Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 20

Pamatykite: nesusapnuojamas paskutinių sekundžių stebuklas, pribloškęs tris lietuvius

Tas metimas pakeis viską. Jonui Kazlauskui jis kainuos postą Eurolygos favoritų komandoje. Ramūnui Šiškauskui su kartėliu užbaigs krepšininko karjerą. O išsišokėliams iš Graikijos sugrąžins uždulkėjusią šlovę. 15min ir Eurolyga kviečia į krepšinio vakaro seansą prisiminti stebuklingai pasibaigusį 2012-ųjų Eurolygos finalą.
Georgios Printezis ir Martynas Gecevičius 2012 m.
Georgios Printezis ir Martynas Gecevičius 2012 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

2012-ųjų Eurolygos finalo dvikovą tarp Jono Kazlausko, Ramūno Šiškausko ir Darjušo Lavrinovičiaus Maskvos CSKA bei Martyno Gecevičiaus Pirėjo „Olympiakos“ galėsite pamatyti 15min feisbuko kanale arba 15min portale, transliacijos pradžia – 19 val. 45 min.

Tai buvo vienas keisčiausių Eurolygos sezonų per pastarąjį dešimtmetį. Jį pakeitė NBA lokautas.

Dėl nusikėlusio NBA sezono starto ir derybų tarp žaidėjų bei lygos atstovų, nemažai žinomų NBA žaidėjų persikėlė į Europą.

Nicolas Batumas, Andrejus Kirilenko, Jordanas Farmaras, Serge'as Ibaka, Jorge Garbajosa, Thabo Sefolosha, Goranas Dragičius, Danilo Gallinari, Zaza Pačulija – sąrašą tęsė ir „Žalgirio“ pirkiniai, du NBA atstovai Sonny Weemsas bei Ty Lawsonas.

Tačiau dauguma šių NBA krepšininkų sugrįžo į Ameriką gruodį, vos tik NBA sezonas buvo pratęstas. Bet kai kuriems pavyko išlaikyti grandiozinius rudens pirkinius. Vieni tokių buvo Jono Kazlausko treniruojami Maskvos CSKA su Andrejumi Kirilenka priešakyje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Kazlauskas ir Andrejus Kirilenko 2012 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Kazlauskas ir Andrejus Kirilenko 2012 m.

31-erių rusas tą sezoną Eurolygoje rinko vid. 14,1 taško, 7,5 atkovoto kamuolio, 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir 24,2 naudingumo balo.

Su tokiais žaidėjais kaip Nenadas Krstičius, Milošas Teodosičius, Aleksejus Švedas ir Victoras Chriapa, jis sudarė tikrą Eurolygos žvaigždžių erdvėlaivį.

Šioje kompanijoje buvo ir du lietuviai – 7,5 taško rinkęs Ramūnas Šiškauskas bei 4,7 taško indėlį įnešęs Darjušas Lavrinovičius.

CSKA dominavo Eurolygoje ir finalo ketvertą Stambule pasiekė vos su 2 pralaimėjimais. Geriau reguliariajame sezone ir „Top 16“ varžybose pasirodė tik „Barcelona“, per 19 rungtynių patyrusi vos vieną nesėkmę.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ramūnas Šiškauskas ir Darjušas Lavrinovičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Ramūnas Šiškauskas ir Darjušas Lavrinovičius

Tačiau „Barcos“ vyrukus pusfinalyje netikėtai sustabdė Pirėjo „Olympiakos“, sensacingai įsiveržę į finalą 68:64. Graikų kelias į finalo ketvertą buvo labiausiai duobėtas, bet biudžetą susimažinusi Atėnų priemiesčio ekipa sėkmingai persigrupavo su alkanais komandiškais žaidėjais ir sumaniuoju treneriu Dušanu Ivkovičiumi.

Serbo rikiuotėje buvo ir lietuvis – Martynas Gecevičius.

„Top 16“ varžybų starte Gecas buvo įmetęs 14 taškų į Maskvos CSKA krepšį ir antrajame etape rinko vid. 7,8 taško su 47 proc. tritaškių pataikymu. Bet sezonui pasiekus kulminaciją, D.Ivkovičiaus pasitikėjimas lietuviu sumažėjo ir jis beveik nebežaidė.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martynas Gecevičius 2012 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martynas Gecevičius 2012 m.

CSKA buvo ryškūs finalo favoritai.

Ne tik todėl, kad „Top 16“ varžybose Maskvoje buvo nuniokoję „Olympiakos“ net 98:64. Jonas Kazlauskas sucementavo puikią CSKA gynybą, į kurią pusfinalyje atsitrenkė ir Željko Obradovičiaus Atėnų „Panathinaikos“. Jau senstelėjęs 36-erių Šaras sužaidė geriausią sezono mačą – įmetė 19 taškų, bet CSKA vis tiek šventė pergalę 66:64.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2012 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2012 m.

Viskas klostėsi pagal planą. Iki trečiojo kėlinio pabaigos likus žaisti 2 minutes, CSKA pirmavo net 53:34. Vos trys „Olympiakos“ žaidėjai iki 28-os minutės buvo pelnę taškus.

Bet jau įsukę į pergalingą posūkį, CSKA netikėtai užbuksavo. J.Kazlausko komanda nesurezgė rezultatyvios atakos šešias minutes ir praleido smūgį 0:13.

CSKA švaistėsi netaikliais metimais, pramestomis baudomis ir į užribį skriejusiais kamuoliais, kai likus žaisti minutę visa persvara ištirpo vos iki 60:58.

Tačiau lyg kažkas būtų prakeikę CSKA tą vakarą „Sinan Erden“ arenoje.

Andrejus Voroncevičius išrašė bloką Georgios Printeziui ir Milošas Teodosičius likus 19,6 sek. galėjo atstatyti persvarą saugiu 4 taškų atstumu. Tačiau jis pataikė tik vieną baudą ir padidino skirtumą 61:58.

J.Kazlauskas neleido graikams gelbėtis tritaškiu ir likus 10,1 sek. pasiuntė Kostą Papanikolaou prie baudų metimo linijos. Puolėjas sumetė abi ir sušvelnino skirtumą 60:61.

Vos per 0,4 sek. „Olympiakos“ greita pražanga stabdė žaidimą ir į nervų išbandymą pasiuntė Ramūną Šiškauską. Lietuvio ranka netikėtai sudrebėjo. Visų nuostabai, buvęs Eurolygos MVP prametė abi baudas ir suteikę stebuklo viltį „Olympiakos“.

15,5 tūkst. žiūrovų Stambule užgniaužę kvapą stebėjo, kaip kamuolys atsidūrė Georgios Printezio rankose ir graikas iš aikštės krašto jį įrideno į CSKA krepšį.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Printezis 2012 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Printezis 2012 m.

Švieslentėje įsižiebė 62:61 „Olympiakos“ naudai. Per likusią 0,7 sek. atkarpėlę CSKA nebeišsigelbėjo. Eurolygos čempionų titulas sensacingai atsidūrė „Olympiakos“ ir Martyno Gecevičiaus rankose.

Likimo ironija: J.Kazlauskas 2004-2006 m. pats treniravo G.Printezį Pirėjuje ir drausdavo puolėjui mesti šį neįprastą metimą.

„Georgios, nustok! Tai ne krepšininko metimas! Nebemėtyk tu šitaip!“ – šaukdavo lietuvis treneris.

„Mes buvome įvertinti, nes mes kovojome, dirbome ir tikėjome. Ir mes esame Eurolygos čempionai“, – triumfavo M.Gecevičius, po finalinio švilpuko puolęs į glėbį finalo herojui G.Printeziui.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Printezis 2012 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Printezis 2012 m.

Po to sezono CSKA atsisveikins su Jonu Kazlausku, o Ramūnas Šiškauskas visų nuostabai baigs krepšininko karjerą.

„Niekada nepasakiau apie Joną nieko blogo. Jis puikus žmogus. Ir jis labai geras treneris. Bet kartu mums nepasisekė tose rungtynėse. Ir daugiau neturiu ko pridurti. Po tos katastrofos... Jo kontraktas baigėsi ir tiek“, – išsiskyrimą su J.Kazlausku po kelerių metų 15min komentavo CSKA vadovas Andrejus Vatutinas.

CSKA vairą iš lietuvio vėliau perėmė Ettore Messina, bet italas į Eurolygos čempionų sostą Maskvos klubo nebesugrąžino.

„Be abejo, CSKA visada nori laimėti visus titulus. Nežinau, ar buvome pakankamai geri, kad būtume sugebėję įgyvendinti šią užduotį. Bet jeigu nelaimime vieno titulo, negalėčiau sakyti, kad mes buvome blogi“, – gero CSKA žaidimo tą sezoną nenorėjo nuvertinti Jonas Kazlauskas, kalbėjęs iškart po pralaimėjimo „Olympiakos“.

Tuo tarpu R.Šiškausko pasitraukimas labai nustebino CSKA. Puolėjui tada buvo dar tik 33-eji.

„Manau, jis dar dabar galėtų žaisti (šypsosi). Gal ne Eurolygoje, bet... – 2019-aisiais samprotavo A.Vatutinas. – Manau, kad jis tiesiog buvo pavargęs nuo krepšinio. Bet tai puikus žmogus.“

2012-ųjų Eurolygos finalas tapo vienu dramatiškiausių turnyro istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas