Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 03 /17:11

P.Motiejūnas apie naujas Eurolygos taisykles, Z.Dragičiaus atleidimą ir M.Schillerį

Eurolygos sezonas nebus stabdomas. Lygos tvarkaraštį jaukiant COVID-19 pandemijai, vienas iš klubų siūlė daryti dviejų savaičių pertrauką, bet šis variantas net nebuvo svarstomas. „Nemanome, kad situacija yra tokia bloga visose šalyse, kad reikėtų viską sustabdyti“, – pirmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Paulius Motiejūnas.
Paulius Motiejūnas
Paulius Motiejūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pagrindinis klausimas visiems – ar stabdomas čempionatas? Tai – nestabdomas. Čia buvo tik vieno klubo toks atsiųstas pasiūlymas ir iš to išpūstas burbulas. Rungtynės toliau vyks“, – tęsė „Žalgirio“ direktorius.

Pirmadienį Eurolygos klubų vadovai rengė skubų nuotolinį surinkimą.

„Diskutavome dėl to, ar reikėtų trumpinti karantiną žaidėjams, kurie užsikrėtė ar turėjo kontaktą. Buvo pateikti keli pasiūlymai ir per artimiausias 24 valandas klubai balsuos. Manau, tik rytoj bus galutinis sprendimas. Eurolyga pati paskelbs, koks sprendimas priimtas“, – paaiškino P.Motiejūnas.

– Kokie buvo argumentai, kad čempionatas nebūtų stabdomas?

– Vienur situacija – bloga, kitur nėra tokia bloga. Reikia daryti viską, kad čempionatas vyktų, nes ir finalinis ketvertas numatytas, ir rinktinių langai, ir nacionalinius čempionatus reikia baigti laiku.

Nemanome, kad situacija yra tokia bloga visose šalyse, kad reikėtų viską sustabdyti.

– Ar kalbėta apie žiūrovų skaičiaus mažinimą arenose?

– Ne. Kaip ir anksčiau, tai yra palikta kiekvienos šalies valdžios institucijoms. Kaip nusprendžia vietinė valdžia, taip komandos ir daro.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Žiūrovai „Žalgirio“ arenoje.
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Žiūrovai „Žalgirio“ arenoje.

– Kokios pozicijos laikosi „Žalgirio“ klubas? 7 ar 10 dienų izoliacija?

– Mes už tai, kad reikėtų trumpinti. Faktas, kad po šitos naujos atmainos, kaip pasakojo dalis klubų, žaidėjai daug greičiau ir lengviau pasveiksta.

Svarbu pabrėžti, jog tas trumpesnis laikas nereiškia, kad žaidėjai iš karto bus metami į aikštelę. Eurolyga turi labai griežtą protokolą persirgusiems žaidėjams. Mes juos turime papildomai testuoti – ir širdį, ir fizinio rengimo pratimus iš naujo atlikti. Viso to bus laikomasi. Tos naujos taisyklės būtų labiau tiems, kurie neturi jokių simptomų ir greitai praserga, arba tiems, kurie gauna teigiamą testo rezultatą, nors visiškai nejaučia jokių simptomų.

– Kaip būtų su Lietuvos įstatymais? Mūsų šalyje izoliacija privaloma 10 dienų, o Eurolygoje, tarkime, būtų trumpesnė – 7 dienų?

– Skaitėme šiandien, kad galbūt ir mūsų valdžia peržiūrės šitą situaciją. Ne mes vieni būtume tokioje padėtyje, jei būtų priimtas trumpinti izoliaciją Eurolygoje iki 7 dienų. Turkijoje izoliacija yra 10 dienų, Rusijoje – 14.

Kalbėtume su institucijomis, kaip visą laiką darėme, ir prašytume, kad būtų padaryta išimtis. Tik iš pradžių reikia sulaukti galutinio Eurolygos rezultato, nes gali būti, kad bus 10 dienų.

zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ treniruotė Atėnuose.
zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ treniruotė Atėnuose.

– Kaip „Žalgirį“ veikia tai, kad dvejos paskutinės rungtynės buvo atidėtos?

– Neigiamai. Viena – tas kvailas skrydis į Atėnus. Nuskrendi, nori žaisti, bet tik pabūni turistu tas dvi dienas. Kitas dalykas – viskas grūdama į vėlesnį kalendorių. Tų dvigubų savaičių skaičius mums gerokai išaugs. Nei laiko treniruotis, nei ruoštis taurei nebus. Tikrai esame nepatenkinti, bet žinome realybę.

– O kaip jūs žiūrite į galimybę, kai vienos rungtynės atidedamos, tą savaitę žaisti su kita komanda, kuri gali žaisti?

– Sunku tą įgyvendinti fiziškai. Bilietų pirkimas, ne visos komandos skraido užsakomaisiais skrydžiais... Išlaidos labai padidėtų. Teoriškai skamba kaip geras modelis, bet realiai – labai sudėtinga tai įgyvendinti.

– Jeigu rytoj bus nutarta dėl 7 dienų izoliacijos, tai penktadienio mačas su Pirėjo „Olympiakos“ turėtų įvykti?

– Kitas klausimas – nuo kada pradėsime tai taikyti. Dėl to irgi turėsime balsuoti ir išsakyti savo nuomonę.

Bendraujame su Pirėjo klubu, laukiame sprendimo, vėliausiai jis bus priimtas antradienį, bet tikrai nelabai pozityvios nuotaikos šiuo klausimu.

– Europoje girdime apie grįžtančius ribojimus ir suvaržymus žiūrovams. Ką girdite iš mūsų valdžios šiuo klausimu?

– Matome, kad tie skaičiai ne taip baisiai kyla, kaip kitose šalyse. Laikomės įsikabinę minties ir tikimės, kad neuždraus. Dialogas su valdžia kol kas toks, kad kol viskas gerai, tai gerai, nelabai šiuo metu bendraujame.

Turėjome arenoje patikrinimų. Juos įvykdėme sėkmingai, gavome atsakymą, kad tikrai visko laikomės. Toliau tą darysime ir viską darome, kad žiūrovai krepšinio rungtynėse ar kitame renginyje arenoje būtų tikrinami, taip pat būtų maksimaliai laikomasi visų reikalavimų. Tikime, kad tai reikia priimti kaip naują realybę ir gyventi su ja.

– Kiek „Žalgiriui“ finansiškai skaudu būtų vėl žaisti be sirgalių?

– Dideli nuostoliai... Labai norisi jų dar neskaičiuoti (šypteli).

– Grįžtant prie tos komandos, kuri siūlė daryti 2 savaičių pauzę. Kokia tai buvo komanda? Ir kokie jos argumentai?

– Nenorėčiau įvardinti. Yra šalių, kur situacija labai bloga. Kai kurie nacionaliniai čempionatai yra sustabdyti. Jie žiūri iš savo varpinės ir jiems atrodo, kad viskas yra labai blogai. Ir kad visur taip yra. Jų argumentacija buvo, kad dviejų savaičių pauzė viską išspręstų. Atmaina praeina, skaičiai krenta ir vėl grįžtame į normalų gyvenimą.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Zoranas Dragičius
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Zoranas Dragičius

– Kas lėmė atsisveikinimą su Zoranu Dragičiumi ir kiek klubui tai kainavo?

– Mes sutaupėme, nes jį paleidome. Abi pusės to norėjo. Normalu, kad tokio lygio žaidėjas, kaip Zoranas, norėjo daugiau žaidimo laiko, mes norėjome geresnių rezultatų. Nei mes, nei jis nebuvome patenkinti tuo, ką turime – dėl to priėmėme tokį sprendimą. Papildomos kompensacijos mokėti nereikėjo.

– Ar ieškote sudėties papildymo į jo vietą?

– Ne. Ir nieko neiškosime.

– Po Evaldo Beržininkaičio atvykimo buvo kalbama apie ieškomą dar vieną trenerių štabo narį. Ar tos paieškos vyksta?

– Jos vyksta, bet mes labiau kalbame apie individualų trenerį. Tai nebūtų toks žmogus, kuris nuolat dirbtų su šituo štabu. Mes turime 15 žaidėjų ir galvojame, kad jiems visą laiką reikia dirbti, kai treniruotės leidžia.

Ieškome tokio trenerio, kuris nebūtinai pilnai prisijungtų prie dabartinio trenerių štabo, bet būtų šalia žaidėjų, kai jiems jo reikia papildomam darbui.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Schilleris

– Paskutinėje spaudos konferencijoje kalbėjote, kad artėjate prie susitarimo su Martinu Schilleriu. Gal jau pavyko susitarti?

– Kol kas nesusitariame. Atrodo, kad artėjame, bet nesusitariame. Situacija tokia pati, kokia ir buvo.

Balsuos dėl izoliacijos trukmės

Pirmadienį Eurolygos klubų vadovai surengė skubų neeilinį posėdį. Pasak pirminių pranešimų, variantas stabdyti sezoną nebuvo svarstomas. Aris Barkas iš „Euro Hoops“ skelbė, kad sutarta trumpinti izoliacijos laiką – nuo dabar galiojusių 14 iki 7–10 d.

Dėl tikslaus dienų skaičiaus esą bus balsuojama rytoj. Susitarti Eurolygos klubams nelengva dėl skirtingose valstybėse galiojančių skirtingų pandemijos valdymo taisyklių.

NBA lygoje izoliacijos periodas, užsikrėtus koronavirusu, bet nejaučiant simptomų, praėjusią savaitę buvo sutrumpintas iki 6 dienų.

Praėjusią savaitę Eurolygoje buvo sužaistos tik ketverios iš devynerių rungtynių. Likusios nukeltos dėl COVID-19 židinių komandose.

„Žalgiris“ Eurolygoje nežaidė jau dvi savaites. Iš pradžių į Kauną neatvyko Milano „Olimpia“, o vėliau kauniečiai nuskrido į Atėnus, bet prieš pat kovą „Panathinaikos“ nebesurinko pakankamai sveikų žaidėjų. Penktadienį į Kauną greičiausiai neatvyks ir Pirėjo „Olympiakos“.

Iš viso neįvyko jau šešerios Eurolygos rungtynės. Jas planuojama sužaisti vėliau. COVID-19 protrūkiai fiksuojami devyniuose Eurolygos klubuose.

Sekmadienį nukelti visi mačai Ispanijos, Italijos ir Graikijos krepšinio lygose. Lietuvoje kol kas neįvyko vienintelis susitikimas – dėl COVID-19 protrūkio Klaipėdos „Neptūno“ komandoje atidėtas mačas su Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ ekipa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas