Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 11

Pergalė be istorijos? Kokius „Žalgirio“ veidus parodė ekstremalus išbandymas Rusijoje

Tai buvo tik antrasis Eurolygos turas, o Maskvos srities „Chimki“ dėl koronaviruso problemų jau buvo priversta žaisti remdamasi vos 7 krepšininkais. Įvyko tai, ko dauguma ir tikėjosi – slogių nuotaikų supamose rungtynėse žalgiriečiai atsibudo antrojo kėlinio gale bei sutvarkė reikalus įveikdami juos 84:70.

Rungtynės be istorijos? Negalime taip sakyti.

Prastas „Žalgirio“ startas atakuojant iš toli bei menkas agresyvumas suteikė šioms rungtynėms įdomumo turbūt ilgiau negu norėjosi kauniečių trenerių štabui. Tuo tarpu Rimas Kurtinaitis, taupydamas savo auklėtinių jėgas bei bandydamas išmušti varžovus iš ritmo, buvo priverstas beveik visą antrąją rungtynių dalį taikyti aikštės gynybą.

VIDEO: „urBONUSas“: gandai apie „Rytą“, nauja jėga Vilniuje ir COVID-19 „Žalgiryje“

Slogus „Žalgirio“ startas

Nėra lengva išeiti maksimaliai susikaupus ir nusiteikus rungtynėms, kuomet žinai, kad varžovų gretose nežais visas būrys pagrindinių žaidėjų bei jie turės verstis vos 6-7 žaidėjų rotacija. Vos tik pasąmonę užvaldžius minčiai, kad rungtynės vienu ar kitu būdu bus laimėtos, lauk nemalonumų.

Galbūt būtent tai kauniečiams ir nutiko. Rungtynių pradžioje jiems akivaizdžiai trūko tinkamos energijos bei agresyvumo gynyboje. Tuo tarpu „Chimki“ žaidėjai, kupini jėgų, rungtynių pradžioje lengvai suko kamuolį aplink tritaškio liniją žaisdami klasikinį tranzicijos derinį, puikiai žinojo, kaip atakuoti kauniečių trumpą stepoutą greitais perdavimais, o Jonas Jerebko baudė už nepakankamai agresyvius closeoutus tritaškiais metimais.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Gebenas ir Sergejus Monia
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Gebenas ir Sergejus Monia

Kitoje aikštelės pusėje žalgiriečiams iš esmės, didelių problemų nekilo. Lengvi metimai susikuriami būdavo pakankamai lengvai, trūko tik tikslumo juos išpildant. Nigelas Hayesas dažnai atsidurdavo atakos smaigaliuose, tačiau jo laisvi tolimi metimai net du kartus nelietė lanko. Atrodo, amerikietis vėl yra susidūręs su pasitikėjimo savo metimu bėdomis, kurios jį buvo užklupusios ir praėjusio sezono pirmoje pusėje.

Bendrai, kauniečiai pirmajame kėlinyje pataikė vos 1 tritaškį iš 8. Šis procentas, kaip ir rungtynių rezultatas, į gerąją pusę pradėjo judėti antrajame kėlinyje, kuomet kauniečiai iš tų pačių laisvų metimų jau realizavo net 5 iš 8 bei po 2 kėlinių turėjo 9 taškų pranašumą – 41:32.

Pirmoje rungtynių pusėje pozityviai atrodė ir pastangos kovojant dėl atšokusių kamuolių puolime. Jų kauniečiai nusiėmė net 6, tačiau dėl jau minėtų taiklumo problemų iš jų išnaudojo tik vieną. Verta paminėjimo ir tai, kad „Chimki“ su atšokusių kamuolių gynyboje problema susiduria jau ne pirmą kartą šiame sezone.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rimas Kurtinaitis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rimas Kurtinaitis

„Chimki“ zoninė gynyba

Kitas svarbus rungtynių momentas buvo „Chimki“ aikštės gynyba. Ją Rimas Kurtinaitis buvo priverstas naudoti taupant savo žaidėjų jėgas bei bandant išmušti kauniečius iš ritmo puolime, kuriame jie visų rungtynių metu kūrėsi lengvus metimus.

Pagal paties skaičiavimus, „Chimki“, zoninę gynybą, kuomet 2 gynėjai lieka viršuje ir 3 apačioje, naudojo 20 – ties „Žalgirio“ pozicinių atakų metu. Kauniečiai per jas pelnė 19 taškų – mažiau nei 1 tašką per ataką, kas nėra geras rezultatas.

Ryškus skirtumas atsiranda šią statistiką išskaidžius per skirtingus kėlinius. Trečiajame kėlinyje kauniečiai per 8 atakas pelnė 11 taškų, o tai yra lygu net 1,375 taško per ataką, kuomet ketvirtajame kėlinyje buvo sukrapštyti tik 8 taškai per 11 atakų – vos 0,72 taško per ataką.

Šis kardinalus skirtumas gali būti paaiškinamas keliais dalykais. „Chimki“ šiek tiek prisitaikė prie žalgiriečių naudoto derinio prieš aikštės gynybą. Taip pat, trečiąjį rungtynių kėlinį kauniečiai pradėjo susikoncentravę bei su didele energija, tačiau ketvirtajame susikaupimą pakeitė atsipalaidavimas. Martinas Gebenas ketvirtojo kėlinio pradžioje nesugebėjo užbaigti gražaus M.Schillerio derinio alley-oopui, o laisvi metimai vėl pradėjo skrieti pro šalį.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Jokubaitis ir Vladislavas Odinokovas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Jokubaitis ir Vladislavas Odinokovas

„Žalgirio“ taškų badas lemiamame ketvirtyje truko beveik 5 minutes, o tai leido „Chimki“ sugrąžinti minimalią intrigą į šias, iš pirmo žvilgsnio, iš anksto nuspręstas rungtynes. Galiausiai, dar dvi progas laisvi atakuoti po „Chimki“ klaidų aikštės gynyboje gavę M.Grigonis ir A.Milaknis neklydo ir nukalė antrąją kauniečių pergalę šiame sezone.

Apibendrinimas

Abejotina, kad šias rungtynes kas nors prisimins dėl jų kokybės. „Chimki“ komandą guldo traumos ir virusas, o kauniečių žaidimas tiesiog neblizga.

Nepaisant to, jie jau antrą savaitę iš eilės atlieka maksimalų darbą – iškovoja pergalę išvykos rungtynėse. Artėjanti dviguba savaitė turėtų geriau atskleisti dabartinį „Žalgirio“ žaidimo lygį bei potencialą.

VIDEO: Pergalė Rimo Kurtinaičio teritorijoje: gražiausi „Žalgirio“ momentai
VIDEO: „urBONUSas“: Paulius Motiejūnas – diena, kai išėjo Šaras, ir nauja „Žalgirio“ kryptis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas