Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 03

Po finišo Europoje Dainius Adomaitis didžiavosi žaidėjais, bet liko mįslingas apie algas

Vilniaus „Rytas“ baigė tarptautinę kelionę. Paskutinis laimėtas mačas 83:75 prieš Stambulo „Galatasaray“ praretėjusių žaidėjų ir sirgalių gretų fone jau nieko pakeisti nebegalėjo, bet finišu Europos taurės turnyro „Top 16“ etape treneris Dainius Adomaitis liko patenkintas, kaip ir liko laimingas dėl savo vyrų atsidavimo viso sezono metu.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Iš C grupės į ketvirtfinalį žengs „Monaco“ ir Kazanės UNIKS klubai, surinkę po 3 pergales ir užsitikrinę ramų gyvenimą iki paskutinės akistatos trečiadienį Monake.
  • Vilniaus „Rytas“ su 3 pergalėmis ir 3 nesėkmėmis C grupėje užėmė trečią vietą. Dėl prastesnių tarpusavio mačų rezultatų vilniečiai nebegalėjo aplenkti Monako ir Kazanės klubų.
  • Ketvirtas su 2 pergalėmis liko „Galatasaray“.

„Ryto“ krepšininkai parodė charakterį, nors mačas nebuvo svarbus abiems komandoms, o trys Vilniaus žaidėjai liko ant suolo per paskutines Europos taurės turnyro rungtynes sostinės komandai.

Tausojant po kelionių iš Meksikos rinktinės grįžusį Pako Cruzą ir negalint remtis traumuotais Martynu Echodu bei Ąžuolu Tubeliu vilniečiai baigė savo 12-ąjį sezoną Europos taurės turnyre, finišavę trečioje vietoje grupėje.

Per spalį prasidėjusias šio sezono varžybas antrajame pagal pajėgumą Europos krepšinio turnyre „Rytas“ iškovojo 7 pergales ir patyrė 9 pralaimėjimus.

4 pergalės pasiektos pirmajame etape, tarp kurių saldžiausios buvo dvi, iškovotos prieš vieną turnyro favoritų tada dar laikytą Krasnodaro „Lokomotiv“.

Namie gruodžio 10 dieną laimėtas mačas prieš Bursos „Tofaš“, kai pasiektas klubo tritaškių rekordas turnyre (18) taip pat buvo itin svarbus, atvėręs duris į antrą etapą, kuriame „Rytas“ nesirengė likti statistu.

Suprasti akimirksniu

  • „Galatasaray“ treneris Ertugrulas Erdoganas po mačo: „Abiems komandos tai buvo keistos rungtynės. Aš suteikiau šansų sužaisti daugiau žaidėjams, kurie rungtyniaudavo mažiau. Žinau, kad ir „Rytas“ turėjo bėdų dėl traumų.
  • Bet tas vaizdas aikštėje buvo nepatenkinamas. Mes negerbėme šio klubo tradicijų, sirgalių, paties krepšinio.“

Nors vilniečiai startavo nesėkme su Kazanės UNIKS, po pergalių Stambule prieš „Galatasaray“ ir namie prieš „Monaco“ buvo sužibusi viltis. Tačiau viską sugadino prasčiausias sezono mačas Monake (61:86) ir antrasis pralaimėjimas Kazanės UNIKS.

Todėl paskutinis mačas su „Galatasaray“ nieko nebelėmė Vilniaus komandai, anksčiau praradusiai šansus iškopti ketvirtfinalį, kurį „Rytas“ buvo pasiekęs pernai.

Per klubo istoriją dusyk turnyre triumfavęs (2015 ir 2009 m.) „Rytas“ šįkart baigė kovas „Top 16“ etape, kaip nutiko 2017 ir 2018 metais.

Nauji lyderiai žibėjo D.Adomaičio treniruojamoje komandoje.

Po 12,7 taško rinkęs meksikietis Pako Cruzas ir po 12 pelnęs komandos kapitonas Eimantas Bendžius buvo stabiliausi ir patikimiausi žaidėjai puolime.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Kovingasis Arnas Butkevičius pirmavo pagal naudingumą (14) ir tritaškių taiklumą (58 proc.), nors kartais komandai trūko jo ryškesnio indėlio puolime (8,1 taško).

Netvirtai sezoną pradėjęs Martynas Echodas greitai įsibėgėjo ir buvo trečias pagal rezultatyvumą (po 9,4) ir pirmas pagal atkovotus kamuolius (5,5).

Iš legionierių Tu Holloway ir Cameronas Bairstow „Ryto“ sirgaliai troško daugiau, bet amerikiečio taiklumas buvo žemiausias komandoje kartu su kitu įžaidėju Doviu Bičkauskiu, o australas turėjo atsarginio vaidmenį.

Suprasti akimirksniu

  • D.Adomačio mintys apie mačą:
  • Su žaidėjais kalbėjome prieš rungtynes – tai mačas apie pagarbą žmonėms, kurie mus palaikė sezonu metu ir ypač šiandien. Supratome, kad rungtynės nieko nepakeis, bet norėjome atsidėkoti sirgaliams. Tai nepavyko visas 40 minučių, bet žaidėme prieš gerą komandą, kuri Turkijoje laimėjo prieš „Bešiktaš“ ir „Fenerbahče“. Tad smagu, kad buvo gera žaidėjų rotacija, pavyko laimėti ir pabaigti turnyrą pergale.

19-metis Deividas Sirvydis rinko po 6,6 taško, pataikęs 38 proc. tritaškių, stabtelėjęs po proveržio praėjusiame sezone. Užtat reikšmingesnį vaidmenį gavo Marekas Blaževičius, žaidęs daugiau nei pusę mačų ir rinkęs po 4,1 taško.

Tai buvo ne pati lengviausia kelionė ir dėl įvykių už aikštės ribų, nes vos pradėjęs sezoną „Rytas“ susidūrė su finansiniais sunkumais, žaidėjams ir treneriams vėlavo atlyginimai, o sporto direktorius Linas Kleiza gruodį paliko postą po konflikto su generaliniu direktoriumi Rolandu Jaručiu.

Ir ta padėtis nėra tokia šviesi, kitaip D.Adomaitis turbūt būtų atsakęs kitaip į klausimą, ar šiuo metu klube nevėluoja atlyginimai.

– Treneri, kaip apibendrintumėte visą sezoną Europos taurės varžybose, kuriose pasiekėte daug, bet galbūt liko kartėlis, nes buvote arti ketvirtfinalio?

– Sugrįžkime į tai, kad sezono pradžioje visi kalbėjo, kad „Rytas“ neišeis iš pirmojo etapo grupės. Tada patekome į „Top 16“, vėl visi kartojo, kad ten nelaimėsime nė vieno mačo. Bet didžiausia pagarba žaidėjams, kurie tikėjo, dirbo ir ėjo tuo keliu. Kartėlio negali būti, nes mes atidavėme daug jėgų.

Labiausiai gaila gal pirmųjų „Top 16“ rungtynių su Kazane namuose. Viduje buvo toks „ech“... Bet galiu padėkoti vyrams už atsidavimą. Norime laimėti kuo daugiau, bet rezultatas geras, kartėlio negali būti.

– Kuri pergalė Europos taurės varžybose iš septynių buvo saldžiausia?

– Namie su „Monaco“ buvo labai geros rungtynės, su „Tofaš“ energijos lygiu buvo geriausias mačas. Dvejos rungtynės su „Loko“. Kiekvieną kartą reikėjo laimėti prieš turtingesnį ant popieriaus priešininką. Dar kartą įrodėme, kad ne popierius ir ne pavardės žaidžia, o žaidėjai. Vyrai šaunuoliai, atsidavimas, jų reakcija į sudėtingas situacijas buvo puiki: kiek buvo rungtynių, kai žaidėjai vemia prieš rungtynes ar net per pertrauką išsivemia, eina, žaidžia, o po mačo guli be jėgų. Jie stengėsi dėl sirgalių.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurocup rungtynėse susitinka Vilniaus „Rytas“ ir Stambulo „Galatasaray“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurocup rungtynėse susitinka Vilniaus „Rytas“ ir Stambulo „Galatasaray“

– Kurių lyderių pastangas galima būti vertinti aukščiausiai kalbant apie visą sezoną Europos taurės varžybose?

– Pako (Cruzas) buvo tas žaidėjas, kuris jau buvo žaidęs svarbiame lygyje, skaičiavome, kad jis bus svarbus žaidėjas, toks jis ir buvo.

Lietuviai – rinktinės kandidatai, jie rungtyniavo labai solidžiai. Viename mače lyderis buvo vienas, o kitame – kitas. Arnas turėjo rungtynių, kai atlikdavo 5 rez. perdavimus, jis kurdavo kitiems. Evaldas daro juodą darbą, kurio 90 proc. žmonių net nesupranta, ką jis daro, kokias užtvaras stato, kokiu kampu, ką jis suteikia gynybai. Su „Tofaš“ tritaškių lietus buvo įspūdingas dėl visų žaidėjų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius ir Evaldas Kairys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius ir Evaldas Kairys

– A.Butkevičius pirmavo komandoje pagal naudingumą, ar jis gali žaisti rezultatyviau nei jo taškų vidurkis (8 taškai)?

– Manau, kad taip, bet klausimas, dėl ko žaidi. Jis unikalus tuo, kad yra naudingas visose aikštės pusėse. Gali kurti kitiems, gali kovoti, perimti kamuolius. Jis tarsi klijai. Jo statistika niekada nebus įspūdinga.

Tačiau jis gali dar pagerinti kai kuriuos dalykus, norėdamas žengti aukštyn: pataikymą iš distancijos, puolimo arsenalą. Jis daug labai ir dirba. Matau, kad jis pataiko treniruotėse, daug dirba su treneriu. Svarbiausia, kad jis nori ir jis yra geras pavyzdys visiems kitiems žaidėjams.

– Ar jis pasirengęs žengti į Eurolygos lygį?

– Manau, kad taip, jis pasiruošęs žengti į Eurolygą. Jis gali išpildyti gerai detales. Jis labai geras atvirame krepšinyje, kokį žaidžia Berlyno ALBA ar kai kurios ispanų komandos. Kai visi atletiški, bėga, atakuoja – toks žaidėjas praverstų bet kuriai komandai.

– Kaip vertinate jaunų žaidėjų progresą?

– Šiame sezone daug pirmų kartų. Tu (Holloway) ir Dovis (Bičkauskis) debiutavo Europos taurės varžybose – pirmą kartą žaidė tokiame gerame lygyje. Marekas (Blaževičius) tapo rotacijos žaidėju, dabar, būdamas 18-os mūsų pagrindinis vidurio puolėjas. Deivis (Sirvydis) ir Karolis (Giedraitis) išnaudojo savo minutes.

Jie stengiasi, ne viskas pavyksta, bet kokie jie buvo pradžioje ir kokie yra dabar – jie padarė didelę pažangą. Varžovų treneriai ir kiti kalba ir sako, jog smagu, kad klubas turi viziją, kad leidžia jaunimui žaisti. Yra įtampos siekiant rezultatų, bet jaunimas gauna šansus. Jie gerai dirba, daug treniruojasi.

– Kiek pasitempė D.Sirvydis?

– Kai jis grįžo po vasaros, po NBA naujokų biržos, varžovai į jį žiūri visai kitaip. Jis sulaukia labai daug dėmesio, visi jau žino, kad puolime jis pavojingas. Jis pridėjo ir gynyboje. Norisi, kad progresas būtų dar didesnis, bet turime būti kantrūs. Ir Deivis, Ąžuolas, Marekas, Karolis – jie jauni, ateities žaidėjai, turime likti kantrūs.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

– Ar gali būti korekcijos žaidėjų sudėtyje žvelgiant į likusią sezono dalį?

– Norėjome jas daryti, bet greitai planus uždarydavo žaidėjų traumos. Marčius (Echodas) gavo traumą. Mes nesame tas klubas, kuris gali kažką daug sau leisti. Antra, rinkoje nėra tų žaidėjų, kokie mums tiktų. Šiandien esame ten, kur esame. Lauksime informacijos apie Marčių, žinome situaciją apie Ąžuolą. Bus daugiau laiko treniruotėms, žiūrėsime, kokias korekcijas atlikti. Bet labiausiai lauksime grįžtant traumuotų žaidėjų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas

Pako savaitgalį jau žais, nes viskas su juo tvarkoje. Marčius – diagnozė yra viena, o realybė kitokia – ne pagal planą, tad bus papildomi tyrimai, jie bus šią savaitę. O dėl Ąžuolo gaila, kad jis LKL rungtynėse blokuodamas metimą pataikė ranka į lentą ir lūžo pirštas. 10 dienų gipsas, tada nuotraukos. Optimistiniu atveju 6 savaitės, o daugiausiai – 8.

– Koks tai buvo sezonas Europoje jums asmeniškai?

– Labai daug iššūkių. Labai įdomus sezonus, daug žaidėme rungtynių prieš geras komandas, prieš skirtingo stiliaus varžovus. Reikėjo prisitaikyti.

Antri metai, tad kiek lengviau, nes ir žaidėjai mane žino, galima greičiau atlikti žaidimo korekcijas. Norėjome būti „Top 16“, patekome, norėjome toliau, bet trūko nedaug.

– Ar dabar klube nevėluoja atlyginimai?

– Tai klausimas ne man, o klubo vadovams. Komentuoti negaliu pagal kontrakto sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas