Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 31

Šarūnas Jasikevičius – apie naujus pirkinius ir opią „Barcelona“ problemą

Interviu „Elmundo Deportivo“ žurnalistui Jose Ignacio Huguet'ui „Barcelona“ treneris Šarūnas Jasikevičius pasakojo apie naujų žaidėjų pasirinkimą bei kitus įdomius krepšinio rinkos įvykius.

– Pirmieji metai prie „Barca“ vairo ir laimėta Ispanijos lyga, Karaliaus taurė, pasiektas Eurolygos finalas. Nedaug daugiau galima norėti?

– Titulai yra svarbūs, nes leidžia susidėlioti mintis galvoje. Tačiau svarbiau yra statyti projektą, kad žaidėjai žinotų, kur jie ateina, kaip turi dirbti, koks bus mūsų mentalitetas. Teisingai mąstant galime eiti toliau. Žiūrime į tai nuosekliai, kad visi atėję suprastų, kad dirbsime ir veiksime rimtai. O tada tikimės, kad ir titulai ateis. Dirbant taip, visiems kovojant už vieną, būnant šeima rūbinėje – tai sunku pasiekti, vienerių metų nepakanka.

– Ar tikėjotės, kad sėkmė ateis taip greitai?

– Aš nesu žmogus, kuris tikisi, kad nutiks vienas ar kitas dalykas. Dėmėsys kiekvienai dienai, svarbiausia mintis yra būti gerai pasirengus fiziškai ir psichologiškai, kai ateina lemtingos rungtynės. Dabar negalvoju, kur būsime kitą sezoną ACB čempionate ar Eurolygoje.

– Ar po metų prie komandos vairo, „Barca“ jau žaidžia šimtaprocentinį Jasikevičiaus krepšinį?

– Visada gali tobulėti. Svarbiausias dalykas per sezoną, kad turi tobulėti. Aš prašau žaisti skirtingais būdais, žaisti labiau komandinį krepšinį, viena priklauso nuo kito, nenorime būti priklausomi nuo vieno žaidėjo. Turime daug variantų, norime, kad visi jaustųsi svarbūs ir prisėdėtų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Kur komanda dar turi tobulėti?

– Nuo pat pradžių norime, kad svarbiausi dalykai būtų disciplina ir lyderystė. Jei matėte, kaip komanda žaidė praėjusį spalį ir kaip sezono pabaigoje, išvysite daugiau drausmės, supratimo, kaip norime žaisti, kada galime rungtyniauti laisviau, o kada pagal derinius. Mūsų svarbiausi žaidėjai yra Nickas Calathesas ar Nikola Mirotičius, bet ir jie turi aukotis dėl komandos. Labai svarbu, kad elitiniai Europos žaidėjai žaistų dėl komandos. Šiandien gali būti mano diena ir aš įmesiu 30 taškų, bet kitą dieną geriau rungtyniauja kitas žaidėjas ir mes turime žaisti jam.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir „Barcelona“ krepšininkai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir „Barcelona“ krepšininkai

– Ar ekonominė krizė klube atsilieps komandos potencialui?

– Sudėtis beveik suformuota. Reikia atlikti sprendimus, kurie nėra labai malonūs, tokie kaip Victoro (Clavero) ir Adamo (Hangos) paleidimai – du nuostabūs vaikinai, kuriais buvau labai patenkintas. Tačiau taip nusprendėme klube. Padėkojau jiems už tai, ką padarė. Tačiau padėtis yra kokia yra.

– A.Hanga ir V.Claveras turėjo paliktio komandą, nepaisant galiojančių kontraktų. Tai labiau diktavo ekonominė padėtis nei krepšinio dalykai?

– Taip, šimtas procentų. Mes sekame dabartinę padėtį, žiūrime, kiek klubas turi pinigų žaidėjams. Naujasis prezidentas atėjo ir dirba naujoje ekonominėje situacijoje. Turime žvelgti į ateitį, nes jau turime pakankamai žaidėjų, kurie virš 30 metų, reikia įleisti jaunus žmones. Tačiau klubui nėra lengva.

– Kiek sumažės biudžetas?

– Nežinau šių dalykų. Mes bandome pasirašyti naujas sutartis ir daryti, ką galime, kol kas viskas pavyksta teisingai.

– Keturi komandą paliekantys žaidėjai jau aiškūs (A.Hanga, V.Claveras, L.Westermannas ir A.Pustovojus), o vienas iškeliaus į NBA (L.Bolmaro). Iš kitos pusės, tik trys nauji žaidėjai patvirtinti: Sertačas Sanli, Rokas Jokubaitis ir Nicolas Laprovittola. Regis, kad vienintelio žaidėjo, kurio trūksta, – lengvasis puolėjas. Ar „Barca“ šiemet turės mažiau žaidėjų?

– Taip. Praėjusiais metais turėjome 16, dabar manome, kad bus 12 arba 13. Yra žmonių, kurie užsitarnavo sau vietą, kaip Sergi Martinezas.

– Tikriausiai jau žinote – ar Pau Gasolis tęs karjerą Barselonoje?

– Ne, šiuo metu Pau nėra nusprendęs dėl savo ateities. O mes turime, ką turime, ir dirbame savi darbus.

Euroleague.net nuotr./Pau Gasolis
Euroleague.net nuotr./Pau Gasolis

– Tačiau, jei jis nuspręs toliau žaisti, jam nebebus likę pinigų?

– Manau, kad toks klubas kaip „Barca“ ir Pau Gasolis susitars, prezidentas išspręs tai (juokiasi, – red.).

– Ar buvo kontaktų aiškinantis, ar Marcas Gasolis galėtų prisidėti?

– Ne, ne dabar. Jau turime penkis priekinės linijos žaidėjus. Tačiau Pau ir Marcas yra išskirtiniai žaidėjai, dėl jų, tikiuosi, galima būtų užsukti į kabinetą pas prezidentą. Nors, kaip jau sakiau, 4-5 pozicijos yra uždarytos.

– Papasakokite apie S.Sanli – pirmąjį pirkinį.

– Svarbus dalykas apie Sanli, kad jis kiek kitoks nei Brandonas (Daviesas) ir Pierre'as (Oriola). Yra ir Rolandas Šmitas, kuris irgi kartais irgi gali žaisti vidurio puolėju. Jis žaidžia panašiau kaip Pau, gali pataikyti iš toli, o tokie aukštaūgiai gali sukelti bėdų kitoms komandoms. Jis tiko mums finansiškai ir pats norėjo atvykti į Barseloną.

– Privilioti Eurolygos čempionų centrą yra lyg numušti du paukščius vienu akmeniu – sustiprinate savo komandą ir susilpninate svarbiausius varžovus?

– Taip, bet mintis yra ne silpninti ką nors, o stiprinti save. Šis vaikinas labai patobulėjo per pastaruosius dvejus metus, jis turi patirties žaisti svarbias rungtynes, tarp jų ir finalo ketverte.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sertacas Sanli
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sertacas Sanli

– Ką gali suteikti Rokas Jokubaitis?

– Jokubaitis su Garuba buvo du geriausi Eurolygos jauni žaidėjai. Jis ilgai žaidžia krepšinį, aš puikiai jį žinau iš „Žalgirio“ laikų. Jis gali žaisti 1-2 pozicijose kaip Bolmaro, o mes to ir ieškojome, nors jie kiek skirtingi. Galvojant apie ateitį, mums reikia naujo kraujo. Jis gali likti Barselonoje ilgam, nors vis dar yra ir NBA naujokų birža (pokalbis vyko prieš tai). Pažiūrėsime, kas nutiks.

– Tačiau šią vasarą jis neturėtų išvykti?

– Manau, kad yra išėjimo galimybė.

– Kitaip tariant, jie gali pasiimti Jokubaitį, jei jis bus pašauktas aukštai?

– Taip. Idėja yra išlaikyti pas save, bet nėra garantijų. Jei Rokas pasirinktas aukštai, tai reiškia, kad klubas nori jo dabar. Jei taip nutiks, turėsime prisitaikyti. Bet aš tikiuosi, kad Rokas liks su mumis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

– Klubas paskelbė ir apie sutartį su Nico Laprovittola. Tai didelė staigmena, nes neatitinka idealaus žaidėjo profilio, jei kalbėtume apie gynybą?

– Nico turi labai daug patirties, jis gerai atrodė Madride per pastaruosius keturis ar penkis mėnesius. Jis kitoks įžaidėjas nei N.Calathesas ar R.Jokubaitis, o man labai svarbu turėti skirtingus žaidėjus. Jis jau žino, kaip žaisti aukščiausiu lygiu, tai darė Madrido „Real“ ir Argentinos rinktinėje. Jis tinka mums dėl daugybės priežasčių.

„Scanpix“ nuotr./Nicolas Laprovittola
„Scanpix“ nuotr./Nicolas Laprovittola

– Ar trūksta tik trečios pozicijos žaidėjo?

– Mes dairomės, bet viską lems, ką pasakys bosai aukščiau, ar bus pinigų, įmanoma, ar ne. Gyvename diena iš dienos.

– Bet lengvojo puolėjo trūksta?

– Ir praėjusiais metais visi taip sakė, bet mes žaidėme su A.Abrinesu, A.Hanga ir K.Kuriču. Sergi Martinezas taip pat.

– Ar sakote, kad neliko pinigų trečios pozicijos žaidėjui?

– Dabar nėra variantų pasirašyti trečios pozicijos žaidėją, mes negalime pakilti laiptais ir paprašyti pinigų. Mes žinome, kokia klubo ekonominė padėtis.

– Kitaip tariant, sudėtis gali būti suformuota jau dabar?

– Gali būti. Jei kažkas atsiras, mes pakilsime laiptais ir mums pasakys, ar galime jį įsigyti. Lems ir kiti dalykai. Futbolo ir taip toliau. Mes turime palaukti. Dabar prasideda NBA rinka ir vasaros lygos, bet šią vasarą turime aiškias ribas.

– Dabar net „Crvena zvezda“ gali nugvelbti žaidėją (Nikolą Kaliničių) iš Barselonos pinigais?

– Būtent, taip ir yra, mums klube situacija yra aiški.

– Jei komandą papildys trečiosios pozicijos žaidėjas, kokio stiliaus krepšininko norėtumėt?

– Man patinka universalūs žaidėjai, kuri gali žaisti pirmoje, antroje, trečioje ir net ketvirtoje pozicijoje. Ypač gynyboje. Aš neieškau būtent lengvojo puolėjo, dairausi žaidėjo, kuris galėtų žaisti gynyboje, ypač, kai praradome V.Claverą, L.Bolmaro ir A.Hangą. Šiuo metu patenkinti tuo, ką turime.

– S.Sanli, R.Jokubaitis, N.Laprovittola – praėjusio sezono pradžioje sakėte, kad komandai reikia daugiau taip vadinamų „šunsnukių“. O šie žaidėjai?

– Turėtų argentinietį visada smagu. O iš Roko ir S.Sanli galima kažką išspausti. Rokas yra ateičiai, o iš Sanli to norėsime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Ar su žaidėjais vyksta derybos dėl algų susimažinimo?

– Tai nebe mano reikalas, manau, kad klubas daro savo darbą. Jau sakiau, kad laukiame atsakymų. Ta padėtis, kurią paveldėjo klubo prezidentas, nėra labai gera.

– Ar klubas prašė jūsų susimažinti atlyginimą?

– Ne, manęs neprašė. Žinau, kad jie turi pasikalbėti su žaidėjais, galbūt vėliau kalbėsis ir su manimi, aš nežinau.

– Kokie yra santykiai su Juanu Carlosu Navarro ir kitais komandos vadovais?

– Labai normalūs, jie yra arti komandos, kaip aš ir prašiau. Visada reikia prisitaikyti, mes mokomės dirbti kartu. Santykiai yra labai geri, mes visada kalbame, ką galėtume pagerinti.

– Ar „Barca“ prarado konkurencingumą lyginant su praėjusiu sezonu?

– Ne. Galbūt mes kitokie, bet aš nemanau, kad tapome mažiau kovingi. Didžiąją praėjusio sezono mes žaidėme be antrojo įžaidėjo, dabar turime antrą įžaidėją. Praėjusiais metais neturėjome aukšto vidurio puolėjo, kol neprisidėjo Pau, dabar jį turėsime nuo pat pradžių. Galbūt sudėtis dabar labiau tolygi. Praradome kai kuriuos gynybinius krepšininkus, turėsime dirbti dar daugiau, žaidėjai turės tai suprasti.

– Madrido „Real“ atrodo, kad turėjo mažiau finansinių rūpesčių, jie jau pasirašė kontraktus su Thomu Huerteliu, Adamu Hanga, Guerschonu Yabusele, Nigelu Williamsu-Gossu, praėjusio sezono pabaigoje prisidėjo ir Vincentas Poirier. Ką manote apie jų komandą?

– Madridas visada yra Madridas, jie visada turi gerą komandą, jų pirkiniai manęs nenustebino.

– Ar Th.Huertelis ir A.Hanga, kurie perėjo iš Barselonos į Madrido „Real“, suteiks daugiau įtampos?

– Spaudimas, kurį keliu sau ir mano žaidėjams, yra didesnis nei pora žaidėjų toje komandoje. Yra rinkos dalykai, mes turime su tuo susitaikyti. Dabar turiu susitelkti, kad tobulėtų N.Laprovittola ir kiti, o visos kitos istorijos skirtos žiniasklaidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas