2019 12 20

Pergalių efektas: „Anadolu Efes“ sirgaliai muša lankomumo rekordus

„Reikia kantrybės ir atkaklumo, kad pasiektumei viršūnę, o kad išliktume joje – dar didesnių pastangų. Stambulo „Anadolu Efes“ viršūnės dar nepasiekė, bet prie jos priartėjo kaip niekada arti. Tiek aikštelėje, tiek už jos ribų“, – rašo „Euro Hoops“ tinklalapio žurnalistas Johnas Rammas.
Shane'as Larkinas
Shane'as Larkinas / Euroleague.net nuotr.

Praėjusį sezoną „Anadolu Efes“ po 18 metų pertraukos sugrįžo į Eurolygos finalo ketvertą, tačiau iki titulo pritrūko vieno žingsnio. Tarp stipriausiųjų keturių Europos komandų Stambulo krepšininkai pateko ir 2000-aisiais, o šį pasiekimą po metų pakartojo ir Suprolygoje. Pergalių išalkęs klubas kentėjo ilgai, o jų laukimas, panašu, eina į pabaigą.

Vitorijoje vykusiame finale žaidęs „Anadolu Efes“ klubas krito prieš Maskvos CSKA, tačiau tai buvo pirmasis finalas klubo istorijoje. Kartelė šiemet aukšta, bet Ergino Atamano kariauna demonstruoja žaidimą, galintį juos nuvesti iki istorinio pasiekimo.

Neatsitiktinumas, jog Turkijos čempionė šiuo metu tvirtai žingsniuoja pirmoje turnyrinės lentelės vietoje.

Kas daro įspūdį? Didžiuliai „Anadolu Efes“ lankomumo skaičiai, nors ši komanda nėra po futbolo sparnu, kaip įprastai būna Turkijoje.

„Sinan Erdem Dome“ arena talpina 16 tūkstančių žiūrovų, o šį sezoną ji vidutiniškai užpildoma net 74,1 proc. Tai yra antras rezultatas turnyre, atsiliekantis tik Kauno „Žalgiriui“. „Anadolu Efes“ namų rungtynių lankomumas, lyginant su praėjusiu sezonu, išaugo per 43,8 proc.

Su pergalėmis kyla ir „Sinan Erdem Dome“ sirgalių skaičiai. Fenomenalu, tačiau įspūdingus aistruolių skaičius „Žalgirio“ arenoje renkantys Lietuvos čempionai pergalėmis jų šiuo metu nelepina.

„Anadolu Efes“ lankomumo pokyčiai per pastaruosius ketverius metus
Sezonas Arena Vidutinis lankomumas Vieta turnyre
2016-2017 „Abdi Ipekci“ 5405 (12 vieta) Ketvirtfinalis
2017-2018 „Sinan Erdem Dome“ 3900 (16 vieta) 16 vieta
2018-2019 „Sinan Erdem Dome“ 8229 (8 vieta) Finalas
2019-2020 „Sinan Erdem Dome“ 11859 (2 vieta) 1 vieta

Žemiausias „Anadolu Efes“ rungtynių lankomumas šį sezoną buvo dvikovoje su Berlyno ALBA, kurias stebėjo 6478 žiūrovai. Vis dėlto šis skaičius yra gerokai aukštesnis, nei 2017-ųjų ar 2018-ųjų metų vidutinis lankomumas.

Shane'o Larkino rekordinį 49 taškų vakarą stebėjo 14902 sirgaliai, bet tai nėra sezono rekordas. Daugiausiai sirgalių susirinko į dvikovą su Madrido „Real“ – 15167.

Treneris Erginas Atamanas, kuris prisidėjo prie visų trijų „Anadolu Efes“ finalo ketvertų per šiuos 20 metų, labai didžiuojasi dabartiniu klubo projektu.

„Mūsų dabartiniu krepšiniu mėgaujasi visa Europa ir pasaulis. Kai žaidimą lydi sėkmė, tuomet visi Stambulo sirgaliai renkasi ir nori pajusti „Sinan Erdem Dome“ arenos atmosferą. Didžiuojuosi žaidėjais, kurie tai pasiekė per labai trumpą laiko tarpą. Tikiuosi, kad šįkart iškovosime titulą“, – tikslų neslėpė Stambulo ekipos treneris.

53-ejų specialistas nėra vienintelis, kuris išgyveno „Anadolu Efes“ pakilimus ir nuopolius. Komandos kapitonas Dogušas Balbajus Stambule rungtyniauja devintąjį sezoną.

„Mes jau turėjome sirgalių bazę, kuri mus palaikė namuose ir išvykose. Jie visada buvo su komanda. Žinoma, po praėjusio sezono sėkmės, prisidėjo didžiulė nauja banga sirgalių. Bilietai į Eurolygos rungtynes būna iššluoti nedelsiant, jie mums duoda stiprybės. Manau, kad skaičiai dar labiau augs. Turėti tiek sirgalių yra laimė ir garbė“, – sakė žaidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito