Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 09 /11:18

Pirmas COVID-19 „Žalgiryje“: nukeliamos rungtynės ir skirtingas protokolas

Lietuvos krepšinyje – pirmasis koronaviruso atvejis. Joffrey Lauvergne'as tapo pirmuoju „Žalgirio“ ir LKL krepšininku, kuriam nustatytas teigiamas COVID-19 testas. Kas laukia žaidėjo ir visos „Žalgirio“ ekipos? Skirtingas COVID-19 protokolas Eurolygoje ir LKL numato priešingus scenarijus.
Joffrey Lauvergne
Joffrey Lauvergne / Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr.

Pagal Eurolygos protokolą, J.Lauvergne'ui nustačius COVID-19, jis buvo izoliuotas nuo komandos. Reglamentas nurodo, kad koronavirusu užsikrėtęs dalyvis privalo izoliuotis 14-ai dienų, o į aikštę galės grįžti tik gavęs du iš eilės neigiamus COVID-19 testus.

Tai reiškia, kad prancūzas greičiausiai praleis mažiausiai ketverias Eurolygos rungtynes – spalio 9 d. su „Chimki“, spalio 13 d. su Belgrado „Crvena zvezda“, spalio 15 d. su Stambulo „Anadolu Efes“ ir spalio 22 d. su „Valencia“.

Visa likusi komanda bendražygio COVID-19 atveju įpareigota pasidaryti testą. „Žalgiris“ tą ir padarė – greitai pasidarė testus, sulaukė neigiamų atsakymų ir ketvirtadienį išvyko į Eurolygos rungtynes su „Chimki“.

VIDEO: „Eurolygos diena“: R.Kurtinaičio problemos ir neplanuota prognozė „Žalgiriui“

Pagal Eurolygos protokolą, jei vienam ar keliems žaidėjams, trenerių štabui ar klubo darbuotojams nustatoma COVID-19 infekcija, žaidimas vyksta pagal numatytą planą, nebent kažkuri pusė reikalauja, jog kontaktą turėjusi žaidėjų grupė arba visa komanda patektų į karantiną.

Beje, grįžusi iš Rusijos „Žalgirio“ ekipa iškart keliaus darytis testų ir išsiskirstys po saviizoliacijos vietas. Sulaukusi gerų žinių iš laboratorijos, komanda galės grįžti namo ir su patenkintais prašymais palikti saviizoliacijos vietas, grįžti į treniruočių salę.

Suprasti akimirksniu

  • Kas bus, jei kažkurio žalgiriečio testas patvirtins COVID-19?
  • „Darysime taip, kaip liepia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, – sakė M.Kvedaras. – Reikės izoliuotis, o po pakartotinių testų prašytume leisti kitiems žaidėjams sportuoti. Užsikrėtęs žmogus tikrai liktų izoliuotas.“

Įdomu, kad kitaip nei Eurolygos, LKL čempionato protokolas gali paliesti ne tik patį J.Lauvergne'ą, bet ir visą „Žalgirio“ ekipą.

Pagal LKL veiksmų protokolą teigiamo COVID-19 testo atveju, jeigu bent vienam komandos nariui patvirtinamas teigiamas testas, privaloma laikytis kelių reikalavimų.

Pirmiausia, klubai įpareigoti iškart pranešti apie teigiamą COVID-19 testo atvejį Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) ir Lietuvos krepšinio lygai, pateikiant išsamią galimų kontaktų informaciją.

Nedelsiant izoliuotas turi būti ne tik infekuotas asmuo, bet ir visi kiti komandos nariai – jiems privalomas COVID-19 testas per 1-2 artimiausias dienas.

LKL protokolas nurodo, kad jeigu likusiems komandos nariams testo rezultatas neigiamas, jie visi turi likti saviizoliacijoje, bet gali kreiptis į NVSC dėl leidimo laikinai palikti saviizoliacijos vietą dėl treniruočių.

Po 14 dienų visiems komandoms nariams privalomas pakartotinis testas. Jeigu visų komandos narių testai neigiami, pagal LKL protokolą, „komanda gali grįžti į normalų treniruočių ritmą ir tęsti dalyvavimą čempionate, nebent NVSC pateiktų klubui kitokias instrukcijas“.

Taigi, remiantis LKL protokolu, artimiausios „Žalgirio“ rungtynės su Kėdainių „Nevėžiu-Optibet“ (spalio 11 d. Kėdainiuose) ir Utenos „Juventus“ (spalio 18 d. Kaune) turėtų būti nukeltos.

LKL penktadienio vidurdienį informavo, kad „Žalgirio“ ir „Nevėžio-Optibet“ susitikimas bus tikrai nukeltas. Remiantis LKL informacija, praėjusį sekmadienį su „Žalgiriu“ žaidusiems Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ krepšininkams penktadienį bus atliekami COVID-19 testai.

Ar „Žalgirio“ rungtynės su „Juventus“ įvyks spalio 18-ąją, LKL kol kas neinformuoja.

15min žiniomis, Utenos klubas informuotas apie greičiausiai nusikelsiantį susitikimą, bet „Žalgiris“ dar teiks prašymą NVSC leisti jiems žaisti, jeigu komandoje nepasitaikys daugiau COVID-19 atvejų.

Jeigu J.Lauvergne'ui nepavyktų išgyti per dvi savaites, remiantis LKL protokolu, grėsmė iškyla ir spalio 25-osios „Ryto“ ir „Žalgirio“ mūšiui „Siemens“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas