Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 08

Pamaskvėje antrus namus atradęs Kurtis: „Treneris – kaip karys, ateina ir išeina“

Rimas Kurtinaitis – legendinis žaidėjas, rungtyniavęs 20 metų bei iškovojęs daugybę titulų, o daugiausiai sezonų, devynis, jis praleido gimtajame Kauno „Žalgiryje“. 60-ies specialistas jau beveik du dešimtmečius iš rankų nepaleidžia derinių lentos, siekdamas legendos statusą įtvirtinti ir trenerio kėdėje. Eurolyga skyrė dėmesio šiam Maskvos srities „Chimki“ treneriui iš Lietuvos.

Trenerio karjerą Maskvos srities „Chimki“ strategas pradėjo prieš 18 metų, per šį laikotarpį aštuonis sezonus vadovavęs būtent Pamaskvės klubui, kuris įkurtas vos 1997-aisiais, tačiau jau nuo pirmos dienos siekė šlovės ir pripažinimo.

„Jūs turėtumėte paklausti „Chimki“ savininkų, kodėl aš čia dirbu tiek metų, – juokdamasis sakė R.Kurtinaitis. – Aš tiesiog atlieku savo darbą. Mes laimėjome kažkiek titulų, kartais žaidžiame gerai, o kartais ne taip gerai.“

Praėjus keleriems metams nuo klubo įkūrimo „Chimki“ sulaukė kvietimo dalyvauti Koračo taurėje, taip savo vardą įrėžęs Europos krepšinio žemėlapyje.

Dar po kelerių metų ši Pamaskvės ekipa ėmė žaisti Europos taurėje bei niekada neslėpė ambicijų kovoti dėl titulo.

2009-aisiais Europos taurės finale „Chimki“ laukė R.Kurtinaičio treniruojamas Vilniaus „Lietuvos rytas“. Kas įvyks lemiamoje sezono dvikovoje nuspėti galėjo retas.

„Tuo metu kalbėjome apie klubų biudžetus, todėl niekas „Ryto“ nelaikė favoritu, – prisimena R.Kurtinaitis. – „Chimki“ sudėtyje buvo tokie žaidėjai kaip Garbajosa, Delfino, Mozgovas, Lampe... Vieni geriausių pasaulio krepšininkų žaidė šioje super komandoje. Galbūt jie mūsų negerbė, nežinau, kas ten nutiko, bet mes žaidėme 150 proc. Kartais rungtynes laimi ne talentas, o alkis. Tą dieną „Rytas“ buvo kur kas alkanesnis. Tai buvo pirmasis didelis mano, kaip trenerio, trofėjus.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./ 2009 m. Rimas Kurtinaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./ 2009 m. Rimas Kurtinaitis

Likimas greitai suvedė R.Kurtinaitį su „Chimki“, kuri su treneriu sutartį sudarė jau kitame sezone po pralaimėto finalo.

„Manau, kad tos finalo rungtynės mane stipriai priartino prie „Chimki“ vairo. Klubo vadovai pamatė, kaip aš dirbu. Tai buvo didelis mano, kaip trenerio, žingsnis į aukščiausio lygio krepšinį“, – mintimis dalijosi Kurtis.

Per šį laiką lietuvis dukart atvedė Rusijos ekipą ant aukščiausios Europos taurės pakylos bei padarė ja stabilia Eurolygos dalyve. Aštuoni sezonai Pamaskvėje rodo, jog trenerio ir klubo sąjunga veikia sėkmingai.

„Mes visi, treneriai ir žaidėjai, gyvenime turime įvairių tikslų. Kai kažką pasieki, išsikeli naują užduotį. Šis klubas suteikia puikią progą tai išpildyti, nes kartais idėjų turi daug, bet nėra galimybių jų realizuoti, – pasakojo R.Kurtinaitis. – Reikia ypatingų žaidėjų, jei nori suburti tinkamą komandą. Kartais klubai to suteikti negali. „Chimki“ yra puiki vieta man, nes esame pakankamai stiprūs, jog įsigytume gerus žaidėjus, kurie padėtų mums iškovoti keletą titulų.“

2015–2016 metų sezono „Top 16“ etape, kai „Chimki“ strigo, klubo ir trenerio keliai išsiskyrė.

„Manau, kad rezultatai nebuvo blogi, bet tikrai ne tokie, kokių mes tikėjomės. Iki atkrintamųjų mums pritrūko vos vienos pergalės“, – sakė R.Kurtinaitis.

Po kelerių metų lietuvis vėl sulaukė „Chimki“ vadovų skambučio, jog padėtų užgesinti avarinę situaciją Mytiščiuose.

„Treneris yra tik karys, jis ateina ir išeina, – sakė Kurtis. – Šįkart buvo mano eilė prisijungti viduryje mūšio.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./ 2012 m. Rimas Kurtinaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./ 2012 m. Rimas Kurtinaitis

Specialistas iš Lietuvos tikina, jog Sovietų Sąjungoje sukaupta patirtis jam padeda treniruojant „Chimki“.

„Aš nesu rusas, aš – lietuvis. Bet didžioji dalis jaunystės praleista Sovietų Sąjungoje. Aš žinau jų mentalitetą, sistemą, todėl turiu geresnį kontaktą su rusų krepšininkais. Kalbant apie mentalitetą, aš krepšininkams esu artimas. Manau, kad tai yra didžiausia priežastis, kodėl klubas mane susigrąžino“, – aiškino R.Kurtinaitis.

Į Pamaskvę treneris sugrįžo prieš beveik dvejus metus bei surado saugią vietą ant „Chimki“ suolelio. Jis yra vienas ilgiausiai dirbančių Eurolygos trenerių, kuris šią partnerystę norėtų išlaikyti dar ilgai.

„Klubas manimi tiki. Jie tiki mano darbu, todėl aš čia išbuvau taip ilgai“, – užbaigė vyriausiasis „Chimki“ treneris.

2020–2021 metų sezono startas treneriui yra bene sudėtingiausias karjeroje. „Chimki“ išderino traumos, virusas ir su šia infekcija atėjusios problemos.

Eurolygos starte – penki pralaimėjimai iš eilės, kuriuos nutraukė pergalė prieš Belgrado „Crvena zvezda“.

VIDEO: „urBONUSas“: gaisrelis „Ryte“ ir „Žalgirio“ ateities galvosūkiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas