Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 28

Pokalbiais „Žalgirio“ neužvedantis Kazys Maksvytis: „Turi būti daromi veiksmai“

Šeštas pralaimėjimas iš eilės bei vienuoliktas per pastaruosius trylika mačų. Kauno „Žalgiris“ nesugeba išlipti iš nesėkmių liūno Eurolygoje, šįkart namuose 70:78 nusileidęs Tel Avivo „Maccabi“ klubui. Po pralaimėjimo – Kazio Maksvyčio mintys apie būtinybę laimėti arba artėjančius „kitus veiksmus“.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Kauno „Žalgiris“ kilpą sau po kaklu užsinėrė trečiajame kėlinyje, nors dvikovos pradžia blogų ženklų nesufleravo.

Pirmojo kėlinio viduryje – trys pirmą kartą startiniame penkete pasirodžiusio Edmondo Sumnerio tritaškiai per pusantros minutės. „Žalgirio“ vedliu tapęs amerikietis staigiai pasiekė asmeninį rezultatyvumo Eurolygoje rekordą (prieš „Monaco“ pelnė 9 taškus).

Jau pirmajame ketvirtyje Kazys Maksvytis išbandė visus dvylika žaidėjų, tarp kurių – ir neseniai traumas išsigydę Lukas Lekavičius ir Brady Manekas, tad vieninteliu vis dar rungtyniauti negalinčiu Kauno komandos žaidėju liko Arnas Butkevičius.

Nors šeimininkams sunkiai sekėsi kovoje dėl atšokusių kamuolių, kurią be vieno lyderių Wade'o Baldwino žaidusi „Maccabi“ laimėjo 13:6, tačiau prieš antrąjį ketvirtį K.Maksvyčio auklėtiniai buvo priekyje 18:16.

Antrajame kėlinyje – tikra taškų gimdykla poziciniame žaidime, kai abi komandos sunkiai rasdavo kelią link krepšio, dažniausiai reikalus spręsdavusios pavieniais žaidėjų veiksmais.

Tel Avivo ekipos žvaigždės Lorenzo Browno tritaškis su sirena „Žalgirio“ pranašumą prieš ilgąją pertrauką sumažino iki minimalaus – 33:32.

Bonzie Colsono ir Josho Nebo duetas truktelėjo svečius trečiajame kėlinyje. Dovydo Giedraičio dvitaškis 25-ąją susitikimo minutę sumažino „Žalgirio“ deficitą iki 44:48, bet tuomet – trylika „Maccabi“ taškų be atsako, įskaitant fantastišką Romano Sorkino dėjimą per itin blankiai pastarosiomis savaitėmis atrodantį Kevarriusą Hayesą.

Per pirmąjį ketvirtį realizavę 4 tritaškius iš 6, vėliau K.Maksvyčio auklėtiniai prametė 15 metimų iš eilės. Iš viso šiose rungtynėse „Žalgirio“ žaidėjai realizavo 7 tritaškius iš 28.

Trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo pradžioje – sėkminga „Žalgirio“ atkarpa 9:0, suteikusi tikėjimo gurkšnį ir komandai, ir sirgaliams.

„Žalgirio“ galvą virš vandens laikė ir Laurynas Birutis, sužaidęs trečią iš eilės solidų mačą – ketvirtojo kėlinio viduryje jis pasižymėjo ir galingu bloku R.Sorkinui, ir dėjimu greitoje atakoje, po kurios kauniečiai vis dar atsiliko 63:69.

Vis dėlto rungtynių pabaigą nulėmė karjeros mačą sužaidęs Joshas Nebo, pagerinęs ir rezultatyvumo, ir naudingumo rekordus Eurolygoje – atletiškas centras susitikimą baigė savo sąskaitoje turėdamas 22 taškus ir 27 efektyvumo balus.

„Jei trumpai, tai trečio kėlinio antra dalis mums kainavo pergalę, kai per trumpą laiko tarpą kritome į 17 taškų duobę. Bandėme sugrįžti, bet nepavyko“, – po mačo sakė K.Maksvytis.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– Kas konkrečiai sugriuvo trečiajame kėlinyje?

– Visų pirma, tai turbūt reikia kalbėti apie gynybą. Nėra taip, kad prieš „Maccabi“ laimėsi tik gynybos dėka. Jie labai talentingi ir įmetė žemiau savo vidurkio. Sugriuvo ir puolimas, ir gynyba. Labiausiai numušė ūpą jų taškai. Rizikavome, dvigubinome jų žaidėjus, o tuomet kamuolys nueidavo pas J.Nebo. Norėjome, kad kamuolys ten atsidurtų, bet turėjome išrotuoti gynybą, ko nepadarėme. Dar kartą pasikartosiu – šiandien buvo blogos rungtynės žaidimo plano išpildymo prasme.

– Gal matote tendencijas, ko trūksta komandai rungtynių pabaigose?

– Gal šiek tiek išsiplėsiu, bet tai buvo prastesnės rungtynės kalbant išpildymą ir komandinį darbą, nei kad praėjusios savaitės abiejuose mačuose. Šiandien buvo žymiai daugiau broko. Situacijos kartojasi – duodame iniciatyvą lyderiams, o jie būna pavargę ir priima blogus sprendimus. Nemanau, kad šiandien rungtynes pralaimėjome ketvirtajame kėlinyje. Tai nutiko trečiajame.

– Ar jaučiate, kad žaidėjų rankos jau yra kiek nuleistos?

– Per treniruotes nejaučiau, bet rungtynėse rankas nuleidome per anksti.

– Ar ketvirtajame kėlinyje netrūko daugiau Edmondo Sumnerio?

– Edmondas puolime įnešė gyvybės, bet gynyboje darė klaidas – psichologines ir komandines. Toks jausmas, kad norisi Edmondą laikyti puolime, o Dovį – gynyboje. Bet taip krepšinyje nepavyksta.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Edmond Sumner
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Edmond Sumner

– E.Sumneris šiandien nemažai gynėsi prieš Lorenzo Browną, nors paminėjote psichologines ir komandines klaidas gynyboje. Ar pagal individualų talentą gynyboje E.Sumneris yra geriausias „Žalgiryje“ po Arno Butkevičiaus?

– Turbūt, kad Dovydas Giedraitis toks yra. Jis geriausiai įvykdo trenerio nurodymus, o be jo tai gali daryti ir Tomas Dimša, ir Edmondas, kuris turi ilgas rankas ir gerą kūną. Bandėme žiūrėti į matchupą ir išnaudoti Edmondo pranašumus.

Ilgiausios „Žalgirio“ pralaimėjimų serijos Eurolygoje

Sezonas Pralaimėjimai Treneris/-iai
2006-2007 m. 10 Ainaras Bagatskis, Rimantas Grigas
2019-2020 m. 9 Šarūnas Jasikevičius
2021-2022 m. 9 Martinas Schilleris, Jure Zdovcas
2021-2022 m. 9 Jure Zdovcas
2005-2006 m. 7 Antanas Sireika, Ainaras Bagatskis
2008-2009 m. 7 Gintaras Krapikas
2009-2010 m. 7 Gintaras Krapikas
2013-2014 m. 7 Saulius Štombergas
2004-2005 m. 6 Antanas Sireika
2011-2012 m. 6 Aleksandras Trifunovičius
2023-2024 m. 6 Kazys Maksvytis

– Kaip jaučiatės šį šešiais pralaimėjimais ir įvairiais užkulisiniais dalykais paženklintą mėnesį?

– Kaip sakoma – laimi komanda, o pralaimi treneris. Visi pamiršo, kad rungtynėse su ALBA mūsų devintas ir dešimtas žaidėjai buvo Butka ir Montvila, o aštuntas – Lavrinovičius, kai traumas patyrė Arnas ir Lukas. Tai irgi prisidėjo prie šito. Mes nesugebėjome su tuo susitvarkyti. Manau, kad pavėlavome su naujoko pasirašymu, o tai mums kainavo daug pergalių.

– Ar jums nepritrūksta žodžių komandai, kai vis nepavyksta ištrūkti iš pralaimėjimų rato?

– Sunku būna, žinoma. Pralaimėjimai didina nepasitikėjimą – galbūt rungtynių planu, galbūt vieni kitais. Pergalės tai stiprina. Kai pralaimėjimai seka vienas po kito, tai tikrai sunku.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– Ar komandą dar galima prikelti kažkokiais pokalbiais, ar ji turėtų būti prikeliama kažkaip kitaip?

– Manau, kad pokalbių buvo gana nemažai, tad turi būti daromi veiksmai. Arba pergalės, arba kažkokie kitokie veiksmai.

– Kokie veiksmai?

– Kitokie.

– Kalbant apie kitokius veiksmus, ar omenyje turite savo kėdę?

– Nenoriu į tai atsakyti, turbūt paliksiu šį klausimą ateičiai.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rolands Smits
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rolands Smits

– Vienu metu prametėte penkiolika tritaškių iš eilės. Ar tai buvo blogi metimai, ar tiesiog nekrito?

– Manau, kad metimai nebuvo blogi, jei atimtume kelis Keenano ar Tomo Dimšos tritaškius, kai baigėsi atakai skirtas laikas. Susikūrėme gana gerus metimus, o šiandien trūko pataikymo. Tritaškiai prideda lengvumo. Matome, kad atlikome tik 10 rezultatyvių perdavimų, kai suklydome 15 kartų. Metimai buvo neblogi, bet juos reikėjo sumesti. Prametė Keenanas, Rolandas ir Tomas, kurie anksčiau juos pataikydavo.

– Ar pastarosiomis savaitės ištirpusios Kevarriuso Hayeso minutės yra gero Lauryno Biručio žaidimo pasekmė, ar yra kitų sunkumų, su kuriais susiduria šis amerikietis?

– Nesinori spaudos konferencijoje blogai kalbėti apie žaidėjus, bet Kevarriusas žaidžia blogesnę atkarpą šiame sezone. Jūs tą matote. Žinoma, geriau žaidžia ir Laurynas. Anksčiau Kevarriusas būdavo klijai, kai įvykdavo kažkokia klaida. Mūsų besikeičianti gynyba nebeveikia net su Kevarriusu, kas buvo labai svarbus pernykščio sezono faktorius. Manau, kad mūsų žaidimo kreivė kažkiek susijusi su blogu K.Hayeso žaidimu.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Kevarrius Hayes
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Kevarrius Hayes

– Kaip manote, ar Keenanas Evansas šiandien neforsavo įvykių aikštelėje?

– Matome, kad Keenanas pelno daug taškų. Ieškant idealumo, galime prisikabinti prie to, kaip jis vadovauja komandai, ar prie gynybos, bet kai jis žaidžia virš 30 minučių, tai aplanko tas pats dejavu jausmas. Bandome leisti lyderius į aikštelę pabaigoje ir kad jie turėti kamuolį savo rankose. Jie turbūt pavargsta ir pradeda daryti klaidas. Kažkokios tendencijos turbūt ryškėja.

– Kiek drąsiai priėmėte sprendimą pabaigoje remtis Brady Maneku, kuris iki tol buvo mėnesį nežaidęs?

– Norėjosi puolimo, norėjosi taškų, tad išleidome metančius aukštaūgius. Matėme, kad jis degė gera energija, bet turbūt 100 proc. dar nebuvo pasiruošęs.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Keenan Evans
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Keenan Evans

– Gal jau turite sprendimą dėl Austino Hollinso ateities komandoje?

– Ne, dar neturime.

– Ar Kevino Pangoso atvykimo į „Žalgirį“ klausimas jau yra uždarytas?

– Negaliu dabar atsakyti į šį klausimą. Reikėtų klausti tų, kurie tiesiogiai su juo bendrauja.

– Kada grįš Arnas Butkevičius?

– Jis kažkiek lenkia terminą, bet nemanau, kad grįš anksčiau nei po 6 savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas