Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 29

Psichologinį pasiruošimą akcentuojantis „Maccabi“ treneris: „Atletiškumo galima išmokti“

Ko gero joks treneris Eurolygoje neišgyveno tiek sunkumų šį sezoną, kiek Tel Avivo „Maccabi“ vairininkas Ioannis Sfairopoulos. Izraelio čempionai dėl traumų yra netekę penkių žaidėjų, tad krepšininkų sudėtis išsiplėtė iki 17 pavardžių. Vos du „Maccabi“ žaidėjai šį sezoną pasirodė visose 21-eriose rungtynėse.
Ioannis Sfairopoulos ir Quincy Acy
Ioannis Sfairopoulos ir Quincy Acy

Nepaisant stygiaus, žaisti galintys I.Sfairopoulo auklėtiniai kiekviename mače rodo didžiulį alkį, atletiškumą bei norą laimėti. ŠI kombinacija pavertė „Maccabi“ galinga jėga, leidusia Eurolygoje iškovoti 14 pergalių per 21 susitikimą, bei būti per žingsnį nuo antros vietos turnyrinėje lentelėje.

„Maccabi“ dominavimą aikštelėje, nepaisant vis siaurėjančios rotacijos, galbūt galima paaiškinti I.Sfairopoulo tikėjimu, jog atletiškumo galima išmokyti.

Strategas ruošia auklėtinius pagal savo treniravimo filosofijos principus, o savo filosofija jis pasidalijo ir su oficialiu Eurolygos tinklalapiu.

„Dabar žaidimas yra daug labiau paremtas atletiškumu, – aiškino 52-ejų specialistas. – Tame galime jausti didelį skirtumą, jei lygintume situaciją su buvusia prieš 10 ar 15 metų. Dabar krepšinis labiau remiasi atletiškais žaidėjais. Žinoma, yra komandų, kurioms reikia skaityti žaidimą, būti ištikimai savo stiliui, žaisti protingai, suprasti situacijas, žaisti komandiškai, bet aikštėje reikia ir greitų sprendimų.“

Specialistas pabrėžė, jog žaidimo greitį labai padidino sumažintas atakos laikmatis. Vietoje 30 sekundžių dabar ataka vyksta 24 sekundes, o atkovojus kamuolį puolime – 14 sekundžių.

„Žaidėjai turi greičiau nuspręsti, kaip jie nori atakuoti, kada ims daryti sprintą, kada ir kaip atliks perdavimą. Visi šie dalykai dabar turi būti padaryti per gerokai trumpesnį laiko darbą, negu buvo anksčiau“, – sakė „Maccabi“ treneris.

Varžovų analizavimas ir taktikos yra labai svarbūs dalykai bet kuriai situacijai krepšinyje. Bet ruošdami įvairius derinius ir scenarijus, visi treneriai stengiasi auklėtinius pastatyti į pozicijas, kuriose jie spindėtų nepriklausomai nuo jų laukiančių kliūčių.

Kaip bebūtų, kai kažkas nepavyksta, I.Sfairopoulos žaidėjams turi paruošęs žinutę.

„Auklėtiniams sakau, jei kažkas nėra gerai su mūsų deriniais ir taktikomis, jie gali tai užmaskuoti savo pastangomis ir atletiškumu. Dabartiniame krepšinyje tai vyksta labai dažnai“, – teigė I.Sfairopoulos.

Išaugus atletiškumo lygiui Eurolygoje, nebeužtenka lavinti įgūdžius, taktinį pasiruošimą ar natūralius fizinius gebėjimus, jei nori suburti laiminčią komandą.

Treneriai šiais laikais siekia padaryti daugiau.

„Manau, kad atletiškumo galima išmokyti treniruotėse, – sakė „Maccabi“ treneris. – Taip sakau, nes tikiu, jog protas yra stipresnis už atletiškumą. Jei protas nėra pasirengęs varžytis ir stumti tavo kūną, kai jis sportuoti daugiau nebegali, tu negali būti geru atletu penkiose rungtynėse iš eilės.

Galbūt esi atletiškas kaip žaidėjas, turi raumenis, turi viską. Bet jei pradėsi galvoti, jog esi pavargęs, nepasirengęs žaisti dvejų rungtynių paeiliui, varginančios ilgos kelionės ir panašiai, tuomet tu savo atletiškumo nepademonstruosi ir aikštelėje.“

VIDEO: Zalgiris Kaunas - Maccabi FOX Tel Aviv Highlights | Turkish Airlines EuroLeague, RS Round 17

Tokio pobūdžio darbas atliekamas treniruotėse, ypatingai – vykstančiose prieš sezoną.

„Tikiu, kad mąstymas yra svarbiausia rungtynių ir treniruočių dalis. Tu išmoksti jį valdyti, išmoksti nukreipti save į tas vietas, kuriose tavo kūnui reikia psichologinio postūmio“, – sakė I.Sfairopoulos.

„Treniruočių metu strategai supranta, kada auklėtiniai yra susikoncentravę, o kada ne. Kai jie nedirba 100%, tuomet reikia juos stumti, reikia papildomo spyrio ar papildamos motyvacijos, jog jie galėtų įveikti šį psichologinį užsiblokavimą“, – mintimis dalijosi „Maccabi“ treneris.

Kai sezonas prasideda I.Sfairopoulos žino, ko gali tikėtis iš auklėtinių. Žino, kurie iš jų susitvarkys sudėtingose rungtynių situacijose.

„Krepšininkai yra žmonės, o ne mašinos, – aiškino specialistas. – Sezono metu būna situacijų, kai per savaitę reikia sužaisti trejas rungtynes, bet jie įpranta prie to, išmoksta prie tokių sąlygų aikštelėje sukurti intensyvumą ar parodyti maksimalias pastangas.“

Siekiant iš žaidėjų išspausti kuo daugiau, turi dirbti ne tik patys krepšininkai, treneriai ir asistentai.

Jei klubas nori būti sėkmingas Eurolygoje, visi klubo žmonės turi tenkinti žaidėjų norus.

„Akivaizdu, jog prie naujo Eurolygos formato, komandoms reikia išmokti, kaip geriausia atlikti užduotis siekiant taupyti krepšininkų energiją, – sakė I.Sfairopoulos. – Komandoms reikia suprasti, kaip valdyti žaidėjų energiją.

Tel Avive mes darome tyrimus, kaip galėtume sumažinti jų krūvį. Analizuojame tai. Bandome gauti visas inovacijas, kurios atsirado žaidime. Norime išanalizuoti visą informaciją, visus duomenis, o juos panaudoti treniruotėse bei atsistatyme po rungtynių. Norime suprasti, kaip galime padėti žaidėjams tobulėti, kaip padėti žaisti kuo geriau po ilgų kelionių ar rungtynių maratono. Šie dalykai mums padeda apsaugoti krepšininkų atletiškumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant