Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 01 27

Specifinė Renaldo Seibučio užduotis

Renaldas Seibutis bent penkias geras minutes susiėmęs už galvos sėdėjo nusisukęs „Žalgirio“ rūbinėje. 31-erių krepšininkas tada labai jautriai priėmė pralaimėjimą Madrido „Real“ komandai. Vėliau už sienos Šarūnas Jasikevičius putosis, kad jo auklėtiniai nenorėjo „užsmaugti“ garsių priešininkų. Būtent tokia pagrindinė užduotis šį sezoną keliama R.Seibučiui. Specifinė. Galbūt nelabai patraukli ir pastebima žiūrovams, bet reikšminga ne mažiau nei pelnyti taškai.
Renaldas Seibutis
Renaldas Seibutis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Daruššafaka Doguš“ – „Žalgiris“ | 19:45 | Stambulas

Matant taip išgyvenantį Renaldą tą sausio 20-osios vakarą buvo labai slogu. Daugelis pamanytų, kad žalgirietis išgyveno ne tik nesėkmę Madrido klubui, bet ir savo žaidimo šį sezoną.

Renaldas Eurolygoje gauna pasireikšti vid. po 13 minučių, pelno 2,6 taško, pataiko 38,9 proc. dvitaškių ir tik 18,8 proc. tritaškių bei renka 1,1 naudingumo balo. 8 iš 19 Eurolygos rungtynių jis baigė su neigiamu naudingumo balu.

Tai yra nerezultatyviausias R.Seibučio Eurolygos sezonas karjeroje. Taip pat jis dar niekada taip netaikliai nemetė dvitaškių ir tritaškių. Atrodo, kad Lietuvos rinktinės narys prarado pasitikėjimą savo metimu ir kažkur pametė tuos aštrius prasiveržimus, kuriais varžovų gynybą pjaustydavo lyg vištieną prie pietų stalo.

Kita vertus, Šarūnas Jasikevičius Renaldą į aikštę meta kitu tikslu. Ir jūs būtumėte matę, koks krepšininkas buvo laimingas po fantastiškos „Žalgirio“ pergalės prieš Maskvos CSKA 79:74.

Ramiai tvarkydamasis savo erdvę prie spintelės rūbinėje, jis klausėsi Edgaro Ulanovo interviu ir juokėsi išgirdęs mintį apie iš aikštės išvarytą trenerį. Vėliau pats įsitraukė į pokalbį, o galiausiai pagyrė Edgarą „protingai pašnekėjai“.

Tai pergalės ir „Žalgirio“ vieta turnyro lentelėje šį sezoną yra svarbiausias rodiklis R.Seibučiui.

„Kažkiek praradau pasitikėjimą savo metimu. Bet labai neimu į širdį“, – 24sek Stambule prieš dvikovą su „Daruššafaka“ pasakojo Renaldas.

Kai 2015–2016 metų sezoną pagaliau būdamas 30-ies iškovojo pirmąjį LKL čempiono žiedą, R.Seibutis ėmė kitaip žiūrėti į savo statistikos rodiklius. Jis klusniai pasirengęs vykdyti užduotis, kurias jam numato Šaras ir visas „Žalgirio“ trenerių štabas. Net jei ir jos vėliau nevirsta naudingumo balais.

Beje, R.Seibučio darbas geriausiai matosi ne jo paties, o varžovų statistikoje.

VIDEO: #DėmesysEurolygai. Žalgiriečiai Stambule dalinasi mintimis apie komandos atmosferą ir varžovus

Dvikovoje su Pirėjo „Olympiakos“ Kaune Renaldas savo vizitine kortele – rankų mostais atsisukus į žiūrovus, vėl ėmė kelti bangas tribūnose. Lietuvis buvo patenkintas, nes Vassilis Spanoulis atakuodamas jį tiesiog gimdė metimus ir šaudė pro šalį. Trečiojo kėlinio viduryje V-Spano metimas per Renaldą net nelietė lanko.

„Olympiakos“ laimėjo 88:75, bet 10 taškų pelnęs V.Spanoulis pataikė tik 4 metimus iš 23 (33,3 proc.) ir su 6 klaidomis surinko 7 naudingumo balus. Palyginimui, V.Spanoulis pelno 12,8 taško su 51,1 proc. dvitaškių ir 30,5 triaškių taiklumu bei 12,6 naudingumo balo.

Minėtoje dvikovoje su CSKA Renaldas 8 minutes pavaikė 19,9 taško vidurkį turėjusį Nando De Colo. Šis baigė rungtynes su 11 taškų, 4 taikliais metimais iš 12 (33,3 proc.), 3 klaidomis ir 12 naudingumo balų – daugmaž dvigubai prastesniais nei įprasta rodikliais.

Renaldas šį sezoną dar buvo išjungęs ir palikęs Madrido „Real“ pavojų bet kuriame aikštės centimetre Jaycee Carrollą su 3 taškais, gadino nervus Sergio Llullui (8 tšk., 2/9 met.), du kėlinius Barselonoje dusino Tyrese'ą Rice'ą, kuris tik po pertraukos pabudo ir vėliau skriaudė „Žalgirį“.

Iš šalies gal atrodo ne taip įdomiai, bet tai svarbus reikalas. Džiaugiuosi, jei pavyksta ir komandai pasiseka.

Renaldui ne visada pavyksta neutralizuoti priešininkų ginklus. Skaičiuojant statistiką per 100 atakų, R.Seibučio indėlis „Žalgirio“ gynybai nėra išskirtinis (116,5 tšk.) ir statistiškai panašus į 75 proc. kitų komandos narių.

Bet natūralu, kad ne kiekvieną kartą sustabdysi tokias puolimo mašinas kaip Keithas Langfordas, kurios ims ir pačios vienos pražudys „Žalgirį“ ketvirtajame kėlinyje.

Tačiau R.Seibutis nesibaido griūti joms po ratais, siekiant kiek įmanoma labiau apsaugoti „Žalgirio“ krepšį.

„Tai – specifinis reikalas, – apie gynybą 24sek pasakojo R.Seibutis, mažumėlę užsisvajojęs. – Bet labai įdomus. Labai.

Iš šalies gal atrodo ne taip įdomiai, bet tai svarbus reikalas. Džiaugiuosi, jei pavyksta ir komandai pasiseka.“

R.Seibutis analizuodamas būsimą priešininką išanalizuoja kiekvieną smulkmeną. Po trupinėlį išrenka visas stipriąsias jo savybes.

„Tik iki kraštutinumų nesileidi, – vengdamas nešvarių gynybos metodų, tikina R.Seibutis. – Be to, juk būtų techninė ir baigtųsi. Todėl reikia žaisti prieš stipriąsias varžovo puses.“

Bjaurusis ančiukas, virtęs gulbe

Prieš penktadienio dvikovą Stambule Renaldas, ko gero, gaus daugiausiai informacijos apie „Daruššafaka“ žaidimo smegenis Bradą Wanamakerį. Tai rezultatyviausias (vid. 14,9 tšk.) ir naudingiausias (15,7 naud. bal.) „Daruššafaka“ žaidėjas, iš toli pataikantis 43,2 proc. metimų.

Amerikietį lietuvis stabdys gerai pažįstamų „Daruššafaka“ sirgalių akivaizdoje.

„Renaldas Siiibutys“, – pamatęs R.Seibutį su „Žalgirio“ marškinėliais ištarė vienas iš trijų turkų medikų, stebėjusių vakarinę Lietuvos čempionų treniruotę „Volkswagen“ arenoje.

„Daruššafaka“ klube R.Seibutis žaidė 2014-2015 metų sezoną, kai sutiko tapti grandiozinio projekto pradžios dalimi.

Dar 2013-2014 m. nuo 1951-ųjų savo istoriją skaičiuojantis Stambulo klubas žaidė antroje Turkijos lygoje, bet sulaukė rimtų investuotojų, kurie prikėlė vieną seniausių komandų šalyje. Prikėlė ir pakėlė iki 30 milijonų eurų biudžeto ekipos.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Žalgirio“ varžovas: Europos turtuolis, kuris dar prieš 2 metus žaidė antroje Turkijos lygoje

Lino Žemgulio nuotr./„Volkswagen“ arena
Lino Žemgulio nuotr./„Volkswagen“ arena

„Geri, geri! – paprašytas pasidalinti prisiminimais apie sezoną Stambule, 24sek teigė R.Seibutis. – Tai profesionalus klubas. Daug kas manė, kad tai bus tik komercinis projektas, bet „Daruššafaka“ buria rimtą komandą ir per trumpą laiką daug kas pasiteisino. Džiaugiuosi, kad man metus teko pabūti aukščiausio lygio organizacijoje.“

Jis prisimerkęs kulniavo dažais dar kvepiančioje „Volkswagen“ arenoje. Čia labai ryškiai ir koncentruotai į parketą akino prožektorių šviesos. Vos 5240 sirgalių talpinančioje salėje R.Seibutis dar nebuvo rungtyniavęs. Nors pažįstamų liko, iš buvusių bendraklubių Stambule lietuvis rado tik epizodiškai žaidžiančius turkus Mehmetą Yagmurą bei Metiną Tureną.

Daugelį žaidėjų, kaip ir R.Seibutį, kuris dar 2015-2016 m. sezoną buvo išnuomotas „Žalgiriui“, pakeitė būrys individualiai pajėgių krepšininkų su treneriu Davidu Blattu priešakyje. Jo pašonėje, beje, sėdi asistentu tapęs Kęstutis Kemzūra.

Pasikeitė ne tik daugiausiai sunkiai gyvenančių moksleivių palaikomas klubas („Daruššafaka“ susieta su vaikų akademija), bet ir visas Stambulas, kurį 2016-aisiais krėtė baisūs išpuoliai – R.Seibučio laikais didžiausiame Europos mieste taip baugu dar nebuvo.

Dabar R.Seibutis žaidžia Kaune ir „Žalgiryje“ atlieka specifines užduotis. Nuo jų labai priklausys, ar žaliai balti per vieną savaitę pateiks du siurprizus iš eilės.

„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Daruššafaka“
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Daruššafaka“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas