Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 02

Sirgaliaus aritmetinė prognozė: „Žalgiris“ turi iškopti į Eurolygos ketvirtfinalį

„Tai ne reikalavimas, o tikėjimas“, – rašo ilgametis krepšinio aistruolis Robertas Girkontas, su 15min skaitytojais pasidalinęs savo skaičiavimais apie Kauno „Žalgirio“ galimybes patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Ketvirtadienio vakarą Kauno „Žalgiris“ susitiks su „Barcelona“ Eurolygos 26-ojo turo rungtynėse.

Šiuo metu 13 pergalių ir 12 pralaimėjimų turintis „Žalgiris“ dalinasi 6–10 vietas Eurolygoje ir yra įtemptose varžybose dėl patekimo į pirmąjį aštuonetą, kuris balandį tęs sezoną atkrintamosiose varžybose.

Reguliariajame Eurolygos čempionate Kazio Maksvyčio vyrams liko sužaisti 9 rungtynes.

Suprasti akimirksniu

  • Kovo 2 d. „Barcelona“ – „Žalgiris“
  • Kovo 7 d. ALBA – „Žalgiris“
  • Kovo 9 d. „Žalgiris“ – ASVEL
  • Kovo 16 d. „Žalgiris“ – „Olympiakos“
  • Kovo 24 d. „Fenerbahče“ – „Žalgiris“
  • Kovo 29 d. „Žalgiris“ – „Monaco“
  • Kovo 31 d. „Žalgiris“ – „Valencia“
  • Balandžio 6 d. „Žalgiris“ – „Maccabi“
  • Balandžio 14 d. „Bayern“ – „Žalgiris“

Stebint, kaip „Žalgiris“ vargo Karaliaus Mindaugo taurės turnyro finale su Jonavos „CBet“, tuo patikėti sunku.

Nors „Žalgiris“ vargo, jis laimėjo. Buvo labai daug Eurolygos komandų, kurios savo šalių taurėse nepasiekė net finalo. Vargai vietiniame fronte ne visados atspindi komandos potencialą Eurolygoje.

Prognozės kriterijai

Keletą pastarųjų metų beveik visi tinklalapiai apie krepšinį, likus mažiausiai penkiems turams iki Eurolygos reguliariojo sezono pabaigos, dažniausiai remdamiesi lažybų bendrovių duomenimis ar bent jų metodika, vertina komandų galimybes patekti į TOP 8.

Tačiau lažybų bendrovės pateikia duomenis apie kiekvienos komandos galimybes laimėti visas likusias rungtynes. Kai tuo tarpu patekti į TOP 8 gali pakakti ir 3 iš 5 galimų pergalių. Ir gali būti, kad didžiausias galimybes jas pasiekti turi komanda, kurios šansai laimėti visas 5 rungtynes pagal lažybų bendrovių metodiką iš visų 8 aptariamų komandų yra pačios blogiausios. Todėl jų metodais besąlygiškai pasitikėti negalima.

Lažybų bendrovės nėra vienintelės, kurios bando prognozuoti socialinius (sportas tik vienas iš jų) procesus, statistiniais matematiniais metodais. Jais šiuo metu remiasi visi socialiniai mokslai. Tačiau bet kokios prognozės sėkmės garantas yra ne genialus matematinis metodas, o teisingas esamos situacijos įvertinimas. Ir jeigu jis bus teisingas – tai sporte, o ir apskritai gyvenime, pakaks ir aritmetikos.

Komandų potencialas

Labai nemėgstu bet kokio grupavimo, nes tai yra tikrovės prievartavimas. Kita vertus, kad geriau suvoktum situaciją, dažniausiai išsiversti be to neįmanoma.

Likus sužaisti po 9–10 rungtynių iki reguliariojo sezono pabaigos, galima išskirti tris grupes: favoritai, pretendentai ir autsaideriai.

Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.
Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.

Favoritai – tai keturios komandos, kurios po reguliariojo sezono turėtų patekti į atkintamąsias varžybas (TOP 8).

Pretendentai – tai devynios komandos, kurios turi realias galimybes patekti į pajėgiausių Eurolygos komandų aštuntuką. O Milano ekipa, pagal sudėtį finalo ketverto dalyvė, nebeturinti jokių realių šansų patekti į atkrintamąsias. Taigi 10 komandų. Galima ginčytis dėl „Monaco“. Jeigu ne X faktorius Mike'as Jamesas, kuris geros formos gali komandą nuvesti ir iki čempiono titulo, o prastos nuotaikos gali ją palikti ir už TOP-8, „Monaco“ būtų tarp favoritų.

Scanpix/Mourad ALLILI/SIPA nuotr./Mike'as Jamesas
Scanpix/Mourad ALLILI/SIPA nuotr./Mike'as Jamesas

Autsaideriai – tai keturios komandos, neturinčios jokių galimybių būti TOP 8, jų pergalė namie netgi prieš favoritus didelės nuostabos kelti neturėtų, bet aukštesnė nei penkioliktoji vieta po reguliariojo sezono joms būtų labai geras rezultatas.

Aritmetiniai kriterijai:

Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.
Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.

Prognozių žaidimai

Prognozės modelis yra lengvai koreguojamas.

Jeigu kažko netenkina pateiktas komandų grupavimas ir yra manoma, kad „Monaco“ yra neabejotinas favoritas, prognozę galima pakeisti.

Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.
Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.

Tik šiuo atveju aštuoniems pretendentams liks tik trys kelialapiai. O susitikimai namie su „Monaco“ bus vertinami ne kaip 100/0, o kaip 50/50 „Monaco“. Taip pat galima pakeisti bet kurios kitos komandos statusą. Vienintelė sąlyga – gebėjimas dirbti su „Excel“ programa. Beje, nors tiesiogiai atidėtas „Anadolu Efes“ mačas su „Real“ neįtrauktas į lenteles, jis atsispindi grafose, nes susitikimas namie „Real“ vertinamas 50/50.

Jeigu atrodo, kad trys aritmetiniai kriterijai nepakankamai atspindi situacijos įvairovę, galima įvesti ir daugiau kriterijų. Tačiau vargu ar tai prognozę padarys tikslesnę, bet garantuotai painesnę. Be to, naudojant daugiau nei tris kriterijus, aritmetikos gali nebepakakti.

Prognozę galima koreguoti po kiekvieno turo.

Prognozė likus 10 turų:

Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.
Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.

Po 25-ojo turo penkių komandų galimybės nepasikeitė, nors dvi iš jų („Maccabi“ ir „Virtus“) laimėjo, o trys („Monaco“, „Žalgiris“ bei „Baskonia“) pralaimėjo, nes visos penkios pasiekė rezultatą, kuris joms buvo prognozuotas.

„Anadolu Efes“ savo padėtį sustiprino, nes laimėjo 50/50 rungtynes, o „Partizan“ bei „Valencia“ pralaimėjusios tokio statuso rungtynes savo padėtį susilpnino. Tuo tarpu „Crvena zvezda“ netikėtas pralaimėjimas namie Berlyno ALBA komandai Serbijos klubui padėtį sukomplikavo. Taigi jis rezervų klysti nebeturi.

Visa tai pamatysite palyginę jau pateiktą prognozę likus 10 turų su prognoze likus 9 turams:

Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.
Roberto Girkonto Eurolygos likusių rungtynių skaičiavimai.

Po 26 turo prognozę vėl bus galima pakoreguoti.

„Žalgiris“ tarp „pretendentų“ yra vienas iš favoritų

Kaip matyti iš lentelių, Žalgiris netgi minimaliai išnaudojęs savo galimybes, gali aplenkti savo konkurentus, jeigu jie neišnaudos savo šansų maksimaliai.

Nepalankiausias rezultatas XXVI ture būtų „Baskonia“ pergalė prieš „Valencia“ ekipą, nes laimėjimas baskus pagal galimybes patekti į TOP-8 labai priartintų prie „Žalgirio“. Nepalanki būtų ir „Maccabi“ pergalė prieš „Monaco“.

Kitų konkurentų rezultatai šiame ture „Žalgirio“ galimybėms patekti į „TOP-8“ didesnės įtakos neturės.

Pagal šiuos skaičiavimus ir prognozes galima teigti, kad jei „Žalgiris“ maksimaliai išnaudos savo galimybes, jis užsitikrins vietą TOP-8.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas