Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 25

Kai rekordai nerūpi: „Žalgiris“ svečius iš Berlyno pervažiavo su seniai nematytu užsidegimu

Kauno „Žalgiris“ tampa košmaru Vokietijos klubams Eurolygoje. Dar prieš mėnesį žaliai balti Miunchene davė stiprių krepšinio pamokų „Bayern“ krepšininkams, o atpildo valandos sulaukė ir Roko Giedraičio atstovaujama Berlyno ALBA. 202 pelnyti taškai ir dvi pergalės bendra 49 taškų persvara. Kaip pasakytų vyriausiasis „Žalgirio“ treneris, tai yra kosminiai skaičiai.

Kraujo kvapą Nemuno saloje galima buvo užuosti dar prieš mačą. Aito Garcia Reneseso auklėtiniai yra sukaupę mažiausią Eurolygos patirties bagažą tarp visų turnyro komandų, o „Žalgirio“ sirgalių užkurta „žalia balta“ skanduotė dar prieš ginčo kamuolį įbaugino svečius iš Vokietijos.

ALBA žaidėjų pasimetimą gerai atvaizdavo triskart pažeista žingsnių taisyklė vos per penkias pirmąsias mačo minutes.

„Manau, kad „Žalgirio“ arena yra geriausia Europoje. Jie turi didžiausią įmanomą aikštelės pranašumą. Žinome, kad Kaune turėsime stipriai pavargti“, – Eurolyga.lt prieš rungtynes kalbėjo naudingiausias ALBA žaidėjas Luke‘as Sikma.

Kaip nuo grandinės nutrūkę Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai darbo ėmėsi jau pirmajame kėlinyje. „Žalgirio“ krepšininkai buvo matomi kiekviename aikštės centimetre, o ALBA krepšininkai duso, klydo ir nepataikė.

Pirmoje ketvirčio pabaigoje Berlyno krepšininkus nuo tragiško rezultato išgelbėjo Johannesas Thiemannas, dukart pelnęs taškus po puolime atkovotų kamuolių. Vis dėlto 9 praleisti taškai per pirmąjį rungtynių kėlinį – pakartotas šio sezono geriausias „Žalgirio“ rezultatas. Tiek pat žaliai balti praleido ir dvikovoje Maskvoje su CSKA.

Vakarėlis „Žalgirio“ arenoje užsikūrė antrajame kėlinyje, o didžiausiais iniciatoriais tapo vis geriau Kaune besijaučiantis KC Riversas bei pirmuosius taškus šį sezoną Eurolygoje pelnęs jaunasis Rokas Jokubaitis.

Amerikiečio du tolimi metimai įžiebė šeimininkus spurtui, o lietuvio trys tolimos bombos svečius nužudė dar iki ilgosios pertraukos. Po dviejų kėlinių „Žalgiris“ pirmavo dvigubai (54:27).

27 praleisti taškai per pirmuosius du kėlinius – geriausias žalgiriečių rezultatas šį sezoną Eurolygoje.

Vidas Bareikis per ilgąją pertrauką susirinkusiems žiūrovams atliko dainą „Ežero dugne“. Kažkur ten buvo ir ALBA šansai sugrįžti į rungtynes ir jas laimėti.

Desperatiškas Thomaso Walkupo metimas antrajame kėlinyje gerai atspindėjo situaciją – penktadienio vakarą šeimininkams krepšys buvo vandenyno dydžio.

Atskiro apdainavimo vertas KC Riversas. Snaiperiui reikėjo laiko, bet dabar jis demonstruoja elitinius skaičius. Per pirmuosius penkis mačus vilkinti žaliai baltus Lietuvos čempionų marškinėlius Eurolygoje 32-ejų gynėjas realizavo vos 3 tritaškius iš 25 (12 proc.), per likusias šešerias rungtynes – 17 tritaškių iš 32 (53,1 proc.).

„Jis jau aibę mačų gerai žaidžia. Ir prieš tai gerai žaisdavo – tik LKL pataikydavo, o Eurolygoje ne“, – apie penkis tritaškius į ALBA krepšį įskraidinusį KC Riversą po pergalės kalbėjo Š.Jasikevičius.

Vis dėlto didžiausias dėmesys po dvikovos buvo skirtas ne kukliam legionieriui iš JAV, o tritaškiais varžovus užliejusiam, karjeros rekordus fiksavusiam ir emocingai kiekvienu metu besidžiaugusiam R.Jokubaičiui.

19-metis atakų organizatorius iki rungtynių su ALBA šį sezoną ant parketo buvo pasirodęs keturis kartus ir bendrai žaidė vos 8 minutes.

Dvikovoje su Berlyno krepšininkais – trys tritaškiai dar iki ilgosios pertraukos, o iš viso per 22 minutes lietuvis pelnė 11 taškų (1.4 dvit., 3/4 trit.), atkovojo 2 ir perėmė 1 kamuolį, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, 4 kartus suklydo ir surinko 12 naudingumo balų.

„Galbūt atvažiavęs tėvelis suteikė Rokui sparnus? – Eurolyga.lt pamąstymais dalijosi Artūras Milaknis. – Smagu dėl Roko. Jam sezonas buvo banguojantis, kažkokios traumos, bet jis kantriai dirbo ir laukė savo šanso. Džiugu, kad juo pasinaudojo. Tie jo emocijų proveržiai ir visa kita, tai žiauriai sveikintina. Tikiuosi, kad užsives visai likusiai sezono daliai.“

„Pradžioje labai bendravo su žiūrovais. Visiems labai patinka, kai bendrauji su žiūrovais. Aišku, antroje pusėje pritrūko kažkiek kvapo, sėdo emociškai. Bet vis tiek, tai jaunas žaidėjas. Jam reikėjo tokių rungtynių“, – Eurolyga.lt sakė kitas žalgirietis Edgaras Ulanovas.

ALBA mėgsta naudoti netradicinę gynybą „box and one“, kai keturi žaidėjai ginasi zona, o penktasis asmeniškai įsikandęs varžovų lyderiui ar pagrindiniam gynybos taikiniui į nugarą.

Tokia gynyba suteikia progas atakuoti iš toli, bet reikia tuo pasinaudoti. „Žalgiris“ baudė varžovus vakarykščiame mače, skirtingai, nei dvikovoje Berlyne.

Rungtynėse Vokietijos sostinėje, kurios buvo pirmosios KC Riversui „Žalgiryje“, daugkartiniai Lietuvos čempionai demonstravo tragišką pataikymą – tikslą pasiekė vos 2 tritaškiai iš 23 (8,7 proc.), o ir juos įsūdė ne snaiperio vardą užsitarnavę žaidėjai – Zachas LeDay ir Nigelas Hayesas.

Pergalingame susitikime Kaune žalgiriečiai realizavo rekordinį kiekį tolimų metimų – 14 iš 27 (51,9 proc.).

Pralaimėjimas Berlyne „Žalgiriui“ buvo penktasis paeiliui Eurolygoje, po kurio sekė dar keturi. Kaip pripažįsta E.Ulanovas, dabar nuotaikos žaliai baltų stovykloje – kardinaliai skirtingos.

„Kaip diena ir naktis, – komandos žaidimą Berlyne ir Kaune palygino E.Ulanovas. – Tuomet buvo pralaimėjimų serija, o komandos viduje jautėsi tikrai didelė įtampa. Nesijautėme gerai, žaidėme be pasitikėjimo. Ne viską laimime, ne viską išnaudojame, bet pastaruoju metu rungtyniaujame gerai. Šiandien visi jaučiasi žymiai geriau.“

33-ąją rungtynių minutę „Žalgiris“ varžovus draskė dar nematyta šį sezoną 37 taškų persvara – 94:57. Ore tvyrojo nuotaika, kad tai gali būti rekordinis vakaras.

Aikštelės šeimininkai turėjo 7 minutes, jog pelnytų 14 taškų ir užfiksuotą naują geriausią klubo rezultatą Eurolygoje, tačiau R.Jokubaičio, A.Milaknio, Karolio Lukošiūno, Jocko Landale'o ir Martino Gebeno penketukas buksavo, didžioji dalis metimų skriejo pro šalį, o galiausiai jiems pritrūko 4 taškelių.

Bet rūbinėje dėl to „Žalgirio“ krepšininkai galvos nesuko.

„Koks skirtumas tie rekordai, – numojęs ranka sakė Milas. – Suskaičiuosime juos, kai baigsis sezonas. Ne dėl jų žaidžiame. Džiugu, kad labai gerai metėme, pataikėme ir visa kita. Ne dėl rekordų žaidėme, ne dėl jų žaisime ir ateityje. Duok Dieve, kad nebūtų nė rekordų, nė antirekordų.“

Dar prieš mėnesį Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai buvo įklimpę į giliausią pralaimėjimų duobę trumpoje trenerio karjeroje. Galbūt atkrintamųjų traukinys ir nuvažiavęs per toli, bet tokios rungtynės yra šventė ne tik „Žalgirio“ sirgaliams, bet ir patiems Kauno ekipos žaidėjams, šį sezoną praėjusiems daugybę sunkumų.

„Tai svarbiausias dalykas krepšinyje. Svarbiausia juo mėgautis, neabejoju, kad kiekvienam mūsų rūbinėje patinka tai daryti. Žinoma, neateisi ir nepradėsi mėtyti per rankas ir džiaugtis kažkokiais epizodais. Reikia susilipdyti, viską paruošti, kad išgautume tokį kaifą“, – po krepšio šventės Kaune sakė E.Ulanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant