Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 31

Paskutinis Rimo Kurtinaičio šansas?

Rimas Kurtinaitis kaip meteoritas nukrito į uždarus Eurolygos laukus. Bet kad 58-erių treneris ir kitą žiemą sutiktų „Chimki“ ar kitoje elitinės Eurolygos komandoje, lietuvis turi atlikti žygdarbį. Kauno „Žalgirį“ Pamaskvėje sutinkantis Kurtis agresyvioje Rusijoje gaudo galbūt paskutinį savo šansą.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Eurolyga | Ketvirtadienis | „Chimki“ – „Žalgiris“ | 19:00 | Mytiščiai

Kai Rimas Kurtinaitis po poros metų pertraukos vėl įžengė į „Chimki“ žaidėjų rūbinę, klubo generalinis direktorius Pavelas Astachovas buvo konkretus.

„Na, čia naujasis jūsų treneris Rimas Kurtinaitis. Tai tiek“, – kukliai šyptelėjo „Chimki“ vadovas.

Vietos žaidėjams jo pristatyti nereikėjo. Tokie veteranai kaip Sergejus Monia ar Jegoras Vialcevas su Rimu Kurtinaičiu petys į petį žengė nuo pat 2011-ųjų.

Su lietuviu per penkerius metus jie dukart laimėjo Europos taurę, sykį – VTB Vieningąją lygą.

Beje, svarbiausią Rusijos trofėjų R.Kurtinaičio vyrai pačiupo istoriškai – tai buvo vienintelis kartas, kai VTB Vieningosios lygos varžybose triumfavo ne CSKA.

Šias pergalingas istorijas S.Monia su J.Vialcevu galėjo perduoti jaunesnei Rusijos krepšininkų kartai Chimkuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Chimki“ laimėjo Europos taurę
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Chimki“ laimėjo Europos taurę

Ne vieną neformalų susitikimą su R.Kurtinaičiu turėjęs A.Švedas šypsojosi rūbinės kampe. Nors Lietuvos treneris ramino aistras, apie jo santykius tiek su R.Kurtinaičiu, tiek kitais treneriais, sklando legendos.

Legionieriai, iš kurių – net šeši amerikiečiai, klausėsi įsitempę, kas tas vietos administracijos darbuotojų taip šiltai sutiktas strategas su sunkiai ištariama pavarde.

R.Kurtinaitis krapštėsi kaktą ir dėstė savo mintis būriui krepšininkų, kuriems reikėjo padėti sutvarkyti žaidimą.

„Toks gyvenimas. Taip jau būna. Vieni treneriai išeina, kiti ateina, – pakeitęs Giorgos Bartzoką, savo kalbą pradėjo R.Kurtinaitis. – Stebėjau visas jūsų šio sezono rungtynes ir galiu pasakyti, kad esate tikrai gera komanda. Tikrai gera komanda.

Tai reiškia, kad galbūt jums reikia žaisti šiek tiek smarkiau ir agresyviau. Įdėti daugiau pastangų. Bet manau, kad svarbiausia pagauti gerą ritmą ir tikiu, kad nuveiksime gerų dalykų.

Jūs greiti, gerai kovojate dėl kamuolių. Mums tik reikia susikurti daugiau greitų išpuolių, daugiau lengvų taškų.

Nelabai yra ką keisti, nes visai neturime laiko. Bet turime būti agresyvesni ir be didesnių žaidimo pasikeitimų.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: intriguojančios Š.Jasikevičiaus ir R.Kurtinaičio mikrodvikovos detalės (2/4)

Nedaugžodžiavęs, R.Kurtinaitis išsivedė vyrus į aikštę.

Sergejus Monia tapo dešiniąja R.Kurtinaičio ranka. 35-erių veteranas lyg trenerio asistentas padėjo lietuviui suvaikščioti derinius, pagal kuriuos žaidė G.Bartzoko sukonstruota „Chimki“.

bckhimki.ru nuotr./Rimas Kurtinaitis
bckhimki.ru nuotr./Rimas Kurtinaitis

24sek šaltinių teigimu, R.Kurtinaitis per pirmąją savaitę nespėjo padaryti kardinalių pakeitimų.

Jis įvedė keletą naujovių puolime, bet gynybą keitė mažiausiai. Tokiems pokyčiams reikia daugiausiai drausmės ir laiko. O laiko R.Kurtinaitis neturėjo.

Per 7 pirmąsias savo darbo dienas Chimkuose jis sužaidė du mačus: Eurolygoje nusilenkė Miuncheno „Bayern“ (60:71), o VTB Jungtinėje lygoje nugalėjo Saratovo „Avtodor“ 100:92.

Kai po užsitęsusios kelionės iš Saratovo grįžo namo, R.Kurtinaitis auklėtiniams surengė trijų valandų pratybas.

Nors R.Kurtinaitis visada garsėjo labai sunkiomis treniruotėmis, jos nebuvo fiziškai intensyvios. Pratybos užtruko dėl komunikacijos – R.Kurtinaitis žaidėjams norėjo aiškiai išdėstyti, kaip keisis jo reikalavimai.

VIDEO: „Eurolygos diena“ su R.Kurtinaičiu: apie sugrįžimą, santykius su A.Švedu ir Šaro krepšinio mokslą (3/4)

24sek šaltiniai Maskvoje pasakoja, kad R.Kurtinaitis neverčia krepšininkų persitempti. Jiems dabar mažiausiai reikia nuolat rėkiančios ir nuo linijos prie linijos varinėjančio diktatoriaus.

Vilniaus „Ryte“ šie metodai nesuveikė. 24sek žiniomis, patyrusiam specialistui nepavyko užmegzti gerų santykių su sostinės krepšininkais.

Ne paskutinę vietą užėmė su „Chimki“ glaudžiai susijęs trenerio agentas. Serbas Obradas Fimičius atstovauja net penkiems Chimkų ekipos žaidėjams. Šio agento klientai pastaraisiais sezonais visada atrasdavo vietą elitiniame Rusijos klube.

Bet, ko gero, į Eurolygą R.Kurtinaitį sugrąžino būtent vietos komunikaciniai gebėjimai.

2016-ųjų pavasarį atleistas lietuvis netrankė durimis ir netgi spaudė ranką jo įpėdiniui Duško Ivanovičiui.

„Twitter“ nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Duško Ivanovičius
„Twitter“ nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Duško Ivanovičius

R.Kurtinaitis nesidrabstė purvais ir dėl neišmokėtos kompensacijos už nutrauktą sutartį. Jis tik tyliai ramiai susitvarkė FIBA arbitražo teisme, kuris atlygino jam 500 tūkst. eurų.

Penkerius metus „Chimki“ treniravęs R.Kurtinaitis jau anksčiau buvo parodęs komandai pavyzdinį lojalumą.

Kai 2013-ųjų žiemą klubą kamavo finansinės problemos ir atlyginimai vėlavo net kelis mėnesius, R.Kurtinaitis pats vaikščiojo pas vietos gubernatorius prašydamas gelbėti ekipą.

Legionieriai skėsčiojo rankomis ir jau ieškojo lėktuvo bilietų namo, bet R.Kurtinaičiui pavyko ne tik išsaugoti komandą, tačiau ir sutelkti ją patekimui į kovą dėl Rusijos aukso.

Rusijoje Kurtis visada buvo itin vertinamas. Olimpinio čempiono statusas jam padėjo praverti ne vienas duris. Jis ne kartą lankėsi ir pas neoficialųjį „Chimki“ globėją Ališerą Usmanovą. Į turtingiausių pasaulio žmonių šimtuką patenkantis uzbekų milijardierius visada tikėjo R.Kurtinaičio idėjomis.

Ko gero, tos kalbos su A.Usmanovu ir kitais „Chimki“ bosais neatrado atleistas Giorgas Bartzokas.

24sek šaltinių teigimu, likus kelioms dienoms iki atleidimo savo bičiuliams graikas pasakojo, jog „Chimki“ yra patenkinti rezultatais VTB Vieningoje lygoje (2 vieta) ir kantriai žvelgia į sunkią situaciją Eurolygoje.

Bet jau labai greitai G.Bartzokui buvo parodytos durys. 24sek žiniomis, specialistas buvo šokiruotas, kad neteko darbo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Georgios Bartzokas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Georgios Bartzokas

Ir kai „Chimki“ reikėjo gelbėtojo, klubas atsigręžė į savo seną gerą bičiulį.

Per 12 pastarųjų metų joks kitas treneris Chimkuose nedirbo tiek ilgai, kiek R.Kurtinaitis.

„Chimki“ eksperimentavo su Kęstučiu Kemzūra, Sergio Scariolo, Olegu Meleščenka, Duško Ivanovičiumi bei Giorgu Bartzoku, bet joks kitas treneris Maskvos priemiestyje neišsilaikė daugiau dviejų metų. Per visą 22 metus skaičiuojančio „Chimki“ klubo istoriją, vienintelis Sergejus Elevičius dirbo ilgiau už lietuvį – dešimtmetį.

Tad kai vienerias rungtynes veja kitos, joks kitas treneris įmestas į Eurolygos katilą Chimkuose nesijaustų taip tvirtai, kaip R.Kurtinaitis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Šaras ketvirtfinalio traukinį gaudo naujomis gudrybėmis? (1/4)

Penkerius metus pamaskvės klube praleidęs specialistas puikiai pažįsta organizaciją ir gaudosi didžiausiame Europos mieste. O tai yra didžiulis privalumas, kai kitas treneris blaškytųsi, kol rastų savo vietą megapolyje.

„Chimki“ vadovai R.Kurtinaičiui dar ieško būsto, tad lietuvis įsikūręs Chimkų viešbutyje prie klubo treniruočių bazės. Bet neišrankiam strategui nieko netrūksta. Tik laiko.

Chimkų klubo generalinis direktorius Pavelas Astachovas sugrįžėliui iškėlė aiškų tikslą – patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas ir „kuo geriau pasirodyti VTB Vieningoje lygoje“.

Misija bus be galo sunki. Su 7 pergalėmis ir 13 pralaimėjimų „Chimki“ Eurolygoje rikiuojasi trylikta ir neteko dviejų lyderių: visam sezonui – Anthony Gillo, 2–3 savaitėms – Aleksejaus Švedo.

Remiantis 2016–2018 m. sezonų pavyzdžiais, ketvirtfinalio vartus atvers mažiausiai 16 pergalių. Tai reikštų, kad per 10 likusių reguliariojo sezono rungtynių nukraujavusi „Chimki“ turi laimėti net 9 mačus.

Tiesa, šio sezono mėsmalė turnyro lentelės viduryje gali nuleisti tą kartę 1–2 pergalėmis, t.y. maždaug iki 14–15 pergalių ribos, skiriančios pirmąsias 8 Eurolygos komandas.

Bet R.Kurtinaičio „Misija neįmanoma“ nuo to mažai keičiasi.

Eurolygos turnyro lentelė W L +/-
1. Fenerbahce Beko Istanbul 18 2 193
2. Real Madrid 16 4 203
3. CSKA Moscow 15 5 100
4. Anadolu Efes Istanbul 13 7 107
5. Olympiacos Piraeus 12 8 51
6. FC Barcelona Lassa 11 9 12
7. FC Bayern Munich 10 10 -20
8. AX Armani Exchange Olimpia Milan 9 11 15
9. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 9 11 10
10. Maccabi FOX Tel Aviv 9 11 4
11. Zalgiris Kaunas 8 12 -28
12. Panathinaikos OPAP Athens 8 12 -43
13. Khimki Moscow Region 7 13 -52
14. Herbalife Gran Canaria 6 14 -177
15. Buducnost VOLI Podgorica 6 14 -179
16. Darussafaka Tekfen Istanbul 3 17 -196

Lietuvis bus nesuprastas, jeigu „Chimki“ liks už VTB Vieningosios lygos finalo borto ir neteks teisės žaisti Eurolygoje.

Tad R.Kurtinaičiui reikės atlaikyti Maskvos mūšio intensyvumo apgultį, kad „Chimki“ vadovai patvirtintų jo sutartyje numatytą sąlygą ir pratęstų įsipareigojimus dar vienam sezonui.

Šis rusiškas šiaudas – galbūt paskutinis geriausias R.Kurtinaičio bandymas užsikabinti už Eurolygos.

VIDEO: „Ginčas“: atkrintamosios „Žalgiriui“ jau per toli?

Visą savo karjerą tik Rytų Europos rinkoje dirbęs specialistas kažin ar gautų darbą Eurolygos klube Vakaruose.

Ne paskutinį vaidmenį atlieka ir R.Kurtinaičio amžius. Senosios mokyklos trenerių Eurolygoje lieka vis mažiau.

Jau dabar už 58-erių R.Kurtinaitį vyresni tik trys Eurolygos specialistai – 69-erių Svetislavas Pešičius („Barcelona“), laikinai į Europą lyg marsietis nutūpęs 66-erių Rickas Pitino (Atėnų „Panathinaikos“) ir beveik nesenstantis 59-erių Davidas Blattas.

58-erių Željko Obradovičius Eurolygoje dirbs tiek, kiek norės pats, o 57-erių Jasminas Repeša gaudo paskutinius savo karjeros šansus lokaliame Balkanų krašte Podgoricos „Budučnost“.

Siaurėjant Eurolygos komandų ratui, ta rinka treneriams darosi labai negailestinga. Daug gerų specialistų stumdosi tik dėl 16 darbo vietų, o kelios jau ir taip kasmet rezervuojamos elito ratui.

Eurolygos klubuose užsienyje visus Lietuvos trenerius galima suskaičiuoti ant rankos pirštų. R.Kurtinaitis yra vienas iš nedaugelio tautiečių, kurie dar laviruoja ant Eurolygos slenksčio.

Belieka laikyti špygas už R.Kurtinaičio Eurolygos „Misiją neįmanomą“, nes, be Šarūno Jasikevičiaus, Eurolygoje legionieriaus pozicijoje greičiausiai dar daug metų neišvysime kito Lietuvos specialisto.

Kur R.Kurtinaitis darbo visada ras, tai Rusijos turtuolių komandose.

24sek žiniomis, dar sezono pradžioje buvo uždėtas taikinys ant Sankt Peterburgo „Zenit“ stratego Vasilijaus Karasiovo nugaros. R.Kurtinaitis buvo įvardijamas kaip vienas potencialiausių pretendentų pakeisti ilgametį „Zenit“ specialistą. Pats lietuvis pripažino, kad turėjo pasiūlymų iš kitų Rusijos klubų, bet išlaukė teisingai ir gavo darbą „Chimki“.

R.Kurtinaitis būtų laukiamas ir Lietuvos klubuose, bet jo trofėjų kolekcija ir rinkos vertė netelpa į mažesnių komandų nei „Žalgiris“ ar „Rytas“ pinigines.

Kurtis buvo per didelė finansinė našta net ir „Rytui“. 24sek žiniomis, R.Kurtinaičio sezono alga siekė apie 250 tūkst. eurų.

Valgyti treneris turi iš ko. Bet R.Kurtinaitis visada turėjo alkį didesnį nei pinigams – tai pergalėms.

Vienas geriausių Lietuvos trenerių jį bandys numalšinti „Chimki“ klube.

VIDEO: „Ginčas“: kaip R.Kurtinaitis iš „Ryto“ įšoko į Eurolygos klubą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai