Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 19

Šarūnui Jasikevičiui – dar nespręsti galvosūkiai

Šarūnas Jasikevičius su tokiu iššūkiu dar nebuvo susidūręs. Praėjusį sezoną „Žalgirio“ stiprybe tapęs atsparumas traumoms šį sezoną neveikia. Kauno klubas šį sezoną rekordiniu tempu renka dėl traumų praleistas rungtynes, o tai Šaro eroje „Žalgiriui“ labai neįprasta.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Trečiadienis | Eurolyga | „Daruššafaka“ – „Žalgiris“ | 19:15 | Stambulas

Šarūno Jasikevičiaus treniruojamas „Žalgiris“ pastaraisiais metais išgyveno daug pirmųjų kartų. Bet šis darosi pats nemaloniausias.

Praėjusį sezoną net devyni „Žalgirio“ rotacijos žaidėjai sužaidė bent 34 iš 36 viso Eurolygos sezono rungtynių.

Pagrindinės rotacijos žmonės „Žalgiryje“ 2017-2018 m. sezoną kartu iš viso praleido vos 10 susitikimų, kai vien pusėje iš jų – penkiuose, nedalyvavo Dee Bostas.

Dar ir 2016-2017 m. sezoną, kai Šaras tik pradėjo lipdyti nuožmųjį „Žalgirį“, net 9 iš 10 pagrindinės rotacijos krepšininkų nepraleido nė vieno (!) susitikimo. Tada tik Antanas Kavaliauskas vienintelis iš kompanijos sužaidė 29, ne 30 rungtynių.

„Žalgiris“ buvo tvirtas kaip titanas.

Šarūnas Jasikevičius į mūšį dažniausiai galėdavo pasitelkti visą ginklų arsenalą, kurie tokie svarbus jo žaidimo sistemoje.

Jam nereikėdavo keisti žaidimo plano ir perstumdyti žaidėjų į jiems mažiau įprastas pozicijas.

Treneris beveik neturėjo galvos skausmo modeliuodamas treniruočių procesą ir šlifuodamas komandos žaidimą.

O kiti klubai vargo. Štai traumų nustekentas Pirėjo „Olympiakos“ nepajėgė priešintis „Žalgiriui“ Eurolygos ketvirtfinalyje, nes žaidė su traumuotais lyderiais ir be svarbių krepšininkų.

Luka Dončičiaus vedamas Madrido „Real“ su stabiliai traumuotais keliais žaidėjais stebuklingu būdu sugebėjo išlikti finalo ketverto traukinyje, bet tą galėjo sau leisti dėl karališkos žaidėjų selekcijos.

Daug problemų turėjo ir kiti priešininkai. Bet šiemet „Žalgiris“ irgi pažeidžiamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Aaronas White'as
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Aaronas White'as

Dar nė nesibaigus pirmajam Eurolygos reguliariojo sezono ratui, „Žalgirio“ traumuotieji kartu sudėjus praleis jau 9-ą susitikimą: P.Jankūnas – 5, A.Kavaliauskas ir N.Woltersas – po 2.

Maža to, Š.Jasikevičiui tenka priverstinai keisti starto penketą, nes P.Jankūnas ir N.Woltersas yra starto penketo nariai. Būtent jiedu nerungtyniaus trečiadienio rungtynėse su Stambulo „Daruššafaka“.

Be dviejų svarbių žaidėjų vienu metu Eurolygoje „Žalgiris“ versis tik antrą kartą Š.Jasikevičiaus eroje.

Pirmąsyk tai nutiko prieš savaitę Miunchene, kur „Žalgiris“ be Antano Kavaliausko ir Nate'o Wolterso nusileido „Bayern“ 84:88.

Reikšmingiausia komandai – Nate'o Wolterso netektis.

Mykolo Stumbro statistikos duomenų bazė rodo, kad amerikietis įžaidėjas yra didžiausią teigiamą įtaką „Žalgirio“ žaidimui darantis krepšininkas. Jo +/ – rodiklis yra geriausias komandoje (+79).

27-erių legionierius ne tik pelno vid. 14,3 taško ir atlieka 5,6 rezultatyvaus perdavimo, bet daro ir didžiausią teigiamą įtaką komandos gynybai iš visų trijų „Žalgirio“ įžaidėjų. O būtent geresnės gynybos pasigenda Šarūnas Jasikevičius, su skausmu skaičiuojantis „Žalgirio“ pralaimėjimus, kai kauniečiai per 40 minučių praleidžia po 80 taškų ir daugiau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nate'as Woltersas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nate'as Woltersas

Kita vertus, P.Jankūno situacija irgi turėtų neraminti Š.Jasikevičių.

34-erių „Žalgirio“ aukštaūgis vis neįvažiuoja į geriausią savo formą. O vyriausiam žalgiriečiui tą padaryti kaskart bus vis sunkiau, jei jį iš rikiuotės vis išmuš atsinaujinančios traumos.

Vyresnių žaidėjų žaidimo kreivė juos stabdant traumoms kyla sudėtingiau nei jaunesnių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Galima tikėtis, kad Stambule matysime daugiau žaidžiančius Aaroną White'ą, Antaną Kavaliauską bei Leo Westermanną.

Pastarojo minučių skaičius Miunchene pirmą kartą šį sezoną viršijo 20. Prancūzas nenuvylė – pataikė 5 tritaškius, pelnė 19 taškų ir sužaidė rezultatyviausią sezono mačą per 24 minutes.

P.Jankūnui liekant stebėti Eurolygos rungtynių su švarku, 4 minutėmis, maždaug iki 28-ių, išauga Aarono White'o minučių skaičius.

Tiesa, daugiau minučių ketvirto numerio pozicijoje gali gauti į rikiuotę grįžtantis Antanas Kavaliauskas. „Daruššafaka“ yra daugiausiai puolime kamuolių atkovojanti Eurolygos komanda, todėl Antano ir Brandono Davieso figūros po krepšiu gali padėti sutvirtinti „Žalgirio“ baudos aikštelę.

Bet dviejų reikšmingų rotacijos žaidėjų trūkumas jaučiasi.

Š.Jasikevičius naudojasi 11 krepšininkų rotacija, kurioje krepšininkai ant parketo praleidžia vid. bent po 10 minučių per rungtynes. Palyginimui, Miunchene reikšmingas minutes aikštėje praleido jau tik 9 žaidėjai.

Š.Jasikevičius mėgsta stumdyti žaidėjus kaip šachmatų figūras ir reaguoti į kiekvieną ataką. Todėl, remiantis M.Stumbro statistikos duomenų baze, „Žalgiris“ yra daugiausiai keitimų Eurolygoje atliekanti komanda (513).

Artimiausią ekipą „Žalgiris“ lenkia net 110 keitimų („Herbalife“, 403), o pavyzdžiui, mažiausiai keitimų atliekantį Madrido „Real“ (246) – net 267 keitimais.

VIDEO: „Eurolygos diena“: ar reikia nerimauti dėl atšipusių „Žalgirio“ ginklų prieš mačą su Eurolygos autsaideriais? (1/3)

Reikia pripažinti, kad „Žalgiris“ nėra ta komanda, kuri kamuojama traumų gali prilygti Eurolygos ketvirtfinalio tempui.

Traumos Š.Jasikevičiui prideda daug naujų galvosūkių. O sprendimas jiems būtinas – pergalės šiame likusiame trijų pirmojo Eurolygos rato rungtynių ruože reikalingos kapstantis ketvirtfinalio link.

VIDEO: „Eurolygos diena“: turkai prieš „Žalgirį“ mojuoja nauju koziriu (2/3)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai