Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 04

Pamatykite: Eurolygos finalas, kuriame galėjo būti ir „Žalgiris“ – L.Dončičiaus fiesta

Tai buvo Lietuvai neeilinis Eurolygos finalo ketvertas. 2018-aisiais netoli didžiojo finalo Belgrado buvo ir Kauno „Žalgiris“. Bet trofėjų į viršų kėlė jaunasis Europos krepšinio karalius. 15min ir Eurolyga krepšinio vakaro seanse kviečia prisiminti tuomet dar 19-mečio slovėno šlovės akimirką.

2018-ųjų Eurolygos finalą tarp Madrido „Real“ ir Stambulo „Fenerbahče“ galite pamatyti 15min feisbuko kanale arba šioje 15min portalo naujienoje, transliacijos pradžia – 19 val. 45 min.

Nedaug trūko, kad dabar jums primintume „Žalgirio“ kovą Eurolygos finale po 19 metų pertraukos.

Eurolygos pusfinalis, Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Fenerbahče“. Brandonas Daviesas pirmoje ketvirtojo kėlinio atakoje dūrė į turkų krepšį dvitaškį ir 31-ąją minutę karpė skirtumą 52:54. Željko Obradovičius akivaizdžiai nervinosi. Jo auklėtiniai jau buvo atitrūkę 50:37, bet sumaniai Šarūno Jasikevičiaus diriguojami žalgiriečiai grėsmingai kilo į lemiamą šturmą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai 2018 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai 2018 m.

„Žalgiris“ po 19 metų pateko į Eurolygos finalo ketvertą ir ten toli gražu nebuvo stipriausias. Bet tai buvo vienas neparankiausių priešininkų ir apie tai garsiai kalbėjo tiek pats „Žalgiris“, tiek jo varžovai.

Bet kai „Fenerbahče“ jau sunkiai klampinėjo „Žalgirio“ gynybos pelkėje, išniro Bobby Dixonas.

Iki ketvirtojo kėlinio pradžios nedidukas įžaidėjas buvo sužaidęs vos keturias minutes. Bet jis dar trečiojo kėlinio pabaigoje taikliais metimais ėmė traukti savo komandą už ausų.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje jis smeigė du tritaškius iš eilės ir vėl tolino „Žalgirio“ svajonę dviženkliu skirtumu 62:52. Klampioje kovoje tai buvo didelis atotrūkis, ypač, kai žaliai balti jau buvo taip priartėję ir atidavę labai daug jėgų.

Per dviejų minučių atkarpą B.Dixonas pelnė 8 taškus iš eilės, o ketvirtajame kėlinyje – 12 iš 19 savo taškų, iš viso vos per 12 žaidimo minučių.

„Žalgiris“ neatsilaikė 67:76.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bobby Dixonas 2018 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bobby Dixonas 2018 m.

„Bobby Dixonas buvo X faktorius. Turėjome dengti jį žymiai agresyviau“, – po rungtynių pripažino Š.Jasikevičius.

„Žinau, kad dabar visi kalba apie Bobby Dixoną ir kai kurie žmonės stebisi, kad jis žaidžia nedaug. Bet aš neabejojau, kad jis sužais. Tai matėsi jo akyse. Neįtikėtina, kad per 11 minučių jis pelnė 19 taškų. Nedaug žmonių turi tokį charakterį“, – kalbėjo Ž.Obradovičius.

„Tiesiog ieškojau savo metimų. Jau turėjau ne vienerias tokias rungtynes, todėl tiesiog stengiausi įkvėpti komandą. Patirtis tokiose rungtynėse yra viskas“, – sakė 5 dvitaškius iš 5 ir 3 tritaškius iš 6 išpyškinęs B.Dixonas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bobby Dixonas 2018 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bobby Dixonas 2018 m.

Į finalą „Fenerbahče“ žengė kaip favoritas.

Madrido „Real“ visą sezoną buvo mėtomas traumų, bet tik vasarį 19-ąjį gimtadienį atšventęs Luka Dončičius sugebėjo nutempti komandą į finalinę kovą.

Tą sezoną L.Dončičius per 26 minutes rinko vid. po 16 taškų, 4,8 atkovoto kamuolio, 4,3 rezultatyvaus perdavimo ir 21,5 naudingumo balo. Jaunas slovėnas buvo išrinktas Kylančia Eurolygos žvaigžde, pateko į pirmą simbolinį turnyro penketą, o finalo išvakarėse netgi tapo viso sezono Eurolygos MVP.

960229288
960229288

Bet mažai kas tikėjo, kad jo vedamas, tačiau traumų sutrupintas „Real“ sugebės triumfuoti. Tačiau staigmena įvyko jau pusfinalyje su Maskvos CSKA, kur pirmąjį kėlinį pralaimėję 20:30, Madrido krepšininkai atsitiesė ir nužygiavo pergalingu ritmu.

Finale „Fenerbahče“ pirmavo iki ilgosios pertraukos. Stambulo klubą į priekį stūmė italas Nicolo Melli. Puolėjas surinko net 28 taškus – daugiausiai finalinių Eurolygos rungtynių istorijoje. Tačiau to nebuvo gana.

„Real“ trečiąjį ketvirtį pradėjo 7 taškais iš eilės ir daugiau neužleido turkų į priekį.

L.Dončičius ketvirtajame kėlinyje rinko taškus tik nuo baudų metimo linijos, iš viso įnešė 15 taškų indėlį, ir papildė savo trofėjų lentyną ne tik Eurolygos čempionų titulu, bet ir finalo MVP apdovanojimu.

„Luka gavo MVP, bet šis trofėjus – visos komandos nuopelnas“, – po mačo sakė „Real“ treneris Pablo Laso, įvertindamas, kaip klubas nesutrupėjo po daugybės traumų, kurios lydėjo komandą viso sezono metu.

„Sunkiai galiu apibūdinti tai žodžiais. Tai nuostabus jausmas. Man tai ypatinga pergalė, – tikino L.Dončičius. – Buvo daug kalbų, kaip man pavyks suvaldyti spaudimą. Bet jei atvirai, vos tik žengęs į aikštę aš mėgavausi žaidimu. Man labai gera žaisti Madride, nes čia mes kaip šeima.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luka Dončičius 2018 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luka Dončičius 2018 m.

Mažajame finale „Žalgiris“ 79:77 palaužė Maskvos CSKA ir iškovojo trečiąją vietą.

L.Dončičius vėliau vasarą buvo pašauktas 3-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje ir baigė savo šlovingą karjeros etapą Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas