvykdėme“, – sakė M.Gebenas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nikola Milutinov
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nikola Milutinov

Tarp visų Eurolygos krepšininkų „Olympiakos“ vidurio puolėjas N.Milutinovas yra pirmas pagal atkovotus kamuolius (8,3), penktas pagal naudingumą (19,3). Tačiau po 10,2 taško įprastai renkantis serbas Kaune nieko išskirtinio nenuveikė – 8 taškai ir 13 sugriebtų kamuolių.

„Iš tiesų sunku, jis didelis ir stiprus. Pareikalavo daug jėgų, bet manau, kad pavyko jį pristabdyti gana neblogai, – liko patenkintas M.Gebenas. – Turėjau paprastas užduotis gynyboje – susikaupti prie jų pikenrolų, atlikti gerą stepout'ą, paskui neleisti lengvai priimti kamuolį N.Milutinovui ir bandyti tvarkytis su juo baudos aikštelėje.“

M.Gebeno pastangos neliko neįvertintos trenerio.

„Jis mums ir pats sako, kad tiek susitelkęs į gynybą, jog stengiasi nepadaryti taktinių klaidų. Gal jis turėtų būti pavyzdys ir kitiems. Kuo padarysi mažiau taktinių klaidų, kuo daugiau bus galima tavimi pasitikėti, tuo ilgiau žaisi. Žaidimas prasideda nuo gynybos. Nors tai sena teorija, visos čempioniškos komandos pradeda nuo gynybos. Reikia pripažinti, kad jis eina į priekį”, – apie M.Gebeną sakė Š.Jasikevičius.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: „Žaidėjai yra įkvėpti tokio sirgalių palaikymo“

Prieš sezoną karjerą baigusį Antaną Kavaliauską pakeitęs kitas vilnietis vis tvirčiau jaučiasi Kaune.

M.Gebeno rodikliai – po 3,9 taško ir 1,9 atkovoto kamuolio nėra stulbinantys, bet sezono pradžioje jis ne visose rungtynėse gaudavo šansą žengti į aikštę, o antradienį pirmą kartą žaidė tiek ilgai – 19 minučių. Be to, sunku pamatuoti vidurio puolėjo energiją gynyboje.

„Pirmiausia krepšinio supratimas, – apie tobulėjimą šį sezoną sakė M.Gebenas, po studijų JAV pirmą profesionalų sezoną 2018–2019 metais praleidęs Utenos „Juventus“. – Tai daug aukštesnis lygis nei teko rungtyniauti iki tol. Reikėjo suprasti, kaip čia vyksta krepšinis, kokio fiziškumo kova Eurolygoje.“

VIDEO: Puikiai sužaidęs Martinas Gebenas – apie pergalę prieš „Olympiakos“

Vis tvirčiau Eurolygoje jaučiasi ir jauniausias „Žalgirio“ komandos narys.

19-metis Rokas Jokubaitis įmetė 7 taškus į „Olympiakos“ krepšį. Jo prasiveržimai ir rezultatyvūs perdavimai leido „Žalgiriui“ pasileisti į pabėgimą antrajame kėlinyje, kai KC Riversas prapliupo tritaškiais, patogiai sulaukęs kamuolio prie tritaškio.

Jis pats po mačo labiausiai džiaugėsi, kad pavyko pristabdyti Pirėjo klubo legendą Vassilį Spanoulį, kuris iki čiurnos traumos surinko tik 5 taškus per 18 min.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vassilis Spanoulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vassilis Spanoulis

„Žalgirio“ tribūnose ėmė vilnyti „uch“ ir „och“, kai įsidrąsinęs R.Jokubaitis žavingais klaidinančiais judesiais apgavo savo oponentą ketvirtajame kėlinyje prieš dvitaškį iš krašto, o kitas panašus išradingas triukas beveik išdegė.

„Jis pameta galvą, nes jam tiek metų, kiek jam yra. Vis dėlto jis jaunas žaidėjas, – apie R.Jokubaitį sakė Š.Jasikevičius. – Žiūrėkit, mūsų veteranai momentais nežaidžia atsakingai, o šiam vaikui iš viso tiek nedaug metų, tiek mažai patirties. Visada sakiau jauniems žaidėjams – jūsų pagrindinis darbas nesimaišyti. Jeigu dar kažką duodi, tai super tikrai. O jie ir duoda. Rokas davė ir su ALBA, ir šiandien. Martinas davė tikrai labai daug. Jeigu jie tik duoda, tai taip ir toliau.“

VIDEO: Kauno „Žalgiris“ namie nušlavė Pirėjo Olympiakos ir tęsia kovą dėl patekimo į Top 8

Antradienį „Žalgiris“ pataikė net 14 tritaškių iš 22, pirmą kartą šį sezoną tolimų metimų pataikę net 63,6 proc.

Nuo Kalėdų smarkiai išaugęs „Žalgirio“ taiklumas stebina.

Per pirmuosius 15 mačų Eurolygoje žalgiriečiai vidutiniškai metė po 21 tritaškį ir pataikė po 6,7. Tai tebuvo 31,9 proc.

Po Kalėdų „Žalgiris“ meta po 23,6 tritaškio, pataiko po 10,6, o tai lemia 45 proc. taiklumą.

„Pagaliau pataikome metimus, kurių nepataikėme sezono pradžioje. Gynyba buvo stabili nuo pat pradžių, o dabar dar pataikome, pataikome net kartais ir nelabai tikėtus metimus. Galbūt sėkmė pagaliau apsisuko“, – sakė M.Gebenas, priminęs ir sėkmės loterijoje laimėtą Thomaso Walkupo tritaškį antradienio vakarą.

Bet R.Jokubaitis sėkme netiki.

„Tikrai pradėjome skirti daugiau dėmesio metimams iš po užtvarų, iš vietos, iš driblingo, – pakeistas pratybas pabrėžė jaunasis žalgirietis, beje, metantis taikliausiai komandoje – 60 proc. – Ateina vaisiai. Statistikoje tai matosi. Tas pasitikėjimas per 8 rungtynes, kai laimėjome 6 pergales, prisideda. Tai ir lemia geresnį pataikymą.

Tikrai skiriame dėmesio daugiau nei anksčiau. Dabar yra atskiri pratimai su treneriais.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

Vienu metu aptikęs save paskutinėje – 18-ojoje vietoje – „Žalgiris“ dabar žvalgosi iš 12-osios pozicijos Eurolygoje.

Kai antradienį Vilerbane suklupo Milano „Olimpia“, nuo aštuntos vietos, atveriančios duris į ketvirtfinalį, „Žalgirį“ teskiria dvi pergalės.

„Negalvojame taip toli į priekį, – paklaustas, ar jausmas, kad galima kabintis į atkrintamąsias varžybas stiprėja, liko atsargus M.Gebenas. – Turime žiūrėti tik vieną mačą į priekį, kaip treneris sako. Sezono pabaigoje rezultatas matysis. Jei galvosime toliau į priekį, tai gali sutrukdyti susitelkti į artimiausią mačą.

Puolimas yra šaunu, smagu, kai metimai krenta, bet pergales lemia gynyba ir susitelkimas į gynybą. Tai ir bus akcentas Stambule.“

Dvigubą Eurolygos savaitę „Žalgiris“ pratęs ketvirtadienį Stambule maču su Eurolygos lyderiu „Anadolu Efes“.

„Treneris minėjo, kad turime įdėti dar daugiau pastangų. Šiandien atrodėme labai gerai, bet žaidžiant prieš tokią komandą kaip „Anadolu“ reikia įdėti dvigubai, o gal trigubai daugiau pastangų, – kalbėjo R.Jokubaitis. – Faktas, visada reikia laimėti, jei nori patekti į „Top 8“.

19-metis gynėjas vienintelis iš „Žalgirio“ žaidėjų yra įtrauktas į preliminarų Dariaus Maskoliūno kandidatų sąrašą Lietuvos rinktinei, kuri vasario 21 dieną žais Europos čempionato atrankos rungtynes su Belgija.

„Žalgiris“ po mačo su „Anadolu Efes“ ir dviejų savaičių pertraukos vasario 20 dieną rungtyniaus Vitorijoje su „Baskonia“.

Ir čia kyla papildoma intriga: jei R.Jokubaitis toliau taip žais, ar Kauno klubas išleis debiutui Lietuvos rinktinėje?

„Negalvoju, žiūrėsime, ką treneris Maskoliūnas nuspręs, jis mane per treniruotes geriausiai mato, – sakė R.Jokubaitis. – Jo nuosprendis ir bus.“

VIDEO: Edgaras Ulanovas džiaugiasi prapliupusiais tritaškiais
VIDEO: KC Riversas: apie fantastišką žalgiriečių pataikymą ir formą
VIDEO: A.Milaknis: apie smagų Žalgirį ir įveikiamą Eurolygos lyderį
VIDEO: Donatas Motiejūnas papasakojo ką išgyvena kinai dėl koronaviruso epidemijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas