Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03

Pamatykite: neeilinis lietuviškas finalas – MVP Šaras prieš „Kalašnikovą“ Macą

Du elitiniai Europos krepšininkai iš Lietuvos – viename ringe kovoje dėl trofėjaus. 15min ir Eurolyga kviečia prisiminti neeilinį lietuvišką Eurolygos finalą, kai 2005-aisiais dėl titulo susigrūmė Senajame žemyne spindėjusios Lietuvos krepšinio superžvaigždės – Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas.
Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas 2005 m.
Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas 2005 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

15min savo feisbuko puslapyje kviečia stebėti 2005 m. Eurolygos finalą tarp Šarūno Jasikevičiaus vedamo Tel Avivo „Maccabi“ ir sensacingai į paskutinę dvikovą prasmukusios Arvydo Macijausko Vitorijos „TAU Ceramica“ ekipos. Transliacijos pradžia – 19 val.

Šaras ir Macas jau lipo ant didžiosios Eurolygos scenos likus dienai iki finalo. Du Europos čempionai iškilmingoje ceremonijoje Maskvoje buvo išrinkti į simbolinį geriausių Eurolygos krepšininkų penketą.

Macas tuo metu buvo bene karščiausias Eurolygos žaidėjas. „Top 16” varžybose jis rinko 20,8 taško su 60,5 proc. dvitaškių ir 41 proc. tritaškių pataikymu. Atkrintamosiose su Trevizo „Benetton“ 25-erių lietuvis skriaudė italus su 20,5 taško vidurkiu (53,5 proc. trit.).

Tuo tarpu 29-erių Šaras žaidė naudingiausią savo sezoną karjeroje. Rinko vid. 15,7 taško, skirstė 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir skaičiavo 16,6 naudingumo balo vidurkį.

Po to Eurolygos finalo ketverto Arvydą Macijauską pakvies „New Orleans Hornets“, o Šarūną Jasikevičių – „Indiana Pacers“ klubas.

“<...> Žurnalistai išsigalvojo tarp manęs ir Macijausko esant konkurenciją“, – vėliau savo autobiografijoje „Laimėti neužtenka“ rašys Š.Jasikevičius.

Lietuvos krepšinio deimantams kompaniją elito penkete dar palaikė Tel Avivo „Maccabi“ atakų lyderis Anthony Parkeris, atsiėmęs ir viso sezono MVP apdovanojimą, „Maccabi“ baudos aikštelės dispečeris Nikola Vujčičius ir Maskvos CSKA aukštaūgis Davidas Andersenas.

Beje, į antrąjį simbolinį Eurolygos penketą pateko žalgirietis Tanoka Beardas. Tanoka pirmavo visame turnyre su 10,6 atkovoto kamuolio vidurkiu.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas 2005 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas 2005 m.

Maco sensacija

Šaras apšilo kojas nulemdamas pirmąsias Eurolygos pusfinalio rungtynes.

Savo šešiais taškais ketvirtajame kėlinyje jis inicijavo spurtą prieš Atėnų „Panathinaikos“ ir parodė Izraelio komandai kelią į pergalę 91:82. „Auksinis berniukas“ iš viso pelnė 13 taškų ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

„Meistriškas Jasikevičiaus pasirodymas buvo esminis šioje „Maccabi“ pergalėje“, – prieš 15 metų konstatavo oficialus Eurolygos puslapis.

Daug didesnė sensacija trenkė kaip perkūnas kitame pusfinalio susitikime. Finalo ketverto šeimininkams tai buvo visiška tragedija.

Arvydo Macijausko vedama „TAU Ceramica“ 85:78 „Olimpiysky“ arenoje parklupdė Maskvos CSKA. Macas pelnė 23 taškus, surinko 29 naudingumo balus ir buvo rezultatyviausias bei naudingiausias rungtynių žaidėjas. Sensacingose rungtynėse švilpė lietuvis Romualdas Brazauskas.

Lyderiauti „keramikoje“ nebuvo taip paprasta. Vitorijos klubas turėjo nemirtingąjį Luisą Scolą, sumanųjį argentinietį Pablo Prigioni, kitą nuostabų įžaidėją Jose Manuelį Calderoną, puikų šaulį Travisą Hanseną, būsimą NBA žaidėją Tiago Splitterį ir efektyvų Kauno „Žalgirį“ kadaise į priekį tempusį vengrą Kornelį Davidą. Tai buvo labai simpatiška komanda, diriguojama tirono Duško Ivanovičiaus.

Bet net tokia „TAU Ceramica“ nebuvo šios dvikovos favoritė. Maskviečių krepšinio klubas iki finalo ketverto buvo iškovojęs 21 pergalę ir patyręs vos 1 pralaimėjimą.

„Viena didžiausių Eurolygos finalo ketverto sensacijų istorijoje“, – taip „TAU Ceramica“ triumfą apibūdino Eurolygos apžvalgininkai.

Macas įsiliepsnojo jau pirmosiomis minutėmis, kai jo įkvėpta Vitorijos ekipa startavo 13:5. Aikštėje pasirodęs Sergejus Monia užkimšo duslintuvą „Kalašnikovu“ vadintam lietuviui, bet šis iššovė tada, kada jo reikėjo svarbiausiai. Ne veltui A.Macijauskas dar buvo vadinamas „žudiku kūdikio veidu“.

Paskutinių minučių trileryje Macas primėtė daug sudėtingų metimų, o rungtynių tašką padėjo likus trims minutėms. Kai „TAU Ceramica“ atakai buvo likusi vos sekundė, Macui užteko tiek sugauti perdavimą iš užribio ir įsmeigti mirtiną vinį į CSKA krepšį (73:64).

„Tai buvo esminis rungtynių momentas“, – žavėjosi Eurolyga.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Arvydas Macijauskas 2005 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Arvydas Macijauskas 2005 m.

Tačiau Maskvos galiūną nuvertusių baskų laukė kitas sunkiai pažabojamas žvėris.

Tai buvo patrauklų krepšinį žaidęs Tel Avivo „Maccabi“ klubas, kažkuo priminęs pastarojo dešimtmečio „Golden State Warriors“ krepšinio šedevrą.

Šaro, Anthony Parkerio, Talio Buršteino, Maceo Bastono, Nikola Vujčičiaus, Derricko Sharpo ir Deono Thomaso kompanija siekė antro čempionų titulo iš eilės ir nebuvo pralaimėjusi Eurolygos rungtynių keturis mėnesius.

„Maccabi“ fokusininkai rinko po 92 taškus per rungtynes – net 7 daugiau nei artimiausia Eurolygos komanda (Maskvos CSKA). Tai buvo rezultatyviausias krepšinis per 20 modernios Eurolygos metų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2005 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2005 m.

MVP, Sabonis ir zaporožietis

CSKA gynybą nusiaubęs Macas buvo visiškai uždarytas. Priešingai nei Šaras, kuris pirmoje rungtynių pusėje pelnė dviženklį taškų skaičių ir vairavo „Maccabi“ puolimo mašiną, per du kėlinius nurūkusią į priekį 50:39.

Bet pagrindiniai „Maccabi“ žaidėjai susidūrė su pražangų problema ir „TAU Ceramica“ ėmė grėsmingai artėti. Prieš ketvirtąjį kėlinį komandas skyrė vos 3 taškai – žydai vos ne vos laikėsi priekyje 65:62.

Bet Šaras negalėjo paleisti šio trofėjaus iš rankų. Sunkiausiu momentu jis tempė „Maccabi“ komandą ant savo pečių.

„Jasikevičius nepaliko jokios abejonės, kas turėjo būti finalo MVP. Jis kontroliavo žaidimo tempą ir sumaniai dirigavo ilgoms atakoms rungtynių pabaigoje“, – rašė Eurolyga.

Šaras inicijavo lemtingą spurtą ir uždėjo vyšnaitę ant torto, paserviruodamas desertuką virš lanko Maceo Bastonui 78:66.

7 tūkstančiai Maskvos „Olimpysky“ arenos tribūnose susirinkusių geltonųjų sirgalių ėmė švęsti.

Šaras tapo pirmuoju žaidėju nuo 1991-ųjų, kuriam pavyko laimėti Eurolygą tris kartus iš eilės – 2003 m. su „Barcelona“ ir 2004 bei 2005 m. su „Maccabi“.

Net 36 minutes aikštėje praleidęs atakų dirigentas finale įmetė 22 taškus, atkovojo 6 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir surinko 26 naudingumo balus. Lietuvio lyderystė buvo įvertinta MVP statulėle.

Macas pelnė 13 taškų, bet prametė visus tris tritaškius, iš žaidimo pataikė vienintelį dvitaškį, o didžiąją dalį taškų surinko sumesdamas 11 baudų iš 13.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2005 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2005 m.

„Laimėjome įtikinamai. <...> Nepaisant nedidelių problemų, išlaikėme skirtumą iki pat pabaigos, – knygoje „Laimėti neužtenka“ rašė Š.Jasikevičius. – Mano viešbučio kambaryje kaip reikiant atšventėme, dalydavo draugai iš Tel Avivo ir Barselonos, vėliau Sabonis mums surengė vakarėlį klube. Tiesą sakant, vieta priminė skylę, vienu metu net pasakiau mamai: „Ar pastebėjai, kad čia esi vienintelė moteris?“

Niekaip neradome taksi. Tada atvažiavo senas rusiškas zaporožietis. Dar ir šiandien negaliu suprasti, kaip Saboniui pavyko į jį įsisprausti.

<...> Mano bičiulis Avrahamas Meltzmanas, „Maccabi“ restorano Tel Avive vadovas, sezono pabaigoje pasakė vienus gražiausių kada nors man adresuotų žodžių: „Nemanau, kad galime tikėtis, jog pasikartos dveji tavo „Maccabi“ praleisti metai. Turime džiaugtis, kad mums pasisekė patirti tai vieną kartą gyvenime, nes tokios komandos daugiau neišvysime.“

Tai buvo trečias iš keturių Šaro Eurolygos trofėjų. Kito jis lauks jau ketverius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas