Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 24

Neliečiamasis: išskirtinis M.Kuzminsko ir A.Gudaičio komandos draugas Milane

Kauno „Žalgirio“ gynyba ketvirtadienio vakarą bandys atlaikyti bene pavojingiausio Eurolygos žaidėjo atakas. Mike'as Jamesas yra krepšininkas, su kuriuo Milano „Olimpia“ ekipa gyvena ir miršta. Bet Italijos čempionai pasileido į 5 milijonų eurų vertės loteriją ir nebeturi kelio atgal.
Mike'as Jamesas ir Mindaugas Kuzminskas
Mike'as Jamesas ir Mindaugas Kuzminskas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Olimpia“ – „Žalgiris“ | 21:45 | Milanas

Treneriai leidžia jam viską.

Net jei krepšininkas grubiai suklysta, treneris plojimais ragina M.Jamesą.

Taip nutiko Italijos čempionato rungtynėse. Lemiamu metu paskutinę minutę nespėjęs persivaryti kamuolio į kitą aikštės pusę, M.Jamesas atidavė varžovams brangų kamuolį, o Simone Pianigiani reakcija buvo iškalbinga – plojimai ir raginimai prie šoninės linijos.

Tai gan psichologiškai jautrus žaidėjas, kuriam diktatoriška treniravimo metodika nepriimtina.

Jis geriausiai jaučiasi tose komandose, kuriose yra pabrėžtas alfa statuso žaidėjas, ir kuriam organizacija atidaro visas duris.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas

Aikštėje M.Jameso sprendimai yra lemiami.

Milano lyderis yra penktas visoje Eurolygoje pagal buvimą atakų smaigalyje. Jam būnant aikštėje, 28,2 proc. „Olimpia“ atakų (M.Stumbro statistika) baigiasi po Mike'o Jameso metimų, klaidų arba išprovokuotų pražangų stojant prie baudos linijos.

M.Jamesas aktyvus tiek rinkdamas taškus, tiek dalindamas rezultatyvius perdavimus.

Su 20,2 taško vidurkiu gynėjas užleidžia į priekį tik Aleksejų Švedą (25,3 tšk.), o su 7,2 rezultatyvaus perdavimo rikiuojasi trečias Eurolygoje.

Per vieną mačą M.Jamesas išmeta vid. net po 8 tritaškius – kartais daugiau nei visas „Žalgiris“. Bet jo pataikymo procentas yra žemas – 33,6 proc. tritaškių ir bendras 38,7 proc. pataikymas.

Krepšį jis atakuoja net 16,5 karto per susitikimą ir, vėlgi, nusileidžia tik Aleksejui Švedui (vid. 17,8 met.).

Kai sezono pradžioje pergalingi jo metimai paskutinėmis sekundėmis nešė Milanui pergales ir aukštas vietas Eurolygos turnyro lentelėje, sirgaliai jį garbino kaip dievaitį.

Bet pastaruoju metu nepakanka net ir dieviškų skaičių.

Per trejas pastarąsias rungtynes M.Jamesas rinko net 25,3 taško ir 32,6 naudingumo balo. Tačiau „Olimpia“ neišsuko iš nesėkmių greitkelio – per 11 pastarųjų mačų laimėjo tik du kartus.

Nesėkmių serija parodė ir kitą M.Jameso medalio pusę.

Amerikietis linkęs priimti keistus sprendimus ir mesti neįmetamus metimus.

Vietoj gero perdavimo, jis gali paleisti tritaškį užlipęs ant aikštės centro skritulio krašto. Paleisti nelogišką perdavimą ir papildyti komandos klaidų sąskaitą.

Kartais, užstrigęs varžovų gynyboje, M.Jamesas lieka diskutuoti su teisėjais, kai pagrobę kamuolį varžovai leidžiasi į greitą ataką.

Nieko keisto, kad „Olimpia“ yra daugiausiai taškų per rungtynes būtent po greitų varžovų išpuolių praleidžianti komanda – net 12,4 tšk.

VIDEO: „Eurolygos diena“: monstru virtęs A.Gudaitis, M.Kuzminskas šešėlyje ir „Olimpia“ inkaras (2/4)

Lyg tyčia, „Olimpia“ yra antra Eurolygoje pagal gynybos neefektyvumą. M.Stumbro statistikos bazė rodo, kad prasčiau per 100 atakų vidurkį gynyboje atrodo tik Podgoricos „Budučnost“, o standartinėje statistikos išraiškoje su 86,4 praleisto taško vidurkiu Milanas Eurolygoje taip pat antras nuo galo.

Bet S.Pianigiani privalo išlikti ramus, matydamas M.Jameso drausmės klaidas.

Jis inicijavo M.Jameso parašą ant grandiozinės sutarties su „Olimpia“. Susitarimas pasiektas pagal formulę 2+1, o bendra sandorio vertė viršija 5 milijonus eurų.

24sek šaltinių teigimu, Milano klubas vasarą rinkosi tarp M.Jameso ir N.Calatheso. Pasirinko visai skirtingo stiliaus amerikietį, kuris vienas pats sprendžia rungtynes.

S.Pianigiani idėja aiški. Italui visada imponavo tokie išreikšti atakų lyderiai kaip Terrellas McIntyre'as ar Bo McCalebbas

Kiek šis projektas efektyvus – didžiulis klausimas.

Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas
Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas

„Overbasket.com“ statistika rodo, kad M.Jamesui būnant aikštėje, varžovai įmeta 3 taškais daugiau nei „Olimpia“. Kai jis sėdi ant suolo po tas 5 minutes per rungtynes, bendras 100 atakų vidurkis yra „Olimpia“ naudai net 11,7 taško.

Įdomu, kad tada Milanas ir geriau puola (110,6 tšk. per 100 atakų be M.Jameso prieš 101,6 tšk. su M.Jamesu), ir ženkliai geriau ginasi (104,6 praleisto taško per 100 atakų su M.Jamesu ir 98,9 taško be M.Jameso).

Nemeluoja ir akių testas. M.Jamesas neretai neįdeda pastangų gindamasis prie perimetro ir palieka su varžovų gynėjais po krepšiu tvarkytis A.Gudaičiui ar kitiems „Olimpia“ priekinės linijos žaidėjams.

Gali būti, kad pastaruoju metu M.Jameso produktyvumui atsiliepė nuovargis.

Jis yra ilgiausiai visoje Eurolygoje rungtyniaujantis krepšininkas – vid. net 35,12 per susitikimą. Įdomu, kad antras šiame sąraše yra kitas „Olimpia“ puolimo lyderis Vladimiras Micovas su 32 minučių vidurkiu.

M.Jameso minučių vidurkis yra didžiausias Eurolygoje per pastaruosius 10 metų.

„Tiek Jamesas, tiek Micovas yra kertiniai mūsų žaidėjai, ant kurių pastatyta didžioji dalis žaidimo. Nuo jų pasirodymo labai priklauso mūsų rezultatai“, – 24sek pasakojo Mindaugas Kuzminskas.

VIDEO: M.Kuzminskas – apie A.Gudaitį, R.Kurtinaitį ir savo formą

S.Pianigiani visada rėmėsi trumpa žaidėjų rotacija. Todėl net ir Italijos čempionate, kur „Olimpia“ nesulaukia didelio pasipriešinimo (14-2 ir trijų pergalių atotrūkis nuo antros vietos), tas pats M.Jamesas laksto ant parketo po 26 minutes.

Tikimasi, kad šį krūvį sumažins į rikiuotę grįšiąs Nemanja Nedovičius, kurio laukiama artimiausiomis savaitėmis.

Bet vėliau jau gali būti per vėlu.

VIDEO: „Eurolygos diena“: istorinis amerikiečių indėlis į „Žalgirio“ pergales ir kovingasis lietuvis (1/4)

Iš elito rato smukusi Milano ekipa jau laviruoja ant ketvirtfinalio ribos.

Tas pats M.Jamesas Milane nebėra sudievinamas, kaip sezono pradžioje.

Aišku, už „Olimpia“ pralaimėjimus labiausiai skalpuojamas treneris Simone Pianigiani, kuris sukėlė vietos aistruolių pasipiktinimą vos padėjęs parašą po Milano sutartimi prieš porą sezonų. Mat dizainerių komandos gerbėjai nepamiršo jo skriaudų vairuojant Sienos „Montepaschi“ komandą.

Bet pergalių pasiilgę „Olimpia“ aistruoliai jau žvilgčioja ir į Milano komandos veidą.

Ketvirtadienio „Žalgirio“ ir „Olimpia“ mūšyje matysite daug Mike'o Jameso. Bus daug metimų, daug neįtikėtinų, bet ir tikslių šūvių, koncentracijos užtemimų, keistų sprendimų, herojiškų šuolių ir timptelėjimų.

Bet Milanas pasirinko savo likimą – jie gyvens ir mirs su Mike'u Jamesu, išskirtiniu žaidėju „Olimpia“ organizacijoje.

VIDEO: „Eurolygos diena“: N.Wolterso siekis su „Žalgiriu“ ir komandos draugų pagyros (3/4)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai