Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 27

Šaro koziris prieš skeptikus: „Žalgirio“ trenerio pusėje – nenuginčijami skaičiai

Kritikai skeptiškai vertina Kauno „Žalgirio“ puolimo estetiką, bet Šarūnas Jasikevičius pagrįstai nekeičia atakų brėžinių. Trenerio pasitikėjimą įžaidėjais ir komandos kūryba pagrindžia ir skaičiai. Jie rodo, kad „Žalgiris“ iššvaisto per daug taškų susikūrę geras progas atakuoti krepšį.
Ketvirtadienis | Eurolyga | ALBA – „Žalgiris“ | 21:00 | Berlynas

„Žalgiris“ susikuria užtektinai progų, kad galėtų nubausti savo priešininkus Eurolygoje.

Kauno klubas per vienerias Eurolygos rungtynes vidutiniškai 11,3 karto atlieka gerus metimus, angliškai įvardijamus kaip „nedengiamus metimus“. Tik Maskvos CSKA klubas Eurolygoje susikuria daugiau tokių progų (12,1).

Tai geri metimai, kai nėra varžovų iškeltos rankos ir kurie metami susikūrus komfortišką erdvę atakuoti krepšį.

Tačiau iš 11,3 susikurtos geros progos atakuoti krepšį, „Žalgiris“ pataiko tik 4,3 tokio metimo. Bendras gerų metimų pataikymo procentas siekia tik 38,3.

Tai reiškia, kad „Žalgiris“ vėjais paleidžia po 7 gerus metimus per susitikimą. Teoriškai jie gali virsti nuo 14 iki 21 taško. Žalgiriečiai septynis pralaimėjimus Eurolygoje patyrė vidutiniškai 6,7 taško skirtumu.

„Mes labai kvailai dalijame taškus aikštėje. Labai kvailai dalijame pergales. Tos pergalės ir susideda iš tų taškų. Tikėsimės, kad dar vienas patyręs žmogus mums galbūt padės nedalyti taškų už dyką, – po pergalingų LKL čempionato rungtynių su Alytaus „Dzūkija“ sakė Šarūnas Jasikevičius. – Manęs nelabai jaudina žaidimo kūryba. Mes susikuriame, kamuolys juda. Reikia pataikyti. Atrodo, KC Riversas gali pataikyti. Tokios ir tos idėjos.“

VIDEO: „Ginčas“ dėl naujoko: ar KC Riversas išgelbės „Žalgirio“ sezoną Eurolygoje?

Gerų susikurtų „Žalgirio“ metimų realizacija siekia 1,11 taško per vieną tokį išpuolį. Tai tik 11-as rezultatas pagal visų Eurolygos komandų nedengiamų metimų realizaciją.

Palyginimui, „Chimki“ susikuria pusantro gero metimo mažiau nei „Žalgiris“ (nors jų atakų skaičius net 6 didesnis), bet susirenka kur kas daugiau taškų (net 15,3 taško), pataikydami pavydėtinu 52,5 proc. tikslumu ir per vieną tokį išpuolį susirinkdami vid. 1,52 taško.

Statistika rodo ir atskirų žalgiriečių taiklumą situacijose, kai jie priėmę perdavimą atakuoja iš vietos. Geriausiai tokius metimus realizuoja Edgaras Ulanovas. Jis tokių progų gauna vid. 2,2 per susitikimą ir per vieną ataką renka vid. 1,4 taško. Tai „Synergy“ vertinama kaip puikus rezultatas.

Labai geru rezultatu laikomas Artūro Milaknio pataikymas iš tokių situacijų. Tokiems metimams Milas išvedamas 1,7 karto per susitikimą – jis realizuoja 1,29 taško per vieną tokią ataką. Vidutiniškai vertinami Mariaus Grigonio, Thomaso Walkupo ar Jocko Landale'o rodikliai – vid. po 1 tašką per tokią ataką.

„Žalgirio“ metimų išbėgus iš už užtvaros realizacija irgi skurdi. Žalgiriečiai tokiose situacijose renka tik 0,9 taško per vieną tokią ataką, o tai tėra 13 rezultatas Eurolygoje. A.Milaknis, kuris minta tokiais metimais, deja, šį sezoną per vieną tokį išpuolį pelno tik 0,68 taško.

„Aišku, labai padėtų pataikymas, – po pastarojo pralaimėjimo Belgrado klubui prasitarė Šarūnas Jasikevičius. – Susikurta aibė puikių metimų. Kai kurie metimai buvo skuboti, nes yra kažkokia nervinė įtampa – žinai, kad būtina laimėti. Ir yra aibė metimų, kurie pramesti visiškai laisvi. Jeigu tuos metimus sumestume, būtų paprasčiau. Bet taip nėra. Šiuo metu nepataikome. Reiškia, reikia daugiau mėtyti ir dirbti. Kito kelio nėra.“

Susikurtų gerų metimų skaičiai turėtų stiprinti Š.Jasikevičiaus tikėjimą Thomasu Walkupu pagrindinio atakų organizatoriaus pareigose. Tiesa, „Žalgiris“ pernelyg dažnai prisižaidžia iki paskutinių sekundžių atakų ir tai jam neatneša nieko gero.

Pagal metimus, kurie atliekami iki atakai skirto laiko pabaigos likus 4 sekundėms ir mažiau, „Žalgiris“ rikiuojasi antras Eurolygoje. Vidutiniškai net 17,8 žalgiriečių atakų baigiasi paskutinėmis sekundėmis. Dažniau kritiniu metu krepšį atakuoja tik slogų puolimą demonstruojanti Belgrado „Crvena zvezda“ (vid. 20 atakų).

Bėda ta, kad priremti prie sienos žalgiriečiai tokiose situacijose pataiko tik 33,6 proc. metimų ir jų realizacija siekia tik 0,798 taško per išpuolį.

„Žalgiris“ retai kada priverčiamas žaisti vienas prieš vieną. Tokių atakų žalgiriečiai surengia tik vid. 3,3 per susitikimą. Mažiau kartų iš sudėtingų situacijų krepšį atakuoja tik „Fenerbahče“, „Valencia“ ir „Zenit“. Ir gerai, nes „Žalgiris“ pataiko tik 24 proc. tokių metimų.

Remiantis statistika, „Žalgiris“ per rungtynes atlieka vid. 6,5 dengiamo metimo. Pagal tokių atakų skaičių „Žalgiris“ Eurolygoje rikiuojasi devintas. Kai varžovai gerai ginasi ir verčia žalgiriečius mesti sunkius metimus, žaliai balti pataiko tik 1,8 tokio metimo (27,7 proc.). Prasčiau pataiko tik „Baskonia“ (26,9 proc.) ir ASVEL (25,2 proc.).

„Synergy“ vertina „Žalgirio“ puolimą ir lygina rodiklius bendrame Eurolygos fone.

Pagal „Synergy“ skaičiavimus, „Žalgirio“ metimų iš vietos realizacija yra prasta (0,92 taško per išpuolį, 33,1 proc.), žaidimas nugara į krepšį (0,837 taško per išpuolį, 42,9 proc.), metimai po užtvarų (0,91 taško per išpuolį, 37 proc.) ir greitojo puolimo atakos (1,06 taško per išpuolį, 50 proc.) vertinami žemiau vidurkio.

Geriausiai „Žalgirio“ puolimas vertinamas žaidžiant du prieš du ir krepšį atakuojant tiek krepšininkui su kamuoliu (0,91 taško per išpuolį, 50,5 proc. – labai gerai), tiek aukštaūgiui (1,17 taško per išpuolį, 58,3 proc. – labai gerai). Tokiu puolimu „Žalgiris“ lenkia maždaug 3/4 visų Eurolygos komandų.

Tiesa, bendras „Žalgirio“ puolimo reitingas per 100 atakų vidurkį pozicionuojamas dešimtoje Eurolygos vietoje. Mat pagal bendrą pataikymo procentą žalgiriečiai rikiuojasi tik penkiolikti.

„Žalgiriui“ Berlyne reikės efektyvaus puolimo, tačiau didžiausias darbas vyks kitoje aikštės pusėje. ALBA yra daugiausiai atakų Eurolygoje surengianti komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito