Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 25

Šaras pranešė apie „Barcelona“ netektį: „Prieš „Žalgirį“ reikės kentėti“

Šarūnas Jasikevičius prieš pirmąją savo meilę Kauno „Žalgirį“. Tokią intriguojančią ketvirtfinalio porą gavo Eurolygos gerbėjai, o pats „Barcelona“ strategas prognozuoja seriją, kurioje jo auklėtiniams teks kentėti.

„Žalgiris“ Eurolygos ketvirtfinalyje vis dar neatsiejamas nuo Šarūno Jasikevičiaus.

Šaras du kartus pats atvedė Kauno komandą į atkrintamąsias 2018 ir 2019 metais, o dabar stovės kitoje barikadų pusėje žalgiriečiams sugrįžus į aštuonetą po ketverių metų pauzės.

Serija iki trijų pergalių startuos jau trečiadienio vakarą „Palau Blaugrana“ arenoje, kurioje vyks ir antrasis susitikimas, o kitą savaitę kelsis į Kauną.

Serijos tvarkaraštis

  • Balandžio 26 diena. Barselona. 21 val.
  • Balandžio 28 diena. Barselona. 21 val.
  • Gegužės 3 diena. Kaunas. 20 val.
  • Gegužės 5 diena. Kaunas. 20 val. (Jei prireiks)
  • Gegužės 9 arba 10 diena. Barselona. (Jei prireiks)

Prieš intriguojančią katalonų ir lietuvių akistatą Š.Jasikevičius dalinosi mintimis apie laukiantį emocingą mūšį ir pranešė apie savo komandos netektį.

– Ar daug tautiečių prašė bilietų į „Palau Blaugrana“?

– Ne, nėra, kad daug, tikrai.

– Pavyko padėti tiems, kas prašė?

– Jeigu labai artimi, tai taip, o kitiems... Pas mus problemos su tais bilietais visą laiką: atvažiuoja „Partizan“ – problemos, atvažiuoja „Zvezda“ – problemos, atvažiuoja „Maccabi“ – keturgubos problemos. Apie „Žalgirį“ jau net nešneku.

– Esate kaip žaidėjas žaidęs tokių žūtbūtinių rungtynių prieš „Žalgirį“. Tada, kai buvote jaunas, gal buvo principo reikalas įrodyti „Žalgiriui“, kad jūsų nepaėmė, o dabar to principo nebėra. Kokius jausmus kelia būsimos rungtynės?

– Principai ar ne principai, vis tiek eini žaisti, eini laimėti ir stengiesi geriausiai atlikti darbą. Taip ir šį kartą. Su principais toli nenueisi. Labai norėjosi parodyti geriausią veidą, kai buvau žaidėjas, o dabar, kai esu treneris, aišku, yra visokių situacijų. Kartais ir užkurti, kartais ir nuraminti, aišku, iš pradžių paruošti taktiką ir paaiškinti, kokia tai, mano manymu, bus serija. Yra tų emocijų, yra kažkokių dalykų, bet kai ateina laikas daryti darbą, tai darai jį kaip ir bet kuriose kitose rungtynėse.

– Kalbant apie seriją, ar galima sakyti, kad tai bus kentėjimo serija?

– Manau, kad taip. Manau, kad turime būti pasiruošę panašiai serijai, kaip su „Bayern“. Ir įvaizdis abiejų komandų, ir statistika tą parodo, ką mes galvojame. Reikia mokėti kentėti. Atkrintamosiose detalių reikšmė yra dar didesnė. Tikrai labai reikės kentėti.

– Su „Barcelona“ jau žaidėte dvi serijas būdami favoritai „ant popieriaus“. Abiejose serijose reikėjo penkerių rungtynių. Ar „Žalgiris“ gali būti panašus į tuometinius „Zenit“ ir „Bayern“?

– Manau, kad jie panašūs, ypač į „Bayern“. Kantrybės klausimais, sprendimais, paskutinių sekundžių atakomis. Tikrai manau, kad žais su didžiule kantrybe, reikia tam būti pasiruošusiems. Ir sugrįžtam prie to paties – reikės kentėti.

IPA/SIPA nuotr./Šarūnas Jasikevičius
IPA/SIPA nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Lyginant su ankstesnėmis serijomis, dabar varžovas yra pažįstamas kaip nuluptas. Ar lengviau paruošti taktiką, ar kaip tik naktimis nemiegate?

– Nemanau, kad buvo sunku paruošti taktiką prieš „Zenit“ ar prieš „Bayern“. Vis tiek čia tiek tų rungtynių, su uždara Eurolyga tiek metų sukamės tame pačiame rate, tu daugiau mažiau žinai žaidėjus. Blogiausia, kad ir jie tave žino, žino kaip nuluptą. Aišku, daugiau pasiruošimo, o kai eisi giliau į seriją, dar labiau pačiupinėji vienas kitą ir darosi vis sunkiau. Čia atkrintamosios – sunku.

Turime būti pasiruošę panašiai serijai, kaip su „Bayern“.

– Kazys Maksvytis sakė, jog Almantas (Kiveris – „Žalgirio“ komunikacijos vadovas – aut. past.) praneš likus valandai iki rungtynių, ar žais Isaiah Tayloras, dėl Tylerio Cavanaugh irgi yra klaustukas. Ar jūs dėl savo žaidėjų irgi lauksite paskutinės valandos?

– [Cory] Higginsas nebus pasiruošęs žaisti, visi kiti bus pasiruošę.

– O kokia C.Higginso situacija, ar jis gali būti iškritęs ilgesniam laikui?

– Dar nežinome.

Suprasti akimirksniu

  • Cory Higginsas šį sezoną yra ketvirtas pagal rezultatyvumą (vid. 8,7 taško) ir penktas pagal naudingumą (vid. 8,7 naudingumo balo) „Barcelona“ krepšininkas.

– „Žalgiris“ per pastarąją atkarpą Eurolygoje pradėdavo rungtynes su mažesniu penketu. Kiek jums tas penketas parankus ar neparankus?

– Manau, kad yra dalykų, kur juos gali bausti, yra dalykų, kur jie visus baudžia. Sugrįžtame prie to paties, kad reikia žinoti, prieš ką tu giniesi, reikia žinoti žmogaus stiprybes. Aišku, pridaro su tuo problemų, Rolandas [Šmitas] yra geros formos ir tikrai poppina gerai, o jeigu pradedi keistis, jau eina po krepšiu, gali kamuolį nusiimti puolime, užsiimti gerą poziciją. Toks jau tas krepšinis – reikia mokėti prisitaikyti.

– „Žalgiris“ reguliariajame sezone jus nugalėjo būdamas stipriai kitoks negu yra dabar, Barselonoje jūs lengvai laimėjote. Kiek galima pasimokyti iš tų dvejų ankstesnių rungtynių?

– Kažką bandai pasiimti iš abiejų rungtynių. Turim suprasti, prieš ką žaidžiame, kokiomis idėjomis ir eiti į priekį. Daug kuo nenustebinsi.

Suprasti akimirksniu

  • Reguliariajame sezone „Žalgiris“ namuose iškovojo pergalę 73:72, bet Barselonoje 93:74 triumfavo „Barca“.

– Baigiantis sezonui visi kalba apie sezono geriausius. Ar Kazys Maksvytis galėtų būti vienas pretendentų į geriausio metų trenerio apdovanojimą?

– Manau, kad jis ir yra vienas iš pagrindinių pretendentų. Niekas nesitikėjo iš „Žalgirio“ tokių rezultatų, ypač kai Evansas gavo traumą, tai parodė jų lygį ir charakterį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Vertinant finansinį komandų pajėgumą, „Žalgirio“ patekimas į atkrintamąsias atrodo labiau anomalija, o ne taisyklė. Lyginant su jūsų laikų „Žalgiriu“, kuris du kartus pateko į ketvirtfinalį, kokie yra panašumai ir skirtumai su šia komanda?

– Yra skirtumų daug. Mes anksčiau stengdavomės imti jaunus žaidėjus, jie atvažiuodavo iš Čempionų lygos, Europos taurės. Dabar jie eina kitu keliu. Pasiėmė labai daug 30-mečių ar labiau patyrusių žaidėjų. Jie jau visi turėjo Eurolygos patirtį, galbūt išskyrus Butkevičių, kuris neturėjo labai daug, bet irgi, mes šnekame apie 30-metį, kuris praėjęs begalę kovų. Komplektacijos visos idėjos buvo kitokios. Jie nori galutinio produkto, o mes į jaunimą labiau koncentruodavomės.

– Jums tai trečias iš eilės bandymas pasiekti Eurolygos trofėjų. Kiek jaučiasi spaudimas iš klubo?

– Iš klubo niekas nešneka su manimi apie spaudimą, visiems aišku, kad norisi laimėti. Ir pačiam norisi laimėti. Spaudimas yra juokingas žodis, nes tas spaudimas, kurį bandai susikelti sau ir kurį sukeli žaidėjams kiekvieną dieną, yra didesnis negu kažkoks kitoks.

– Ar po tokio „Žalgirio“ sezono jau lengviau įtikinti ne lietuvius žaidėjus, kad „Žalgiris“ yra labai pavojingas?

– Negaliu atsakyti. Aš sakau, bandau savo darbą daryti, įtikinti. O kaip bus – gal rytoj ir penktadienį bus atsakymai (šypsosi).

Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Nikola Kaliničius ir Šarūnas Jasikevičius
Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Nikola Kaliničius ir Šarūnas Jasikevičius

– Sirgaliams kyla daug klausimų, kodėl „Barcelona“ nežaidžia didesnėje arenoje...

– Negaliu pastatyti taip greitai. Tiek plytų neturiu (šypsosi).

– Bet yra kita arena Barselonoje, „Palau Sant Jordi“, kurioje vyko pasaulio čempionatas.

– Nežinau, čia ne mano sfera. Nenoriu antraščių jums prisakyti (šypsosi).

– Bent vienerioms rungtynėms vyksite į Kauną, kur „Žalgiris“ ypač stiprus šį sezoną. Kiek jums svarbu į Kauną išvažiuoti su persvara 2:0?

– Nereikia žiūrėti tiek toli. Yra filosofijos visokios, o svarbiausia yra pirma ataka rytoj išmetus ginčo kamuolį, o po jos vėl sugrįžtame prie tų šabloninių pasisakymų, kurie yra patys svarbiausi – kantrybė, kentėjimas, žaidybinis planas, blogai pradedame ar gerai. Turime eiti savo linija, rungtynės vyksta 40 minučių ir stengsimės įrodyti savo stiprumą.

– Kurie „Žalgirio“ žaidėjai šiame sezone labiausiai nustebino jus?

– Kalnietis ypač (šypsosi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas