Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 13

Pamatykite: kaip Šarą išpylė prakaitas – R.Šiškausko šūvis, galėjęs viską pakeisti

Tai buvo paskutinis Šarūno Jasikevičiaus Eurolygos trofėjus, kurio paskutiniu metimu iš jo rankų vos neišplėšė Ramūnas Šiškauskas. 15min ir Eurolyga kviečia prisiminti 2009-ųjų Eurolygos finalą, kuriame Šarūno Jasikevičiaus Atėnų „Panathinaikos“ Berlyne susirėmė su Ramūno Šiškausko Maskvos CSKA.
Šarūnas Jasikevičius 2009 m.
Šarūnas Jasikevičius 2009 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

15min savo feisbuko transliacijoje kviečia pažiūrėti 2009-ųjų Eurolygos finalą (transliacijos pradžia 19 val. 45 min.):

Ramūnas Šiškauskas 2009-aisiais pretendavo užlipti į nė vieno kito Lietuvos krepšininko neužliptą krepšinio Everestą.

Po triumfo Eurolygoje su Atėnų „Panathinaikos“ ir Maskvos CSKA 2007 ir 2008 m., naudingiausias 2008-ųjų Eurolygos krepšininkas taikėsi į trigubą karūną.

Tik jo priešakyje laukė į Eurolygos elitą sugrįžęs Šarūnas Jasikevičius su įspūdinga Željko Obradovičiaus kariauna.

Abiejų lietuvių kelias į finalą buvo dramatiškas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Ramūnas Šiškauskas 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Ramūnas Šiškauskas 2009 m.

Ramūnas Šiškauskas surengė vieną įspūdingiausių pasirodymų lemiamose Eurolygos kovose. Ketvirtajame dvikovos su „Barcelona“ kėlinyje jis pelnė 18 iš 29 savo taškų ir išplėšė sunkią pergalę 82:78.

Šiška ketvirto ketvirčio pradžioje dviem tritaškiais iš eilės inicijavo CSKA spurtą 11:0 (9 iš 11 taškų pelnė lietuvis) ir pirmą kartą išvedė savo komandą į priekį, vėliau – į pergalę.

„Šiškauskas padarė didžiulį skirtumą. Jis tempė ant savo pečių CSKA komandą“, – po pralaimėjimo sakė „Barcelona“ vyr. treneris Xavi Pascualis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2009 m.
VIDEO: R.Šiškausko šou 2009-ųjų Eurolygos pusfinalyje

Šarui teko pereiti pilietinį Graikijos karą – finalo ketverte Berlyne susitiko „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“.

„Olympiakos“ turėjo Joshą Childressą, Theodorą Papalouką, Nikola Vujčičių, Lynną Greeną, Georgios Printezį ir Milošą Teodosičių ant suolo, bet Šaras smarkiai pasitikėdamas savo jėgomis ėjo į tą finalą ir žinojo, kad „Panathinaikos“ geresni. Berlynas išvengė masinių muštynių, bet dramos aikštėje netrūko – „raudonieji“ paskutinėmis sekundėmis prametė rezultatą galėjusį išlyginti metimą ir užleido „Panathinaikos“ į finalą 82:84.

Šaro indėlis buvo labai reikšmingas – jis pataikė 4 tritaškius iš 6 ir pelnė 18 taškų. Nikola Pekovičius surinko 20, Mike'as Batiste'as – 19, Vassilis Spanoulis – 18. Įdomu, kad PAO lyderis Dimitris Diamantidis per 32 minutes taškų nepelnė ir surinko -4 naudingumo balus.

Š.Jasikevičius stebėjosi, kad finale susitiks ne su „Barcelona“, o su CSKA. Jam atrodė, kad „Barca“ tuomet turėjo puikią komandą, tačiau čempioniškas Šiškos žaidimas sumaišė kortas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Ramūnas Šiškauskas 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Ramūnas Šiškauskas 2009 m.

Tai buvo labai permainingos rungtynės. Beveik idealų krepšinį žaidę „Panathinaikos“ išėjo ilsėtis į pertrauką pirmaudami net 48:28. Bet po pertraukos situacija vertėsi aukštyn kojomis.

Keli abejotini teisėjo švilpukai, pakrikę PAO žaidėjų nervai ir likus kelioms minutėms iki rungtynių pabaigos „Panathinaikos“ persvara išbyrėjo iki kelių taškelių. Vienu metu Atėnų klubas nepelnė taškų daugiau nei 8 minutes, o CSKA laimėjo atkarpą 17:0.

Pirmą ir vienintelį kartą gyvenime Željko Obradovičius priėjo prie Šaro ir paklausė patarimo: „Šarai, žaidžiame blogai. Kaip manai, ką turėtume daryti?“ Iki tol garsus treneris nebuvo klausęs Šaro nė vieno patarimo nei per treniruotę, nei per bet kurias kitas rungtynes.

Š.Jasikevičius pasiūlė įmesti į penketą Stratą Perperoglou ketvirtoje pozicijoje ir dinamiškesniu penketu bandyti neutralizuoti Viktorą Chriapą. Tačiau Željko pasiūlymo nepriėmė.

„Panathinaikos“ neatrėmė CSKA šturmo ir prisižaidė iki paskutinių sekundžių dramos.

Likus žaisti 40 sekundžių PAO buvo priekyje 70:66 ir turėjo kamuolį rankose, bet pažeidė 8 sekundžių taisyklę, o kitoje aikštės pusėje R.Šiškauskas baudė tritaškiu 69:70. D.Diamantidis ir R.Šiškauskas apsikeitė dviem taikliomis baudomis ir likus žaisti 5,8 sek., „Panathinaikos“ pirmaujant 72:71, mesti baudų stojo Šaras.

„Man niekada nebūdavo sunku mesti paskutinį metimą, net jeigu jaudindavausi, nes juk nerimavo ir kiti. Tą kartą išsigandau, kad galiu nepataikyti, nors nuo baudų metimo linijos mėčiau taikliausiai Eurolygos krepšinio istorijoje, – autobiografijoje „Laimėti neužtenka“ prisipažino Š.Jasikevičius. – Tai žmogiška: žaisti buvo likusios mažiau nei 6 sekundės ir pirmavome vos vienu tašku svarbiausiose metų rungtynėse. Mano baimė pasiteisino, pirmojo metimo nepataikiau. Rezultatas vis dar buvo toks pat – 72:71, mane išpylė šaltas prakaitas. Jaučiausi kaltas, nes jeigu būčiau suteikęs komandai tris taškus persvaros, būtume galėję išsisukti prasižengdami ir nerizikuoti, kad kas nors pataikys tritaškį. Antrąjį pataikiau.“

VIDEO: „urBONUSas“: M.Kuzminskas – apie pabėgimą nuo koronaviruso ir savo ateitį Rusijoje

Tikslumo dėlei, Šaras klydo. Iki to finale nepataikyto metimo Š.Jasikevičius 2008-2009 m. Eurolygos sezoną buvo pataikęs 38 baudas iš 42 (90,5 proc.). 2002-2003 m. sezoną Barselonoje Eurolygoje įžaidėjas buvo pataikęs net 70 baudų iš 73 (95,9 proc.).

Matjažas Smodišas išmetė kamuolį iš užribio ir jis atsidūrė R.Šiškausko rankose. Prie jo buvo prilipęs Drew Nicholas. Tos šešios sekundės tiksėjo ir darėsi aišku, kad 13 taškų surinkęs Šiška mes paskutinį metimą.

„Nicholas puikiai gynėsi, tačiau Šiškauskui vis tiek kažkaip pavyko nusitaikyti ir mesti. Kamuolys, labai trumpai ir tuo pat metu be galo ilgai riedėjęs lanku, neįkrito. Po rungtynių Šiška man prasitarė „matęs“ jį įkritus. Taip nebuvo. Laimėjome“, – „Laimėti neužtenka“ rašė Š.Jasikevičius.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2009 m.

Iš tiesų, R.Šiškauskui trūko milimetro. Po tolimo šūvio lietuvis griebėsi už galvos. Tas milimetras skyrė jį nuo įspūdingiausio metimo Eurolygos finalų istorijoje ir trečio titulo iš eilės.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2009 m.

Željko Obradovičius, ko gero, vos nesprogo iš įtampos, savo akimis lydėdamas tą metimą. Bet jis sprogo emociškai. Spausdamas ranką po finalo sirenos Ettore Messinai jis pasakė kažką tokio, kuo, anot Š.Jasikevičiaus pasakojimo, italas negalėjo patikėti. Tuometis Željko asistentas Dimitris Itoudis bėgo paskui serbą norėdamas jį sulaikyti.

Po to skrisdami namo iš Berlyno, Šaras, Željko ir Mike'as Batiste'as peržiūrėjo finalą ir teisėjų sprendimus.

„Ir, tiesą sakant, negalėjome patikėti savo akimis. Vėliau, kai po kelerių metų teisėjas Arteaga pasakojo apie tariamą korupcijos istoriją per vieną Europos finalą, ir visos užuominos rodė, kad kalbama apie tas rungtynes, mūsų įtarimai pasitvirtino, – autobiografijoje rašė Š.Jasikevičius. – Tiesą sakant, mieliau būčiau manęs, kad klydau. Dar ir dabar tikiu, kad švilpukai nebuvo teisingi. Niekada nenorėjau sukčiauti krepšinyje ir tikiuosi, kad taip galima pasakyti apie visus.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2009 m.

Š.Jasikevičius finale pelnė 10 taškų, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir surinko 12 naudingumo balų.

Šaras prisipažino, kad jam daugelis sakė, jog finalo MVP titulą galėjo gauti jis, bet jis atiteko Vassiliui Spanouliui, kuris surinko 13 taškų ir 5 naudingumo balus.

Bet 33-ejų Šarui tada buvo daug svarbiau komandinė pergalė nei asmeninis trofėjus.

Šaras tada dar to nežinos, bet tai bus paskutinis jo Eurolygos titulas – ketvirtas krepšininko karjeroje.

„Ir vėl tapau Europos čempionu ir jaučiuosi be galo laimingas, titulą iškovojęs su Panathinaikos. Atsidėkodamas už visa tai, ką klubas ir jo žmonės man davė, tas rungtynes ir taurę norėjau laimėti bet kokia kaina. Buvo visiškai nesvarbu, ar ji būtų buvusi pirmoji, antroji ar dvidešimtoji. Buvo pirmoji su PAO, mirtinai jos troškau“, – „Laimėti neužtenka“ rašė Š.Jasikevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas