Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 17

Spaudimą nuo pečių nusikratęs K.Maksvytis: „Pagaliau galėsime ramiai išsimiegoti“

Keturių pralaimėjimų atkarpą Eurolygoje Kauno „Žalgiris“ nutraukė dramatiškai 74:73 pranokęs Miuncheno „Bayern“. Pergalingą metimą mačo pabaigoje įmetė amerikietis Keenanas Evansas, o po susitikimo – Kazio Maksvyčio mintys apie nukritusį spaudimą.
Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“
Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Arenai reikia pergalės“, – skelbė grupelės Kauno „Žalgirio“ sirgalių iškeltas plakatas „Žalgirio“ arenos tribūnose.

Ko paprašė, tą ir gavo. Nors susitikimo pabaiga vėl sufleravo apie galimą dramatišką pralaimėjimą, kokius Kazio Maksvyčio auklėtiniai Eurolygoje buvo sugėrę pastarąsias tris savaites iš eilės.

„Sveikinimai komandai ir sirgaliams. Jie nusipelnė pergalės, ypač namų arenoje. Tipinis antras dvigubos Eurolygos savaitės mačas – lėtas ir fiziškas. Kovėmės iki pabaigos ir ačiū dievui, kad laimėjome“, – sakė Kazys Maksvytis.

Startinis „Žalgirio“ penketas rungtynėms su „Bayern“ – be kapitono Edgaro Ulanovo, kuris pastarąjį kartą į rungtynes nuo suolo buvo pasijungęs 2022-ųjų metų sausio 11-ąją dieną būtent prieš tą patį „Bayern“.

Devintuoju į aikštelę žengusiu K.Maksvyčio auklėtiniu tapęs Ulia prametė pirmuosius tris baudų metimus, bet per trečiąjį kėlinį įmetė visus 8 savo taškus, o iš viso šiose rungtynės per 20 minučių surinko 16 balų.

„Visų pirma, tai Edgaras žaidė, ir žaidė nemažai, – sakė K.Maksvytis. – Nėra paslapties, jog žaidimo kokybė buvo nukritusi. Jis buvo likęs tik vienintelis trečias numeris, kai Arnas Butkevičius turėjo sveikatos problemų. Nelabai turėjome kažkokios išeities. Varžovas irgi diktavo sąlygas, o Arnas jau yra gerame ritme. Norėjosi pradėti rungtynes taip, kad užduotume gerą gynybinį toną visai dvikovai, todėl į startą metėme tiek Arną, tiek Dovydą Giedraitį.“

Kol kas slogiausią sezono mačą prieš dvi dienas Atėnuose sužaidęs Keenanas Evansas susitikimo pradžioje įmetė du greitus tritaškius, tačiau iki ilgosios pertraukos sužaidė tik kiek daugiau nei 9 minutes.

Vis dėlto amerikietis įmetė pergalingą metimą, kai iki dvikovos pabaigos buvo likusios tik 9 sekundės.

„Ataka nepavyko taip, kaip turėjo būti. Paskutinę ataką turėjo žaisti Tomas, bet žaidė Keenanas. Jis pasiėmė ataką „ant savęs“ ir įmetė sunkų metimą. Ne visai išėjo tai, ką planavome. Kita vertus, nežinau, maloni ar nemaloni tendencija, bet kai reikia apsiginti – laimime, kai reikia užpulti – pralaimime. Laimėjome senu scenarijumi – apsigynėme“, – sakė K.Maksvytis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“

Sėkmingą žaidimą iš ketvirtojo kėlinio prieš „Panathinaikos“ perkėlęs Rolandas Šmitas vien per pirmąjį ketvirtį įsmeigė tris tolimus metimus ir pirmuosius du kėlinius jau buvo surinkęs 14 taškų.

Po pirmųjų 10 minučių „Žalgiris“ pirmavo 25:18. Aikštelės šeimininkai ir toliau rungtynių eigoje puikiai kūrėsi progas puolime, tačiau daugybė metimų skriejo pro šalį, o vis kelių link Kauno ekipos krepšio radęs „Bayern“ išsiveržė į priekį 43:41.

Ketvirtojo kėlinio starte – zoninė „Žalgirio“ gynyba, kuri kiek išmušė „Bayern“ iš vėžių. Susitikimo pabaigoje abi komandos taškų nepelnė beveik penkias minutes, kol taškų tylą nutraukė Miuncheno komandos veteranas Serge'as Ibaka.

Vis dėlto taikliu metimu atsakė ir K.Evansas, nutraukęs keturių pralaimėjimų „Žalgirio“ atkarpą.

– Treneri, ar komandos žaidime matote daugiau neatrakinto potencialo, ar „raudonų vėliavų“?

– Po pergalės Eurolygoje nemanau, kad reikėtų kelti raudonas vėliavas. Net ir tie keturi iš eilės pralaimėjimai kažkiek pridėjo susivaržymo, trūko laisvumo sprendimuose. Susikūrėme nemažai progų, kurių nerealizavome. Eurolygoje imame bet kokią pergalę.

– Kaip vertinate Luko Lekavičiaus, kuris šiandien gavo daugiau minučių, žaidimą?

– Jis jų vertas. Mes su Luku kalbėjome, kad jis žais ir turės didesnį vaidmenį, kad jis būtų pasiruošęs. Jis šį vaidmenį gerai išpildė, laimėjo savo mikrodvikovas prieš Sylvainą Francisco, prieš kurį dažniausiai žaidė. Jis labai padėjo komandai. Varžovų gynyba buvo kažkiek Lukui paranki.

– Ar 20 Keenano Evanso žaidimo minučių yra dvigubos Eurolygos savaitės pasekmė?

– Taip. Turbūt per anksti apsidžiaugėme, kai Keenanas mums ištraukė pirmąsias rungtynes. Keenanas pavargdavo rungtynių pabaigose, nesumetė gerų metimų, pasipylė klaidos. Norėjome limituoti jo laiką. Šiandien nemažai šansų gavo antrasis penketas – Lukas, Dovis, Laurynas. Manau, kad jie šiuo šansu pasinaudojo.

– Dovydas Giedraitis šiandien per 16 minučių surinko 1 naudingumo balą, bet tikriausiai nusipelnė aukšto įvertinimo dėl gynybos prieš Carseną Edwardsą?

– Taip, Edwardsas yra vienas „Bayern“ lyderių, duodantis lengvumo ir lengvų taškų. Dovio užduotis ir buvo gintis prieš jį. Ką jis gavo, tą ir pasiėmė. Ir gerai susitvarkė.

– Laurynas Birutis antroje mačo pusėje ilsėjosi vos 2 ar 3 minutes. Kaip vertinate jo pasirodymą?

– Komanda laimėjo, tai gerai. „Bayern“ yra labai atletiška komanda. Dar kai prie Ibakos ir Bookerio prideda dvimetrinį įžaidėją Isaacą Bongą... Labai atletiška komanda, prieš kurią sunku žaisti. Šiandien daugiau gynėmės agresyvesne gynyba, mažiau keitėmės ginamaisiais. Laurynas geriausiai ginasi stepouto gynyba iš mūsų didelių žaidėjų.

– Kiek su šia pergale nukrito spaudimas po tokios pralaimėjimų atkarpos?

– Pagaliau galėsime ramiai išsimiegoti, bent jau treneriai (šypteli). Buvo atsiradę kažkokio nepasitikėjimo. Pernai arba laimėdavome rungtynes keliais taškais, arba pralaimėdavome stipriai. Mes didžiąją dalį rungtynių, kurios baigdavosi mažu skirtumu, laimėdavome. Šįmet buvome pralaimėję tris mačus iš eilės rungtynių pabaigoje. Atsiranda kažkoks nepasitikėjimas, nors negali sakyti, kad rungtynės buvo blogos.

– Rimas Kurtinaitis šią savaitę 15min sakė, jog karjeroje prie pralaimėjimų atkarpų sėkmę susigrąžinti bandydavo eidamas į bažnyčią, degdamas ten žvakutes ir užsakydamas norą. Ar jūs turite panašių būdų, kaip susigrąžinti sėkmę?

– Visų pirma, tai turime reaguoti į situaciją. Į bažnyčią nėjau, bet žinau, kad už mane yra kas tai daro, aukoja ir nemažai meldžiasi. Tokių dalykų nedariau. Yra tokia patarlė, kad viskas praeina. Kai pralaimi, ateis ir pergalės. Svarbiausia, kad komanda kovojo, stengėsi, neišsidraskėme po vieną ir likome kartu. Šiandien buvo labai sunki pergalė. Tikiuosi, jog ši pergalė mus apramins ir atriš rankas.

– Koks šiuo metu yra Nazo Mitrou-Longo, kuris sužaidė vos tris minutes, vaidmuo komandoje?

– Taip išeina, kad Keenanas gauna pagrindines minutes, o likusieji dalijasi kitas minutes. Šiandien nusprendėme žaisti su Luku, kadangi varžovai jam buvo parankūs. Lukas šį mūsų žingsnį pateisino.

– Ar šioje sezono stadijoje įmanoma Nazui rasti daugiau laiko, kad jis pajustų tą ritmą Eurolygoje?

– Kai komanda pralaimi keturias rungtynes iš eilės, nebegalvoji apie jokį ritmą. Tiesiog meti tuos, kuriais labiausiai tiki. Stabilumo kol kas nėra, bet tikiuosi, kad jis ateis.

– Rungtynių pabaigoje buvo penkios tuščios minutės. Ko trūksta, kad mačų pabaigos būtų sklandesnės?

– Žinote, mes susidūrėme su tokiu rebusu. Pirmas rungtynes mums laimėjo Keenanas Evansas ir Edgaras Ulanovas. Vėliau jų mums trūko. Davėme jiems lyderių vaidmenis, bet kelias rungtynių pabaigas pralaimėjome. Pradėjome sukti galvą, kuriam žaidėjui duoti lemiamą metimą, kuris žaidėjas turi atlikti lemiamą sprendimą ar lemiamą perdavimą. Nusprendėme, kad nėra ko blaškytis, nes jie yra mūsų lyderiai. Žinoma, reikia atsižvelgti į tai, kas tą dieną žaidžia geriau. Turbūt labai išsiplėčiau, bet kartais rungtynių pabaigoje sunku rasti žaidėją, kuris imtųsi iniciatyvą ant savo pečių.

– Ar „Bayern“ tampa ypatingu varžovu „Žalgiriui“? Pernai K.Evansas sužaidė karjeros mačą, vėliau su pergale prieš šią Bavarijos komandą iškovojote bilietą į atkrintamąsias, o dabar – pergalė paskutinėmis sekundėmis.

– Komanda kažkiek skiriasi. „Bayern“ pridėjo ispaniškų akcentų, bet jaučiasi balkaniškas žaidimo stilius. Vadovai yra turbūt iš Balkanų, taip pat jų yra ir trenerių štabe. Tokie fiziški, kibūs, griaunantys gynyboje. Mes irgi norime būti panašūs į tokius, tai gal mums jie yra parankūs.

– Kaip jums atrodo Serge'o Ibakos įėjimas į Eurolygą būnant tokio brandaus amžiaus?

– Labai gerai sužaidė. Tiesiog įspūdinga priekinė linija – kokie yra S.Ibakos ir D.Bookerio dydžiai. Kuo toliau, tuo geriau S.Ibaka žaidžia. Smagu Eurolygoje turėti tokius žaidėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas