Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 21

Serbiškas iššūkis „Žalgiriui“: gynybinis mentalitetas ir V.Šeškui neįtikęs vedlys

Trijų nesėkmių paeiliui ruože atsidūręs Kauno „Žalgiris“ turi puikią progą atsitiesti. Šarūno Jasikevičiaus auklėtinių laukia Belgrado „Crvena zvezda“ testas. Komandos, kuri jau sezono starte užbuksavusi neteko vyriausiojo trenerio, svarsto trijų legionierių likimą, o per pirmąsias devynerias rungtynes iškovojo vos dvi pergales. Eurolyga.lt supažindina su dešimtuoju „Žalgirio“ varžovu Eurolygoje.

Ketvirtadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Crvena zvezda“ | 20:00 | Kaunas

Belgrado ekipą pokyčiai palietė jau po pirmųjų trejų rungtynių Eurolygoje, kuomet po pralaimėjimo Tel Avive postą paliko 46-erių strategas Milanas Tomičius, o vairą perėmė asistentu dirbęs Andrija Gavrilovičius.

Šis 54-erių specialistas ketverius metus buvo Rimo Kurtinaičio akimis ir ausimis Maskvos srities „Chimki“ komandoje. Lietuvio asistentu Rusijos klube serbas dirbo nuo 2011-ųjų iki 2015-ųjų metų.

A.Gavrilovičius – gynybinį krepšinį išpažįstantis treneris, kurio idėjoms atskleisti puikiai tinka dabartinė „Crvena zvezda“. Tai pagrindinis Belgrado ekipos skiriamasis bruožas.

„Tradicinė gynybinio pobūdžio Serbijos komanda, kuri vadovaujasi „neduok žaisti varžovui, jei negali pats“ mąstymu. „Crvena zvezda“ tai puikiai atspindi“, – sakė „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis.

Euroleague.net nuotr./Andrija Gavrilovič
Euroleague.net nuotr./Andrija Gavrilovič

Pagal pelnomus taškus „Crvena zvezda“ Eurolygoje užima 16 vietą, vidutiniškai pelnydama po 72,9 taško, pagal efektyvumą ji yra priešpaskutinė – 71,8 naudingumo balo per rungtynes.

Varžovams serbai leidžia įmesti po 78,3 taško (8 vieta) bei rinkti po 88,7 naudingumo balo (11 vieta).

Pagal daugelį statistinių parametrų „Žalgiris“ ir „Crvena zvezda“ yra panašios komandos, tačiau ne žaidimu aikštelėje.

Kalbant apie gynybą, savoje aikštės pusėje ryškiausias žmogus yra 30-metis 191 cm ūgio Charlesas Jenkinsas, eilę metų įvardijamas tarp geriausiai besiginančių Eurolygos žaidėjų.

„Visų pirma, tai labai fiziškai stiprus žaidėjas, – mintimis dalijosi „Žalgiris“ skautas. – Gynėjo pozicijoje jis turi labai tvirtą kūną. Pastangos, kūno kalba. Jis didelis darbininkas, jis mėgaujasi darbu gynyboje. Ch.Jenkinsas turi viską, ko reikia gera gynėjui, o svarbiausią – tinkamą mentalitetą.“

Prie „Crvena zvezda“ gynybos cementavimo prisideda gynėjai 195 cm ūgio Branko Lažičius bei 200 cm ūgio Ognjenas Dobričius, o po krepšiu budi 214 ir 216 cm ūgio bokštai Ognjenas Kuzmičius bei Michaelas Ojo.

„Jau gauname gal ketvirtą varžovą paeiliui, kuris gynyboje stipriai akcentuoja varžovų stipriąją ranką, – sakė E.Beržininkaitis. – Gynyboje jie naudoja gynybos sistemą DROP, kai aukštaūgis būna po krepšiu, nekyla aukštyn. Vieni kiek aukščiau būna, kiti žemiau, tai priklauso nuo trenerių nurodymų. Baudos aikštelėje padvigubinimų nėra matyti, kadangi penktoje pozicijoje yra du galingi žmonės. Jie galbūt „du prieš du“ situacijose yra lėtesni, kažkiek sunkiau gintis, bet kas liečia gynybą po krepšiu, tai jie labai solidūs.“

„Žalgirio“ vidurio puolėjų po krepšiu laukia tikro giganto iššūkis. Iš Nigerijos kilusio M.Ojo batų dydis yra 56, kaip ir legendinio Shaquille'o O'Nealo. Batų avalynės milžinė „Nike“ prieš dvejus metus išleido 15 tūkstančių JAV dolerių specialiam aparatui, kad „Florida State“ universiteto krepšininkui galėtų pagaminti tinkamo dydžio batus.

Euroleague.net nuotr./Michael Ojo
Euroleague.net nuotr./Michael Ojo

„Panašu, kad jis yra linkęs į gigantizmą. Įspūdingas dydis, plaštakos, pečiai. Jis tikrai labai didelis, kai leidžiasi į baudos aikštelę, atrodo kaip tankas, kuris visus sunešios“, – apie varžovą kalbėjo „Žalgirio“ skautas.

Tiesa, didelio vaidmens „Crvena zvezda“ komandoje jis neužima. Per 12 minučių ant parketo M.Ojo pelno 5,1 taško bei atkovoja 3,1 kamuolio.

Belgrado ekipoje išsiskiriančių žaidėjų puolime nėra, o vos du krepšininkai siekia dviženklę pelnytų taškų ribą. Billy Baronas fiksuoja po 11,4 taško, o Stratos Perperoglou – 10. Pastarasis žaidėjas yra patyręs traumą bei dvikovoje Kaune nerungtyniaus, kaip ir nežais Jamesas Gistas (9,3 tšk., 5,3 atk. kam.), kurio dienos „Crvena zvezda“ ekipoje jau yra suskaičiuotos.

„Puolimas „Crvena zvezda“ yra įvairus, – mintimis dalijosi E.Beržininkaitis. – Jie gerai po krepšiu išnaudoja didelius žmones, greitose atakose aktyvūs yra Lorenzo Brownas bei O.Dobričius. Serbai nevengia mesti ir tritaškių, atakuoja iš visur. Turi pataikančių ir gynėjų, ir ketvirtų numerių, tarp kurių – Borisa Simaničius (58,3 proc. trit.) ir Mouhammadas Faye (35,3 proc. trit.). Gynėjų linijoje be konkurencijos ryškiausias yra B.Baronas.“

28-erių B.Baronas yra puikiai žinomas Lietuvos krepšinio sirgaliams. Snaiperis prieš penkerius metus žaidė Virginijaus Šeškaus vadovaujamame Vilniaus „Lietuvos ryte“. Amerikietis tuomet nesusilaukė didelio trenerio pasitikėjimo, kuris į jį laidė ir kritikos strėles.

Sostinėje krepšininkui buvo debiutinis sezonas Europoje. LKL čempionate per beveik 15 minučių fiksavo po 5,3 taško.

„Po treniruočių automobilių stovėjimo aikštelėje treneris mums siūlydavo mėsos iš bagažinės, o kai kurie ją pirkdavo“ , – po kelerių metų užsienio žiniasklaidai apie patirtį Vilniuje sakė B.Baronas.

Euroleague.net nuotr./Billy Baron
Euroleague.net nuotr./Billy Baron

Nuo žaidimo Vilniuje praėjo penkeri metai, o B.Baronas Belgrado komandoje užima kardinaliai skirtingą vaidmenį. Rezultatyviausias „Crvena zvezda“ žaidėjas (vid. 11,4) Eurolygoje rungtyniauja po 25 minutes, o tritaškius realizuoja 38,4 proc. tikslumu. Gynėjas prideda po 2,1 atkovoto kamuolio bei 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

„Tikras metikas, – apie B.Baroną kalbėjo E.Beržininkaitis. – Jis labai gerai atakuoja iš po užtvarų, kamuolį išleidžia labai staigiai. Jis nėra pats pavojingiausias ties driblingu ar prasiveržimu, bet žudo tritaškiais ir greitu puolimu. Jis geriau juda be kamuolio, naudojasi užtvaromis, gerai atakuoja krepšį po perdavimo. Gana aktyvus, kuris dažnai įkirtinėja po krepšiu.“

Tris niuksus paeiliui sugėręs „Žalgiris“ pasitinka komandą, kuri irgi yra trijų pralaimėjimų duobėje, o per pastarąsias septynerias rungtynes iškovojusi vos vieną pergalę. Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai užstrigo, tačiau šį vakarą turi geriausią progą atsispirti ir šokti aukštyn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito