Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 20

Prieš Eurolygos finalą – „Olympiakos“ stratego mintys apie Europos krepšinio problemą

Kalbėdamas apie artėjantį Eurolygos finalą tarp Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Real“ ekipų, kuris bus jau trečiasis per dešimt metų, treneris Georgios Bartzokas išryškino Europos krepšinį kamuojančią bėdą. „Europos krepšinyje trūksta aukščiausio lygio vietinių žaidėjų“, – sakė Graikijos klubo vairininkas, sieksiantis antrojo karjeroje Eurolygos trofėjaus.
Finalo trenerių konferencija
Finalo trenerių konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pusfinalio metu už manęs vienas sirgalius tribūnose šaukė atsibusti. Panašu, jog prabudau ilgosios pertraukos metu“, – finalo išvakarėse Pirėjo „Olympiakos“ treneris Georgios Bartzokas prajuokino gausiai susirinkusius žurnalistus iš Graikijos.

Reguliaraus sezono nugalėtojas po dviejų ketvirčių turėjo dviženklį deficitą prieš „Monaco“, bet tuomet sužaidė vieną geriausių ketvirčių visoje Eurolygos istorijoje – „raudonieji“ Donato Motiejūno komandą 10 minučių atkarpoje pranoko net 27:2 bei nusitiesė sau kelią į dar vieną Eurolygos finalą, kuriame – trečias Madrido „Real“ testas per 10 metų.

Karališkasis Ispanijos klubas antrą sezoną iš eilės turnyro pusfinalyje pranoko Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą „Barcelona“ ekipą.

„Mes kalbame apie finalą, apie kurį galvojome nuo rugpjūčio. Džiaugiamės, kad esame čia. Tai buvo ilgas ir sunkus kelias. Liko 40 minučių iki titulo. Tai yra neįtikėtina. Mes kausimės visas 40 minučių dėl kiekvieno kamuolio. Tikiuosi, kad mačo pabaigoje tapsime čempionais“, – sakė triskart turnyro čempionas Kostas Sloukas, kuriam tai jau dešimtasis Eurolygos finalo ketvertas karjeroje.

Iš viso „Olympiakos“ finale yra žaidusi 8 kartus bei iškovojusi 3 titulus. „Real“ trofėjus kraitis gerokai gausesnis – 10 titulų per 19 žaistų finalų.

„Didžiuojamės, jog žaisime paskutiniame sezono mače, – sakė G.Bartzokas. – Žinome, mes suprantame, kad bus labai sunku. Kalbėjomės su Chusu Mateo, jog Eurolygoje kasmet darosi vis sunkiau konkuruoti. Reikia išgyventi sunkiomis aplinkybėmis sunkias situacijas. Galiausiai patekome į finalą. Mano nuomone, nė vienai komandai rezultatai finalo ketverte nėra nusivylimas. Vien patekimas į finalo ketvertą jau yra sėkmė. Būdami čia turime žengti dar vieną žingsnį. Turime kautis kiekvienoje atakoje, žaisti komandiškai ir daryti viską dėl komandos ir sirgalių, kurie mus palaiko. „Real“ – labai sudėtingas varžovas. Tai yra puiki bei labai patyrusi komanda. Bet mes stengsimės iš visų jėgų.“

Šie du Graikijos ir Ispanijos klubai dėl pagrindinio Senojo žemyno trofėjaus mušėsi ir 2013-aisiais bei 2015-aisiais. Pirmąjį kartą laimėjo „Olympiakos“, antrąjį – „Real“ su lietuviu Jonu Mačiuliu.

„Atsiminimai ryškūs, nes laimėjome titulą, bet negalime gyventi praeitimi, nes tuomet nepatirsime nieko naujo, – 2013-uosius prisiminė G.Bartzokas. – Mes demonstravome absoliutų krepšinį pusfinalyje prieš Maskvos CSKA ir tris kėlinius finale prieš „Real“. Tuomet per tris ketvirčius surinkome 90 taškų. Negalėjau patikėti, kas įvyko iki kol grįžome į Atėnus, kur mūsų laukė 20 tūkstančių sirgalių. Jie padėjo mums suprasti. Dabar esame 10 metų vyresni ir kiek kitokie žmonės. Mėgavausi tuo momentu, smagu bus ir vėl žaisti prieš „Real“. Didžiuojuosi tuo, kaip ir tuo, jog pernai į Belgradą atvyko 12 tūkstančių sirgalių, o jų nemažai yra ir šį savaitgalį Kaune. Tai reiškia, kad kažką darome teisingai.“

Nors per šį laikotarpį komandos stipriai pasikeitė, bet jose galima rasti ir pažįstamų veidų.

„Olympiakos“ marškinėlius vis dar vilki veteranai Kostas Sloukas ir Kostas Papanikolaou, tuo metu „Real“ ekipai ir toliau atstovauja didysis trejetas – Sergio Llullas, Sergio Rodriguezas ir Rudy Fernandezas.

„Negaliu jums pasakyti, jog tai susiję su likimu, – sakė G.Bartzokas. – Krepšinis keičiasi kasdien. Dabar jis kardinaliai kitoks. Jei pažvelgtumėte į 2013-ųjų finalo rungtynes, suprasite, jog krepšinis pasikeitė. Kostas Sloukas ir Kostas Papanikolaou yra vieninteliai dabartiniai „Olympiakos“ žaidėjai, kurie buvo tose rungtynėse. Madride liko tik Sergio Llullas, Rudy Fernandezas ir Sergio Rodriguezas. Mes kalbame apie kardinaliai skirtingas komandas ir kardinaliai skirtingą situaciją. Klubai yra tie patys. Tai yra Europos grandų mūšis. Visi žino, ką reiškia „Real“. Visi Graikijoje žino, ką Europos krepšiniui reiškia „Olympiakos“. Laukia tikras sporto mūšis. Jaučiu didelę pagarbą Chusui Mateo ir „Real“ komandai, bet mes tikime savimi, savo darbu ir pastangomis viso sezono metu. Laukia tikrai įdomus finalas.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija

G.Bartzokas aiškino apie veteranų svarbą komandai bei pasidalijo mintimis apie problemą, kuri vienija didžiuosius Europos klubui. Tai – vietinių aukšto kalibro žaidėjų trūkumas.

„Labai svarbu turėti vietinių žaidėjų, kurie supranta klubo vertybes ir tradicijas, – dėstė Pirėjo klubo vairininkas. – Jie klube reprezentuoja geriau nei kiti. Mano nuomone, tokių žaidėjų Graikijoje užauginama per mažai. Esu dirbęs dar Ispanijoje ir Rusijoje. Tai yra problema visoje Europoje. Vaikai laiką leidžia prie kompiuterio, o ne krepšinio aikštelėse. Europos krepšinyje trūksta aukščiausio lygio vietinių žaidėjų. „Real“ įsigijo Carlosą Aloceną, Alberto Abalde, bet vakar rungtynes užbaigė su Sergio Llullu, Sergio Rodriguezu ir Rudy Fernandezu. Pas mus situacija panaši – užbaigėme su Kostu Slouku ir Kostu Papanikolaou. Visi šie žaidėjai rungtyniavo ir 2013-aisiais. Mes pridėjome tik po kelis vietinius žaidėjus, bet jų vaidmuo nėra diedlis. Manau, kad dabar yra svarbiau turėti ne vietinius žaidėjus, o ilgametį branduolį, septynis ar aštuonis žaidėjus, kurie ilgai žaidžia kartu.“

Finalo tarp „Olympiakos“ ir „Real“ pradžia – sekmadienį 20 valandą „Žalgirio“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas