Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 27

Retenybė krepšinyje: bedantį šio sezono „Žalgirį“ iliustruojanti statistinė ypatybė

Nors Kauno „Žalgiris“ oficialiai dar neužbaigė pirmojo Eurolygos rato, trečiadienį Atėnų kryptimi pakilsiantys Lietuvos čempionai dar prieš Naujuosius metus perlips į antrąją sezono pusę. Pirmąjį ratą Eurolygos dugne užbaigę žalgiriečiai šį sezoną išsiskiria ne tik pralaimėjimų gausa, bet ir krepšinyje ypač retai pasitaikančia statistine ypatybe.
Edgaras Ulanovas ir Tyleris Cavanaugh
Edgaras Ulanovas ir Tyleris Cavanaugh / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

3 ir 13 – su tokiu pergalių ir pralaimėjimų balansu „Žalgiris“ pasitiko Kalėdas ir turnyro pusiaukelę.

Kiek pataisyti savo situaciją kauniečiai galėjo maču prieš Milano „Olimpia“, tačiau jis buvo nukeltas dėl COVID-19 atvejų gausos italų klube.

Prastą „Žalgirio“ padėtį šio sezono Eurolygoje iliustruoja ne tik skaičius pralaimėjimų grafoje.

15min neria į pirmojo Eurolygos rato skaičių analizę, per kurią išryškėja pagrindinės Lietuvos čempionų bėdos.

Bedantis puolimas

„Žalgiris“ šį sezoną turi daug bėdų. Ypač daug jų slypi varžovų aikštelės pusėje.

Komplektuota taip, jog į priekį komandą vestų ryškus lyderis Emmanuelis Mudiay, o kiti žaidėjai būtų jo pagalbininkais, Kauno komanda dar spalį atsisveikino su afrikiečiu, kuriam buvo planuotas vežimo vadeliotojo vaidmuo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay

E.Mudiay pakeitė ne tokie talentingi puolime žaidėjai Tai Websteris ir Zoranas Dragičius, prisijungę prie kitų panašaus plauko krepšininkų ir nepakėlę „Žalgirio“ puolimo į kitą lygį.

To padaryti nesugebėjo ir Jure Zdovcas, dažniau akcentuojantis komandos žaidimą gynyboje, nei bandymus užpulti varžovų krepšį.

Nenuostabu, jog kauniečiai rikiuojasi dugne pagal daugelį puolimo kategorijų.

„Žalgiris“ šį sezoną yra nerezultatyviausia Eurolygos komanda (vid. 70,4 taško). Net septynis kartus iš 16 žalgiriečiai nepasiekė 70 pelnytų taškų ribos, o per pastaruosius du mačus su Rusijos komandomis Maskvos CSKA ir Kazanės UNIKS surengė vienus prasčiausių pasirodymų klubo istorijoje, sukrapštydami vos 51 ir 53 taškelius.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./UNIKS – Kauno „Žalgiris“
Getty Images/Euroleague.net nuotr./UNIKS – Kauno „Žalgiris“

„Žalgiris“ Eurolygoje yra paskutinis pagal dvitaškių taiklumą (48,9 proc.), priešpaskutinis pagal išprovokuotas pražangas (vid. 17,2), tik penkioliktas pagal puolime atkovotus kamuolius (vid. 9,4) ir penkioliktas pagal vidutiniškai pataikomus baudų metimus (vid. 10,8).

Pagal puolimo reitingą kauniečiai yra geresni tik už Vitorijos „Baskonia“ – J.Zdovco kariai per 100 atakų pelno 103,3 taško.

Pagal didelę dalį statistinių kategorijų žalgiriečiai rikiuojasi maždaug ties viduriu. Jie vidutiniškai pataiko tritaškius (34,8 proc., 10 vieta) ir baudų metimus (77,6 proc., 8 vieta), vidutiniškai dažnai klysta (vid. 12,4 klaidos, 7 vieta) ir atlieka rezultatyvius perdavimus (vid. 16,5, 7 vieta).

Prie žemų „Žalgirio“ puolimo skaičių prisideda ir J.Zdovco pageidaujamas lėtas žaidimo tempas – kauniečiai pagal atakų skaičių (vid. 67,9) Eurolygoje yra tik penkiolikti.

Ypač reta statistinė ypatybė

Skurdus „Žalgirio“ puolimo arsenalas atsispindi ir individualioje Kauno komandos žaidėjų statistikoje.

Per pirmąjį Eurolygos ratą nė vienas „Žalgirio“ žaidėjas vidutiniškai nerinko dviženklio taškų skaičiaus.

Rezultatyviausias žalgirietis kol kas yra Janis Strelniekas, bet latvio taškų vidurkis – vos 9,3.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Janis Strelniekas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Janis Strelniekas

Tyleris Cavanaugh renka po 8,7 taško, Joshas Nebo ir tik dvejas rungtynes sužaidęs Joffrey Lauvergne'as – po 8,5, Lukas Lekavičius – po 8,1, komandą jau palikęs E.Mudiay – po 7,4, Artūras Milaknis – po 6,8, Nielsas Giffey – po 6,3, Marekas Blaževičius ir Mantas Kalnietis – po 5,9, Tai Websteris – po 5,5, Edgaras Ulanovas – po 5,3, Zoranas Dragičius – po 3,9, Paulius Jankūnas – po 2,6, Regimantas Miniotas – po 2, o Karolis Lukošiūnas – po 0,6 taško.

Tokia statistika – retenybė Eurolygoje. Per 21 sezoną iki šiol tik viena komanda viso sezono metu neturėjo nė vieno žaidėjo, rinkusio bent 10 taškų – tai buvo 2013–2014 m. sezono Atėnų „Panathinaikos“, kuriai atstovavo ir Jonas Mačiulis.

Tuometinės PAO lyderiai buvo net nerezultatyvesni už J.Strelnieką. Daugiausiai taškų tame sezone Atėnuose rinko Dimitris Diamantidis, Stephane'as Lasme ir Jamesas Gistas (po 8,9). J.Mačiulis su 8,1 taško rezultatyvumu buvo ketvirtas komandoje.

Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius ir Jonas Mačiulis
Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius ir Jonas Mačiulis

Visos kitos beveik 500 komandų modernios Eurolygos (nuo 2000 m.) istorijoje turėdavo bent po vieną, o dažniausiai – ir daugiau dviženklį rezultatyvumą fiksavusių žaidėjų.

Štai šį sezoną visose komandose, išskyrus „Žalgirį“ ir Milano „Olimpia“, yra bent po du „dviženklininkus“. Net du trečdaliai ekipų jų turi bent tris, o trečdalyje – šešiose – komandų bent 10 taškų renka net po keturis krepšininkus.

Bent 10 taškų renkančių žaidėjų skaičius šį sezoną

  • 4 – CSKA, „Anadolu Efes“, „Maccabi“, „Bayern“, ALBA, „Baskonia“;
  • 3 – „Barcelona“, „Real“, „Olympiakos“, UNIKS, ASVEL, „Panathinaikos“;
  • 2 – „Zenit“, „Fenerbahče“, „Crvena zvezda“, „Monaco“;
  • 1 – „Olimpia“;
  • 0 – „Žalgiris“.

Įdomu tai, kad pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje „Žalgiris“ ne sykį turėjo keturis ar penkis dviženklį rezultatyvumą rinkusius krepšininkus, o sykį, 2000–2001 m. sezone, žaliai baltą aprangą vilkėjo net aštuoni žaidėjai, pelnydavę bent po 10 taškų. Tai yra Eurolygos rekordas.

Pastaraisiais sezonais „Žalgiryje“ dažniausiai išsiskirdavo po du žaidėjus, kurie rinkdavo per 10 taškų.

„Žalgirio“ išskirtinumas atsispindi ir individualios Eurolygos statistikos grafose.

Visos kitos 17 komandų turi bent po vieną žaidėją rezultatyviausių turnyro žaidėjų 50-tuke, o „Žalgirio“ lyderis J.Strelniekas šiame sąraše – vos 56-as.

Latvis yra ir vienintelis žalgirietis šį sezoną, kuriam pavyko pelnyti bent 20 taškų vienose rungtynėse.

Snaiperis tą padarė dukart – pirmame sezono mače Vilerbane, kai į ASVEL krepšį prišaudė 21 tašką, ir prieš kelias savaites Kaune, kai „Monaco“ klubą nubaudė 22 taškų pasirodymu.

Iš visų kitų žalgiriečių geriausius pasirodymus surengė A.Milaknis ir E.Mudiay, kuriems po sykį pavyko įmesti po 19 taškų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis

Beje, pastarosiose rungtynėse Kazanėje nė vienam žalgiriečiui nepavyko pasiekti net dviženklės ribos – rezultatyviausi su 9 taškais buvo J.Strelniekas ir M.Blaževičius.

Problemos gynyboje

Jei puolime „Žalgiriui“ trūksta lyderių, tai gynyboje Kauno komandai koja kiša individualiai silpni žaidėjai.

Nors J.Zdovcas kelia savo auklėtiniams tikslą praleisti ne daugiau kaip 70 taškų, per 14 slovėno vadovautų rungtynių tą pavyko padaryti tik triskart.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas

Apskritai pagal praleidžiamų taškų vidurkį „Žalgiris“ (vid. 79,7) lenkia tik „Monaco“ (vid. 82,4) ir ALBA (vid. 81,1). O dėl to, jog žaidžia lėčiau nei šios dvi ekipos, žalgiriečiai pagal gynybinį reitingą yra paskutiniai (vid. 116,9 praleisto taško per 100 atakų).

„Žalgiris“ yra vienas prasčiausių pagal tritaškių (37,6 proc., 16 vieta) ir dvitaškių taiklumą (54,5 proc., 13 vieta), labai retai perima kamuolius (vid. 5,1, 16 vieta) ir blokuoja metimus (vid. 1,9, 14 vieta). Taip pat „Žalgiris“ išprovokuoja labai mažai oponentų klaidų (vid. 10,4, 17 vieta).

Be to, žalgiriečiams trūksta raumenų po krepšiu, nes jų priešininkai jau 10 kartų šį sezoną per rungtynes nusiėmė bent po 10 kamuolių puolime.

Prasta kauniečių gynyba atsispindi ir individualios statistikos grafose. Iš visų bent pusę rungtynių sužaidusių žalgiriečių tik N.Giffey (jam esant aikštėje „Žalgirio“ gynybinis reitingas yra vid. 110,1 taško per 100 atakų) ir J.Nebo (111,6) demonstruoja vidutinišką, o ne prastą gynybą.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Eurolyga: „Žalgiris“ – ALBA
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Eurolyga: „Žalgiris“ – ALBA

Labiausiai „Žalgirio“ gynyba kenčia aikštėje esant M.Kalniečiui (121,8), T.Websteriui (121,1) ir Z.Dragičiui (120,3).

Pragariškos išvykos

Jei namuose kauniečiai dar sugeba ne tik sukovoti su varžovais, bet ir retsykiais pačiupti pergales, tai išvykose „Žalgiris“ šį sezoną nė iš tolo neprimena tos Šarūno Jasikevičiaus komandos, kuri į varžovų arenas vykdavo tik laimėti.

Per aštuonias pirmo rato išvykas „Žalgiris“ taip ir neatsidarė pergalių sąskaitos.

Maža to, visi aštuoni pralaimėjimai buvo patirti dviženkliais skirtumais – labiausiai pasipriešinta ASVEL ir „Crvena zvezda“ ekipoms, prieš kurias „Žalgiris“ pralaimėjo „tik“ 12 taškų skirtumu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vilerbano ASVEL – Kauno „Žalgiris“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vilerbano ASVEL – Kauno „Žalgiris“

Vidutiniškai „Žalgiris“ rungtynes išvykose šį sezoną pralaimi net 17 taškų skirtumu.

Be kauniečių, pergalių svečiose arenose šį sezoną nėra iškovojęs tik „Žalgirio“ lentelės kaimynas ir artimiausias varžovas „Panathinaikos“ klubas, ne namuose pralaimėjęs visus devynis kartus. Tiesa, pralaimėjimus graikai patiria mažesniais skirtumais – vid. 13,9 taško, ir jau tris kartus buvo itin arti pergalių, kai nusileido varžovams 2–4 taškais.

Pataisyti niūrius pirmojo rato skaičius ir padėtį turnyrinėje lentelėje „Žalgiris“ galės jau ketvirtadienį, kai Atėnų OAKA arenoje bandys nukauti Dimitrio Prifčio treniruojamą „Panathinaikos“ kariauną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas