Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 18

Postūmis „Žalgiriui“ į Eurolygos atkrintamąsias: keturi didžiausi žalgiriečių rezervai

Kritinį sezono tašką pasiekusiam Kauno „Žalgiriui“ – kritinės pagalbos poreikis. Ketvirtadienį žalgiriečiai pradeda penkerių rungtynių finalą dėl laimingo bilieto į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Lemiamu metu Martinui Schilleriui reikės geriausios savo žaidėjų formos. Kurie žalgiriečiai dabar rodo ne patį efektyviausią žaidimą ir galėtų tapti tuo kertiniu postūmiu svarbiausiomis sezono savaitėmis?

„Žalgiris“ prieš savaitę Stambule pametė viską – žaidimo ritmą, pasitikėjimą savo jėgomis, protą ir degančias akis.

Visur vienu žingsniu lėtesni žalgiriečiai veržėsi „Anadolu Efes“ krepšio link nematydami galutinio tikslo ir gręžiodamiesi atgal.

Bet sugrįžę ten po savaitės, tik jau kitoje Bosforo sąsiaurio pusėje, žalgiriečiai privalo susirinkti savo stiprybes ir turimus rezervus.

Didžiausias jų ilgoje Eurolygos kelionėje pasimetė būtent puolime.

Jau 11 pastarųjų Eurolygos turų „Žalgiris“ demonstruoja prasčiausią puolimo reitingą ir žaidžia nerezultatyviausią krepšinį (70,2 tšk.) visame turnyre.

Artūro Milaknio traumos praretintas „Žalgiris“ į lemiamų rungtynių ruožą įvažiavo naudodamas tik 8 žaidėjų rotaciją. Tad šiame mažame būryje žaliai baltiems reikia kiekvieno kareivio postūmio.

Kurie žalgiriečiai galėtų pastumti komandą iki Eurolygos ketvirtfinalio?

VIDEO: „Eurolygos diena“: finalas „Žalgiriui“, „Fenerbahče“ žadintuvas ir kritinis rezervas

Nigelas Hayesas

Kai Nigelas Hayesas šį sezoną Eurolygoje savo sąskaitoje turėjo 14 taškų, Kauno „Žalgiris“ laimėjo visas tas šešerias rungtynes. Tik reikalas tas, kad tiek taškų amerikietis nebuvo surinkęs net sudėjus trejas pastarąsias Eurolygos rungtynes.

Per tris susirėmimus su Vilerbano ASVEL, Milano „Olimpia“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ N.Hayesas iš viso pasižymėjo tik 13 taškų.

Jis surinko mažiau naudingumo balų (iš viso – 2), nei padarė klaidų (8).

Puolėjo pagalbos ypač reikia trijų taškų teritorijoje. „Žalgiris“ per tris susitikimus įmetė vid. 5,6 tolimo metimo, o N.Hayesas prie šio rezultato prisidėjo tik 1 taikliu šūviu iš 7.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nigel Hayes
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nigel Hayes

Įdomu, kad pirmoje Eurolygos sezono pusėje „Žalgiris“ net aštuonis kartus buvo permetęs 10 tritaškių ribą, kai antrajame rate tą pavyko padaryti tik kartą.

Po 19 turų N.Hayesas buvo trečias pagal rezultatyvumą „Žalgirio“ žaidėjas (vid. 9,3 tšk. ir 11,7 naud.), bet jo indėlis pastaruoju metu smarkiai sumažėjo. Rezultatyvumas krito iki 8 taškų per mačą, o naudingumas – vos iki 5.

„Žalgirio“ starto penketo puolėjas privalo duoti daugiau.

Lukas Lekavičius

Luką Lekavičių galima vadinti bene didžiausiu neišnaudotu šio sezono rezervu.

Tiesa tokia, kad Martinas Schilleris neturi jam specialių užduočių ar derinių, kurie sukurtų jam daugiau galimybių atakuoti krepšį.

Dažniausiai tą lietuvis daro individualiomis pastangomis – lyg regbininkas perėmęs kamuolį iš rankų į rankas įsibėgėjęs nuo tritaškio linijos krepšio link, arba agresyviai atakuodamas varžovus metimais iš distancijos po užtvaros.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

L.Lekavičiui šis Eurolygos sezonas yra nerezultatyviausias per tris pastaruosius metus Kaune. Per beveik 18 minučių jis renka vid. 7,3 taško, po 1 atkovotą kamuolį, 2,3 rezultatyvaus perdavimo bei 7,8 naudingumo balo.

Palyginimui, pernai žaisdamas dviem minutėmis daugiau Lukas įmesdavo vid. 10,5 taško, o 2016–2016 m. sezoną, prieš pasirašydamas savo didžiausią kontraktą su Atėnų „Panathinaikos“, Kaune per tas pačias 18 minučių pririnkdavo 8,5 taško.

Lyginant su praėjusiu sezonu, vienu maču daugiau nei pandeminiais metais sužaidęs L.Lekavičius kol kas išmetė net 40 dvitaškių ir 19 tritaškių mažiau.

Nors prie jo taiklumo prisikabinti negalėtum. L.Lekavičius yra vienas iš trijų uždaro Eurolygos 50–40–90 klubo narių: dvitaškius jis meta 56,9 proc., tritaškius – 46,9 proc., baudas – 92,1 proc. tikslumu.

Į užribį pasitraukus plieniniam Milui, „Žalgiriui“ reikia žmonių, kurie kompensuotų tuos vid. 3,3 patyrusio tritaškių medžiotojo šūvių per susitikimą. Ir, tuo labiau, galėtų bausti varžovus ir atverti savo aukštaūgiams erdvę baudos aikštelėje.

L.Lekavičius praėjusį sezoną iš toli atakuodavo vid. 1,9 karto per susitikimą, kai šiemet – jau tik 1,14.

Palyginimui, Thomas Walkupas per ketverias pastarąsias Eurolygos rungtynes iš toli atakavo 12 kartų ir pataikė tik 2 tritaškius. M.Schilleriui reikėtų pasirūpinti, kad tuos metimus atliktų ne legionierius, o būtent taikliarankis lietuvis.

Tikėtis, kad treneris staiga prikurs derinių L.Lekavičiui – naivu. Bet tai žaidėjas, kuris gali pasiūlyti daugiau, nei iš jo išspaudžia 39-erių austras.

Rokas Jokubaitis

Jei jau prakalbome apie tritaškius ir jų sausrą, „Žalgiryje“ yra dar vienas žmogus, kuris galėtų pakelti žaliai baltų skaičius puolime.

Tai 20-metis Rokas Jokubaitis, kurio taikiklis užsikirto antroje Eurolygos sezono pusėje.

Nuo 16 turo įžaidėjas pataikė tik 3 tritaškius iš 16 (18,8 proc.). Palyginimui, pirmoje sezono pusėje jaunasis žalgirietis buvo ir agresyvesnis atakuodamas iš toli, ir gerokai taiklesnis. Per 15 pirmųjų Eurolygos rungtynių tikslą pasiekė net 43,5 proc. jo tritaškių (10/23).

Daug optimizmo neteikia ir Roko pataikymas iš toli LKL čempionate (26,2 proc.).

Bet „Žalgirio“ gynėjas turi taiklią ranką ir yra geresnis metikas, nei dabartiniai jo procentai tritaškių kategorijoje.

Tos taikliausios jo versijos dabar itin reikia M.Schilleriui.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

Augustine'as Rubitas

Augustine'as Rubitas niekada nepretendavo į „Žalgirio“ statistikos protokolų lyderius. Tiesiog jie dar nefiksuoja visų tų užtvarų, po kurių pelnomi taškai. Ledo ritulio perdavimų, kurie išsirutulioja iki rezultatyvios atakos baigties. Ar pastangų gynyboje, kurios vėliau virsta komandos draugų atkovotais kamuoliais.

Tai tarsi jungiamoji grandis „Žalgirio“ žaidimo mechanizme, kurią geriausiai atspindi +/ – rodiklis, matuojantis rezultatą, kaip jis kinta A.Rubitui būnant aikštėje ir sėdint ant suolo.

Tai šioje kategorijoje A.Rubitas yra „Žalgirio“ lyderis (+73). Su Artūru Milakniu (+64), jiedu smarkiai atsiplėšę nuo likusios komandos. Palyginimui, trečias šiame sąraše Paulius Jankūnas turi +14.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustine Rubitas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustine Rubitas

Tačiau reguliariojo sezono finišo tiesiojoje „Žalgiriui“ iš A.Rubito reikia to, ko kartais iš jo pasigesdavo buvusios jo komandos – agresijos, sportinio pykčio ir lyderystės baudos aikštelėje, kurią jis imtųsi ant savo pečių.

A.Rubitas šį sezoną yra ketvirtas pagal rezultatyvumą „Žalgirio“ žaidėjas Eurolygoje (vid. 8,3 tšk.), bet iki komandai beviltiškų rungtynių Stambule, amerikietis buvo atsidūręs paraštėse.

25–28 Eurolygos turų atkarpa žymėjo blankią A.Rubito seriją. Per ją aukštaūgis rinko vid. tik 5,75 taško ir atakavo krepšį vos 33,3 proc. taiklumu. Stebėtina, kad legionieriaus rezultatyvumas taip krito aikštėje praleidžiant vid. 5 minutėmis ilgiau nei jo minučių vidurkis (23,3 min.).

„Žalgiriui“ liko penkerios rungtynės pasiekti Eurolygos ketvirtfinalį. Bet mažasis finalas startuoja jau ketvirtadienį Stambule – prieš tiesioginį oponentą „Fenerbahče“ (19 val. 45 min.).

Pralaimėjus šį mūšį, žalgiriečiams vėliau gali tekti gaudyti vėją laukuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas