Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 20

Prisikėlę karaliai: Madrido „Real“ gerbia graikų „mašiną“, bet turi savo svajonę

Chusas Mateo paspaudė ranką Jonui Kazlauskui, prasilenkęs Kauno „Žalgirio“ arenoje, kur Madrido „Real“ treneris pats tikisi sekmadienį laimėti pirmą savo Eurolygos čempionų titulą. Ch.Mateo ir „Real“ lyderis Walteris Tavaresas spaudos konferencijoje šeštadienį Kaune kalbėjo apie galimybes iškovoti 11-ąjį Eurolygos čempionų titulą per klubo istoriją.
Finalo trenerių konferencija
Finalo trenerių konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Keli renginiai vyko „Žalgirio“ arenoje šeštadienio ryte, kai buvo surengtos mėgėjiškos draugiškos rungtynės.

Tarptautinę žurnalistų komandą treniravęs Jonas Kazlauskas irgi buvo tarp svečių, kaip ir Jonas Mačiulis.

Du lietuviai jau yra laimėję Eurolygą, atitinkamai 1999 ir 2015 metais, o dabar prie šio tikslo labai arti yra Ch.Mateo, kurio vyrai sekmadienį finale kausis su Pirėjo „Olympiakos“.

„Garbė varžytis prieš komandą, kuri yra krepšinio mašina, žaidžianti labai solidžiai, o taip pat prieš trenerį Bartzoką, kuris yra krepšinio džentelmenas, – sakė Ch.Mateo per finalininkų spaudos konferenciją šeštadienį. – Mes praėjome sunkų kelią, kol atsidūrėme čia. Turėjome pereiti traumas, kitas problemas, bet dabar esame finale ir galime svajoti daugiau. Turime sužaisti dar vienerias rungtynes ir parodyti viską, ką galime geriausiai per 40 minučių.

Mano žaidėjai daug praėjo per pastarąjį mėnesį, bet dabar turime galimybę iškovoti trofėjų.”

„Real“ yra daugiausiai titulų per Eurolygos istoriją iškovojęs klubas, nors dauguma trofėjų buvo laimėti prieš pusšimtį metų – per pastaruosius 43 metus „Real“ triumfavo tris kartus, o prie dviejų čempioniškų žygių yra svariai prisidėję du lietuviai – Arvydas Sabonis (1995 m.) ir J.Mačiulis (2015 m.).

Pastarąjį kartą „Real“ kėlė aukštyn Eurolygos taurę 2018 metais, kai dar buvo trenerio Pablo Laso laikmetis.

Dėl mikroinfarkto P.Laso pernai sezono finiše, kai „Real“ užėmė antrą vietą Eurolygoje, klubo vadovų sprendimu tituluotą strategą pakeitė jo buvęs asistentas Ch.Mateo.

„Su Pablo dirbome aštuonerius metus, su juo pasiekėme ne vieną finalo ketvertą. Norime išlaikyti jo kryptį, aš labai didžiuojuosi, kad dirbau su juo aštuonerius metus. Linkiu jam viso geriausio, o dabar turime galvoti tik apie finalą“, – sakė Ch.Mateo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija

54 metų krepšinio specialistas, šį darbą dirbantis trisdešimt metų, karjerą pradėjo nuo pareigų Madrido jaunimo komandoje, yra trumpai treniravęs Ispanijos lygos vidutiniokes, kaip „Fuenlabrada“, Malagos „Unicaja“, Saragosos CAI ir net dirbęs metus Kinijoje, bet nuo 2014 metų buvo P.Laso asistentu Karališkajame klube.

Pernai birželį jis su Madrido klubu laimėjo Ispanijos lygos auksą, bet šiemet dalis krepšinio specialistų jau buvo nurašę Ch.Mateo ir net trimitavo apie galimą jo įpėdinį Sergio Scariolo, kai „Real“ bangavo sezono metu, anksti iškrito Ispanijos Karaliaus taurės varžybose bei liko žemiau savo pagrindinės varžovės „Barcelona“ Eurolygos ir Ispanijos lygos reguliariose pirmenybėse.

Tačiau išgyvenę atsilikimą 0-2 ketvirtfinalio serijoje ir po laukinių muštynių ir diskvalifikacijų iškovoję tris pergales prieš Belgrado „Partizan“, Madrido krepšininkai pasiekė Kauną.

„Mes susitelkėme į rungtynes, kai visi sakė, kad serija nebegrįš į Madridą, nes taip sunku Belgrade laimėti. Bet mes likome kartu, - prisiminė Ch.Mateo. - Kai laimėjome ten pirmąjį mačą, suvokėme, kad galime tai padaryti ir ketvirtajame serijos mače. Penktajame Madride buvome atsilikę 18 taškų, bet net tada tikėjome, kad galime grįžti. Komandos dvasia verčia mane didžiuotis žaidėjais, nes jie lieka kartu net ir sunkiausiais momentais, kartu mes turime aiškų tikslą. Kelias sunkus, problemų buvo daug, bet jos mus užgrūdino ir dar labiau sustiprino.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija

Ch.Mateo finalo ketverte neturi trijų priekinės linijos žaidėjų – Gerschonas Yabusele yra diskvalifikuotas dėl muštynių serijoje su „Partizan“, Gabrielis Deckas ir Vincent'as Poirier gydosi traumas.

„Žinoma, jie svarbūs mums. Turėjome sugalvoti kažką kita, turėjome surasti nestandartinių sprendimų, kurių nereikėjo sezono metu. Bet dabar nėra jokios praeities, nesvarbu buvusios traumos. Mums pakanka dabar esančių žaidėjų. Nežinome, ar laimėsime ar pralaimėsime, bet norime kautis su tais, kuriuos turime dabar“, – pabrėžė „Real“ treneris.

Jis gali remtis „Real“ veteranų trejetu – Sergio Llullu, Sergio Rodriguezu ir Rudy Fernandezu, kurie žaidė lemiamas pusfinalio minutes su „Barcelona“, kurią „Real“ įveikė penktadienį 78:66.

„Aišku, ilgamečiai žaidėjai yra svarbūs, bet turime ir tokių, kurie žaidžia pirmą kartą finalo ketverte, tad svarbu, kad liktume kartu, kad neatsitrauktume ir nepasiduotume. Dabar turime puikią dvasią komandoje“, – sakė Ch.Mateo.

Laukia milžinų dvikova

„Real“ turi ne tik dvasią, bet ir dominuojantį milžiną. Walteris Tavarezas penktadienį mače su „Barcelona“ suvertė 20 taškų, atkovojo 15 kamuolių, galiausiai surinkęs monstriškus 39 naudingumo balus.

„Mūsų tikslas visada būna patekti į atkrintamąsias varžybas, o kai ten būname siekiame finalo ketverto. Dabar jau esame finale. Nors kelias buvo sunkus, naujas treneris padėjo mums įveikti duobes sezono metu, o dabar yra garbė ir malonumas žaisti finale“, – sakė 30-metis 220 cm ūgio „Real“ milžinas iš Žaliojo Kyšulio salų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalo trenerių konferencija

Dominavęs prieš visus „Barcelona“ aukštaūgius, finale jis sutiks savęs vertą bokštą Moustaphą Fallą. 218 cm ūgio prancūzas šį sezoną renka po 7,4 taško ir atkovoja po 4,9 kamuolio Pirėjo komandai, o taip pat atlieka po 2,1 rezultatyvaus perdavimo – tai aukštas rodiklis vidurio puolėjui.

„Jis puikus žaidėjas, pridarys mums daug problemų. Mūsų ūgis panašus, bet aš gerai jaučiuosi prieš tokius žaidėjus, kurie daro panašius dalykus aikštėje, kaip ir aš. Bus vienas malonumas žaisti prieš jį ir aš padarysiu viską, kad jį sustabdytume“, – žadėjo W.Tavaresas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Ch.Mateo jam antrino: „Jis (M.Fallas) ne tik svarbus gynyboje ir puolime, bet perduoda daug kamuolių, gerai supranta žaidimą ir yra vienas geriausių aukštų žaidėjų Europoje. Bet būtų klaida susitelkti tik į jį. Svarbu visuma, svarbu graži kova, kurią tikimės laimėti.“

Finalo rungtynės „Žalgirio“ arenoje sekmadienį nuo 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas