Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 20

Šaro svajonę sužlugdę „karaliai“ lenkėsi veteranams ir svajojo apie alų

Madrido „Real“ ir vėl tai padarė. Prieš kelias savaites atsilikę 0-2 Eurolygos ketvirtfinalio serijoje, jau sekmadienį Ispanijos čempionai kausis dėl turnyro trofėjaus Eurolygos finale po to, kai pusfinalyje šokiravo „Barcelona“ ir ją palaikiusią Kauno publiką.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šešiais taikliais tritaškiais prasidėjusios rungtynės nieko blogo nežadėjo „Barcelona“ ekipai, į kurios tikslius šūvius audringai reagavo ir tūkstančiai į „Žalgirio“ arenos tribūnas suplūdusių lietuvių.

Dar trečiojo ketvirčio pradžioje „Barca“ mėgavosi tuo metu atrodytų saugia 8 taškų persvara, tačiau kaip laikas parodė, tai buvo tik tyla prieš audrą.

Užsikirtus katalonų taikikliui ir pro šalį skriejus net 10 metimų iš eilės, „Real“ ėmė tildyti varžovų sirgalius ir pamažu krovėsi pamatą pergalei.

Roko Snarskio nuotr./Rokas Jokubaitis
Roko Snarskio nuotr./Rokas Jokubaitis

15:0 – tokį spurtą surengė karališkasis klubas, šokdamas į priekį Eurolygos pusfinalyje prieš amžiną varžovą.

Ir toliau tritaškiais besirėmusi „Barca“ lygino rezultatą ketvirtajame kėlinyje, tačiau nepakartojamas Walteris Tavaresas uždarė visus kelius link „Real“ krepšio, o puolimu pasirūpino 9 taškus per trumpą atkarpą pelnęs veteranas Sergio Rodriguezas – Madridas triumfavo prieš Barseloną 78:66 ir antrus metus paeiliui žengė į finalą per Šarūno Jasikevičiaus treniruojamos ekipos galvas.

„Žinoma, kad Eurolygoje yra vietos senukams, – šypsojosi praėjusiais metais pusfinalio herojumi tapęs, o šį kartą per 7 minutes nė taško nepelnęs, tačiau mielai interviu bent trimis kalbomis dalinęs Fabienas Causeuras. – Jei esame čia, reiškia, tai yra logiška. Turime vyrukų su patirtimi, galbūt žaidžiame mažiau negu jaunesni žaidėjai, bet visada yra labai svarbu turėti tokių žaidėjų, kurie gali suteikti stabilumo ir pasitikėjimo svarbiausiais momentais.“

„Mūsų psichologinis tvirtumas ir veteranai paverčia šią komandą ypatinga. Visada esame pasiruošę iššūkiams, o šiandien tai įrodėme“, – po pergalingai pasibaigusių rungtynių 15min sakė 14 taškų pelnęs kroatas Mario Hezonja.

„Esame komanda, žaidžiame kaip komanda. Dirbame išvien, o kai mums nesiseka, stengiamės dar labiau. Komanda auga sulig kiekviena diena, praleidžiama kartu. Labai džiaugiuosi dėl šios komandos“, – tryško iš laimės ir tik praėjusių metų gegužę prie ekipos vairo stojęs Chusas Mateo, kuriam tai bus pirmas finalas esant vyriausiuoju ekipos treneriu.

Prieš metus „Real“ irgi sugrįžo iš deficito ir nugalėję katalonus žengė į finalą Belgrade. Tada tai buvo puolimo pobūdžio rungtynės, kuriose „Real“ įmetė 86 taškus, o praleido 83.

Dabar „Real“ raktas į pergalę buvo neįtikėtina gynyba baudos aikštelėje – „Barcelona“ pataikė viso labo 10 dvitaškių (iš 30), o ne tritaškiais pelnė viso labo 24 taškus („Real“ – 57).

„Nežinau, ar tai vien mano pasiekimas, – apie geležinę „Real“ gynybą kalbėjo komandos bokštas W.Tavaresas, surinkęs net 39 naudingumo balus ir atlikęs 4 blokus. – Dažnai žaidžiame vieni prieš kitus, gerai pažįstame vienas kitą. Žinojau, ką jie darys prieš mane, tad pasiruošiau šioms rungtynėms ir pavyko iškovoti pergalę.“

Roko Snarskio nuotr./Walteris Tavaresas
Roko Snarskio nuotr./Walteris Tavaresas

Bene geriausiai „Real“ pavyko įgyvendinti „Barcelona“ vedlio Nikolos Mirotičiaus stabdymo planą. Jei praėjusiais metais pusfinalyje prieš „Real“ jis surinko 39 naudingumo balus, tai šiemet liko su 3 taškeliais (0/3 dvit., 1/7 trit., 1/2 baud.) ir -2 naudingumo balais.

„Jį sustabdyti labai sudėtinga. Jis labai geras žaidėjas. Jeigu žaisi prieš jį pernelyg fiziškai, jis išprovokuos pražangas ir stos mesti baudų, tad turėjome būti susikoncentravę, nes jis labai protingas krepšininkas“, – gynybos prieš „Barcelona“ lyderį subtilybes vardijo W.Tavaresas.

Pabaigoje katalonų negelbėjo nei N.Mirotičius, nei komandos snaiperiai – per antrąją rungtynių dalį „Barca“ įmetė vos 5 tritaškius iš 25.

„Šios rungtynės galėjo pasisukti bet kuria kryptimi. Jie neįtikėtinai atakavo iš toli pirmoje pusėje, pataikė devynis tritaškius iš trylikos, – kalbėjo F.Causeuras. – Buvo labai sudėtinga, nes kiekvienas jų metimas buvo labai gniuždantis psichologiškai. Nemanau, kad turime kažkokį ypatingą pranašumą prieš juos, tačiau sugebame nugalėti tada, kai reikia. Jie nugalėjo mus reguliariajame sezone, taigi tikrai tikėjo, kad gali laimėti prieš mus. Tačiau mums svarbiausia laimėti svarbiausiu metu.“

Daugiausiai titulų – 10 – turintis karališkasis klubas vienuoliktojo sekmadienį sieks akistatoje su Pirėjo „Olympiakos“, laimėjusiu pirmąjį pusfinalį prieš „Monaco“ 76:62. Bet apie jį „karaliai“ galvoti dar nepradėjo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Dabar tikrai negalvoju apie finalą, – sakė Ch.Mateo. – Išgersiu alaus ir bandysiu pailsėti. Prie kalbų apie finalą sugrįšime rytoj.“

O vieną Eurolygos trofėjų savo lentynoje jau turintis W.Tavaresas vylėsi, kad Kauną galės prisiminti kaip triumfo miestą.

„Visada smagu čia žaisti. Kaunas yra krepšinio miestas, tad labai smagu čia būti. Tikiuosi, kad Kaune mums pavyks iškelti ir čempionų trofėjų“, – kalbėjo bokštas iš Žaliojo Kyšulio salų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas