Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 29 /01:28

Provokuojančio klausimo sulaukęs Šaras: apie demokratiją, keistą pusfinalį ir būtiną pokytį

Šarūnas Jasikevičius žengė istorinį žingsnį Eurolygoje. Jis pirmą kartą kaip vyr. treneris pasiekė turnyro finalą. Už tai lietuvis turėtų būti dėkingas amerikiečiui Cory Higginsui, kuris paskutinės sekundės metimu ištempė „Barcelona“ iš klampios kovos su Milano „Olimpia“ 84:82.

„Pirmyn, žmonės! Čia nebus lengva. Čia finalo ketvertas!“ – Šaras dar pirmoje susitikimo dalyje rėkė taip, kad girdėjosi net tuščios „Lanxess“ arenos palubėse.

Kai Eurolygos TV komentatorius Joe Arlauckas per ilgosios pertraukos interviu pabandė pagirti katalonus už puikų puolimą ir 9 taškų persvarą (51:42), Šaras nustebo ir purtė galvą.

„Ne ne, mums reikia tvarkyti visą gynybą! Mes leidžiame juos į stipriąsias rankas, mes prasižengiame prieš metikus... Mes tikrai nesame geri. Puolimas tikrai nėra blogas, surandame situacijas. Bet gynyboje mes pakankamai blogi, juk praleidome 42 taškus...“

„Aš tik bandžiau būti malonus“, – nusijuokė lietuvių kilmės J.Arlauckas.

„Gerai“, – išlėkė Šaras, su šypsena veide.

„Tai žmogus, kurį sunku patenkinti“, – mikrofoną iš J.Arlaucko perėmė Eurolygos TV komentatorius.

„Barcelona“ žaidimas tikrai nepatenkino aukštų Š.Jasikevičiaus standartų. Tačiau iš šio sunkaus ir permainingo mačo su Milano „Olimpia“ išsineš svarbiausią dalyką – pergalingą rezultatą, kurį atnešė beprotiškas Cory Higginso metimas.

Fantastiškas amerikiečio šūvis likus pusei sekundės iki susitikimo pabaigos ištraukė „Barcelona“ iš Milano „Olimpia“ spąstų finalo ketverto pusfinalyje.

VIDEO: Neįtikėtina: paskutinėmis sekundėmis Šarą į Eurolygos finalą atvedęs metimas

„Sveikinimai žaidėjams ir fanams su šia pergale. Jei atvirai, gan keistos rungtynės, – spaudos konferencijoje pripažino Šarūnas Jasikevičius. – Tokios, kokių nesitikėjome. Maniau, kad bus sunku užpulti. Man atrodė, kad reguliariajame sezone mes gerai prieš juos gynėmės ir finalo ketverte su tinkamu mentalitetu sustabdysime juos dar geriau. Mes visą laiką kalbame apie detales ir kokios man jos svarbios. Manau, pabaigoje jos daro lemiamą skirtumą. Bet šiandien gerai neišpildėme tų detalių.

Nesupratome stipriųjų varžovų rankų, nepadarėme protingų pražangų, neišstūmėme jų iš gerų situacijų. Tą rodo mūsų gynybos skaičiai. 24 taškai pirmajame kėlinyje ir 29 trečiajame su 7 tritaškiais yra tiesiog per daug. Išsikasėme sau duobę.

Reikia padėkoti žaidėjams, kad jie liko su pakelta galva. Turėjome problemų su pražangomis, bet ketvirtas kėlinys gynyboje viską pakeitė. 11 taškų... Tai puikus darbas prieš Milano komandą. Bet 24 ir 29 taškų negalime sau leisti.

Prieš finalo ketvertą visi kalbėjo apie Barselonos gynybą, bet šiandien tokia neegzistavo iki ketvirto kėlinio. Ir todėl mes strigome. Turime statytis nuo gynybos ir turime 48 valandas pasiruošti turbūt geriausiai puolančiai Eurolygos komandai. Jei nežaisime elitinio lygio gynybos, mums bus sudėtinga.“

VIDEO: NBA ir Eurolygos legenda dėkoja Šarui – į „Barcą“ grįžo ir dėl lietuvio

Sekmadienį Šaras su „Barcelona“ dėl Eurolygos čempionų titulo susikaus su Stambulo „Anadolu Efes“, kuri 89:86 palaužė Maskvos CSKA.

– Šarūnai, kaip išgyvenote tas 10 paskutinių rungtynių sekundžių?

– Kai turėjome kamuolį ar kai puolė varžovai? Nes kai kamuolys buvo mūsų rankose, buvau ramus – blogiausiu atveju, būtume turėję pratęsimą (šypsosi.).

Tokiu mačo metu rungtynės jau niekeno rankose. Jose jau neturi jokios kontrolės. Punteris turėjo gerą metimą – tai vienas geriausių metikų Eurolygoje. Kai jis įeina į aikštę, su juo labai sunku. Vertėme jį žaisti su driblingu – toks buvo planas, bet jis gerai pataikė.

O Cory Higginsas nusprendė mačą. Turime jį išskirti. Tokiems momentams jis yra sukaupęs didžiulę patirtį.

Bet einame toliau – turime pasimokyti iš šių rungtynių.

– Ko tikitės iš finalo su „Anadolu Efes“?

– Turime sužaisti geriausias savo rungtynes gynyboje. Dar turime 48 valandas – laiko daug. Kaip ir sakiau prieš pusfinalį, taip ir dabar – finalas bus naujas mačas. Turime persigrupuoti ir suprasti, ką darėme blogai ir ką galime daryti geriau. Ir tada susitelkti į varžovų stiprybes.

Tai bus Eurolygos finalas. Ir ten visada būna sunku.

VIDEO: Šaro varžovo pokštas: juokavo prašysiąs patarimo ir sulaukė Jasikevičiaus atsako

– „Anadolu Efes“ treneris po pergalės sakė, kad Shane'as Larkinas finale sužais savo tikrąsias rungtynes, o pusfinalyje turėjo psichologinių problemų. Bet esą finale jis ves komandą ir „Anadolu Efes“ su jo pagalba taps čempionais. Kaip tai pakomentuotumėte?

– Norite, kad pakomentuočiau, kas vyksta Ergino komandoje (šypsosi.)?

– Ne, bet jis tiesiog pasakė, kad su Sh.Larkinu jie laimės Eurolygą.

– Na, gyvename demokratijoje – čia visi gali sakyti, ką nori. (šypsosi.)

VIDEO: Finalo intrigos: ironiška Šaro reakcija į varžovų trenerio pasiskelbimą čempionais

– Ar turite informacijos, kiek rimta Nicko Calatheso trauma?

– Kol kas ne.

– Kaip vertinate visą jo sezoną ir prisitaikymą prie visiškai kitokio krepšinio jūsų sistemoje? Ypač, kai pastaruoju metu N.Calathesas rodė tokius solidžius skaičius puolime.

– Prašome Nicko būti dalimi pagrindinių žaidėjų, kurie turi nuspręsti rungtynes Barselonos komandoje. Bet nebūti pagrindiniu žaidėju, koks jis buvo Atėnuose, kai viskas sukosi tik aplink jį.

Turime labai talentingų žaidėjų komandą ir stengiamės nesiremti individualybėmis. Kiekvieną vakarą ieškome variantų ir kas tądien yra geriausios formos ir jaučiasi geriausiai, mes jais ir remiamės. Kaip treneris, aš labai laimingas turėdamas tiek daug pasirinkimo puolime.

Bet pagrindinis dalykas, kad niekas nekalba apie Nicko Calatheso gynybą. Visi kalba apie perdavimų skaičių, kaip jis vadovauja komandai, koks jis nuostabus perdavimų atlikėjas. Tai labai gražu instagramui ir feisbukui, bet aš, kaip treneris, noriu kalbėti labiau apie jo gynybą ir kaip jis spaudžia varžovų įžaidėjus, koks jis didelis kaip atakų organizatorius.

Jis mūsų pirmos linijos gynybos ašis ir niekas apie tai nekalba...

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Calathesas ir Mindaugas Gudelis (dešinėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Calathesas ir Mindaugas Gudelis (dešinėje)

– 20-metis Leandro Bolmaro aikštėje praleido 27 minutes ir turėjo daug atsakomybių, tarp jų ir vieną paskutinių metimų. Kaip vertinate jo charakterį tokiu atsakingu metu?

– Na, tą metimą jis atliko iš blogos pozicijos ir apie tai su juo pakalbėsime ryt rytą (šypsosi.).

Visi kalba apie patirtį ir t.t. Bet jei sekate Barseloną, pastarąjį mėnesį Bolmaro buvo vienas geriausių mūsų žaidėjų. Jis rodė didžiulę brandą. Mes kasdien matome jį treniruotėse, kur jis visą sezoną buvo vienas geriausių. Iš pradžių nedavėme jam daug žaidimo laiko ir labiau rėmėmės veteranais. Bet štai ką daro dideli charakteriai – jie randa būdų rasti savo minučių. Jis būdavo pirmas mūsų treniruotėse, žaidimuose, o paskutinį mėnesį žaidžia tiesiog neįtikėtiną krepšinį.

– Ką jums reiškia patekti į Eurolygos finalą jau pirmąjį jūsų sezoną Barselonoje?

– Kai kalbame apie tokius klubus kaip „Barca“, čia neturime laiko statyti didelio projekto. Visi prašo tavęs laimėti jau pirmaisiais metais. Patekti į didžiausią Europos sceną, Ispanijos finalus...

Bandome čia tą ir daryti. Bet čia nėra laiko pereinamajam laikotarpiui. Tad stengiamės iš visų jėgų.

VIDEO: Jasikevičiaus nugalėtam profesoriui buvo primintas nesėkmingas Šiškausko metimas: žurnalistas susilaukė atkirčio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas