Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 06

Skausmingas „Žalgirio“ rūbinės paveikslas – su vilties žybsniu

Kauno „Žalgiris“ vis dar nelaimi Eurolygoje. Pastarąjį kartą žalgiriečiai šventė pergalę prieš mėnesį ir 15 dienų, kai dar stebukladarys Marius Grigonis buvo sveikas ir sužaidė įsimintiniausią savo sezono mačą Stambule. „Žalgiris“ pralaimėjo Maskvoje po pratęsimo 82:85 ir įkrito į giliausią nesėkmių duobę Šarūno Jasikevičiaus komandoje. Bet vėl kasdien sėsdami prie videoperžiūrų, žalgiriečiai iš mačo Maskvoje galės pasisemti nemažai gerų dalykų. Jei tik tai paguostų nusivylusią komandą.

„Gal nereikia“, – nusivylęs mostelėjo ranka Artūras Milaknis, plėšydamasis nuo čiurnų apsaugas.

Kauno „Žalgirio“ senbuviai retai nekalba su žiniasklaida net ir po skaudžiausių pralaimėjimų. Bet šeštas pralaimėjimas iš eilės pernelyg vėrė širdį „Žalgirio“ snaiperiui. Milas pramušė – pataikė du tritaškius iš dviejų, bet visa komanda dar nepramušė to šešių pralaimėjimų ledo, kuris užšalo virš žalgiriečių galvos.

Priešais Milą susiėmęs už galvos ir nuleidęs akis žemyn sėdėjo KC Riversas. 11 tritaškių iš 14 per dvejas LKL rungtynes pataikęs snaiperis Eurolygoje vėl prametė visus 4 ir kol kas šiame turnyre šaudo tuščiais šoviniais. KC Riversas nepakėlė akių nuo žemės geras 10 minučių, ko gero, negalėdamas žvilgtelėti į komandos draugus, kurie juk tik ir laukė, kad atvykėlis padės jiems numalšinti tritaškių alkį.

Jockas Landale'as sėdėjo išsivertęs lyg būtų pardavęs žemę Australijoje. Su Eurolygos čempionais jis surinko 12 taškų ir 11 atkovotų kamuolių, taip užfiksuodamas savo pirmąjį dvigubą dublį Eurolygoje. Tačiau šie skaičiai neguodė „Žalgirio“ centro.

Žalgiriečių širdis pervėrė ir tas skaudus Mike'o Jameso šūvis su pratęsimo sirena, ir jau šeštoji nesėkmė iš eilės.

VIDEO: Pamatykite: fantastiškas metimas pratęsime, nulėmęs „Žalgirio“ ir CSKA rungtynių baigtį

Nigelas Hayesas purtė galvą.

Treniruotėse jis imitavo tuos scenarijus, kai Mike'as Jamesas atsidurs prieš jį vienas prieš vieną ir bandys paleisti savo beprotišką metimą. Pratybose Thomasas Walkupas imituodavo Mike'ą Jamesą ir Nigelas puikiai žinojo, kokius judesius daro CSKA šoumenas.

Tačiau kamuolys vis tiek pasiekė tikslą.

„Aš savimi nusivylęs, nes žinojau, kad jis tą darys, bet vis tiek įleidau jį į tą poziciją, – Eurolyga.lt po pralaimėjimo sakė N.Hayesas. – Nors tas metimas buvo sunkus, uždengtas, tačiau nepavyko jo atimti iš Mike'o Jameso repertuaro.“

„Žalgirio“ puolėjas pastaruoju metu išgyvena ne pačią geriausią atkarpą. Per 5 pastarąsias rungtynes jis rinko tik vid. 3,6 taško ir pataikė vos 28 proc. metimų.

N.Hayesas Maskvoje ilgai negalėjo prisitaikyti prie „Megasport“ lankų, net ir per apšilimą paleidęs krūvą metimų pro šalį.

Bet kai galiausiai pratęsime pataikė pirmąjį savo tritaškį Maskvoje – nuo lentos, amerikietis ir džiaugėsi dėl palengvėjimo, ir gūžčiojo pečiais. Jis tikrai ne to kalibro metikas, kad tritaškiui įmesti jam reikėtų atsitiktinės lentos pagalbos. Bet dabar tiks ir tokie.

„Kamuolys pagaliau krito. Tikrai... Žaidimas paprastas – reikia įmesti į skylę. Aišku, bandome žaisti tobulai, bet net ir pralaimėtose rungtynėse puikiai dirbdavome gynyboje prieš labai geras puolimo komandas. Tiesiog mums pritrūkdavo puolimo ir taiklių metimų. Šiandien jau tai darėme geriau, – pastebėjo 5 taškus pelnęs N.Hayesas. – Mes labai sunkiai dirbame. Dirbame rytais, vakarais, ateiname į salę naktį. Nėra taip, kad nedirbtume ir nesistengtume. Tiesiog kartais būna atkarpų, kai nepataikai. Dėl to turime tobulai išpildyti detales, kol nepataikome taip, kaip turėtume.“

VIDEO: „Karštom pėdom“: didvyriška „Žalgirio“ kova, žudikas Jamesas, metimas ir likę apkasuose

Maskvoje „Žalgiris“ pataikė 6 tritaškius iš 18 (33,3 proc.) – daugiau nei per dvejas pastarąsias Eurolygos rungtynes kartu sudėjus.

Tiesa, iki pertraukos pro šalį skriejo visi aštuoni mesti žalgiriečių tritaškiai. „Žalgirio“ 100 minučių atkarpa Eurolygoje buvo tiesiog košmariška – vos su 5 tritaškiais iš 44 (11,4 proc.).

Ir Maskvoje „Žalgiris“ laukė net 28 minutes, kol po 11 nesėkmingų komandos bandymų iš eilės Artūras Milaknis galop pradūrė tą skylę CSKA krepšyje.

Darius Maskoliūnas kėlė rankas į viršų lyg tą Eurolygos taurę 1999-aisiais Miunchene. Tomas Masiulis pritariamai mostelėjo kaip užtvirtindamas kertinę sezono pergalę. Visas suolas šoka iš vietų, o Šaras šypsojosi – PAGALIAU!

„Jei atvirai, nepasakyčiau, kad mes jaučiame kažkokį spaudimą dėl tritaškių, – tikino Th.Walkupas, surinkęs 19 taškų, atkovojęs 7 kamuolius ir atlikęs 6 rezultatyvius perdavimus, bet suklydęs 7 kartus. – Toks tas krepšinis – kartais metimai krenta, kartais ne. Nepasakyčiau, kad rūbinėje mes jaustume spaudimą. Vyrukai tobulina savo metimą, dirba salėje ir mes toliau mėtysime, net jei nekris. Bet turime susitelkti gynybai.“

Th.Walkupas netiki, kad vienas metimas gali nulemti rungtynes. Jo akimis, tokie geri žaidėjai kaip Mike'as Jamesas pataiko tokius metimus. Bet „Žalgiris“ turėjo pasirūpinti reikalais per likusias 45 minutes.

„Eurolygoje svarbi kiekviena ataka. Ar tai būtų pirmas, ar ketvirtas kėlinys. Nelengva susitelkti visoms rungtynėms, bet būtent tą daro geros komandos, – Eurolyga.lt sakė Th.Walkupas. – Nemanau, kad galėčiau išskirti vieną žaidėją, metimą ar svarbiausius momentus. Reikia kalbėti apie visas rungtynes. Pridėti vieną atkarpą, kitą, ir tada tai sudaro bendrą paveikslą.“

CSKA pirmasis kėlinys su „Žalgiriu“ buvo nerezultatyviausias šį sezoną. 17:9 po pirmųjų 10 minučių į kampą Eurolygos čempionus įstūmę žalgiriečiai paliko tituluotus varžovus gerokai žemiau nuo jų pirmojo kėlinio taškų vidurkio, kuris iki mačo su „Žalgiriu“ siekė net 21,5.

Dimitris Itoudis lyg maldaudamas atsilošęs žvelgė į aukštas „Megasport“ lubas, prašydamas injekcijos nuo žalgiriečių į Maskvą atnešto netaiklių metimų viruso.

Galingai į žaidimą įsitraukė Martinas Gebenas. „Žalgirio“ centras tvirtai krutėjo CSKA baudos aikštelėje ir vos per 11 minučių pelnė 8 taškus. Vos vienu mažiau, nei per visą savo debiutinį sezoną Eurolygoje.

Tačiau „Žalgiris“ nepasinaudojo akcija, kurią pasiūlė CSKA milijonieriai. 12 taškų skirtumu antrajame kėlinyje atitrūkę žaliai balti paleido vėjais dviženklę persvarą ir įsivėlė į lenktynes taškas į tašką.

Per antrąjį ketvirtį „Žalgiris“ prametė net 7 tritaškius. Žaidėjai gynyboje ėmė daryti šiurkščiausias klaidas, vėlavo prasižengti iki metimo, paliko varžovų metikus laisvus ir CSKA suvertė atgal 23 taškus.

Ilgos Danielio Hacketto rankos stvėrė kamuolį iš Thomaso Walkupo, kai žalgirietis griūdamas dar bandė išsaugoti jį savo plaštakose. Tačiau į „Žalgirio“ krepšio pusę pasileido bėgti 3-4 CSKA krepšininkai. Th.Walkupas dar keldamasis bandė sutrukdyti greitam išpuoliui, bet kai Joelis Bolomboy šoko per gynėjo galvą, Janis Strelniekas jau pakavo kalėdinę siuntą į žalgiriečių krepšį. CSKA grįžo į kovą.

Klaidų buvo iš ties per daug. Atlikę 12 rezultatyvių perdavimų, žalgiriečiai kamuolį prarado 15 kartų. 7 kartus suklydo Th.Walkupas, sykį prarasdamas kamuolį paskutinėmis ketvirtojo kėlinio minutėmis.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Thomasas Walkupas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Thomasas Walkupas

Vienu metu CSKA jau buvo perėmusi iniciatyvą ir pavojingai atitrūko 44:37. Iš krepšio prametęs Zachas LeDay sustojęs nuleido rankas, kai Edgaras Ulanovas ir Tomas Masiulis net pašoko nuo „Žalgirio“ suolo: „Grįžk! Grįžk!“

„Žalgiris“ jau vos nenuleido rankų, bet nepasidavė. Apie kovą kalbėjo ir skaičiai. Lietuvos čempionai po CSKA krepšiu atkovojo net 15 kamuolių, kai šeimininkai po žalgiriečių – vos 5.

Lukas Lekavičius sunkiu metu tempė „Žalgirį“ į priekį. Jis (+16) ir M.Gebenas (+11) turėjo didžiausią teigiamą +/ – rodiklį visoje žaliai baltų komandoje. CSKA atstovai net džiūgavo, kai per abiejų komandų taškų pauzę Šaras negalėjo padaryti keitimo ir sugrąžinti Luko į aikštę, nes maskviečiai nuo praėjusio sezono su PAO prisibijojo lietuvio kaip siaubo filmo.

Po pertraukos L.Lekavičius su J.Landale'u pelnė po 13 taškų.

Tačiau kai „Žalgiris“ buvo arti pergalės ir net CSKA teikėsi daryti dar vieną kalėdinį išpardavimą, žalgiriečiai nesugebėjo pasiimti laimikio nuo prekystalio.

„Buvome tiek arti, – suglaudęs pirštus rodė N.Hayesas. – Galime didžiuotis maždaug 85-90 proc. dalykų, kuriuos padarėme aikštėje. Bet pritrūko tų ekstra procentų, kurie būtų suteikę mums šansų.

Aišku, tai sunkus pralaimėjimas, bet žaidėme tikrai neblogai prieš labai gerą komandą. Ir pralaimėjome tik paskutiniu metimu.

Belieka susitelkti toms papildomoms detalėms, kurių mums pritrūko ir kurios padėtų laimėti.“

„Kasdien darome video peržiūras. Video niekada nemeluoja – tai geriausia mokymosi priemonė, – sakė Th.Walkupas. – Trenerių štabas nepraleidžia nė vienos klaidos. Taip „Žalgiris“ ir moko žaisti krepšinį. Tiesiog turime dar labiau sustiprinti detales. Kiekviena ataka čia gali būti esminė.“

Tie pralaimėjimai gniuždo. Juk ši organizacija yra dėl pergalių. Čia susirinkę vyrukai yra nugalėtojai.

Šarūnas Jasikevičius buvo teisus sakydamas, kad komanda gali džiaugtis šiomis rungtynėmis.

„Žalgiris“ reagavo į puolimo badą ir užgriuvo CSKA komandą kaip su lietuviais į Maskvą atslinkusi pūga. Galbūt momentais bandydamas anksti užklupti varžovus žaibiškomis atakomis „Žalgiris“ atrodė vaikiškai, lyg iš naujo mokytųsi vaikščioti, bet komandos štabas ieškojo naujų kelių krepšio link. Ir kai sukrito tritaškiai, „Žalgiris“ pagaliau atrodė gyvybingiau puolime – nuo antrojo kėlinio surinko 51 tašką.

„Žalgiris“ kovėsi ir lipo varžovams per galvas. Vėl efektyviai spaudėsi gynyboje prieš Eurolygos puolimo mašiną. Iki paskutinio pratęsimo metimo priešintis Eurolygos čempionams jų pačių namuose yra solidu. Ir tik jei ne dar viena ankstyva kalėdinė dovanėlė, „Žalgiris“ visiškai pelnytai būtų išsivežęs didįjį prizą namo į Kauną.

Bet dabar galima konstatuoti faktą, kad šešių pralaimėjimų serija yra ilgiausia Šarūnui Jasikevičiui stovint prie Kauno „Žalgirio“ vairo. Ir tai gniuždo.

„Tie pralaimėjimai gniuždo. Juk ši organizacija yra dėl pergalių. Čia susirinkę vyrukai yra nugalėtojai, – Eurolyga.lt pasakojo N.Hayesas. – Mes labai sunkiai dirbame ir norėtume sulaukti už tai atpildo. Turime suteikti sau gerus šansus laimėti dar geriau pasirūpindami detalėmis. Ir toliau mėtydami, kol kamuolys pradės kristi.

Mes juk nepramesime amžinai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas